Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

První zkušenosti s C-band na Mabo 180cm

Uvolnila se mi k experimentům moje 180ka od Mabo a chtěl jsem si vyzkoušet C band, tak jsem si pořídil LNB od Titanium Satellite. Do Evropy to posílají z Británie, takže to dorazí docela rychle.

Bohužel jsem přehlédl, že mají i LNB s podporou extended C-Band, takže mám nakonec jen obyč s "WiMAX filtrem" a kónickým skalárem na offsetky.

Následně jsem musel vyřešit uchycení LNB, nakonec jsem si navrhl vlastní držák a vytiskl si ho na 3D tiskárně: https://www.thingiverse.com/thing:2539172
Výrobní náklady asi 35 Kč.

Mým konečným cílem je otočit parabolu nohama vzhůru (kvůli velmi nízké elevaci) a přijímat SES-6 na 40.5W, zatím jsem ale zkusil Arabsat na 20.0E a funguje to i bez nějakého extra štelování - neboli kdybych to líp doladil směrově i umístěním skaláru, tak bych z toho asi dostal o něco víc.

Zkusil jsem několik TP a tohle jsou moje C/N:

3934 L - 7.1 dB
3974 L - 9.8 dB
3884 R - 8.5 dB

Smyslem tématu je ukázat, že to jde i na tuhle levnou polskou parabolu :))) a odkázat na ten můj držák, kdyby se to někomu náhodou hodilo ;)

LubosD
Registrace: 7/2010
Odpověď v diskusním vlákně

zaujal

ma tvoj buduci pocin, otocit parabolu "hore nohami". Je to rozumne riesenie, ako zamedzit moznemu zatekaniu dazdovej vody alebo topiaceho sa snehu do feedhorn LNBF...Budes jeden z mala, ktory si trufne na taketo otocenie offset paraboly, nakolko na C- band sa zvycajne pouzivaju prime focus paraboly.

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

RE: První zkušenosti s C-band na Mabo 180cm

Nejdřive se pokus najít dobré ohnisko pro C LNB. 20E jede i s GI OP125 a celkem v pohode, to jsem testoval. Jo a ještě snad lepší destičku, než je dodávaná. Ty údaje se mi zdají nízké.

Jejich ozařovač, ten modrý, nebo šedý je naržen tuším přesně pro 180cm a výše. Na menších offset parabolách se to řeší jinak. Cca do 120cm.

Pro krajní pozice (ale vůbec i celkově pro C) je lepší prime focus. Poznal bys to i z niší úrovně šumu.

Je to přímo laboratoř, vyladit dobře C-band LNB a offset.

wenk
Registrace: 4/2006

@wenk

Děkuju za rady, je to můj vůbec první pokus s pásmem C a kruhovou polarizací, tak si s tím ještě pohraju.

Mám zájem o příjem různých španělských (jihoamerických) stanic, abych popiloval španělštinu, ale za nákup další středovky mi to nestojí.

Leda by se dala nějak levně sehnat mesh parabola, ale další drahou těžkou plechovou 3m (Ku) parabolu kupovat a stavět nehodlám.

LubosD

Tak po jemném doladění elevace a azimutu, poštelování umístění skaláru a hlavně(!) posunutí depolarizační destičky uvnitř LNB (ani bych nečekal, jaký to udělá rozdíl) jsem se dostal o 3 dB výše, takže na 3974L mám C/N 12.9 dB.

To už je blíž očekávání?

LubosD

LubosD

Ahoj com dale v planu mas zkouset v c pasmu dale od vychodu na zapad?? R^

warteam83
Registrace: 2/2015

@warteam83

Jde mi hlavně o španělské stanice.

Jednou bych rád zkusil 3663L na 5W, jenže to je mimo rozsah mého současného LNB (ale časem si to extended koupím) a musel bych upgradovat tuner v serveru kvůli SR 60000 (což udělám, jakmile TBS uvede quad tuner s DVB-S2X).

Ale můžu se pokusit chytit obsahově stejný multiplex na 4081 L na 3.1E, akorát tahle družice má slabší signál a tenhle TP je tam v 8PSK, takže to na 180cm s nejvyšší pravděpodobností nepojede.

Určitě chci zkusit 40.5W, 43.1W a 45.0W. Opět španělské stanice.

Kdybych uměl rusky, tak bych asi točil spíš na východ ;-)

LubosD

Ja zas rusky umim prave to me tez zajima co ulovis vsechno parada i tak

warteam83
Registrace: 2/2015

Příjem C pásma v našem regionu je obecně velký problém a vyžaduje trpělivost a také náklady.V současné době přijímám aktivně programy z 18 družic od 8W po 75E.Nicméně opravdu minimální průměr paraboly je 180-200cm,LNB mám no name z Číny 17K na Chaparral corotoru a výhoda je další motor k elevaci,nyní čekám na kvalitní C LNB PLL Norsat 3420.Příjem je také závislý na teplotním šumu, opravdu je to duchařina,ale příjem není nemožný...

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat
Registrace: 1/2004

S offset Mabo na 40,5W čosi pochytáš, 43W bude zázrak ak vôbec niečo, 45W? tam su len dátováky, skôr asi 55,5W -tam som niečo chytal s touto anténou, LNB som mal vtedy vedla ohniska. ;)

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010

dodatok

4081 L na 3.1E je vypnutý, 3663L na 5W asi tiež ,nie som si istý(wimax)

Ešte je na 8W 4153 L 60000 3/4, ale to je moc slabé.

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450

@marval450

Můžete napsat jakou techniku máte na příjem C pásma a jaké máte zkušenosti s příjmem?

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat

@Jirka sat

Pozrite na satellitescommunity.de tam sú moje úlovky a v podpise mám antény. ;)

marval450

@marval450

OK díky...

Jirka sat

@marval450

Jo, měl jsem na mysli 55,5W. Ale s těmi vypnutými TP jste mě nepotěšil :-( Lyngsat asi není v pásmu C úplně aktualizovaný.

LubosD

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra