Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Proč se ztratil signál?

Byli jsme 14 dní mimo domov a v době nepřítomnosti byl ten orkán. Po návratu jsem byl zvědavý, jestli střešní antenní sestava s Gibertini 125 na SG2100 vydržela. Bohužel - žádný signál. Ověřil jsem si, že se parabola otáčí ale na dm800se signál není, na nule jsou SNR i AGC. Rodina kladla odpor (v červenci mě bylo 79), na střechu jsem ale musel. Myslel jsem si, že vítr vytrhnul koax z F konektoru k LNB. Ale na pohled všechno OK. Nechtějí mě už nějaký rok na střechu pouštět, taky proto jsem trochu připodělaný ale znovu jsem ten adrenalinový(?) výlez udělal, vzal jsem si náhradní konvertory, zkontrolovaný kabel a odsuzovaný satfinder - pískátko. Moc jsem toho po žebřících tahat nechtěl. Primitivní pískadlo jsem zapojil místo motoru a zjistil, že "signál" skokem poklesne když kromě středního vodiče připojím i matku F (stínění). LNB jsem neměnil, nechtělo se mi v dnešním blbém počasí anténu nastavovat. Laicky mi připadá, že je porucha v motoru, ten sice točí ale signál "nepropouští". Dreambox dává na F konektor - koaxiální antenní svod - správně 13/17V.
Myslíte, že při nevelkém pohnutí sestavy může box ukazovat 0 nejen na ukazateli SNR ale i AGC? Mám dojem, že AGC vždycky něco ukázalo.

Promiňte triviální dotaz a děkuju za nápad.

knawi
Registrace: 3/2007
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Proč se ztratil signál?

hezka prupovidka.. i hans christian andersen by tipl cigaro .. Hele pepo.. ja ti to reknu takle.. levnejsi pro tebe bude kdyz si tam pozves zkuseneho montera jako kdyz drb*es z řebřika a budes rok 2 rehabilitovat .. teda jak to rozbehaš..

arioner
Registrace: 8/2010

poděkuj se větru,když máš motor zkus ručně proladit
arioner má pravdu,nikam nelez.

dnurg
Registrace: 12/2016

trocha ucty vladimíre vzhledem k jeho veku
presne tak pokud se dožiju 79 tak polezu max do hospody :)))

JANOSIK
Registrace: 1/2008

Taháš čerta za ocas! Nikam už proboha nelez, nebo Tě rodina strčí do cvokárny. Vzpomeň si jak dopadl Z.Řehoř ve filmu "Trhák", a to šlo jen o lezení na stromy.

konas
Registrace: 12/2014

Vaší rodině se nedivím. Raději si opravdu pozvěte nějakého šikovného technika. Stačí malé uklouznutí či závrať a jste dole a ve Vašem věku by to mohlo být to poslední. Zhruba před rokem jeden známý (přes 60, sportovec) potřeboval prořezat větve na nějakém jeho ovocném stromě. Jeho manželka ho našla večer ležet pod stromem ... bylo již pozdě. Neriskujte!

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

Sice se vašim komentářům chechtám ale chtěl jsem pomoc! Vím, že to myslíte dobře.
Sám jsem sestavu postavil, naladil a ladil opakovaně, proto se trochu stydím volat profi pomoc. Když si vzpomenu, že jsem tam lez i osmkrát za den a není to tak dávno.
Dnurg měl dobrý nápad, zkouším proladit. Děkuju! Trefit ale odchylku se mi na ručním laděni valně nedaří. Ovšem je to v teple a z křesla. A zatím mám čas ;)

knawi

@SirMax a ostatní

Jak jsem napsal, je mi jasné, že to myslíte dobře, že jste rozumní a že trochu blbnu. Ale ono to zase tak dobrodružné není - po docela krátkém žebříčku na uskočené části fasády na rovnou střechu.

knawi

knawi

...to je Třeboň?

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Ne, ne. Děkuju moc Saxone! Tam jsme právě 14 dní s manželkou byli a tam jsem myslel na stožárek, který jsem postavil v r.1974 na FM yaginu a "pokusy" s poněkud bláznivou Backfire tv antenou podle Kočího. Samo ani náznak. Ale sranda to byla, shánět nízkošumové tranzistory a bastlit zesilovače

knawi

@knawi

elevace paraboly

pierrepetr
Registrace: 5/2006

knawi

Napsal:
Myslíte, že při nevelkém pohnutí sestavy může box ukazovat 0 nejen na ukazateli SNR ale i AGC? Mám dojem, že AGC vždycky něco ukázalo.
...................................................................
To je zásadní!
Buď zatéká do LNB nebo je zkorodovaný, či rozpojený spoj mezi LNB a motorem! Proto točí, ale nemá signál! Kdyby byla hnutá parabola, byl by signál, ale ne kvalita.
Toto za lepšího počasí zkontroluj, ale opatrně a raději měj někoho poblíž, pro všechny případy! ;)

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

@pierrepetr

Děkuju, taky si myslím, ta je nejchoulostivější. Ale něco se objevilo, když na jednom satelitu, v ručním ladění a ladění pozicioneru natáčím východně-západně. Když se zamkne signál, neumím to přenést do konfigurace USALS. Jsem kopyto ale přijdu na to.

knawi

@Delta1

Děkuju! Takovou ideu jsem měl, když jsem tam včera poprvé po vichru byl. Navíc jsem věděl, že jedna ze dvou plastových krytek spinače na motoru se ztratila (kořist straky?) a otvor jsem jen přelepil. Kabel mezi konvertorem a motorem jsem měnil proměřeným.

knawi

Při hnutých parabolách větrem je signál. Celý týden, co jsem jezdil po servise, tak dost konvertorů mělo v sobě vodu, či vlhkost-prasklá víčka, a pak vše bylo na 0.
Ono když ze srandy zapojíš LNB i na stole kouskem koaxu do SAT, tak už ukazuje šum cca 30% signálový pruh. Kvalita je samozřejmě na na nule. Druhou věcí by samozřejmě mohla být i závada v SAT.

Delta1

knawi

Napsal:
Navíc jsem věděl, že jedna ze dvou plastových krytek spinače na motoru se ztratila (kořist straky?) a otvor jsem jen přelepil.
.....................................................................
No tak zkus místo motoru dát F-spojku. Na zkoušku jestli se změní signál? Pokud Ano, tak ti zateklo do motoru! ;)

Delta1

@Delta1

nenech se mýlit,jsou přijímače,kde zmizí i síla signálu

pierrepetr

pierrepetr

To je možné, ale zatím jsem takový nepotkal?!
Jinak já se spoléhám na spektrum u svého měřáku! ;)

Delta1

@Delta1

Vyzkoušel jsem, co popisuješ: elenbéčko na stole propojené s drýmem, a nic. Kvalitu jsem pochopitelně nečekal ale jak píšeš aspoň šum. Někde jsem dělal chybu.

Teď jsem ovšem naladil signály na 23.5°E, nijak extra ale dostatečné: ca 15dB, 93% SNR. Nastavil jsem limity naladěného pozicionéru a všechny kanály settingu na pozici běží. Konfigurace tuneru (longitude) není nastavená na korektní polohu, nevím co s limity, vypínat je dnes nebudu. Žena bude zírat, ta na NRK parabolu nepřetáčí :)))
Děkuju všem za zájem a laskavou pomoc!

knawi

@dnurg

Děkuju hlavně tobě, ostatní ani nenapadlo, že neumím využít ruční ladění v Dreamboxu. Inu ten věk :))

knawi

@knawi

ještě nejásej,je to hnutý a že ti něco jde,neznamená,že máš správně nulový bod,který je teď jinde díky větru

pierrepetr

@Delta1

třeba medialink black panther

pierrepetr

pierrepetr

No vždyť víš, že já používám jen Skylink ready?! :))

Delta1

@Delta1

mám na bytě toho němce,tak vím ,co vidím napsaný online

pierrepetr

Vždyť jasně, každý známe sat stroje používané v rajónu-regionu :8)

Delta1

@pierrepetr

Ale to já vím, mám jenom radost, že to funguje, že neodešel motor, že není chyba v boxu. Jsem holt hravý geront.
Vzpomínám si, jak tady jeden dost arogantně tvrdil, že nastavování nulového bodu je pitomost. Nemohl pochopit, že nulový bod nastavuje i když má jih za rohem a vůbec na něj nevidí.

knawi
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra