Quantcast

Tipy a triky pro Humax IRCI-5400 (3.)

| Tisk

Dnešní díl Tipů a triků věnujeme několika vlastnostem softů Tux on Humax (ToH). Pro neznalé připomínáme, že se jedná o sw vyvinuté fanoušky přijímačů Humax IRCI-5400, které v nedávné době patřily k nejprodávanějším. V současnosti je na trhu díky výprodeji výrobce ještě omezený počet těchto přístrojů. Několik verzí sw ToH je možné stáhnout v sekci Softvare na těchto stránkách.

LEVÝ A PRAVÝ KANÁL
Tipy a triky pro Humax IRCI-5400 (3.)Pozorní satelitní diváci si jistě povšimli, že řada vysílacích společností se snaží maximálně zužitkovat pronajatý datový tok na transpondéru. Vzhledem k tomu, že některé televizní stanice vysílají zvuk v monofonním provedení, nabízí se možnost vysílat zvuk jen např. v levém kanálu a druhý kanál pak vyhradit např. pro rozhlasový program.

Pro vysílací společnosti přináší uvedený krok výhody, u individuálního příjmu se však mohou objevit komplikace s neustálým přepínáním na levý či pravý kanál. V oficiálním firmware od Humax lze přepínat mezi levým a pravým kanálem. Neoficiální software ToH ve verzi 3.0 a vyšší umožňuje i nastavení na jednotlivých programech si pamatovat - pomocí PMC tabulky.

V první řadě budeme potřebovat informace o TV stanici u které budeme chtít přijímat jen jeden audio kanál. Informace o Service ID (SID) a číslu antény nalezneme v EPG mudulu (po stisknutí tlačítka EPG). Tyto údaje můžeme vyčíst i z tzv. settings editorů. Dále budeme potřebovat i PMC Editor z 21.7.2002 (viz sekce Software - ToH na těchto stránkách).

Ukažme si nastavení levého/pravého kanálu u řecké stanice Antena1 Pacific (Hellas Sat 39°E), která vysílá v jednom audio kanále doprovod k TV programu a ve druhém pak rozhlasový program: Otevřeme naši PMC tabulku (soubor CSV) a do dolního pole budeme vypisovat následující položky: Provider (libovolné pojmenování programu, nemá vliv na funkčnost), Ant-ID (číslo antény na které je nainstalován program Ant1 /v settingu ParabolaFan je to č.28/), Service ID (nastavíme '1'), CA-ID (nastavíme '0'), ID/ECM (nastavíme '0') a konečně položka EXT/ID ovlivňuje 'chování' zvukové podnosné. Pokud chceme přijímat levý i pravý kanál (implicitní nastavení), musíme v tomto poli napsat '00A0', v případě, že chceme jen levý kanál, pak '00A1', pro pravý kanál je nutná hodnota '00A2'. Možnosti jsou nevyčerpané. V poli 'EXT/ID' můžeme mít i '00D0' či '00D1', což znamená, že přijímač bude na tom kanále ověřovat dostupnost Dolby Digital, resp. nebude dostupnost DD ověřovat.Tipy a triky pro Humax IRCI-5400 (3.)

K nastavení levého a pravého zvuku ještě jedná poznámka: toto nastavení může také nechtěně ovlivnit i jiné programy na stejné družici. Proto je vhodné ověřit, zda na té pozici nepoužívá žádný jiný program stejný SID (Service ID).

ECM a DW


Tipy a triky pro Humax IRCI-5400 (3.)Z Humaxu se softem Tux on Humax (ToH) můžeme vyčíst i řadu zajímavých údajů a dat. K tomu budeme potřebovat QME modul. V případě, že používáte ToH ve verzi 3.0 a novější, musíte si jej dodatečně doinstalovat. Na dálkovém ovladači stiskněte tlačítko '?' a pak žluté tlačítko a poté postupně číslice '5', '4', '0', '0'. Odkryjí se další dvě položky ECM (Encrypted Control Message) a DW (Decrypted Control Message). Obsah i možnosti informací ECM a DW necháme na samostatné studium.

EASTER EGGS
Tipy a triky pro Humax IRCI-5400 (3.)Uživatelé PC software se již s označením 'Easter Eggs' zajisté setkali. Easter Eggs jsou vlastně zabudované v programu obrázky, menu či skryté informace pro pobavení autora a uživatele. Easter Eggs obsahuje i software Tux on Humax (s nainstalovaným QME modulem). Stiskneme na DO tlačítko s otazníkem '?' a pak bílé tlačítko a pak postupně číslice '0', '0', '7'. Objeví se symbol Linuxu.

redakce





Reklama




Vybrané články