![]() |
|
50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzPo dalším tahu s rychlými procesory že už není třeba více než 50 Hz, jsem se dnes od jednoho výše postaveného zaměstnance velkoprodejny dozvěděl že také není třeba mít více než 50 Hz, že to oko nepozná a proto to tak výrobci TV dělají. No, nepřišel jsem se tam hádat.![]() ![]() |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 Hzvysoko postavený podávač - predavač toho natrepe .vuplus 4k , oled 4k
|
Brumo
Registrace: 4/2019 Příspěvků: 1 584 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzHloupí lidi jsou všude. Navíc není otázka jenom frekvence, ale taky (hlavně) prokládání. A pak otázka zdroje dat - vysílače televize stále dodávají 50Hz prokládaných. Nicméně je prostý fakt, že 30 Hz vidí každý, 50Hz oko vidí u valné většiny lidí a 80Hz nevidí nikdo.Ale protože koukání lidského oka je zatíženo mnoha "výpočty" mozku je to celé dost komplikovaná otázka. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzPodavač nemá pravdu,ale na TV vysílání u nás to opravdu stačí![]() |
lglb
Registrace: 9/2017 Příspěvků: 722 |
![]() |
|
@HiFiOKJasně že stačí pro většinu diváků. System: "Co nedopočítám to rozmáznu", funguje na spoustu lidí kteří si toho ani nevšimnou. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 944 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzBohužel, do většiny se nepočítám, už se těším na kvalitní více Hz TV, abych si zase po mnoha letech spravil chuť.... |
Jantars
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 614 |
![]() |
|
@JantarsNo to asi budeš muset sáhnout hlouběji do kapsy. Vývoj jde trochu šejdrem. Přestaly se už asi vyrábět 200Hz panely a 100Hz budou asi mít jen vyšší a dražší řady. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 944 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 Hzblikani je pitomost ! muze to mit klidne 0Hz a bude to v podstate jedno :)Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 829 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 Hz@konas: to vím, pokud je mi známo tak 55" vhodný model tak od 35t nahoru 65" samozřejmě více....... uvidím. Viděl jsem zatím jen chvilkové záběry u kamarádů ale nadchlo mě to - vše nádherně ostré......samozřejmě je třeba to asi nepřehnat, ono artefakty z dopočítávání taky nejspíš nebudou to pravé ořechové...... |
Jantars
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 Hzv jednom mal predajca pravdu , že netreba veľa obrázkov za sekundu, ak sa pozeráš na statický obraz fotografiu stačí i o HZ, no pozeraj na zvyšujúci pohyb napr. otáčky kolesa najskôr vidíš otáčanie jedným smerom, následne pri určitej rýchlosti vidíš že sa zastavilo a pri zvyšovaní sa otáča opačne, čiže záleží či sleduješ film s malou zmenou , alebo šport z veľkou zmenou obrázkov, žiaľ ostrosť ako bola u CRT už neuvidíme, tam sa menili obrázky podľa riadkov, veľkou rýchlosťou, teraz sa mení len tá časť obrazu ktorá má zmenu |
Duzu
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 1 338 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzJá osobně si myslím, že lidské oko je schopné zpracovat cca 25 snímků za sekundu. Staré filmy v kinech tak fungovaly a žádné blikání nikdo neviděl. V USA se prováděly pokusy na lidech s podprahovou reklamou. Každý 25tý snímek obsahoval reklamu na nápoje a nebo jídlo a údajně to zvýšilo poptávku diváků o toto zboží o několik set procent. Nikdo prý si toho nevšiml. Na plátně asi ne. Všimnout si toho šlo, pokud jste se na obraz koukali pod určitým úhlem. Ale v TV, která má vyšší kontrast nebo na PC monitoru jsem to zkoušel a probliknutí jsem viděl. Aniž bych zjistil, co na tom snímku bylo.Asi záleží hodně na jasu, kontrastu atd... Asi každý PCčkář vám řekne, že už analogové monitory na 50 Hz byly strašné, 75 Hz byl základ a ideální bylo mít 100 Hz obraz. Naproti tomu staré konzole běžely na analogových televizích a obraz byl supr. Pokud jste se nedívali z 20cm. U starších LCD jste u frekvence 60 Hz z běžné vzdálenosti taky nic nepoznali. U novějších, které mají lepší jas a ostrost obrazu naopak ano. Lidi často vidí spíš jakési chvění obrazu. Je otázkou, jestli za to mohou snímky za sekundu a nebo spíš chyby ve vykreslování. Prostě, že to hardware nestíhá a tak se to někde ošidí. Tu a tam nějaký snímek zmizí, tu a tam je obraz prokládaně, takže nevidíme celý obraz, ale jen půlku řádků. A často za to nutně nemusíme vinit výrobce TV, ale třeba toho, kdo obraz vysílá (nejmenované TV stanice). Mám doma 200 Hz TV a u českých stanic to bliká a chvěje se, u německých je obraz jako víno a nebliká a nechvěje se nic. Z větší dálky (z gauče) ale většinou není nic poznat, pokud zdroj obrazu není strašný. |
OrHoro
Registrace: 4/2010 Příspěvků: 913 |
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzJo, s těma monitorama je to trefný :-). No a když dítkám řeknu, že když jsme jeli na LAN party že jsme se dva s kompama do auta nevešli protože auta byly malý a monitory velký a že jsme sebou vozili kapky do očí abychom ty elektronky neustáli, tak čekám že se dítka zeptají co je to elektronka - ony mě ale uzemní že prej co je to LAN party :-).......Ale k tématu: já mám pocit, že mé problémy s vnímáním obrazu nastaly s nástupem digitálního zobrazování ať už na PC nebo TV. V době analogu jsem neměl pocit neostrosti nebo cukatury..... a zase odběhnu: dovedete si dnes představit, že jsem chytal VHS televizi způsobem, že po dřevěných sloupech šla k anténě taková ta černá dvoulinka, která byla cca100m dlouhá a byla NESTÍNĚNÁ? Tenkrát v luftě prakticky nic nebylo..... |
Jantars
![]() |
|
RE: 50 Hz TV bohatě stačí, možná i 25 HzU 50hz tv je problem s rozmazavanim a s trhanim videa pri rychlych pohyboch, staticky obraz tu myslim nikto neriesi. Treba si pustit beziaci text na 50hz tv, nasledne ten isty beziaci text na 100hz tv a v priebehu 2 sekund si aj clovek s dioptriami 3- musi vsimnut rozdielSlnko svieti ako prasa, na zahrade sere pes, pod oknom nam howno smrdi, boze jak je krasne dnes
|
jozef BA
Registrace: 6/2008 Příspěvků: 2 461 |
![]() |
|
@jozef BAA ja v tv nic nesledujem, iba beziaci text.![]() |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 555 |
![]() |
|
@JantarsNiekolko metrov klasickej dvojlinky, ale aj pre vyssie frekvencie som si odlozil. Nikdy nevies ci sa niekde nehodi. A nekupis. |
Kasr
![]() |
|
@KasrTym som chcel povedat, ze na beziacom texte je ten rozdiel najviac viditelny, co ale neznamena, ze inej casti akehokolvek videa sa to netyka :)Slnko svieti ako prasa, na zahrade sere pes, pod oknom nam howno smrdi, boze jak je krasne dnes
|
jozef BA
Registrace: 6/2008 Příspěvků: 2 461 |
![]() |
|
@jozef BANeboj, nie som blby, chapem. Ale pri sledovani srackoidneho vysielania tv je to uplne jedno. |
Kasr
![]() |
|
@jozef BANo, u analogových televizí nebo monitorů žádná cukatura nebyla. Jak jsem byl nas...ej, když jsem se nechal zblbnou reklamou o špičkové kvalitě LCD monitorů a vyměnil svou asi půl metrákovou kostku za tu placatou věc. Obraz byl mnohem horší a ano, začala tam cukatura. Marně jsem hledal v nastavení něco jako 75 Hz (o 100 jsem raději neuvažoval). A obraz byl šedivý, černá nebyla černá, bílá nebyla bílá. Chvělo se to, blikalo, cukalo. Prostě to nezvádalo vykreslovat ani to, co zvládaly ty "nedokonalé" analogové kostky.![]() |
OrHoro
Registrace: 4/2010 Příspěvků: 913 |
![]() |
|
![]() |