![]() |
|
Vertikály na Astře 2GAhoj,tak už jsem konečně namontoval Andrew 3m a nasměroval ji na 28.2E - oproti Mabo 180cm je to slušný upgrade. Drtivá většina transpondérů má C/N přes 11 dB, ty slabší jako 11426 V jsou okolo 9 dB. To, že je Astra 2E o tři desetiny stupně bokem, evidentně není problém ani u takhle selektivní antény. Průšvih jsou ale vertikální TP na Astře 2G. Vypadá to asi tak takhle: 10964 H (Channel 5) - 11.9 dB 11023 H (BBC 4 HD) - 11.9 dB 11053 H (ITV HD) - 8.8 dB 11068 V - XXX dB 11097 V - XXX dB 11126 V (Channel 4 HD) - XXX dB Napadá mě, že bych to možná vylepšil natočením trochu víc k 28.2E, protože teď to mám spíš někde mezi, ale asi ani to tyhle vertikály nezachrání. Jak jste na tom s příjmem Channel 4 HD vy? Jde vám to, nebo taky smůla? |
LubosD
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 363 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GMožná jsi měl uvést místo instalace...Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 158 |
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GAch pardon, Slaný. |
LubosD
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2Gnení spíš špatně nastavené skew ve prospěch horizontálů? Měl bys mít rozdíly mezi astrou 2E a 2F tam jsou 0,3 stupně. V rámci jedné družice by rozdíl měl být nepatrný. Další co je možné, že tebou zmíněné TP se krejou s blízkými horizontalními silnými TP v EU svazku. |
bourka
Registrace: 4/2012 Příspěvků: 166 |
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GJo, rozdíly kvůli těm 0.3° tam jsou. Včera jsem to doladil pro příjem ITV HD a koukám, že jsem přitom asi dal na frak BBC 1/2 HD :-/Ten skew můžu ještě zkusit, ale pochybuju, že by to nějak zázračně zabralo, protože bych ho už měl mít dobře. Jinak LNB je Invacom QDF 031. Asi nevíte, jestli by třeba Inverto ty silné TP na opačné polarizaci nedokázalo líp odfiltrovat? |
LubosD
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GMuzzes poslat aji foto tve instalacky at se pokochame ci posli do pm |
warteam83
Registrace: 2/2015 Příspěvků: 842 |
![]() |
|
@LubosDDobrý den, přesně to teď ze zaměstnání z hlavy neřeknu, ale problém je v tom, že u těch frekvencí, které jsou u nás slabé ve vertikálu v britském svazku,jde současně v horizontálu vysílání v evropském svazku. V Anglii je to samozřejmě jedno, protože jsou oba svazky i obě polarizace přibližně stejně silné, ale u nás je velký nepoměr signálů H a V a konvertor má vždy nějaký přeslech mezi H a V. Mně jde např. Channel4 HD spíše v zimě a ještě za předpokladu velmi přesného natočení konvertoru kolem osy - skew. Aby se potlačil co nejvíce signál z druhé polarizace.Přijímám v Brně na 230cm rotačně symetrickou parabolu Famaval. Někdy je problém - taky dle schopnosti satelitního tuneru - s tím, že na jeho vstupu je z velké antény po zesílení konvertorem příliš silný signál mezifrekvence,který pak produkuje nežádoucí intermodulační produkty a slabé stanice jsou zapleveleny a nejdou dekodovat, i když jejich signál na vstupu tuneru sat přijímače je dostatečný, pokud by byl osamocený. Tam někdy může pomoci paradoxně zařadit útlumový článek na vstup sat. přijímače - nejlépe proměnný. Pomohlo mi to např. i u BBC4HD, která je v horizontálu,ale frekvenčně kousek vedle už v něm začínají silné signály toho evropského svazku. Viz přehledy např. na http://cz.kingofsat.net/tv-28.2E.php Tedy: zkoušet měnit - velice jemné nastavení - skew a vyzkoušet též srazit úroveň na vstupu satelitního přijímače. Nejlepší poměr signálů bude v zimě. Osobně musím anténu v letním čase natáčet i mezi G a E,když chci vyškrábat vše. V zimě bude signál britského svazku silnější,lépe se experimentuje a vystačím s kompromisní polohou pro stanice z britských svazků Astry 2G i 2F. Tak hodně zdaru, pokud bude nějaký dotaz, omlouvám se, že jej nebudu moci zodpovědět hned, ale více asi stejně neporadím... |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 440 |
![]() |
|
@LubosDPardon, koukám, že jiní byli rychlejší a již to napsali... |
DPetr
![]() |
|
@DPetrNapíšete mi pak, jakého C/N dosahujete na několika libovolných TP?Zajímá mě, jestli už jsem z toho vytáhnul maximum, nebo jestli to ještě štelovat (popřípadě zkusit jiný ozařovač atd.). Jedno foto je tady: https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21457579_10212796419801059_7143033490284196945_o.jpg?oh=946749bcbb0593effa6d932260d9adac&oe=5A607BE3 Teď jsem líný lézt zase na kopec a fotit detaily. Napravo je ta Andrew 3m, dál pak Mabo 180cm, vlevo je Wavefrontier T90 a za ní jsou ještě schované paraboly 60cm a 100cm. |
LubosD
![]() |
|
LubosDodkial si ju zohnal,alebo to je ta Andrew 3m,co bola na bazari na stranke DXSATCS?Dish:Supral 200cm-90E-47,5W.C+Ku band:QARL 3636+GBOX2000,dekl.:HARL3612+ PaceMSP995,FIX-120cm-23,5E,LNB:INVERTO Quad:90cm+DM3800-95E-50W,Clarke TechHD4100+,Octagon SF8008 combo,AB Cryptobox 752(LNB): WSI,ZINWELL a vela inych..C band polarotor+Supermax 13
|
Dano
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 969 |
![]() |
|
@DanoJo, to je ona. Trvalo mi skoro rok, než jsem se konečně dostal k montáži![]() |
LubosD
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GTastala 30ooo |
warteam83
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GLubosD-Aky tam máš ožarovač?Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.
|
marval450
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 1 463 |
![]() |
|
@marval450SMW XM-140 od původního majitele. Kdyby tu někdo v okolí Slaného měl na půjčení Invacom ADF-120, tak bych to moc rád zkusil![]() Přemýšlím, jestli by mi na Ch4HD nepomohlo použít SMW OMT Ku se dvěma LNB, protože to OMT má udávanou izolaci polarizací 31.5+ dB, kdežto Invacom LNB samo o sobě dá jen 25+ dB. http://smw.se/product/waveguide-component/omt-ku/ OMT by mě stálo $92 včetně poštovného a musel bych dokoupit jedno LNB a multiswitch... Celkem by mě to vyšlo na 5000 Kč, kdybych kupoval šikovně. |
LubosD
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GJéžiš, z toho OMT vlastně leze WR75, tak to se na to asi vyprdnu. |
LubosD
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GAndrew je moc hlboká ,0.31?ADF by bolo treba upraviť aby sa dal dosiahnuť presah vlnovodu okolo 1cm aj viac. V papieroch píšu že je do 0,34. Ja mám anténu f/D 0,34 , maximálne sa tam dalo nastaviť presah asi 5-5,5mm. Po úprave a doladení používam presah 7mm. Je tam malé zlepšenie. A samozrejme je to komromis ,lebo rozne frekvencie si pýtajú rôzny presah. SMW XM-140 sa dá nastavovať, či je pevný?Píšu f/D 0,3-0,45 . ![]() Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.
|
marval450
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 1 463 |
![]() |
|
@marval450Ta Andrew by měla mít f/D 0,3.SMW XM-140 se nastavovat nedá. Proto si nejsem úplně jistý, jak to s ním je a jestli by nebylo lepší něco nastavitelného. |
LubosD
![]() |
|
@LubosDJakých hodnot dosahuji? Ono asi nemá smysl porovnávat Brno a Sušice, postranní laloky (v podstatě část mezikruží )od jednotlivých ASTER2 asi nebudou ležet všechny na sobě - nejsilnější signál jsem měl z 2F, pak 2E a 2G je tady v Brně už dost katastrofa. Navíc jak patrně družice během 24hodinového cyklu kývá, nejslabší signál je ve večerních hodinách. Pražáci zase kdysi o Astře myslím tehdy E psali, že to mají naopak - večerní hodiny nejsilnější signál. Rozhodně jsem na tom asi hůře ( vcelku pochopitelně ),protože třeba údaj, který uvádíte:11023 H (BBC 4 HD) - 11.9 dB zhruba mám, jak jsem nyní koukl do poznámkového sešitu, snad výjimečně kolem vánoc. (U mne to není čistě C/N, ale spíš podobná hodnota MER, tedy odstup po demodulaci, tak jak jej udávají mé přijímače s Enigmou - detaily viz odkazy níže. Nyní mám stále ještě dny, kdy tento transpondér a program ( o který mi hodně jde )jde večer na hraně, dle okolností. Takže třeba pokud bude zítra hezky, tak po obědě zjistím hodnoty a napíšu, protože od večerních se ty popolední ( zdejší hlavní maximum pro všechny tři družice ) velice liší. Hodnoty které uvádíte jsou myslím na tuto roční dobu zcela uspokojivé, zvlášť když směrování je kompromisní. Problémy s Channel 4HD rozhodně vyplývají z nešťastného umístění ve frekvenčním spektru s ohledem na ten evropský svazek. Leccos jsem popsal na níže uvedených odkazech: Z roku 2015 po instalaci: https://www.parabola.cz/forum/topic-85580/ říjen 2016 ( reakce shodou okolností na Vás ) https://www.parabola.cz/forum/topic-90412/ Ještě konvertor - mám Invacom C120 UNI QUAD QDF -031 - dva kusy ( jeden do rezervy). V květnu mi najednou dramaticky odešly všechny signály v horizontální polarizaci, tedy v britském svazku na všech třech A2G. ( V evropském svazku horizontál jel ). Až při výměně konvertoru jsem zjistil, že se před zadní anténkou ( pro horizontál ) v LNB nachází jakási velmi jemná pavučinka... Tedy naštěstí nikoli závada LNB. Ale současně jsem si ověřil, že jsou oba kusy rovnocenné ( ostatně ke každému kusu byl přiložen individuální měřicí protokol s průběhem šumového čísla i zesílení přes rozsahy obou pásem a polarizací ). Tož nebude-li zítra pršet,zkusím se podívat na hodnoty odstupu třeba u BBC4HD a BBC1HD při optimálním nastavení antény a dám to sem. Nyní se omlouvám, mám něco jiného. A myslím,že nic moc nového než je v těch odkazech výše mě teď nenapadá - mám období sledování a nikoli laborování ![]() |
DPetr
![]() |
|
Vertikály na Astře 2Gvše ok a 12304h podle počasi někdy kolisá 300par. jičín |
tonda1
Registrace: 12/2007 Příspěvků: 297 |
![]() |
|
@DPetrSuper, děkuju. Na 5 USA i BBC 4 HD mám oproti vám navíc alespoň 4,4 dB, takže to by tak nějak odpovídalo mým představám s ohledem na nějaký ten rozdíl ve velikosti antén a umístění v ČR. |
LubosD
![]() |
|
mne pomáhal golier - límecešte pred pár rokmi vo Zvolene, išlo chytiť BBC na 180cm.Používal som ožarovač z Kovosatky, ale sa mi rozpadal obraz. Podľa nejakého obrázku z Indie som vyskúšal prirobiť asi 3mm vysoký okraj, a ono to pomohlo. Humax vyskočil z 18 na 22%. Koniec rozpadu obrazu bol od 19%. |
janoZV
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 467 |
![]() |
|
@DPetrPeto co vse chytas s te astry v brne cca 40 km smer bucovice co bych ulovil ma stredovku 200 cmmel bych sanci? |
warteam83
![]() |
|
Vertikály na Astře 2GI ja sem musel vyskoušet několik ozařovaču než sem to vyladil. |
tonda1
Registrace: 12/2007 Příspěvků: 297 |
![]() |
|
@warteam83Teoreticky je poměr ploch mezi parabolou 230cm a 200cm 1:1,32, což obnáší rozdíl v zisku 1,2dB.Problém vidím v tom umístění směrem 40km na východ od Brna - signál jde hodně dolů. U Zlína si nick Kamter měnil 240cm za 340cm - viz spodní z mých odkazů v mém příspěvku výše. Co by snad mohlo jít alespoň v období měsíců kolem prosince, jsou BBC v SD. Když je mizerně - prudký déšť - tak nejdéle se mi drží právě BBC1 London, BBC2 a BBC 4 z frekvence 10 773 H, modulace QPSK SR 22 000, pak i transpondér 10714 H QPSK SR 22 000 ( např. FILM4 ). Výhodou při zaměřování je, že lze polohu družice zhruba dohledat pomocí silného signálu z evropského svazku - namátkou program movies4men - tp 11 171H QPSK SR 22 000 a pak naladit třeba ten 10 773H a dotahovat. Případně úplně napřed začít nastavením na pozici 23,5E (Skylink ) a pak naladit ten 11 171H v evropském svazku na pozici 28,2E - pootáčet antenou doleva ( vertikál už se na tom kousku prakticky nezmění ) a pak dostavovat transpondér britského svazku. |
DPetr
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GKde konci lalok svazku ze to tak pada pozice lavorku bude korycany |
warteam83
![]() |
|
RE: Vertikály na Astře 2GVcera sem ji dovez z praglu original ozarovac a lnb invacom c120uniquad qdf-031 |
warteam83
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34 | |
![]() |
|
![]() |