![]() |
|
LCD minitor Samsung sa sám vypínaČo spôsobuje samočinné vypínanie monitora LCD Samsung? Čím dlhšie je zapnutý, tým sa skôr vypne. Je to vážna porucha - oplatí sa to vôbec rozobrať a opravovať? Niekedy som ako hobby opravoval staršiu elektroniku. |
Karner
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 045 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaKed mas cas a vybavu, skus pozriet elektrolyty. Pripadne ked mas teplovzdusnu pajku a trocha fluxu, tak prebehni plosak. Mozu tam byt studaky. Ked to bude robit aj potom, tak zberny dvor. Pripadne mozno este skusit vyuzit LCD a za par eur k tomu kupit radic na ebay. (nieco taketo: https://www.ebay.com/itm/V29-Universal-LCD-TV-Controller-Board-TV-Motherboard-VGA-HDMI-AV-TV-USB/162503138576 ) |
kobram
Registrace: 4/2014 Příspěvků: 602 |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaNajskor kondiky v napajani, ale ak je to starsi monitor s CCFL podsvietenim (nie LED) tak je to invertor. Kondiky vies vymenit za par drobnych a invertor objednat z cajny, pripadne najst niekde po bazaroch. |
Traky
Registrace: 8/2013 Příspěvků: 773 |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaJeden Samsung monitor mi robil to iste, vymenil som napajaci kabel a napodiv zacal znovu fungovat. :-)AB PULSe 4k, Zgemma H7S
|
LucaBrazza
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 4 621 |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaLen nerozumiem ako monitor vie ze bude dlho zapnutý, keď si napísal toto:Čím dlhšie je zapnutý, tým sa skôr vypne. |
tomko
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 365 |
![]() |
|
@tomkoAby si bol spokojný, upresním, že čím je častejšie po sebe zapnutý čiže teplejší, tým sa skôr vypne. Pozriem kondíky, ak sa to nezlepší, pôjde... |
Karner
![]() |
|
@KarnerTen invertor, jak napsal Traky, taky není marný tip. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 945 |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaKondenzátory jsou nejpravděpodobnější příčina.Ovšem bez nástrojů = skoro bez šance najít a vyměnit ten správný a opravit to. Taky to mohou být jiné součástky, které se stárnutím změnily. Nebo zmíněný invertor. Taky třeba nějaké rezistory ve spínacích obvodech...které spustí ochranný systém o něco dříve. Zkus případně lihem a ventilátorem chladit postupně nějaké části - to by se tak dalo možná najít tepelně závislé místo. A pak součástka. Ale je to zbytečná drbačka - navíc, když najdeš úspěšně jednu vadu, příští týden nejspíše zestárne něco o kousek vedle. Dělat to u čehokoliv pod 5000 Kč nedává moc smysl, ale hra je to hezká. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaMám starší nepotrebný ale dobrý analógový stb - ako zistím, či má invertor? Ak má, môžem ho použiť do monitoru? |
Karner
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaTo je monitorovy invertor, menic na vysoke napatia, nic take v sat krabici nie je.Ak mas v okoli nejakeho elektro kutila, tak mu to zanes a mozno to za flasu opravi ![]() |
Traky
Registrace: 8/2013 Příspěvků: 773 |
![]() |
|
ZaujímavéZaujímavé, mne sa sám zapína sync master 2333 hd... |
seul
Registrace: 6/2008 Příspěvků: 17 |
![]() |
|
@KarnerHele, neboj se toho. Monitory mívají modul napájecího zdroje zvlášť mimo hlavní desku, a tam pravděpodobně uvidíš nafouklé čepičky elektrolytických kondenzátorů. Vyměň je všechny, a dál uvidíš. Na zdroji není žádný vícevrstvý tišťák, takže by to mělo jít v pohodě, a tahle oprava není dramaticky drahá ani náročná. U většiny monitorů, co mě kdysi nosili z kanceláří tahle oprava stačila, a chodily. Kdyby to nepomohlo, tak už to bude větší špek a obrať se na někoho kdo to umí, nebo to vyhoď. Taky jsem měl pár monitorů na skříni, u kterých se oprava nevyplatila, a čekaly na odpis z inventury. |
konas
![]() |
|
@konasMám vymeniť aj tie, čo nie sú nafúknuté? |
Karner
![]() |
|
@KarnerRozhodně vyměnit všechny, protože podle Murphyho zákona by se ty nevymĕnĕné velmi brzy nafoukly taky... |
rs505
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 2 204 |
![]() |
|
@KarnerAno, všechny ve zdroji. Ono jich tam zas není tolik. ESR měřák určitě nemáš abys posoudil který je v pořádku a který ne. |
konas
![]() |
|
@rs505Vítej na technickém poli.![]() |
konas
![]() |
|
@konasPouze jsem laicky zobecnil znalosti nabyté dlouholetou četbou zdejších diskusních příspěvků a jiné brakové literetury![]() ![]() |
rs505
![]() |
|
@Karnernechci tě nijak ovlivnit,doufám,že ti kondíkáři to nečtou,vadné elyty se projevují vždy za studena,tak problém bude jinde,nikde to neříkej a pokud to čtou,tak mě rozcupejte na hadry,hezké vánoce přeji |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
@rs505Nelámej nad sebou hůl. Rada byla kvalifikovaná. Primární závady elektrolytických kondenzátorů máš za sebou.Příště zvládneš rezistory, a pasivních součástek už moc nezbývá.![]() |
konas
![]() |
|
@konasco čechoslovák to opravář kutil,pak to končí u mě v servise a je to 3x dražší oprava,a když už ne,ak to daj k popelnicím a končí to zas u mě,cíkoši to seberou a dovezou to ke mě |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
@konasTak tu Rézi a její story bych snad zvládnout mohl, to je fakt, ale tím bych skutečně dosáhl svého maxima, říká se to tak? To jsem si vždycky pletl - Maxim, Hotchkiss a Schwarzlose...![]() |
rs505
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypína@pierrepetr: S tym "za studena" nemas uplnu pravdu. Zavisi to od viacerych okolnosti.Teraz som robil jeden Gb wifi router, ktory sa po 5 rokoch prevadzky pri vacsej zatazi restartoval (pripojenych viacej ludi zacalo vo velkom stahovat data, pri 1-2 bezal normalne). Bezna pracovna teplota bola 49 stupnov. Pri zatazi vystupala na 53 stupnov (sledovane asi 2 tyzdne na dialku - myslel som, ze niekto utoci zvonku (bezal tam Cloud) a nejako sa mu ho podari restartovat). Ked som ho dostal fyzicky do ruky, po otvoreni tie 2 kondiky na vstupe boli nafuknute ako balon. Po vymene slape dalej aj pri zatazi. Elyty su dost casta porucha u veci, ktora bezali X rokov a je to asi najrychlejsia metoda ako skusit este danu vec "rozchodit" za par drobnych. Potom uz to velmi nema vyznam davat opravovat, lebo sa to velmi neoplati (bola by to nezaplatena robota) a kopa opravarov to robi stylom: Bud su to kondiky a "skasnem zakaznika o tucnu sumu", alebo "nie su to kondiky, tak mu nauctujem zopar kacek za diagnostiku". |
kobram
Registrace: 4/2014 Příspěvků: 602 |
![]() |
|
@pierrepetrJo, taky jsme kdysi úspěšně opravovali neopravitelné, a lidé byli vděční. Tenkrát o ale byly výrobky kvalitní a málo dostupné. Dneska je doba trochu jiná. |
konas
![]() |
|
@rs505Tady bych prosil upřesnit: Hotchkiss school,Hotchkiss car,Hotchkiss H35 (lehký tank),Hotchkiss (Colorado),Hotchkiss gun,a to nepočítám restaurace.![]() |
konas
![]() |
|
@konasTeď nevím, Hotchkiss, Letkiss nebo tak nĕjank... |
rs505
![]() |
|
RE: LCD minitor Samsung sa sám vypínaPred mnohými rokmi som si kúpil od ruských dôstojníkov farebný televízor Elektrón. Po roku mi odišla elektrónka vo zvuku. Opravári mi ho odmietli opraviť, lebo nebol u nás kúpený. Tak som si ho musel dvadsať rokov opravovať sám. Hoci v poslednej dobe už nebastlím, hádam ešte zvládnem vymeniť nafúknuté kondíky. |
Karner
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
![]() |