![]() |
|
Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Rád bych zde požádal o radu ohledně reproduktorového kabelu pro připojení repráků 5.1 k domácímu kinu. V nově stavěném RD chci nechat do zdí v obýváku rovnou zavést kabely (husí krky).Mám úplně obyčejné, "spotřebitelské" kino za pár tisíc od LG, v budoucnu může být jiné, od podobné "spotřební" značky, nebo i lepší, ale nikdy to asi nebude technika za vyšší desítky tisíc, zkrátka - nejsem audiofil, který by to ocenil. K reprákům se dodává tenoučká dvojlinka, kterou tam mám teď, ale do zdi chci nechat zavést něco "lepšího" s vyšším průřezem, aby to "do budoucna" nebyl limitující element. Našel jsem různé postříbřené kabely, které hlásají skvělé parametry proti rušení, atd., a už mi to přijde docela "věda". Mohl byste mi někdo poradit, jaký průřez a "kvalitu" má smysl řešit pro takovéto domácí sestavy? Předpokládal jsem, že 2x2,5 nebo 2x4 mm bude OK. https://www.conrad.cz/silverado-prurez-2-x-4-2-mm-baleny-reproduktorovy-kabel-m.k602076 https://www.conrad.cz/baleny-reproduktorovy-kabel-mfsilverado-prurez-2-x-2-5-mm.k602063 A platí pravidlo větší průřez = lepší? Snad jen bych poprosil vyhnout se diskuzím o tom, že "když mám takový shit kino, nepotřebuju lepší kabely" apod. :) Třeba jednou bude lepší kino, a právě proto nechci kabely ve zdech podcenit, ale zase nechci dát za kabely desetitisíce :) A neplánuji žádné zapojení "bi-"... Díky všem za rady! |
lumik
Registrace: 1/2018 Příspěvků: 7 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Jen doplním, že se jedná o místnost cca 5 x 4 m, takže žádné velké vzdálenosti nepovedu, jen po obvodové zdi. |
lumik
Registrace: 1/2018 Příspěvků: 7 |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Dej akorát větší průřez kvůli menšímu zrtrátovému sériovému odporu ale nic víc neřeš !!! K dom. kinu (jakémukoli, nešen šitóznímu) nemá absolutně cenu řešit kabely k reprákům, ztráta času, peněz všeho, prostě nesmysl. Až kdybs měl špiškový stereozesilovač se špičkovými bednami a vůbec celý řetězec na špičnový stereo hifi poslech hudby - pak .... někdy.... možnááááá nakonec bych řešil kabely s najěkaou bezkyslíkatou mědí a pod. kraviny.... ale nejspíš vůbec |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 381 |
![]() |
|
@lumikna kino nic neřeš,je to jedna sr.a.č.ka |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
co nejkratsi s dostatecnym prurezemDlohodobe je vyzkousej nez je das fixne.napr.pod podlahu apod.Ja jsem to odflakl a kvuli ztratam mi ted vypadava jeden repro.ten nejvzdalenejsi.a nevimn co s tim.bourat omitku se mi nechce. |
jwalker
Registrace: 5/2011 Příspěvků: 30 |
![]() |
|
lumikešte dobre, že si napísal, aby ti nepísali somariny typu "neřeš na to shitové kino" a podobne a dal si ešte poznámku že do budúcna to bude možno niečo iné aj keď nie za 10-tisíce.Takže hneď dvaja kolegovia, čo nemôžu v noci spávať tak ti odpovedali presne v zmysle čo si nechcel ![]() Pred pár dňami tu bol presne rovnaký dotaz ale na anténny kábel. Myslím, že vlákno skončilo tak, že dotyčný si má natiahnuť "husie krky" pretože za 3 roky sa jeho požiadavky a technika môže zmeniť a káble v stene nebudú vyhovovať. Osobne by som to urobil v tvojom prípade podobne - buď husie krky alebo aspoň namiesto obyčajnej dvojlinky slušný reproduktorový kábel - keď si to raz rozmyslíš a kúpiš lepšie repro. 5.1 snáď ani nie je toľko o hudbe ale skôr o filmoch, takže raz ťa možno chytí mať nešrkavý zvuk. 2.5mm2 bude určite dosť. Pozor na to, ako káble pripojíš do audiosystému a do reproduktorov - veľkosť svorkovníc, prípadne cinche. V tomto prípade neplatí čím väčší tým lepší ale prispôsobiť min prierez kábla prenášanému výkonu do reproduktorov. U zosilňovača 200W by asi dvojlinka 0.25mm2 bola málo ![]() |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 171 |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1V této kategorii délek, proudů a impedancí atd, bych volil dvoulinku s průřezem 2,5mm na kvadrát. Víc se tomu nemá smysl věnovat.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Např. https://www.alza.cz/premiumcord-reproduktorovy-2x2-5mm-10m-d4529849.htm |
streki
Registrace: 12/2008 Příspěvků: 55 |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Ahoj,na hlavné predné reproduktory a center aj pre budúcnosť doporučujem prierez 4mm2, na zadné postačí prierez 2,5mm2. V hifi väčšinou pri reprokábloch platí, že čím väčší prierez, tým menší odpor a lepší zvuk. Ale nájde sa aj opačný prístup, viď firmu Crystal cable. S hrubším káblom však môže nastať problém, ak sa nezmestí do reprosvoriek bední a zosilňovača a tie ešte naviac nemajú dieru pre reprobanánik. Ale asi najväčší problém vidím v príliš lacných kábloch s PVC izoláciou, kde po čase dochádza ku korózii a farba medeného kábla sa zmení na sivozelenú. Preto kábel doporučujem kúpiť v nejakom hifi štúdiu, alebo u predajcu auto hifi tuningu. Pozor, nedať sa v týchto predajniach oblbnúť na zbytočne predražené káble, ale chcieť len slušný kábel, ktorý si zachová svoje parametre aj po rokoch. Požiadavku na takýto slušný kábel uvádzam kvôli inštalácii do steny takpovediac navždy. |
ozzy2
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 203 |
![]() |
|
Domácí instalace.Kabely s průřezem 4mm pro výkony kolem 100W na kanál? Nesmysl.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Z hľadiska vlastnosti je najlepšie riešenie použiť elektrický kábel CYSY 4x4mm. Na začiatku a na konci spojiť vždy tie dva vodiče, čo sú proti sebe (nie susedné). Toto riešenie je omnoho kvalitnejšie a paradoxne aj omnoho lacnejšie, než drahé špeciálne repro káble.V prípade kompromisu CYSY 4x2.5mm VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4
|
dusan333
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 41 |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Saxon jedine kôli basom ak chce mať z predných stĺpov hlbší bass tak potom 2x4 mm má zmysel. Ale neviem čo má za reprosustavy. Ak len nejaké malé basačiky tak tam bude aj 2x2,5 mm veľa![]() T90 - (42°e-1°w) Pár krámov na pozeranie, ale zaobídem sa aj bez nich
|
THXKO
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 739 Galerie: THXKO |
![]() |
|
upresnenie CYSY 4x4mmPre upresnenie, aby nenastal zmätok... Vždy k jednému repro namiesto jednej dvojlinky ide jeden kábel CYSY 4x4. Na ňom sa spoja vždy po 2 vodiče na kríž.VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4
|
dusan333
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1to Saxon:jeho požiadavky sa môžu časom zmeniť, 4mm2 som doporučil len dopredu a hlavne kvôli tomu, že ich bude mať v stene raz a navždy. Tu by som kvôli pár metrom ozaj nešetril pár korún naviac. to Dusan333: Myslíš, že miešačkové CYKY a CYSY sú dnes lacné? Omyl. Ja som myslel slušné káble, ale nie v cene 20Kč za meter, ktoré za pár rokov zhnijú. |
ozzy2
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1@ozzy2Presviedčať ťa nebudem. Dal som radu grátis a za ňou si stojím. Ty si urob ako myslíš. Apropo CYSY káble sú miešačkové?! A zhnijú? Katastrofálne argumenty. Skús pred odpoveďou najskôr pozrieť aspoň po nete. Alebo chceš mať za každú cenu pravdu? VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4
|
dusan333
![]() |
|
ThxkoPokud budu dělat kabel pro připojení pasiv profi touring bass-kabinetu s příkonem 500W/sin, pak ano, ale v obýváku je to kravina. Tohle je věčné téma pro Hi-Fi šílence...On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Saxon, kdysi jsem s kamaradem poslouchal muziku a testovali a porovnavali jsme kabely ruznych prurezu. Osobní zkušenost je takova, ze vetsi prurez je lepsi i v obejvaku.![]() |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 631 |
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Saxon, nie mám to vyskúšané. Z 2x4 mm to hralo akosi basovejšie, ale to som mal vtedy ešte 5.0 bez subwooferu a predky boli súčasť ako náhrada subu.T90 - (42°e-1°w) Pár krámov na pozeranie, ale zaobídem sa aj bez nich
|
THXKO
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1A ktomu hifi šialenstvu, áno patrím medzi tých pár neškodných bláznov![]() ![]() ![]() T90 - (42°e-1°w) Pár krámov na pozeranie, ale zaobídem sa aj bez nich
|
THXKO
![]() |
|
HyperTyhle debaty nikam nevedou. Dávejte si průřezy klidně jako na svarečku, když se vám to bude zvukově líbit. Já mám taky svoje zkušenosti. Pokud budu chtít pevnější basy, tak si poridim bedny s většími litry a koupím konec s vysokým činitelem tlumeni(DF).Koukni na Crown K2, mám dva už deset let a pořad se nemůžu nabažit...:) On Air!
|
Saxon
![]() |
|
ThxkoTo já jsem taky, z toho si nic nedělej, jsou horší případy.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1@SaxonPrincipiálne nejde o to, či sa ti to zvukovo bude viacej páčiť. Káble by mali byť také, aby pokiaľ možno vôbec neovplyvňovali signál. Signál na výstupe zosilňovača by mal byť rovnaký ako na vstupe repro. Keďže to je len zbožné želanie, mala by byť snaha pri kvalitnej aparatúre to nepopsuť lacnou tenkou dvojlinkou. Hlavne väčšie vzdialenosti tomu nepomáhajú. VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4
|
dusan333
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1Mám vyskúšané že počuť aj výmenu sieťoveho káblu ku každému komponentu a k reprosustavam obzvlášť. Nemyslím tým k spotrebičom ako práčka a podobne![]() T90 - (42°e-1°w) Pár krámov na pozeranie, ale zaobídem sa aj bez nich
|
THXKO
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1to Dusan333:netvrdil som, že CYSY zhnijú. Zhnijú reprokáble za 20Kč. A že som ich už v rôznych bedniach videl, to mi ver. Neboj, ja som si týmto vývojom už dávno prešiel, preto doporučujem priplatiť pár korún na začiatku a mať pokoj, ako o pár rokov sa pri počúvaní škrabať za ušami, že to hrá voláko na houno. CYSY 4x4 stoja cca 1,7€, za podobnú cenu už kúpiš aj ten slušný reprokábel, ktorý vydrží. A pred predraženými káblami som výslovne vystríhal. Pre tieto aplikácie sú to naozaj vyhodené peniaze. A áno, silnejší prierez kábla väčšinou zahrá hlbší a plnší bas. |
ozzy2
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1@ozzy2Žiaden drahý (zdôrazňujem, že drahý!) reprokábel sa nedokáže vlastnosťami priblížiť krížovému prevedeniu 4x4mm. Presne o tom to je. Je to kvalitné pripojenie. A väčší prierez kábla nezahrá nič, akurát menej degraduje nižšie frekvencie, než ten tenký. VU+ Zero, Enigma2 OpenATV 6.2, parabola TS 80Al Media line, Motor DISEqC Illusion MOTSAT4
|
dusan333
![]() |
|
RE: Jaké repro kabely k domácímu kinu 5.1OK, máš pravdu. |
ozzy2
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
![]() |