Quantcast

PC karty VisionPlus TwinhanDTV v praxi

| Tisk

Vision DTV
Vision DTV Mini Ter v provedení PCI
Pro příjem digitální pozemní televize (DVB-T) lze použít nejenom klasický set top box či "digitální" televizor ale podobně jako pro příjem satelitních programů i PC kartu. Do rukou se mi dostaly dvě karty v různém provedení od stejného výrobce - Twinhan, který na trh dodává karty VisionPlus DTV. K testům jsem získal Vision DTV Mini Ter (v provedení PCI karty) a Vision DTV USB-Ter (externí USB "karta"). Krom vzhledu se chovají obě "karty" stejně, proto tato recenze patří PCI a USB verzi výrobku.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ (PCI verze)
V atraktivním balení Vision DTV Mini Ter obdrží zákazník vedle DVB-T karty v provedení PCI i USB kabel se senzorem, dálkové ovládání včetně baterií, CD s drivery a obslužným softem a jednostránkový popis, jak nainstalovat ovladač karty.


Vision DTV
Vision DTV USB Ter v provedení USB
DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ (USB verze)
Externí zařízení pro příjem digitální terestrické televize na USB se nazývá Vision DTV USB-Ter. Tento výrobek je dodáván opět v atraktivním barevném obalu. S přijímačem je dodáván i dálkový ovladač včetně baterií, miniaturní anténka, USB kabel a opět CD s nezbytným softem a krátký popis s instalací ovladače do systému. Chybí uživatelská příručka i popis technických parametrů. Náhradním řešením může být stažení aktuálního manuálu v elektronické podobě, kterou uživatel najde na stránkách výrobce, tj. www.visionplus.com.tw . Starší verze manuálu je na přiloženém CD.


Vision DTV
Vision DTV USB Ter (zadní panel)
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI
Připojení obou "karet" k počítači bylo bezproblémové, systém s OS Windows automaticky detekoval nové zařízení a vybídl mne k instalaci vhodných ovladačů. Vložil jsem přiložené CD a nainstaloval potřebné drivery a obslužný software. Zjistil jsem, že dodávané drivery, které jsou z první poloviny roku 2004 korektně nefungují ve Windows XP s SP2. Navštívil jsem proto domovskou stránku výrobce zařízení a stáhl nové ovladače z konce roku 2004, které již bez problémů fungovaly i na výše uvedené konfiguraci.

Instalace driverů a obslužného software je velmi jednoduchá a zvládne ji i běžný uživatel počítače. Na ploše se objeví ikonka VisionDTV. Poklepáním zobrazíme obslužný program. V první řadě je nutné nainstalovat televizní a rozhlasové programy, které jsou v místě příjmu k dispozici. Spustil jsem automatické vyhledávání programů a program našel oba funkční pakety Českých Radiokomunikací a Czech Digital Group. Proskenování celého frekvenčního pásma trvalo pouze 1,5 minuty.


Vision DTV
Skenování kanálů
Při skenování program vypisoval doposud nalezené televizní a rozhlasové programy, které pak je možné vložit do jednoho přehledu s oblíbenými programy. Prodleva mezi přepínanými programy ať už v rámci paketu nebo mezi pakety je poměrně velká - 3 až 4 sekundy.

FORMÁT 4:3 a 16:9
Vyzkoušel jsem i možnost přepínání mezi 4:3 a 16:9. Pro tyto účely posloužil test TV kanál společnosti Czech Digital Group. V preview módu (náhledu) program nedokázal přepnout formát rozlišení ze 4:3 na 16:9 a naopak. Obraz byl stále v takovém rozlišení, v jakém se vysílal pořad v době přepnutí na stanici. Bezchybně fungovalo až přepínání mezi formáty při fullscreen (příjem programů na celé obrazovce).

ZÁZNAM POŘADŮ
Největší předností karet je možnost záznamu vysílání ve formátu MPG, který lze pak přímo přehrávat např. ve Windows Media Playeru či ve většině jiných přehrávačích multimédií. Odpadá tím - pro mnohé uživatele - složitý proces překonvertování na jiný formát, který lze přehrávat.


Vision DTV
Ovládací věž Vision Plus
Pro přehrávání MPEG souborů ale i DVD je možné použít software Power DVD, který uživatel najde na přiloženém CD s ovladači.

EPG, TELETEXT
Obě karty mají problémy s "českým prostředím". Na kartách nefunguje EPG (elektronický programový průvodce), zobrazují se pouze eventy. Výhodou software je možnost výpisu veškerého EPG, který se vysílá. Tuto dobrou vlastnost kazí především výše uvedená skutečnost.

Dalším problémem obslužného software je teletext. Teletextový modul si s českými znaky neporadí, zobrazují se náhradní symboly. Hledal jsem v nastavení teletextu možnost přepnutí na středoevropskou znakovou sadu ale nikde jsem ji nenašel. Sada je již předdefinována a nelze ji změnit. Vedle problémů s EPG jde o druhý závažnější nedostatek software. Doufejme jen, že tyto problémy budou v nových verzích odstraněny.

Vision DTV
Příjem EPG

DALŠÍ MOŽNOSTI KARET
Z dalších vlastností obslužného software mne zaujala možnost naprogramování až 10 televizních či rozhlasových pořadů. Uživatel zadá datum a čas začátku a konce pořadu a stanice ze které bude nahrávat. Ovládání je jednoduché a bezproblémové.

Chcete vědět a hlavně vidět, co dávají všechny televizní stanice v multiplexu? Pro tyto účely je tu multikanálový náhled. Každou chvilku se aktualizuje preview a máte tak přehled co která stanice vysílá. Pokud Vás některý pořad (stanice) zaujme natolik, že chcete vidět jen právě tu stanici, stačí kliknout na náhled a můžete hned sledovat zvolený program.

ZÁVĚR
Vision DTV Mini Ter a Vision DTV USB-Ter jsou dvě PC "karty" pro příjem digitální terestrické televize. Velkou předností USB varianty jsou malé rozměry zařízení a možnost napájení z USB, odpadá tím problémy s napájením z dalšího zdroje a proto je výrobek zvláště zajímavý pro mobilní příjem. V místech se silným signálem lze použít miniaturní anténu, která je součástí dodávky. PCI verze výrobku je podle výrobce připravena na příjem vysílání ve vysokém rozlišení. Tuto možnost jsem bohužel nemohl ověřit.

Vision DTV
Příjem teletextu

Obě zařízení jsou zajímavá pro všechny zájemce o DVB-T. Majitelé satelitních PC karet mohou svůj počítač rozšířit o příjem dalších digitálních programů. Nevýhodou obou zařízení je jejich špatná funkčnost s českém prostředí - nefunguje české EPG, teletext nepodporuje české znaky.

Obě "karty" k testům zapůjčila brněnská firma Omko, Staňkova 33, www.omko.cz .

Celkové hodnocení obou "karet":
+ možný příjem HDTV
+ zaznamenané pořady v MPG
+ napájení z USB (varianta USB přijímače)
+ malé rozměry (varianta USB přijímače)
+ dálkové ovládání
- chybí technické parametry "karet"
- teletext není v českými znaky
- nepodporuje české EPG
- velká prodleva při přepínání programů
- v "preview" program neumí měnit formát 4:3 a 16:9

Parametry karet (zjištěno testem a z manuálu):
* příjem z kmitočtového pásma: 178,75 ~ 858 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* prodleva při přepínání programů 3 až 4 sekundy
* volba šířky pásma 6/7/8 MHz
* time-shifting
* EPG
* teletext
* multikanálové preview
* souběžné nahrávání a sledování odlišného programu
* softwarové dekódování MPEG-2
* favoritní skupina

Požadavky na počítač:
* Windows 98SE/ME/2000/XP
* CPU 500 MHz nebo rychlejší
* 128 MB RAM
* VGA karta s min. 8 MB paměti


* zvuková karta
* Microsoft DirectX 8.1 či vyšší
* terestrická TV anténa

Pro příjem HDTV (PCI verze):
* P4 1,6 GHz nebo rychlejší
* paměť 256 MB a více
* VGA karta s min. 32 MB pamětí

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články