![]() |
|
Nekvalitní tuner nebo LNB?Ahoj.. zprovoznil jsem si malou parabolu o průměru 80cm a naladil družici Thor. Kvalita signálu většiny transpondéru je mezi 60-74%. Některé transpondéry, které využívá zejména DIGI se mi nepodařilo zprovoznit. Jedná se o ty, na kterých je HBO2-3, Discovery a Travel. Tam mi to jako kvalitu signálu ukazuje 0-15%. Naivně jsem si opět myslel, že mám něco špatně nastavené, ale po předchozích zkušenostech mě napadlo napojit koax na jiný přijímač, než je VU+ a ejhle.. tyto problémové kanály najednou ukazují hodnoty kvality signálu okolo 70%. Před půl rokem jsem měnil sat tuner u VU+ ze stejného důvodu a teď bych to měl udělat zas? To snad ne.. U této malé paraboly jsem použil ale jiné LNB.. může být problém v tom? Že by VU+ spolupracoval s tímto LNB nesprávně?Jinak mám samozřejmě čerstvě přelazeno, takže zastaralé settingy nemám. Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)
|
jonnyq
Registrace: 9/2008 Příspěvků: 881 |
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Může být vadné cokoliv...LNB,kabel,konektory i ten tuner.....Pokuď znáš jen % po deseti letech na Parabole... ![]() Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.
|
Kamil_k4
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 3 846 Galerie: Kamil_k4 |
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Ne vsechny prijimace ukazuji stejne hodnoty z kalkulacky... ale kdyz rikas, ze "né všechny" tak bych teda hledal problem v spatne nastelovane antene.Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
@jonnyqKonvertorem si v objímce pootáčel ?Najdi si na netu něco o SKEW... Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@Kamil_k4dík, ale něco jiného, než ta procenta se těžko dovím z přijímače, když nic jiného neukazuje. VU+ samozřejmě ano, ale ten druhý přístroj ne.. a měřák nemám. :)Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)
|
jonnyq
![]() |
|
@mirasatpootáčel.. díky tomu se signál u toho druhého přijímače, na kterém jsem to venku ladil, vytáhl na maximum..Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)
|
jonnyq
![]() |
|
@bobo2jenže když u toho druhého přijímače jsou hodnoty kolem70%, předpokládám že naskočí i obraz.. ale u toho VU+ jsem to testoval přímo a nenaskočilo nic.. dokonce po přeladění mi dotyčné kanály zmizely. Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)
|
jonnyq
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Nebudou už vysušený kondy ve zdroji... Podobnou rotyku mi dělalo Duo - někde signál ok, jinde bída. Na jinym přijímači bylo vše v pořádku. |
MilanFF
Registrace: 6/2014 Příspěvků: 95 |
![]() |
|
@jonnyqAno setkal jsem se s tím, že některé tp na některém přijímači nechodily, i když měly např. standardní symbolovku, šířku pásma....Pokud se to chová divně, může pomoci výměna tv/sat slučovače, ev. konvertoru.Některé přijímače jsou vyloženě nevhodné k účelu donastavování paraboly. Pokud přijdou o signál, pulsují a přepínají napětí pro H a V. Ty ukazatele procent taky ukazují u každého typu jinak.... Je třeba také překontrolovat jestli transpondér je zadán přesně podle tabulky (například i PILOT ON/OFF) pokud ano a nejde, tak se dá třeba frekvence, nebo symbolovka trochu rozhodit a znovu zkusit proskenovat. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Pokud to LNB přepoijuješ na přijímačích kamkoliv připojených a máš blbě udělané LNB, tak není divu...Abys ověřil, co se děje, vezmí ten přijímač a připoj ho někde v satelitní prodejně, kde je ověřený signál, aby věděl. Může to být: nepřesné nastavení antény vadné LNB vadný koax špatně udělané F-konektory vadný tuner vadné kapacitory ve zdroji přijímače - a tedy zvlněné napětí pro tuner problém se zemní smyčkou A možná ještě něco dalšího. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
@Antoníntak pomohla výměna LNB. Ale i tak by mě zajímalo, jak se řeší ty problémy typu: "vadné kapacitory ve zdroji přijímače - a tedy zvlněné napětí pro tuner" a "problém se zemní smyčkou" ? Tomu poslednímu ani nerozumím..?Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)
|
jonnyq
![]() |
|
jonnyqvíce tu:http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=224 Amiko mini combo,Amiko A4K combo+,HD Box 9105+,Mystique SaTiX-S2,SG-2100
|
alda
Registrace: 2/2007 Příspěvků: 3 393 |
![]() |
|
@aldaSuper![]() VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
|
SirMax
Registrace: 1/2014 Příspěvků: 1 476 |
![]() |
|
@jonnyqRaději ani nechtěj vědět o problému se zemní smyčkou.Není to moc jednoduché odstranit-pokud o tom nic nevíš a nezabýváš se nápravou této vady.![]() |
hobo
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 7 450 |
![]() |
|
@jonnyqzemní smyčka je krásná věc a 90% techniků ani netuší,že existuje,moc mě to baví řešit,je několik možností,jak se ji zbavit,nejlépe,když se tě tento problém vyhne |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Tak nějak. Nejvíc se třesu, když mám z rodiny telefén, že si koupili novou telku a když děcka přepínají v pokojíku, tak jim to vypadává.. |
bretah
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 5 258 |
![]() |
|
@bretahnení to krásný???????????? |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Nekvalitní tuner nebo LNB?Vzhledem k tomu, že to řeším jen v rodině, tak mně to neva![]() ![]() ![]() |
bretah
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 5 258 |
![]() |
|
@bretahmě to baví,vždycky se těším na problémy |
pierrepetr
![]() |
|
to jonnyqNejsem teoretik, spíše naprosto amatérský praktik. Výpadek jedné nebo dvou velice blízkých frekvencí, když ostatní jdou z téže družice v pořádku, nebyl v mých satelitních pokusech výjimečný případ.Zíral jsem a nevěřil, měnil součástky v celé trase signálu a výsledek byl ten, že stačilo vyměnit LNB. Moje amatérská teorie je tato:LNB nemá rovnou charakteristiku výstupních signálů, signály liší se proto, že LNB je z elektrického hlediska dost složitý a komplikovaný elektrický obvod. I kdyby byly všechny satelitní signály stejné úrovně,což také nejsou, z LNB nevyjdou stejné.Podobnou úvahu lze provést o citlivosti přijímače, ani ten nemá rovnou charakteristiku citlivosti. Když se sejdou LNB a přijímač, že mají minimum na stejné frekvenci, nastává "malér". Dnes jsou LNB za babku, ne jako kdysi, kdy jsem kupoval LNB za 300 Deutsche Mark, při tehdejším kurzu 25 Kč za marku.Chce to zvolit jiného výrobce LNB a zkusit. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 395 |
![]() |
|
@samorost25 za DM??,já zažil nejvíc 20/DM,LNB 650DM fuba 1.13,teda mňamka |
pierrepetr
![]() |
|
to pierrepetrJe to již dávno, mám zafixovaný přepočet na koruny a to bylo 7500!Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 395 |
![]() |
|
@samorostje to dávno,mařeny sem kupoval snad do konce měny a 25 za marku nepamatuji,možná se na tobě někdo napakoval,za 25 bejvaly doláče |
pierrepetr
![]() |
|
![]() |