Quantcast

Humax CI 8100

| Tisk

Humax 8100Minulý týden jsem mohl vyzkoušet nový satelitní receiver na našem trhu - Humax 8100. Po Humaxu 8100 PVR, jehož test byl zde již uveřejněn, tak přichází na náš trh další přijímač z nové 8xxx řady u nás velmi oblíbené značky Humax.

Humax 8100 nahrazuje staršího bratra (Humax 5100), který byl již před časem doprodán a zaplňuje tak mezeru, která takto v nabídce této firmy vznikla. Jedná se o přijímač pro příjem FTA (volně šířených) programů s možností rozšíření o kódovaný příjem pomocí dodatečně zakoupených dekódovacích modulů.

Pro takovéto moduly jsou zde standardně připraveny dvě šachty Common Interface (CI). Na zadním panelu přijímače nalezneme kolébkový vypínač, dvě scart zásuvky, 3 x cinch (audio L+R, video), optický výstup zvuku, RF IN a RF OUT (možnost propojení s pozemní anténou přes modulátor přijímače, výstupní kanál lze modulovat v televizních kanálech 21-69), komunikační rozhraní RS-232C (s novým netradičním konektorem MiniDin 3), vstup pro satelitní signál (LNB IN) a nakonec výstup satelitního signálu (LNB OUT - sloužící k prosmyčkování satelitního signálu s dalším receiverem).

Menu přijímače má pěknou grafiku, přijímač je rychlý, nezpomaluje a nezatuhává ani při rychlém sledu příkazů z dálkového ovladače. Kromě standardních položek menu zde nalezneme také menu "Hry", ve kterém jsou čtyři klasické jednoduché hry, ovšem v pěkném grafickém provedení. Také možnost naprogramování až 20 termínů pro automatické zapnutí/vypnutí přijímače není tak docela obvyklá. Za zmínku možná ještě stojí informační okénko sledované stanice, ve kterém kromě obvyklých údajů nalezneme i druh použitého kódování a u parametrů i přijímané hodnoty pro PID, SID a NID.

Humax 8100Velmi příjemné překvapení (pro uživatele bez možnosti editace na PC) se objevuje v menu editace programových předvoleb, kde je možno přesouvat v seznamu i vybrané skupiny kanálů. Je možné ručně označit všechny po seznamu různě rozmístněné např. hudební stanice a poté celou tuto vybranou skupinu přesunout na požadované místo v seznamu. Také je možné vybrat pro editaci jen jednotlivé satelity/pozice (např. Hotbird) a po výběru "Označit všechny" a "Odstranit" takto můžeme odstranit celý satelit/pozici najednou. Z této (editační) stránky k dokonalosti již chybí jen malý editační výřez zpracovávané stanice.

Pro uživatele počítačů je možné si z internetových stránek ( www.Humax.cz ) stáhnout editační program a vytvářet si takto pohodlně vlastní setting, popř. využít setting již vytvořený jiným uživatelem. Malým problémem v této oblasti nejspíše bude (alespoň ze začátku) onen nový konektor použitý pro rozhraní RS-232C, který se zatím v našich (i specializovaných) prodejnách neobjevuje příliš často. Ještě možná jedno malé upozornění v tomto směru: pro spojení s počítačem je nutné přijímač vypnout a zapnout kolébkovým vypínačem, nestačí pouhé vypnutí a zapnutí přes režim stand-by.

Zajímavý byl pro mě samozřejmě test na výpadky obrazu a zvuku při přechodech na zakódované vysílání u ČT. Použil jsem modul CryptoWorks ver. 1.15 a svoji CzechLink kartu (bios 2, zhruba rok stará), kterou používám k testům všech přijímačů. Bohužel jsem neměl příliš času na podrobný průzkum v této oblasti, ale zhruba z pěti přechodů jsem čtyřikrát nezaznamenal žádný problém a jednou obrazem na zlomek vteřiny proběhla "tma". Což se dá považovat za velmi slušný výsledek vzhledem k ostatním mnou testovaným přijímačům (malá pozn. - u eMTechu 200CRCI při použití vestavěného dekodéru CW jsem nezaznamenal nikdy žádný problém, ale po použití modulu CW zasunutého v CI slotu v tomto přijímači, výsledek odpovídá Humaxu 8100, tudíž ve velké většině bez jakýchkoliv problémů, ale přece jen zřídka malé zadrhnutí.)

Relativně častý problém u dékódování satelitního příjmu také nastává při přepínání mezi jednotlivými programovými předvolbami, kdy se u některých receiverů občas stává, že přijímač nedetekuje správně dekódovací kartu a i když máme originální modul i kartu, tak se nám stanice nezobrazí a místo ní se vypíše hláška "zakódovaný program". Jedná se o celkem nepříjemný problém a proto jsem se na něj v tomto testu obzvláště zaměřil. Humax 8100 i v tomto obstál velice dobře, kdy i při rychlém a častém přepínání mezi kódovanými programy se mi ani jednou nestalo, že by se stanice (pro jejíž kódované sledování jsem byl vybaven) nezobrazila. Naopak i kódované stanice se zobrazovaly rychle a bez problémů. Ale protože jsem veliký "šťoura" přece jen se mi tento přijímač podařilo nachytat "na švestkách". Při práci v menu v sekci "Detekce signálu" a následném odchodu z něho tlačítkem EXIT se stane, že pokud z menu vyskakujeme na kódované stanici, tak se nám tato stanice nezobrazí a vypíše se již ona tradiční hláška "zakódovaný program". Jelikož ale při běžném používání přijímače v menu v sekci "Detekce signálu" zase tak často nepracujeme (úroveň/kvalita signálu se zobrazuje i v informačním okénku po přepnutí na program či zmáčknutí tlačítka "i") a navíc např. při obdobném zrychleném opouštění menu z ostatních sekcí menu (např. z "Editace" či "Preference", ...) se mi něco takového nestalo, jde bez větších problémů tuto nedokonalost označit opravdu jako velice drobnou.

Dále mě také zajímal provoz přijímače s vloženými dvěma dekodéry CryptoWorks a použití CzechLink a SlovakLink karty. Zde má mnoho přijímačů drobné problémy při přepínání na tyto pakety, kdy při jejich společném příjmu přijímače sice stanici bez problémů zobrazí, ale vypíší k ní hlášku "pro tento program nemáte oprávnění", kterou je nutné smazat stiskem tlačítka OK nebo EXIT. U Humaxe CI 8100 k tomuto ve velké většině nedochází, jen občas (velmi zřídka) se zde tato hláška objeví, hned ovšem sama zmizí. Při tomto souběžném použití CzechLinku a SlovakLinku ale přeci jen tato hláška není úplně bez problémů a občas se stane, že ji přijímač vypíše na stanicích ČT po proběhnutí přechodu na kódované vysílání a v takovémto případě je nutné ji opět ručně smazat stiskem tlačítka OK nebo EXIT.

Humax 8100Měl jsem také možnost přijímač otestovat ve spojení s motorem Digipower SG-2100, kde jsem nezaznamenal žádné problémy a samozřejmě jsem s radostí využil funkce USALS, která se již začíná stávat standardem u nových přijímačů. Možná malá drobná vada na kráse byla, že při použití volby USALS mi přijímač smazal (po důrazném upozornění a mém následném potvrzení volby) všechny uložené stanice naladěné doma přes sestavu s přepínačem DiSEqC a bylo nutné je tedy znovu naladit. Podobně to funguje i obráceně, kdy po opětovném použití doma (s DiSEqC přepínačem) jsem musel opět ladit. Ladění ovšem lze samozřejmě spustit automaticky (a je i relativně rychlé), jen je nutné potom stanice znovu poskládat v seznamu dle osobních požadavků (což lze samozřejmě obejít s využitím počítače a uloženého settingu). Uživatele, který tento přijímač nepřenáší mezi dvěma různými systémy příjmu (jedna pozice nebo multifocus versus motor), popř. uživatele vlastnícího počítač a schopného nahrát si setting, tato "drobnost" ovšem nemusí nijak zatěžovat.

Po zkušenostech s eMTechem 200CRCI, který má problém s přečtením teletextu na stanicích SlovakLinku (u CzechLinku naprosto bez problémů), jsem raději vyzkoušel i funkčnost teletextu. Jak se dalo očekávat, s tímto u Humaxe žádné problémy či komplikace nenastaly a teletext na CzechLinku i SlovakLinku fungoval naprosto bez problémů.

Závěrem bych rád shrnul svoje hodnocení tohoto přijímače. Dle mých zkušeností i osobních pocitů jde o velmi podařený přijímač s velice příjemným menu, rychlý a dobře překonávající drobné (a již pomalu standardní) problémy spojené se sledováním kódovaných programů paketu CzechLink a SlovakLink. Softwarová podpora je na dobré úrovni a pro uživatele bez počítače nabízí tento přijímač možnost stahování nového softwaru i ze satelitu.

Pokud tedy zatím nepočítáte s příjmem kódovaných programů, ale chcete mít svůj přijímač pro takovouto možnost dobře připraven (po hardwarové i softwarové stránce), pak lze Humax 8100 jen doporučit.

Přijímač mi k vyzkoušení zapůjčila brněnská firma OMKO ( www.omko.cz ), za což jí touto cestou děkuji.



Přijímač Humax 8100:
HW verze NEO REV 1.0
SW verze HTSCI 1.00.10
Loader ver. U 1.09
System ID 1201.0000
Udate date 11.JUL 2003



gespa





Reklama




Vybrané články