Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Nastavení paraboly

Ahoj.. chtěl bych se zeptat, čistě teoreticky, pokud připevním parabolu na vršek stožáru a ona mi vlivem větru klesne o 30 cm, může to mít vliv na zachycení dané družice (tedy za předpokladu, že bych jí nechal takto níž, je nutné znovu nastavovat její sklon)? Nebo by měla hrát normálně a ty cm nehrají roli?

V praxi samozřejmě došlo také k jejímu otočení, ale otočit jí zpět v tomto případě nehraje roli, to je samozřejmost. Jen mě zajímá ten sklon.. nic víc.

Díky

Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)

jonnyq
Registrace: 9/2008
Odpověď v diskusním vlákně

Nastavení paraboly (# 19)

Ak sa žiadne iné pootočenie nekoná - tak nevadí.

logan
Registrace: 11/2009

RE: Nastavení paraboly

Aj keby klesla o kilometer, tak sklon nemusis menit.

Traky
Registrace: 8/2013

Nedovedu si ani čistě teoreticky představit,že by měla parabola klesnout o 30cm vlivem větru a ještě ti to bude hrát.......100% se to pootočí a stožár jistě nemáš zcela kolmý.

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@Kamil_k4

Pise, ze sa mu aj pootocila, ide mu len o to, ze ci musi riesit sklon a ten pochopitelne pri 30 cm riesit nemusi.

Traky

paráda, to rád slyším. Díky za informace ;)

Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)

jonnyq

@jonnyq

Říká Ti něco pojem: "Deskriptivní geometrie?" Nejspíš ne! :-)))

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Tak to teda nechápem, ako môže pripevnená parabola vplyvom vetra klesnúť na stožiari.To asi nebola pripevnená,ale montáž odfláknutá.Žiadnú dobré pripevnenú parabolu Ti nemôže vietor na úchytoch otočiť,tak maximalne ohnúť tieto úchyty, lebo niektoré paraboly majú tieto úchyty z tenkého plechu.

Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.

letas
Registrace: 5/2007

Najskor to nebolo dobre dotiahnute, parkrat sa do toho oprel vietor z kazdej strany a povolilo to, drziak paraboly sa smykol po rahne dole. Ak by to bolo dotiahnute dobre tak sa pri vacsine parabol stane to co pises, tie pliesky sa ohnu.

Traky

@jonnyq

Já myslím, že všechny dohady bych nechal stranou. Při jakémkoliv pohnutí paraboly bych zkontroloval i elevaci, Kdo ví, jak byla utažená. Samozřejmě při nouzové noční akci ne. Ale nenechal bych to tak, a za lepšího počasí to doladil a všechno pořádně utáhl. Takových vzdechů na kostičkování a výpadky u HD kanálů tu bylo už spousta.

konas
Registrace: 12/2014

Jednú skúsenosť, s ktorou som sa ešte nestretol priniesla až táto posledná víchrica u jedného nešťastníka hlinikovú parabolu vyvrátilo do zadu, ako rolák.Keď som prišiel k tomu,tak som ich potešil, že možno nebude potrebné meniť novú parabolu.Tak,ako šla do zadu, tak som ju opatrne tlakom dostal naspäť.A tu sa potvrdilo to čo som napísal vyžšie,že dobré dotiahnutá parabola sa na stožiari neotočí,stačilo zapnúť sat a TV a všetko ok.

Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.

letas

Parabola hlavně nepatří na stožár.
To není pozemní anténa, signál na stožáru a úplně na zemi je stejný. Paraboly mají být někde za větrem a se rozumným přístupem k LNB a konektorům. Což určitě není stožár.

Antonín
Registrace: 8/2005

@Enik

to si piš, že ne :) a na fyziku taky zrovna nejsem.. :)

jonnyq

@Antonín

nevím no, je to velká parabola s motorem.. někde se umístit musí :)

jonnyq

@Traky

přesně tak.. jestli to bylo dobře utáhlé nebo ne těžko říct, ale stalo se to poprvé až po vichřici.. a jsem rád, že ta parabola nedoznala žádných deformací.. to raději ať se klidně otočí, než aby se zlomila nebo něco takového..

jonnyq

@Antonín

Někdy bohužel na stožár musí, u mě na chalupě, abych viděl přes střechu je až 9m u plotu, ale stožár je vysoký jen 2.5m, 2" roura uvnitř vylitá betonem se středen 18 mm roxor,1m v betonovém bloku v zemi, a navíc spojená v 1,8m s betonovým sloupkem plotu. Ze štaflí to jde ladit dobře, a kabely jsou zakopány ve chráničce. Takovouhle opičárnu jsem musel absolvovat kvůli 1-5W.

konas

Ano, někdy nezbude než na stožár.
Ale jen tehdy, když to opravdu nejde jinak, když to má nějaký zásadní důvod. Pro samotný příjem to nemá sebemenší smysl.
Naprosto nejčastěji však pohledem do krajiny vidím antény na stožárech na střechách, aniž by to mělo sebemenší důvod. Chalupa zahrada, garáž, okolo běhá pes, výhle na jim jako z hradu, a parabolická anténa trůní na sedlové střeše hned vedle antén pro pozemní příjem, kam vylézt je horolezecký kousek. A v zimě nemožný. Fuj.

Antonín
Registrace: 8/2005

Pánové, zapomínáte na hlavního Estéta "manželku", která satelitní argumenty nebere, no přece "jak to bude vypadat"? Když je tam už ten stožár, šup tam s ní k ostatním anténám a ten "montér" at si vykládá, co chce...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

Manželka se zpracuje padnymi argumenty, nemá kecat do věcí, kterým nerozumí.

On Air!

Saxon
Galerie: Saxon

@tukan

Už jsem tady psal, že jeden kamarád vyřešil s manželkou svůj Houston na zahradě výstavbou 7m bazénu. Halt se to někdy prodraží. :))

konas

Já použil variantu "stará není celý den doma". :)))
A třetí parabola byla na barák rychle navrtána. Až jsem se divil,jak mi to šlo rychle....
Pak samozřejmě následovala přednáška na hodinu jaká je to kašparáda, a že už jsou na baráku paraboly dvě, ale když zjistila, že běží její oblíbený CS film, a AMC, tak zmlkla.
I to je metoda, ale jen pro odvážné... :)))

0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel

palermo67
Registrace: 8/2011

pouzivam metodu

tretej cesty. VYMENIM manzelku...

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

bohus