Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T BRNO

Kousek za Brnem jsem známému instaloval antenu na DVB-T (Iskra DTX-48 FL) a na Barvičku ve V polarizaci je 29 kanál s kvalitou 60%, 40 kanál s kvalitou 98% a 59 kanál s kvalitou 16%.
( ukazatele v TV - síla je všude 100%) aktuálně je to bez zesilovače.LTE filtr zkoušen,ale neměl vůbec vliv.
Čím to , že signály ze stejného vysílače a stejným výkonem jsou tak rozdílné v příjmu?. Kabel BELDEN 15m.bez rozbočovačů.

lubos32
Registrace: 2/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T BRNO

Tož asi je rozdíl ve frekvenci......29=538Mhz,40=626Mhz a 59=778Mhz.

Do čtyř let jen do 50.kanálu,takže můžeš počítat se zlepšením.....

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Vypadá to tak,

že někde hned za zadkem tam máš LTE vysílač.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Zavolat odbornou firmu, změřit signál. A neztrácet čas študováním nějakých teploměrů nebo věštěním z křišťálový koule, čím by to mohlo být.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

@lubos32

Příčin může být více. Bez zobrazení spektra a zjištění parametrů se zřejmě neobejdeš. Zkus se také podívat na mapu, jestli opravdu v blízkosti není LTE vysílač od T-mobilu. Ten je frekvenčně nejblíže K59. Tebou použitý LTE filtr nemusel být dostatečně "ostrý". Ty opravdu kvalitní jsou samozřejmě dražší.

radek1
Registrace: 1/2006

Jako jednu z možností mohu doporučit, zkuste příjem DVB-T2 na K28, jsou tam stejné programy, jako na zarušeném K59 - MUX3, tím vyřešíte problém příjmu a budete připraven do budoucna. Settopbox pro DVB-T2/HEVC stojí cca 100Kč.

Pavel Libá
Registrace: 11/2015

Omlouvám se a opravuji, ne 100,-Kč, ale 1000,-Kč

Pavel Libá

O.K. díky za tipy..
LTE vysílač od Tmobile je 1,2km jižně od pozice domu ( naprosto přímý výhled) a příjem Barvičky je z východní strany..
Takže zkusím jiný filtr a ještě i třeba externí settobox ( kdyby měla TV velkou selektivitu na kanály)
40 kanál - minimální, téměř nulové chybovosti a ten 29 kanál ukazuje vysokou chybovost..( V obraze se to nijak neprojevuje)

lubos32

to DVB-T2 ještě zkusím.. Ta 29 mě napadá, že bude asi problém,s interferencí ze signálem z Hádů ( H polarizací) a TV to asi nedá.

lubos32

Nemusíte mít obavy, nám na Chebsku vysílá MUX1 na K36 a MUX2 na K35 z vysílače Zelená hora, kde to nejde tak to samé z vysílače Klínovec, nesetkal jsem se s problémem příjmu z důvodu vzájemného rušení.

Pavel Libá

@Pavel Libá

A proč by se měly ty dva kanály navzájem rušit? K tomu není žádný důvod!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Vím, že vzájemné rušení mezi sousedními kanály z jednoho vysílacího stanoviště není, jen jsem chtěl zbavit obav tazatele od Brna, který uvádí: "to DVB-T2 ještě zkusím.. Ta 29 mě napadá, že bude asi problém,s interferencí ze signálem z Hádů ( H polarizací) a TV to asi nedá."

Pavel Libá

Neuvadite misto prijmu, chtelo by to vyloucit ze se nejedna o Mikulov.

ivovi0
Registrace: 11/2008

je to za přehradou Veverská Bítýška

lubos32

Tak v Bitysce asi nebude Mikulov nejsilnejsi, i kdyz je tam slabe pokryti ze vsech 4 vysilacu (Kojal, Hady, Barvicova, Devin).

ivovi0
Registrace: 11/2008

V Bytisce Kojal, a nekde i na dve anteny. K59 zpracovat oddelene, je vyrazne slabsi.

J a
Registrace: 7/2005

Možná to bude tím, že každý kanál má jiný vyzařovací diagram.

ja987
Registrace: 1/2016

je to tam v udoli, takže Kojal je za kopcem a prijem z Kojalu byl mozny pouze odrazem od protejsiho kopce.
Nejsilnější příjem tam je opravdu jen ta V polarizace z Barvičky. Ani Hády v H nejsou tak silné.. Barvička ( vysílaní z biskupského gymnazia ) kanály 46 a 47 jsou 100%/100% a ta Barvička hlavní vysílač ( 29,40,59) jsou už tak jak jsem popisoval. Ale zatím asi v pohodě - 29 je v zkopírovanej do 47 a ještě v HD. a 59 je tam kromě prima ZOOM jen samej odpad.
Jen mne technicky zajímalo kde vznikají tak diametrální rozdíly příjmu z jednoho vysílače..

lubos32

Ověření možnosti příjmu

Ověřil jsem si Vaše příjmové podmínky, použil jsem odkaz: dtv.ctu.cz a dole zadal adresu Veverská Bitýška 1, a postupoval podle návodu. Zobrazily se směry příjmu, profil terénu mezi vysílačem a místem příjmu a další údaje. Z profilu terénu vychází nejlépe Brno-město(Barvičova), což potvrzuje Vaši zkušenost. Příjem DVB-2 PREMUX12 na K29 vychází podobně jako DVB-T MUX1 na K29.

Pavel Libá

oprava

DVB-T PREMUX12 na K28, byl to překlep.

Pavel Libá

Dovoluji si vám do toho kecat, neboť v Praze bývá podobný problém. Předně k LTE filtrům, v blízkosti LTE vysílačů, což je ve velkoměstě prakticky všude, nemá cenu používat nějaké záhadné krabičky za 100,-Kč. Je potřeba se dívat na útlumové číslo a je jasné, že s ním roste i cena. Já jsem LTE efektivně utlumil filtrem asi za 500,-Kč.
Jinak terestriální antény se nemohou vyrábět s maximálním výkonem pro celé pásmo. Takže se konstruují podle spektra. Navíc je třeba přihlédnout k její mechanické konstrukci pro vertikální instalaci. Může se to někomu jevit jako hloupost, ale při vertikálním zavěšení je zpravidla třeba použít rohový F-konektor (u moderních antén), protože v opačném případě kabel se ostře ohýbá a při nezafixovaném kabelu, muže dojít k jeho zlomení či ke změně jeho charakteristik.

Bastlir
Registrace: 1/2008

filtr jsem použil JASEK LPF 782A a vůbec nebyl rozdíl jestli byl vložen a nebo ne.

lubos32

Protože 27dB bude asi málo. Chtělo by to asi 40-50dB.

Bastlir
Registrace: 1/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra