Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: DVB-T přijímače

ČT D nejde na jedné tv

Mám následující zapojení: anténní zesilovač pro pásmo 1. - 60 k. I1220 (B15), následuje Toner XGDC-7 ze kterého jde výstup TAP do tv č. 1 a na výstup OUT navazuje Toner XGHS-3B kde se zatím využívá pouze jeden výstup pro tv č. 2. Problém je, že na tv č. 1 nehraje ČT D. Na tv č. 2 ano. Zkoušel kabely mezi sebou prohodit, ale stav se nezměnil. Poradíte někdo jak to mám zapojit? Děkuji

mildan
Registrace: 4/2014
Odpověď v diskusním vlákně

ČT D nejde na jedné tv

O jaký kanál jde?/místo příjmu, K59? Nejde tedy asi celý MUX3 nebo jen Déčko/Art. Nejde td od začátku nebo to přestalo nedávno. XGDC-7 je odbočovač s útlumem odbočky 6-7dB a průchozí 3dB, signál je patrně rušen LTE nebo má slabší úroveň, co po ubrání dalších dB nemusí stačit pro TV.Co spojit vstup z anteny přímo s TV1 na zkoušku bez "útlumu", jaké jsou vzdálenosti (délky kabelů), jak jsou od sebe ty dva "tonery", odkud je napájen zesilovač ... chce to více údajů, chyba může být kdekoliv, nejlépe by byl někdo s měřákem DVB-T/T2.

Warpik
Registrace: 9/2016

ČT D nejde na jedné tv

Ještě: je ve mě zatím neznámém místě možný příjem RS7 (1a), tam je Déčko taky.

Warpik

RE: ČT D nejde na jedné tv

Děkuji za reakci. Jsme v libereckém kraji. Kanál nevím jak zjistit,v tv jsem dohledal:
Kmitočet: 650000 KHz, ID služby: 0103, Multiplex: TSID 0111, ONID 20cd, Síť: SIT 1 CESK. (ID 3110).

Ano, nejde celý mux3. Až do teď byla zapojená jen jedna tv, ale podlehl jsem nátlaku a zapojil druhou. Celé zapojení je dědictvím po předchozích majitelích. Spojit anténu s tv na přímo nejde kvůli rozdílným konektorům, ale zkusím to. Kabely jsou v délkách min. 10m. Jsou rozvedeny do 4 místností v domě. Do těchto místností je rozvedený i internet. Ten je aktivní jen v jedné kde tv není.

Tonery jsou těsně vedle sebe. Napájení zesilovače je zapojené do vstupu na první Toner XGDC-7.

Díky za každou radu.

mildan

@mildan

Vyřaď ten odbočovací XGDC-7 a nech jen ten 1:3, napájení na vstupu do něj, kabel je předpokládám bílý coax - kup si F-konektory, případně přechodky na IEC. 650MHz je K43 což je Ještěd MUX1, tady je přehled https://www.digitalnitelevize.cz/vysilace/lokalita-145905-504358-liberec.html ,MUX3 je na K60 (jede jen 20kW) což bude, pokud blízko spustily LTE velký problém, možná pomůže filtr, ale taky asi dost potlačí K60. Pak už pomůže opravdu jen někdo s měřákem. Co je to konkrétně za TV, případně kup DVB-T2 STB a nalaď K31

Warpik

Díky za rady zkusím to a dám vědět. TV je Samsung UE22D5003BW.

mildan

Pokud nejsou kabely velmi dlouhé, tak nejen bez prvního zbytečného rozbočení (možná je nutné z fyzických příčin kabeláže?), ale zkus to i bez zesilovače, a taky případně napiš typ zesilovače, protože pokud není určen pro DVB-T, může vnášet fázové zkreslení a zhoršovat příjem. Taky platí stará pravda, že nejlepší zesilovač je pořádná anténa.
Postup experimentů - pro jistotu a oveření třeba vadného kabelu:
1. připojit F-spojkami kabel přímo od antény k jednomu televizoru bez jakéhokoliv dalšího zařízení.
2. pak k druhému televizoru.
Případně fyzicky prohodit televize, pokud některý přímý spoj nehraje.
3. Taprve pak vracet do rozvodu další prvky, rozbočovače a zesilovače.
Tak najdeš příčinu.

Antonín
Registrace: 8/2005

Zkusil jsem zapojit každou tv jen na anténu a obě hrají bez mux. Pak jsem vyřadil odbočovač a nechal jen zesilovač a rozbočovač. Napájení zesilovače do rozbočovače. Mux na tv1 stále nejde, na tv2 ano. Pak jsem z rozbočovače odpojil koax, který momentálně nepotřebuji a mux jsem na tv1 naladil, ale obraz se seká a signál vypadává. Může být problém v kabeláží? Tv jsem zatím nezkoušel prohodit.

Zesilovač je od firmy IVO http://www.ivo-pt.cz/ typ I1220 (B 15). Údaje na něm jsou: pro pásmo 1. 60. k., 47 - 800 MHz, max. 95 dBuV, G 25dB, odběr 45mA, F 2dB.

mildan

v zapojení kdy to funguje přehoď TV mezi sebou , vše je nutno řešit nejdříve u antény a potom teprve rozvody , je vidět ,že sognál toho muxu je na hranici příjmu

dnurg
Registrace: 12/2016

Tak jsem zkusil přehodit tv. V místnosti kde to nemohu naladit jsem mux nenaladil. V té druhé jde vše.

mildan

tak to vypadá na rozvody , může to být taky rušení (asi ne),jedině ta větev co nejde zkusit na krátký kablel u rozbočení,
pokud to půjde tak vadnej koax , nebo moc dlouhej , že tam signál nedojde,ale věřím , že když signál se zlepší na anténě bude to OK

dnurg

Vyřešeno. Šlus v koaxu. Díky všem za reakce.

mildan

to se člověk nalítá bez měřáku co!

dnurg

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra