Quantcast

FlyDVB Trio CardBus - PCMCIA karta pro příjem DVB-S/DVB-T/VKV/analogové TV

| Tisk

FlyDVB Trio CardBusRozvoj digitálního pozemního vysílání (DVB-T) znamená pro satelitní diváky vyřešit problematiku příjmu DVB-T a satelitních signálů zároveň. Na trhu je již řada stolních "kombo" set top boxů různé kvality a vybavení. Řada z nich již byla představena na stránkách parabola.cz. Nyní se mohou zájemci vybavit i "kombo" zařízením pro notebook. Dnes představené zařízení se nazývá FlyDVB Trio CardBus a umožňuje nejen příjem DVB-T a DVB-S, ale i mnoho užitečných věcí navíc.

Charakteristika
FlyDVB Trio CardBus je třítunerová karta v provedení PCMCIA s dálkovým ovládáním, která v notebooku umožní příjem digitálních televizních a rozhlasových programů v rámci systémů DVB-T a DVB-S. Umožňuje i příjem analogové pozemní televize a rozhlasových stanic v pásmu VKV (velmi krátké vlny). Vše v normách NTSC, PAL i SECAM. Nechybí podpora i pro zvukové normy, konkrétně MTS, EIAJ, BTSC, A2 a NiCAM.
Zařízení dále podporuje nahrávání do formátu MPEG1/2/4 z externího zdroje. Díky této funkci můžeme např. digitalizovat své nahrávky z videokazet VHS či záznamy z domácí kamery.
Díky MST technologii je možné sledovat jak digitální, tak i analogové video ve stejný čas a využívat tak PIP, POP, Twin mode, a další funkce.

Dodávané příslušenství
V krabicovém obalu FlyDVB Trio CardBus spolu s PCMCIA kartou obdržíme dálkové ovládání, napájecí zdroj, instalační CD s uživatelským manuálem, rychlou instalační příručku a také dvě antény - pro příjem rozhlasového (VKV) a televizního vysílání. V obou případech se jedná pouze o náhražkové antény, které mohou posloužit pro mobilní příjem televize a rádia v místech dostatečného signálu. V jiných případech je vhodné volit kvalitní venkovní anténu na VKV a televizní signály.

Pozorný čtenář si zřejmě povšiml i externího napájecího zdroje. K čemu je vhodný? Zdroj je nutné použít jen pro příjem satelitních signálů, v ostatních případech není třeba jej zapojovat.

Popis karty
PCMCIA karta má nebývale velký počet vstupů. Pod (1) se skrývá konektor pro připojení antény pro analogové televizní či rozhlasové signály, (2) je určen pro anténu s DVB-T příjmem, (3) je připojení k satelitní anténě, (4) je kompozitní video vstup, (5) a (6) je externí zdroj zvuku (levý + pravý), (7) externí zdroj S-Video, (8) připojení externího zdroje pro napájení.

FlyDVB Trio CardBus

Instalace
Po vložení PCMCIA karty do notebooku systém Windows automaticky detekoval přítomnost nového hadrware. Z dodaného CD jsem nainstaloval nezbytný driver. Pak jsem doinstaloval obslužný software, který nám umožní příjem analogových a digitálních signálů. Instalace byla bezproblémová. Po dokončení instalace jsem restartoval Windows.

Zkušenosti s provozem
Po spuštění obslužného programu se vždy automaticky přehraje krátká demo smyčka LifeView. V levé části ovládacího panelu najdeme tlačítka TV (analogové televizní vysílání), AV in (externí zdroj signálu), S-Video (vstup S-Video), FM (příjem stanic v pásmu VKV), DVB-S (příjem satelitních signálů), DVB-T (příjem digitální pozemní televize), PIP (obraz v obraze), TWIN (dva obrazy současně), Scan (skenování - vyhledávání programů), Play (Timeshift), Swap (záměna kanálů), Tx (teletext), EPG (elektronický programový průvodce).

"Systémová" jsou tlačítka TV, AV in, S-Video, FM, DVB-S a DVB-T, které určují způsob a druh externího signálu, který budeme sledovat, příp. nahrávat. "TV" slouží pro příjem analogové pozemní televize. Příjímač je umožňuje vyhledávání programů podle našich zvyklostí ve všech normách (běžné pásmo + kabelové). Umí i český zvuk včetně sterea.

Další v nabídce voleb jsou "AV In" a "S-Video", které umožňují sledovat programy z externích zdrojů připojené na cinch kabelech či S-video - například videa či kamery. Pořady můžeme zaznamenávat na HDD notebooku v některém z obvyklých formátů pro VCD, SVCD, DVD a pak je vypálit na CD či DVD. Nastavení programu umožňuje měnit rozlišení i datové toky. Bohužel, zřejmě díky chybě v ovladačích se mi nedařilo změnit rozlišení a při normě PAL zařízení implicitně nahrávalo v rozlišení 720x480 (tedy nikoliv 720x576).

Volba "FM" nabízí možnost příjmu analogového rádia v pásmu VKV. Citlivost tuneru je poměrně dobrá a v případě dobrého signálu bylo možné přijímat programy ve stereu. Opět je možné vysílání nahrávat (záznamy ve formátu WAV). Jedinou nevýhodu vidím v tom, že připojení pro rozhlasovou anténu je společný pro příjem analogové televize, což nemusí vyhovovat požadavkům všech uživatelů.

DVB-S umožňuje příjem satelitních televizních a rozhlasových programů v rámci normy DVB-S. Software má předdefinován mnoho družic, včetně jednotlivých parametrů multiplexů. Stačí jen zvolit automatickou instalaci. Na DVB-S části mne zaujala možnost volby modulace na některou z řady hodnot - 16QAM, 32QAM, 64QAM, 80QAM, 96QAM, 112QAM, 128QAM, 160QAM, 192QAM, 224QAM, 256QAM, 320QAM, 384QAM, 448QAM, 512QAM, 640QAM, 768QAM, 896QAM, 1024QAM, QPSK, BPSK, OQPSK. Podařilo se mi naladit i paket francouzských komerčních stanic určený k distribuci pro DVB-T multiplexy na satelitu Atlantic Bird 3 (5°W). Software sice programy naladil ale už je nedokázal přijmout a zobrazit.

Zařízení má širový rozsah podporovaného symbol rate. Přístroj bez problémů zvládl SR 2222 ale i 32000. Tuner ale vyžaduje zadávání přesných kmitočtů SCPC kanálů, takže při nízkých SR je zapotřebí si s nastavením vhodného kmitočtu (příp. i SR) pohrát.

FlyDVB Trio CardBus

Pořady lze opět nahrávat - v tzv. digitální kvalitě (v té, v jaké se pořad vysílá). Formát souborů je MPG2.

DVB-T část je určena pro příjem digitální pozemní televize. Automatické vyhledávání celého kmitočtového pásma trvá zhruba 3 minuty. Software bez problému našel všechny dostupné televizní i rozhlasové programy.

TELETEXT, EPG, TIMESHIFT, ČASOVAČ
Výrobek FlyDVB Trio CardBus nepodporuje české prostředí. Teletext neumí českou diakritiku a české znaky nezvládá ani elektronický programový průvodce (EPG). EPG můžeme využít pro naprogramování záznamu pořadů. Software podporuje i Timeshift.

Závěr
PCMCIA kartu FlyDVB Trio CardBus lze výstižně pojmenovat jako víceúčelové zařízení pro příjem pozemní analogové a digitální televize a VKV i satelitních digitálních programů. Předností karty je možnost digitalizace různých analogových signálů s individuálním nastavením rozlišení a datových toků. Lze využít i některé z předdefinovaných šablon. Karta nepodporuje české prostředí - EPG a ani teletext. U PC receiverů jde ale o běžné neduhy.

Výrobek k testům zapůjčila brněnská firma Omko, www.omko.cz . Zařízení se na českém trhu prodává za cenu okolo 3000,-Kč.

Hodnocení:
+ vše v jednom
+ nahrávání z analogové TV a videa do MPEG-1/2/4
- nepodporuje české EPG
- nemá české ovládání
- nepodporuje český teletext
- příjem jen volných programů

Minimální požadavky na systém PC:
* CPU: Pentium 4 nebo AMD Athlon 2,0 GHz nebo rychlejší, doporučuje se 2,4 GHz nebo rychlejší
* Minimálně 256 MB RAM, doporučuje se 512 MB
* Operační systém Windows 2000 (SP4) / XP (SP2)
* 100 MB volného místa na HDD pro instalaci a další místo pro nahrávky a shiftování
* mechanika CD-ROM nebo DVD
* karta VGA/chipset s plnou podporou DirectX 9.0
* nainstalovaný DirectX 9.0c nebo novější
* volný slot PCMCIA

Další vlastnosti:



* kombo DVB-T + DVB-S + analogová TV + VKV + možnost nahrávání z externích zdrojů
* automatické a manuální vyhledávání kanálů
* softwarové dekódování
* nahrávání a přehrávání TV programů na HDD
* elektronický programový průvodce
* přídavné napájení pro příjem DVB-S
* jednoduchá instalace

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články