Quantcast

Jak přijímat: TV Armenia

| Tisk

Armenia TVVe Vašich dopisech se poměrně často objevují žádosti o pomoc s naladěním Armenia TV. "Armenia TV" na první pohled "řadový" komerční kanál nabízí vedle filmů, seriálů a nekonečných telenovel i atraktivní sportovní přenosy z UEFA Champions League, italské fotbalové ligy, dále pak arménský fotbal či karate. Přenosy nejsou kódované. Problém je ovšem v tom, jak stanici naladit.

Armenia TV vysílá na družici Eutelsat W2 (pozice 16°E), na kmitočtu 12,725 GHz, polarizace vertikální, SR 3418, FEC 2/3, NID (network ID) SCPC kanálu je 13633, TID (transponder ID) programu je 13634. TV Armenia přestala vysílat SID (service ID) a další identifikátory - video a audio PID začala velmi často měnit. Důvodem častých změn jsou autorská práva sportovních přenosů, která zřejmě nedovolují nekódované satelitní šíření přímých přenosů.

Parametry Armenia TV:

družicepozicestanicekmitočetpol.SIDVPIDAPIDSRFECNIDTID
Eutelsat W216°EArmenia TV12,725vertik.-??34182/31363313634


Televizní stanice řeší tento problém většinou kódováním sportovního přenosu. Armenia TV problém s právy řeší jiným technickým opatřením - přestala vysílat SID, čímž zamezí běžnému nainstalování programu. Divák, který si stanici uloží "ručně" s video a audio PIDy tak má pouze částečně vyhráno - provozovatel totiž - během přenosu - několikrát změní PIDy, což nutí zájemce o program (přenos) uložit stanici s novými parametry.

Kde ale hledat aktuální video a audio PIDy Armenia TV, když si je sám receiver běžně nenajde? Pomůže internet. Na diskusní stránce www.satfotball.com se po změně PIDů Armenia TV po několika minutách objeví nové.



Existuje ještě jedno řešení, jak hledat nové PIDy Armenia TV: Pro tyto experimenty je nutný starší digitální satelitní receiver Nokia Mediamaster DVB 9200, 9500 či 9600S se softem DVB2000. Uživatelé tohoto přijímače zřejmě vědí, jak najít PIDy Armenia TV. Pro méně zkušené je zde krátký návod: nalaďte družici Eutelsat W2 (16°E) a nastavte kanál Armenia TV (je i v našem settingu pro Nokie s DVB2000). Stiskněte GUIDE a pak "9" EXPERT MENU, poté opět GUIDE a poté "8" PID FINDER. Stiskneme OK. Za tři minuty a 15 sekund proskenoval celé spektrum PIDů, nové PIDy našel už za cca 10 sekund, neboť Armenia TV v době psaní článku tentokrát používala velmi nízké hodnoty PIDů - 78 (video) a 79 (audio). Platí tedy, že čím větší čísla, tím déle trvá vyhledání nových PIDů.

V tabulce PIDů, které receiver našel v menu PID FINDER si opíšeme 3. a 4. hodnotu. 2x stiskneme GUIDE a vybereme položku "7" PIDS. PIDy zde můžeme zadat v šestnáctkové (HEX) či desítkové soustavě (DEZ). V PID FINDER se zobrazují v HEXa tvaru, proto je i zde zadáme v HEXa: číslice jak zadat je zřejmé, pokud chceme vložit "A" stiskneme žluté tlačítko, pro "B" zelené, pro "C" červené info, jako "D" je tlačítko pro potlačení hlasitosti mute, "E" je volume -, "F" je volume +.

Ve stejném menu PIDů pak vybereme "A" (Channel) a stiskneme "3", čímž aktualizuje údaje Armenia TV. A je to. Teď si už můžeme vychutnat programy a přenosy Armenia TV do další změny PIDů.

Poznámka na závěr: Na oficiálních stránkách provozovatele Armenia TV www.armeniatv.am je uvedeno, že ARMENIA TV od 5.ledna 2004 kóduje (!) satelitní signál. Zájemcům o příjem nabízí provozovatel speciální receiver, který si zřejmě poradí s tímto technickým opatřením.

redakce





Reklama




Vybrané články