Quantcast

TwinhanDTV Alpha - miniaturní zařízení pro DVB-T

| Tisk

TwinhanDTV Alpha - miniaturní zařízení pro příjem DVB-TNa našem trhu se v poslední době objevila celá řada nových stolních DVB-T set top boxů, které Vám postupně představujeme na stránkách serveru parabola.cz. Vedle běžných stolních přijímačů se objevují zajímavá zařízení pro příjem digitální terestrické televize na počitači či notebooku. Jedno z nich jsem si vybral pro dalších recenzi - TwinhanDTV Alpha. Tchaj-wanská značka Twinhan není čtenářům až tak neznámá. Nedávno byly na serveru parabola.cz představeny dvě zařízení v PCI a USB provedení od Twinhanu pro příjem DVB-T. V katalogu firmy se objevilo nové USB zařízení TwinhanDTV Alpha, které si nyní představíme.

Charakteristika výrobku
TwinhanDTV Alpha je zařízení pro příjem digitální terestrické televize a rozhlasu na počítači, či notebooku. Výrobek se připojuje na USB port. Dodávaný software podporuje automatické skenování programů, time shifting, teletext a také HDTV (televizní vysílání ve vysokém rozlišení).

Dodávané příslušenství
V balení výrobku TwinhanDTV Alpha nalezneme vedle samotného zařízení i dálkový ovladač včetně baterií, instalační příručku, propojovací USB kabel a nezbytné instalační CD, na kterém nalezneme vedle driverů a ovládacího programu i software Power DVD 5 pro přehrávání DVD souborů a zaznamenaných pořadů.

Změna v software
Jak již bylo uvedeno, na stránkách parabola.cz již byly představeny výrobky tchaj-wanské firmy Twinhan. Ovládací software se příliš neliší od dříve recenzovaných výrobků ale k několika příznivým změnám v nové verzi software došlo. Začátkem června vydal Twinhan nový jediný software pro všechny výrobky určené pro příjem digitální kabelové, satelitní a terestrické TV v provedení PCI či USB. Znamená to, že ať už budete mít kabelový, satelitní či terestrický přijímač od Twinhanu, nemusíte mít obavy z toho, že by právě pro Váš model nebyl k dispozici nový software. Vývoj software Twinhanu jde velmi rychle vpřed. Během pěti týdnů přišel producent se 2 aktualizacemi, které byly viditelné na první pohled. První přinesla možnost vypalování nahrávek a ta druhá sjednocení software pro všechny modely výrobce.

Vision DTV
Dálkové ovládání
Instalace
Nainstalování zařízení zvládne běžný uživatel počítače, netřeba nic měnit ve skříni počítače, neboť jde o externí zařízení, které se s počítačem, notebookem či laptopem (dále jen počítač) propojí pomocí dodávaného USB kabelu. Vzhledem k tomu, že TwinhanDTV Alpha podporuje vysokorychlostní přenos USB 2.0, doporučuje se připojit výrobek k USB 2.0. Pokud je k dispozici HDTV vysílání v DVB-T, umožní i příjem TV programů ve vysokém rozlišení.

Po připojení výrobku k PC jej systém automaticky detekuje a vyzve nás k instalaci driverů. Můžeme použít ty, které se dodávají na cédéčku (instalace: setup.exe). Výhodnější je ale navštívit stránky výrobce na www.twinhan.com a ze sekce Download si stáhnout nejnovější verzi driverů a ovládacího softu. Poslední dostupná verze byla v době psaní článku 2.604 a měla okolo 11 MB, což by nemělo činit problém stažení aktualizace i pro modemisty.

Jedinou nevýhodou software je podpora pouze operačních systémů Windows 2000 a Windows XP. Uživatelé starších Windows mají prostě smůlu.

Praktické zkušenosti

Skenování kanálů
Po nainstalování driverů a ovládacího programu vybereme z menu TwinhanDTV. Zobrazí se nám ovládací věž s oknem pro zobrazování TV programů. Klikneme pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vybereme "Channel Scan", který slouží pro vyhledávání televizních a rozhlasových programů. Objeví se okno se 2 kartami - Easy Setup a Terrestrial Setup. První uvedená slouží pro jednoduché naskenování stanic. Uživatel nemusí zadávat žádné parametry. To na druhou stranu přináší jistou nevýhodu v podobě zdlouhavého skenování. Pokud použijeme na kartě Easy Setup volbu "Advanced Setup", můžeme zde specifikovat zemi - Českou republiku a případně vybrat jen ty kanály, které si přejeme proskenovat.

Po vyhledávání programů si můžeme na obslužné věži kliknout na tlačítko se symbolem srdíčka, které obsahuje tabulku s nainstalovanými programy. Ty lze pak dále třídit na volné/kódované/vše a TV/R/vše.

Vision DTV
Ovládací věž Vision Plus
Záznam pořadů
Největších změn a rozšíření doznala část s nahráváním z televizních či rozhlasových programů. Pokud v ovládací věži klikneme na červené tlačítko, "zeptá" se nás program, kolik minut chceme nahrávat. Možnosti jsou: 10, 30, 60, 90 minut nebo je zde možnost nastavit vlastní délku záznamu či dokonce lze nahrávat dokud tento proces nezastavíme kliknutím na bílý čtvereček (Stop).

Po aktivaci nahrávání se zobrazí další informační okénko, kde najdeme informace o nahrávání: název stanice, zvolený audio PID, datum startu nahrávání (příp. i konce), velikost dostupného místa na disku, počet MB zaznamenaných dat a nakonec i dobu nahrávání pořadu.

Vypalování DVD
Součástí ovládacího programu je i vypalování televizních či rozhlasových programů na DVD. V menu Configuration lze nastavit, zda si přejeme nahrávky rovnou vypalovat na médium. K dispozici jsou tři různé formáty. Nechybí mezi nimi i DVD Video, což je klasická struktura médií DVD. Vypalování z DVB-T nebylo nikdy jednodušší.

Audio stopy
Software umožňuje volbu audio stopy. Při přepínání mezi programy se zobrazuje seznam dostupných audio tracků. Přepínání mezi stopami je jednoduché - jedním tlačítkem.

Pokud se vysílá pořad duálně nebo máme zájem poslouchat jen jeden zvukový kanál, můžeme v ovládací vežičce kliknout na symbol levého/pravého reproduktoru. Tím jej deaktivujeme. Dalším kliknutím lze jej aktivovat.

Teletext
Ovládací software podporuje i teletext v podobě doplňkového software Teletext Viewer ve verzi 1.1, který je velmi jednoduchý a slouží pro listování v TXT, ukládání/otevírání stránek. Změnit font v programu nelze.

EPG
EPG (elektronický programový průvodce je k dispozici v kontextové nabídce pod "EPG". V levé části se zobrazí seznam dostupných kanálů a napravo se zobrazuje výpis času a názvu dalších pořadů. Podrobné informace se zobrazují v dolní části okna. Bohužel, EPG není s podporou češtiny, tzn. že ani na stanicích paketu Czech Digital Group ani Českých Radiokomunikací nepracuje EPG korektně s českými znaky. Nejlepších výsledků lze dosáhnout na stanicích ve znakové sadě ISO-8859-2 (CRa + CT), kde jsou problematické pouze znaky ž, š, ť. Bez problémů funguje EPG u stanic bez diakritiky.

Závěr
TwinhanDTV Alpha je receiver pro příjem digitální terestrické televize, který se připojuje na USB port. Velkou předností je jednoduchá obsluha, skutečně malé rozměry výrobky a jednoduchá manipulace se záznamy ve formátu MPEG (možnost vypálení na DVD). Nevýhodou je takřka žádná podpora českého prostředí - teletext nemá české znaky, EPG také není v pořádku.

Recenzovaný výrobek k testům zapůjčila brněnská firma Omko ( www.omko.cz ).

Celkové hodnocení:
+ možný příjem HDTV
+ zaznamenané pořady v MPG
+ napájení z USB
+ malé rozměry
+ dálkové ovládání
+ možnost vypalování souborů
+ společný software
- chybí technické parametry
- teletext není s českými znaky
- nepodporuje české EPG
- velká prodleva při přepínání programů

Parametry TwinhanDTV Alpha (zjištěno testem a z manuálu):
* příjem z kmitočtového pásma: 48,5 ~ 858 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* prodleva při přepínání programů 1 až 4 sekundy (dle kodeků)
* volba šířky pásma 6/7/8 MHz
* time-shifting
* EPG
* teletext
* multikanálové preview
* souběžné nahrávání a sledování odlišného programu
* softwarové dekódování MPEG-2
* favoritní skupina

Požadavky na počítač:
* Windows 2000/XP
* zvuková karta
* volný USB port v. 2.0
* Microsoft DirectX 8.1 či vyšší
* terestrická TV anténa

Pro příjem SDTV:


* P3 600 MHz nebo rychlejší
* paměť 128 MB a více
* VGA karta s min. 16 MB pamětí

Pro příjem HDTV:
* P4 2 GHz nebo rychlejší
* paměť 256 MB a více
* VGA karta s min. 32 MB pamětí

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články