Quantcast

PCMCIA DVB-T karta TechniSat ModiTel1 v praxi

| Tisk

ModiTel 1V říjnu letošního roku představil server parabola.cz první PCMCIA kartu pro příjem digitální pozemní televize (DVB-T) ModiTel1 od německé firmy TechniSat. Měl jsem příležitost tuto kartu otestovat a tak původní obecné informace mohu nyní doplnit praktickými testy příjmu a možnostmi využití PCMCIA karty ModiTel1.

Představme si jednu z modelových situací: po dlouhém a úspěšném obchodním jednání se připravujeme na cestu domů. Televizor ani rádio nemáme při ruce a tak nám chybí např. aktuální zpravodajství z domova, ze světa či ekonomiky. Máme u sebe jenom notebook... Pokud má rozhraní PCMCIA, můžeme jej doplnit o hardware ModiTel1 - tj. o možnost přijmu digitální pozemní televize.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
K PCMCIA kartě se dodává pasivní prutová 34,5 cm dlouhá anténa DigiFlex TT3 s magnetickým úchytem a kabelem o délce 1,5 metru. Součástí příslušenoství je i manuál a samozřejmě i CD s ovladačem a řídícím programem.

POSTUP INSTALACE
Do notebooku, na kterém je nainstalován Win XP jsem do PCMCIA vložil kartu ModiTel1 a připojil anténu. Hned po spuštění notebooku systém zjistil přítomnost nového hardware, který se zpočátku identifikoval jako "BALU TV". Windows požadoval driver k hardware a nabídl mi možnost vyhledávání ovladače na internetu. Zvolil jsem "Nepřipojovat k internetu" a do mechaniky jsem vložil dodávané CD s drivery a obslužným softem. Po chvilce si systém automaticky vyhledal ovladač a oznámil úspěšné nainstalování nového hardware Moditel.

To ale není z hlediska instalace ještě všechno. Nyní potřebujeme obslušný software, na kterém budeme sledovat programy z DVB-T. Na dodávaném CD je ve složce moditel soubor moditel.exe o velikosti 33 MB. Tento program jsem nainstaloval. Při instalaci jsem si mohl vybrat jazyk ve kterém se mnou bude instalátor komunikovat (k dispozici je nyní jen němčina a angličtina) a složku do které nainstaluji software.

Na ploše se objevila nové žlutá ikona ModiTel1 s pověstnou feferonkou TechniSat. Kliknul jsem na ikonku a zobrazil se poměrně jednoduchý a přehledný ovládací program. Pod první ikonkou se skrývá vyhledávání programů (viz foto). Uživatel může nainstalovat programy ručně (zadáním kanálu) nebo automaticky (proskenováním celého VHF/UHF pásma). Překvapilo mne, že skenování probíhalo nejprve v pásmu UHF, teprve poté v pásmu VHF. Uživatel nemusí zadávat žádné technické parametry multiplexů, o všechno se program postará sám.

ModiTel 1

CITLIVOST TUNERU
Citlivost tuneru je poměrně malá (výrobce ale udává -75 dBm). Moje příjmové místo je v oblasti slabšího signálu. Oproti stolním přijímačům od firmy TechniSat se mi na ModiTelu1 podařilo z pražských multiplexu naladit jen paket společnosti Czech Digital Group (K46). Pro kvalitní příjem programů je zapotřebí okolo 50-60% hrubého signálu.
Z paketu CDG se mi podařilo přijímat pouze programy ČT1, ČT2 a TV Nova. Stanice TV Prima a TV Praha nebylo možné přijímat. Ovladač na těchto dvou kanálech hlásil slabý signál i když jsem se stále pohyboval v rámci jednoho multiplexu.

NAHRÁVÁNÍ PROGRAMŮ
Pod druhou ikonkou ovládacího software máme možnost záznamu televizního vysílání právě sledovaného programu. Kliknutím na tlačítko RECORD spustíme nahrávání. Je zde možné nastavit i délku záznamu či jméno souboru, jinak program automaticky pojmenujem nahrávku podle názvu stanice a data spuštění nahrávání.

Zaznamenané pořady se ukládají ve formátu TS, který používají i multimediální přístroje Dreambox, což je velmi dobrá zpráva, oproti mnoha stolním přístrojům je tedy pro úpravu nahrávek k dispozici celá řada volných sw, kterými lze záznam úpravit a připravit k vypálení na DVD či CD.

EPG, TELETEXT, RÁDIA V DVB-T
EPG (elektronický programový průvoce) je v rámci DVB-T stále ve zkušebním provozu (podobně jako projekt digitální pozemní televize v ČR), proto zde nebudu rozebírat, zda a jak si program poradí (neporadí) s českými znaky.

Překvapilo mne, že aktuální verze software ModiTel1, který jsem měl k dispozici, neměl podporu příjmu teletextu, ale ani rádií v DVB-T. Podle informací od německého výrobce se začátkem nového roku objeví nový sw, který by měl mít mnoho vylepšení. Nechejme se překvapit...

ZÁVĚR
Po dobu testů se ModiTel1 poměrně zahříval, což odpovídá jeho uvedené spotřebě v technických parametrech. Ovládací software je velmi omezený a zatím neumožňuje příjem teletextu, ani rozhlasových stanic vysílaných v DVB-T. Velkou výhodou a předností výrobku je však jeho snadná instalace a ovládání, možnost nahrávání a zpracování nahraných souborů i cena. Tuto PCMCIA kartu lze pořídit na českém trhu za cca 4000,-Kč.

PCMCIA kartu Moditel1 k testům zapůjčila brněnská firma Omko ( www.omko.cz ).

Hodnocení:
+ jednoduchý obslužný software
+ nahrávání pořadů ve formátu TS
- nízká citlivost tuneru
- omezené možnosti EPG
- sw zatím nepodporuje příjem teletextu
- ModiTel1 se zahřívá
- příjem pouze televizních stanic

Vybrané technické parametry:
MODITEL1
* kmitočtový rozsah: 174 - 865 MHz (VHF/UHF)
* šířka pásma: 6/7/8 MHz
* vstupní citlivost: -75 dBm
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* odběr: 2,4 W

DIGIFLEX TT3
* kmitočtový rozsah: 174 - 865 MHz (VHF/UHF)


* připojení: 1,5m kabel s konektorem SMB (75 Ohm)
* délka antény: 34,5 cm

POŽADAVKY NA SYSTÉM:
Pentium III 700 MHz (a vyšší)
128 MB RAM
Windows XP
volný PCMCIA slot.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články