Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Zapojení pozicioneru

Ahoj.. potřeboval bych venku připojit pozicionér k táhlovému motoru. Koupil jsem klasický 2 kabely na hifi reproduktory. Bude to stačit? Aktuálně mám doma zapojené dva tenké a dva "zdvojené"? kablíky. Ten kablík co mám doma nemůžu přenést ven, to by bylo náročné to pak vracet zpět přes zeď, proto jsem zakoupil nové, které budu mít jen pro venkovní použití. Ale jsou stejného typu, tzn. tenké nezdvojené. Mohou se i tak použít bez obav z poškození motoru?

Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)

jonnyq
Registrace: 9/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zapojení pozicioneru

V žádném případě nesmíš vodiče zaměnit - na čítači pulsů je pouze 5V a je vhodné použít stíněný vodič!,kdežto na pohonu motoru je cca 24-36V podle typu pozicineru.

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

@jonnyq

A koľko palcový motor zapájaš? Pýtam sa preto, že platí pravidlo, že čím väčší a silnejší motor, tým je potreba väčšieho napätia a prúdu. Podľa toho je potom vhodné voliť napríklad hrúbku prierezu kábla.

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

@táhlovej

tak stíněný kabel asi nemám..

Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)

jonnyq

@medecal64

jedná se o osmnácti palcový motor..

jonnyq

@jonnyq

Mám už asi 20 let táhlovej motor Jack 12palců. Jsou tam čtyři kabely o průměru CU 2mm. Mám je označené nahoře u motoru a i dole u pozicionéru stařičké Nokie.

Začátečník v linuxu---HDBox 9105+,orig.fw-2.11.90,Mcas/Xcamklient 2.1.2/oscam - ofset 80/90, LNB Twin, Super Jack, - 42E-45W ,- PC karta Prof8000-DVB-S2, - vPlug, WinCSC/NewCamd525,

kamon
Registrace: 4/2006

@medecal64

a délku kabelu

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Ja som mal vždy len 36 palcové motory a 36V a 5A pozicionéry, takže ja som dĺžku kábla nikdy neriešil, potreboval som ovládať motor vzdialený odo mňa cca 20 m, tak som tam natiahol cez 20 m 4 žilového kábla s prierezom asi 4mm (v prvom prípade možno viac). Nikdy som nespozoroval žiaden problém :)))

medecal64

@jonnyq

Skoč do obchodu, kúp 4 žilový kábel s prierezom žily (spletenec)niekde v rozmedzí 2-4mm a máš to. Dbaj na to, aby ti do neho nenatiekla voda a to je všetko. Pozíciu satelitu nemeníš trvale. A ak otáčaš kompletný výhľad od východu na západ alebo opačne, kábel v pohode vydrží, ani sa neprehreje ani v ňom nenastanú také straty, žeby si nedokázal ovládať motor.

medecal64

@medecal64

jen jsem doplnil,že ztráty napětí jsou dány,délkou,průřezem a odporem na metr daného kovu

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra