![]() |
|
Minimální odstup C/N pro nerušený poslech DAB+https://www.parabola.cz/album/foto-1138/https://www.parabola.cz/album/foto-1139/ https://www.parabola.cz/album/foto-1140/ Dnes jsem si zkoušel jak kvalitní signál DAB+ je nutný pro bezproblémový poslech. Porovnával jsem místní signál providera RTI na kanále 5D (4km od vysílače) a signál ČRa z vysílače Plzeň(cca 115km od vysílače). V multiplexu ČRa jsem měřil stanice se zabezpečím EEP2-A - kodový poměr 3/8, v multiplexu RTI stanice se zabezpečím EEP3-A - kodový poměr 1/2, ale i s EEP2-A - kodový poměr 3/8, jako používají stanice v multiplexu ČRa. Výsledky jsou celkem jasné: EEP2-A - kodový poměr 3/8 - minimum 4,2dB EEP3-A - kodový poměr 1/2 - minimum 5,2dB K regulaci tzv. kvality jsem používal regulovaný výstup šumového generátoru a signál z anténního svodu jsem podle potřeby "zhoršoval" až do výpadku modulace. Odstup C/N jsem měřil na spektráku Planar a porovnával s aplikací DAB Player. Údaje vesměs shodné. ![]() ![]() ![]() Popis fotografií: [1] regulace odstupu C/N pro hraniční příjem DAB+ [2] hraniční příjem signálu DAB+ - kanál 5D multiplex RTI minimální odtup C/N pro nerušený poslech - 5,2dB [3] hraniční příjem signálu DAB+ - kanál 12C multiplex ČRa minimální odtup C/N pro nerušený poslech - 4,0dB On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Minimální odstup C/N pro nerušený poslech...Pro upřesnění dodávám, že uvedené hodnoty byly měřeny při úrovni signálu na vstupu měřícího přístroje i přijímače v rozmezí 36dBuV(ČRa) a 42dBuV(RTI).On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Minimální odstup C/N pro nerušený poslech...![]() ![]() Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
RE: Minimální odstup C/N pro nerušený poslech..Také děkuji za prezentaci tvého měření. Nevíš jak to bylo z kódovými poměry ze Žižkova minulý rok ? Byly tam nějaké testy s nízkou datovou rychlostí (24 a 32 kbps) a ty hrály odrazem na Šumavě při odstupu S/N kolem 6dB, ostatní s normální datovou rychlostí potřebovaly o pár dB lepší odstup. Tebou naměřené hodnoty mi příjemně překvapily. |
valsora
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 226 |
![]() |
|
valsoraBohužel ty testpozice zdokumentované nemám.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
to Saxona tu hodnotu C/N dle spektr. analyzeru jsi definoval jak ? |
kaos
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 949 |
![]() |
|
KaosJeden marker uprostřed kanálu, druhý těsně mimo kanál. Bral jsem vždy tu horší stranu.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Minimální odstup C/N pro nerušený poslech...Díky za užitečné info! :-) |
tecka
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 88 |
![]() |
|
add Saxonale v tom pripade budou prepoctene hodnoty C/N cca 2,1dB (namisto 4,2dB) a cca 3,6dB (namisto 5,2dB), pouze u hodnot az nad cca 15dB se da C/N vyjadrit primo jako rozdil mezi urovnemi tech dvou markeru |
kaos
![]() |
|
KaosDíky za reakci.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Minimální odstup C/N pro nerušený poslech...add.. na spektralnim analyzeru ten rozdil dvou markeru (C-N), neodpovida hodnote C/N, nybrz C+N/N |
kaos
![]() |
|
![]() |