Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Příjem Astry 2F/G a 2E současně

Zdravím,

aktuálně přijímám tuto pozici na 180cm offset parabolu a budu upgradovat na 300cm PF. Je reálné s parabolou takových rozměrů stále chytat 28.2E a 28.5E současně, nebo mám počítat s nutností zachovat druhou parabolu?

LubosD
Registrace: 7/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Příjem Astry 2F/G a 2E současně

Stačí jedna.

CES
Registrace: 4/2007

s 300cm to bude len kompromis. Rozdiel úrovne signálu je viditeľný už pri 250cm. 300cm parabola má pre pokles o -3db vyžarovací uhol len 0,47° Takže na slabších TP to bude cíťiť ;)

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

@Peon

Teoreticky by to vedel korigovat priblizenim LNB v drziaku blizsie k parabole (v zavislosti od konstrukcie), nieco malo by to pomohlo.

Traky
Registrace: 8/2013

@Traky

to nie je práve najlepšia teória, tým len posunieš LNB mimo ohniska, ale nezmeníš smerovú charakteristiku antény. ;)

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

@LubosD

Aj ja si myslím, že pri 300cm, by mala stačiť jedna anténa, pretože uhol jej vyžiarenia bude niekde okolo 0,6°. Peon však má aj praktické skúsenosti, kým ja s Astrou 28,2 a 28,5 E v UK beam nie :)))

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

Můj poznatek z praxe - ten rozdíl cca 0,3° je vidět i na parabole KOVOSAT140(tedy pouhých 140 cm).Příkladně signál z A2E,tr.10774H z paraboly nasměrované na A2G,tr.10307H(čili 28,2E !!!),má hodnotu cca 6,4dB.Přetočením paraboly na A2E,čili 28,5E se hodnota signálu zvýší až na cca 7,8 dB !!!Zhruba stejná situace,jenže v opačném gardu,nastává i při příjmu např.tr.10966H z A2G.Já osobně se domnívám,že teoretické předpoklady se dají uplatnit pouze v hlavní zoně ozáření a nikoli v postranních lalocích!Tady rozhoduje pouze praxe a je znát každý kilometr vzdálenosti od vrcholu prvního postranního laloku(který je náhodou na Vysočině a proto se mohu o tyto zkušenosti podělit).

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

@táhlovej

Súhlasím, postranné laloky 2E a 2G sú určite iné, čo do výkonu EIRP, tak aj, čo sa týka ich ožiareného územia.

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

Já ze své praxe samozřejmě rozdíl při přetočení vidím i na té 180cm.

Šlo mi spíš o srovnání, zda vyšší směrovost 300cm paraboly nezpůsobí ve výsledku zhoršení příjmu 2E, i když si celkově polepšuju o 4 dBi (možná víc - přece jen jde o přechod z Mabo na Andrew).

Hádám, že ve výsledku bude asi nejlepší to frknout přibližně doprostřed a doufat, že to takhle bude stačit i na 8PSK transpondéry.

Chybí mi stará dobrá Astra 2D, tam to bylo jednoduchý :)))

LubosD

V Brně na 230cm FAMAVAL používám táhlový motor. Vzhledem k nepatrnému úhlovému rozdíli mezi pozicemi družic netřeba polárního závěsu, stačí kolem svislé osy. Pokud nejsou jiné vlivy, způsobující útlum, tak se dá najít po dobu cca od října do dubna poloha kompromisní, kdy jdou bez výpadku obě pozice ( G a F,E ) po celých 24 hodin ( v Brně je nejslabší signál ve večerních hodinách).
Přes léto je nutné na Astru 2G přesně nasměrovat a stejně to v letní špičce nejede BBC4 HD ( kromě jiných, ale od cca 19 do 24 hodin. Stejně tak je potřeba nasměrovat i na podzim, v zimě a na jaře v případě zhoršených podmínek - např. déšť, občasná korekce polohy družic a jiné. Anténu mám v zahradě a s koncovými spinači, přemostěnými diodami ( aby se po přepnutí polarizace napájecího napětí rozjel motor opačným směrem ). Indikaci polohy neřeším, jedu směrem sem nebo tam a orientuji se podle hodnoty odstupu šumu (patrně MER ) na přijímači (VU +Zero se myslím jmenuje) s Enigmou Open-pli - nejsou problémy s načtením EPG na týden u britských stanic, jako u původního software.Každá desetina dB dobrá, něco dělá kvalitní vstup přijímače, v případě transpondéru s BBC Four HD a BBC News HD, který je kmitočtově blízko evropskému svazku ve stejné polarizační rovině, pomůže ke zlepšení poměru signál/šum i odlaďovač, posazený na začátek kmitočtů evropského svazku - získal jsem v MER zlepšení o 0,5 až 0,7 dB. Dokonce dost pomůže i jemně nastavit útlum na vstupu, signál se sice celkově zeslabí,ale pokud ještě stačí pro slabý signál, tak tím, že zeslábne část spektra s evropským svazkem, klesnou na vstupu přijímače intermodulační produkty.
Už musím končit,omlouvám se za pravděpodobné překlepy, jsem v práci a odcházím, proto také neudávám některé detaily. Tedy rozhodně mít možnost pootočení!

DPetr
Registrace: 2/2014

Myslím si,že "frknout to přibližně doprostřed" je asi totéž,jako kdyby sis místo 300ky koupil 240ku.A navíc v situaci,kdy každá desetina dB "se počítá"(zvlášť při 8PSK).

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

@táhlovej

No jo, jenomže když chci přijímat 2E i 2F/2G, tak moc jiných řešení nebude. Nechce se mi obětovat 2E ve prospěch zbylých dvou družic :((

Ono to možná nebude až tak horké. Vzhledem k lokalitě u Slaného, takže žádné Brno, mám poměrně dobrý příjem i na tu 180cm. Chodí mi cca. 80 % SD stanic (i za "běžného" deště) i některé HD stanice, např. BBC 4 HD.

LubosD

aktuálne máš Mabo offset 180- to vlastne ani nie je plnokrvná 180, skôr 170cm a ide ti to ostojne.
Pri 300cm podla mňa pôjdu obidve družice naraz(Andrew 3m je dosť hlboká, tuším f/D 0,31?).

najlepšie uvidíš na mieste ked to vyskúšaš,ale môžeš si urobiť motoricke doladenie. Ak bude signál dobrý,budeš to mať nastavené medzi, pri zhoršení doladíš motorom. ;)

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010

2E i 2F/2G

Zlínsko,Prodelin 340cm,LNB prime focus 0.1dB,feedhorn ADF 120.Zkušenost taková,že je nutné doladění antény motorem svisle i vodorovně mezi 2e a f / g.

kamter
Registrace: 1/2007

druhou menší

parabolu,nebudeš se okrádat o cenný zisk třímetrovky

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@DPetr

Když provozuješ v Brně 230, máš odhad, jak by v Brně chodila 180? Mám jednu starou schovanou v garáži, tak jestli by to nebyla zbytečná práce. Nemusí chodit všechno, stačí něco.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

to omar3

Jakousi představu mám, protože jsem před vypnutím ASTRY N v únoru 2014 přijímal britský svazek na offset Gibertini šířky 150cm ( tedy zhruba ekvivalent středové 150cm). BBC 1-4 a Film 4 v SD mi chodily
v pohodě, také BBC 1-3 v HD. To tedy z AsTRA N. Tehdy už nějakou dobu jela ASTRA 2F a to už bylo slabší, pro mne zajímavý transpondér 11 023H s BBC 4 HD ( a ještě BBC NEWS HD a dvě regionální varianty BBC1 HD ). Z té F to šlo v zimě, přes léto to nejelo večer. Mimochodem pak tento transpondér převedli na současnou 2G a v Brně je nejslabší ozáření, takže teď to mám na 230cm podobně jako tehdy na 2F na 150cm...Převedli to tam asi deset dní poté, co jsem zprovoznil tu 230cm...
Ale abych to nezamotával. Po vypnutí ASTRY N a zprovoznění ASTRy 2E jsem měl tu ASTRU 2F nejsilnější a na 150cm jsem z 2F chytal spíše přes podzim a zimu jen BBC v SD, směrem k vánocům i FILM 4. Tu 150 cm bylo také vhodné směrovat pro maximální výtěžnost.
Mimochodem ten transpondér 11 023H tehdy vyžadoval velmi přesné natočení "skew" konvertoru - v opačné polarizaci byl silný rušivý signál ( ani nebyl na satelitních přehledech, jen španělský server oznámil někdy na podzim 2015, že je rušivý signál v opačné polarizaci vypnut - a bylo to znát. To už bylo ze současné
G).
Pokud budeme tiše předpokládat, že jak má 150 Gibertinka, tak ta kandidátka 180cm jsou opravdu dostatečně přesně vyrobeny (malá odchylka ve tvaru paraboly řádově v milimetrech může znamenat katastrofické snížení zisku oproti přesnému tvaru ) tak spočteme, že když je průměr 180cm oproti 150cm větší 1,2x, je plocha větší s kvadrátem, tedy 1,44x.
Zvýšení zisku v dB = 10 krát log 1,44, což je 10x0,158, tedy cca 1,6db teoretická možnost zlepšení.

Já bych tu anténu určitě vytáhl. Aspoň kolem vánoc by tam mohly jít slušně i BBC 1 a 2 v HD a SD už asi i teď. S BBC4 HD z té 2G bych to viděl spíše nahodile. Mimochodem jak jsem již psal, na tom našem brněnském spíše okraji postranních laloků je nejslabší signál ve večerních hodinách, po půlnoci se to lepší, ráno trochu slabší a nejsilnější kolem poledních a popoledních hodinách - vhodná doba k lovení a nastavování. A jak jsem se ještě zmínil - jednou za čas ( párkrát do roka ) pošoupnou družice zpět do středu pomyslných krychlí, odkud pomaloučku odvandrovaly a to má za následek, že se patrně trošku odkloní vyzařovací diagram a než se zase usadí ( postupně tak do deseti dnů), je odstup signál/šum výrazně zhoršený. Ta změna na zhoršení nastane skokem,zlepšení pak postupné.

DPetr

to omar3

Už mi to nechtělo brát další psaní...
Tož do toho a prosíme pak po čase pozorování případný report jak se zadařilo!
Na kvalitě vstupního dílu přijímače ale taky hodně záleží...rozdíly mezi přijímači mohou být klidně i dB v odstupu signál-šum při hraničním příjmu.
Zkoušel jsem leccos a skončil u VU+Solo2.

Hezké vánoční koukání!

DPetr

oprava překlepu

V první odpovědi jsem se spletl a SD signály měly být z ASTRy 2E a ne F, tedy:

Po vypnutí ASTRY N a zprovoznění ASTRy 2E jsem měl tu ASTRU 2F nejsilnější a na 150cm jsem z 2E chytal spíše přes podzim a zimu jen BBC v SD, směrem k vánocům i FILM 4.

DPetr

@DPetr

Díky za detailní rozbor brněnské aglomerace. Mě tu chodil dříve UK svazek i na PF120. Základní anglány teď mám z 27,5°W. Toto by bylo na přilepšení a pokusy. Za kvalitu té 180 bych však ruku do ohně nedal, asi 10 let se stěhuje různě po skladech a garážích. Už je to na ní vidět.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

to DPetr

pekny to prispevek
prosim mohl bys ty prijimace, jenz jsi zkousel, nejak hrube seradit dle citlivosti ? dik

kaos
Registrace: 2/2009

To Kaos 1 díl

Napsal jsem si to předem a je toho hodně, tak to dám nejmíň na dvakrát...

K vyloženě citlivosti se vyjádřit nemohu, nikdy jsem je neporovnával na družici, kde by byly jen

"mě slabě ozařující " transpondéry. Spíše ted jde o to, jak se přijímač vyrovná se zpracováním u

nás slabých slabých transpondérů britského svazku, když z dotyčných družic buší spousta

transpondérů v evropském svazku.
A když to potom padá ještě na parabolu o velkém průměru, tak ten vstup přijímače pracuje v

dost obtížných podmínkách, co se týká odolnosti proti vzniku nežádoucích intermodulačních

produktů.
Další komplikace nastává, když je některý transpondér z britského svazku, o který máme

zájem,na kmitočtech, které jsou v druhé polarizaci obsazeny transpondéry evropského svazku.
Například transpondér č.68 11126 V kde vysílá v HD Channel 4 - v horizontální polarizaci tam

vysílají sousední transpondéry č.67 a č 69 ( dle seznamů na Lyngsat ) a pokud je vůbec příjem

možný ( denní a roční doba ), tak jedině za předpokladu, že natočíme konvertor kolem osy (

jemné nastavení skew ) velice přesně tak, aby do vertikálně polarizované anténky v LNB se

naindukovalo co nejméně signálu ze silného horizontálu.

Ten problém byl ostatně už dříve na transpondéru, o kterém budu mluvit dále, protože z těch

špatně dostupných je pro mne zdaleka nejdůležitější - již dříve zmíněný transpondér č.61

kmitočet 11023 H 8PSK modulací a mimo jiné hlavně s BBC 4 HD. V dalším jej budu pro

jednoduchost označovat touto stanicí.
Již v dobách ASTRA 2F byla potřeba také zde přesně nastavit skew, v opačné polarizaci byl silný

rušivý signál - ani nebyl televizní a v seznamech. Bylo tomu tak ještě chvíli i po přesunu "BBC4

HD" na ASTRu 2G . Naštěstí cca před rokem ten rušivý signál v opačné polarizaci zmizel (

dozvěděl jsem se o tom vlastně ze stránek www.skyinmadrid.com a pak teprve ověřil ).

Nicméně kmitočtově kousek nad " BBC4HD" začíná ve stejné polarizaci oblast signálů

evropského svazku.

Nedovedu už přesně srovnat schopnost přijímat dotyčný transpondér za hraničních podmínek -

řekl bych, že Technisat Digit Isio S1 a Amiko Alien 2+ na tom byly poněkud hůře, pak jsem měl

Xtrend 9500 ( dvouvstupový, oba tunery cca shodné vlastnosti, o nějaké cca 0,3dB byl lepší

Xtrend 9200 a zase lépe o pár desetin dB je na tom VU+SOLO2.

DPetr

to Kaos 2 díl

Po čase jsem taky zjistil, že není jedno, pracují-li oba tunery, či jeden. Například jsem nahrával na jeden tuner BBC4 v HD a na druhý v SD, abych, zeslábne-li v kritickém období signál a vypadně, měl aspoň nahrávku v SD.

Jenže se ( hlavně u Xtrendů, ale myslím v malinké míře i na VU ) ukázalo, že když se dá práce i druhému tuneru ( záznam nebo koukání ), že signál , který byl na prvním tuneru ještě spolehlivě nad hranicí výpadku, najednou odešel! Prostě současné zpracování už to nějak nezvládalo.
Tak pak spíš použiji dva oddělené přijímače.

Rozdíl mezi stabilním 8PSK a úplným výpadkem je přitom na těch posledních třech - tedy s
Enigmou Open Pli, kde se zobrazuje kvalita odstupu S/N ( patrně po demodulaci - MER? )
Prostě ten Xtrend 9200 je při 7,3 dB ještě stabilní a kolem 7,1 - 7,0 už není prostě nic. Ale VU ještě jde a vypadne až po dalším poklesu - indikuje mi před výpadnem cca 6,7 dB ( přičemž když oba jedou, tak ukazují zhruba stejnou hodnotu ( myslím i stejný kabel jsem prohazoval, ze zahrady mi jdou 3 kusy - délka trasy je 42metrů. Myslím že na vysokých mezifrekvenčních
kmitočtech už bude útlum znát, ale na tom diskutovaném transpondéru mám rezervu, jak
vyplyne z dalšího ).

V létě se mi totiž stala náhoda, která mne posunula . Jak jsem tak experimentoval, pořídil jsem si měřicí přijímač Dreamsky Trio TSC-90. Jeden den, když na VU bylo BBC4HD ještě nad hranicí příjmu a Dreamsky si už neškrtl, jsem omylem zapnul sousední vstup ( jak satelitní, tak pozemní/kabelový tuner mají totiž každý dva vstupy, lišící se typem konektoru a lze mezi nimi elektronicky přepínat ). A na sousedním vstupu, kam svod nebyl připojen ( ale napájení atd. pro LNB není vypnuto ) najednou to BBC4HD naskočilo! Přeslech mezi stupy způsobil, že se na tuner dostal zeslabený signál, takže nebyl tak zahlcen blízkými kmitočty Evropského svazku ( stejné polarity ) a přitom úroveň signálu z BBC4HD ještě byla pro zpracování dostatečná!
Pořídil jsem tedy regulovatelný útlumový článek ( samozřejmě určený prosignál satelitní
mezifrekvence ) a i u ostatních přijímačů jsem zjistil zlepšení o cca 0,5 dB. Což může znamenat
večer bez výpadků oproti večeru bez signálu...
Povzbuzen úspěchem vrátil jsem se do dob, kdy jsme dělali konvertory a zesilovače na UHF,
tady se jedná o trochu vyšší frekvence - teď se mi to nechce počítat ani hledat na přístroji ve
spektru, ale v mezifrekvenci před vstupem do přijímače jsme v oblasti cca 1,2GHz.

DPetr

to Kaos 3 díl

Tak jsem pájel komůrku z pocínovaného plechu, čtvrtvlnný rezonátor z teleskopické prutové antény, bez dolaďovacího kondenzátoru i kvůli co možná největší jakosti obvodu - ladí se zvnějšku táhlem ze svařovacího drátu, který prochází těmi dvěma díly bičové antény a je připájen na její volný konec uvnitř rezonátoru. No, pro nebastliče zkrátím: zkoušel jsem jak propust na žádoucí signál,tak zádrž v blízké oblasti rušivé oblasti evropského svazku. Výsledek v podstatě stejný, praktičtější je samozřejmě ten odlaďovač pro vyšší kmitočty, abychom nechali nižší kmitočty, kde se ostatní základní BBC programy SD i HD nacházejí.
Po snížení interferencí se zlepšil i příjem na Xtrendu 9200 (9500 už na Brity nepoužívám ) a
rozdíl mezi schopnostmi obou přijímačů se zmenšil nemohu říct, jak, ale rozhodně to tomu
Xtrendu výrazně pomohlo. Samozřejmě bych se při nastavování rezonátoru bez koukání na spektrum na analyzátoru Dreamsky neobešel, ale pro klid zájemců mohu říci, že s tím nastavitelným útlumovým článkem ( stačilo jen malé pootočení - cejchované to není, Bůh ví, jak se to zeslabilo doopravdy ) se docílí téměř stejného zlepšení, jako s odlaďovačem.
Tak a pro dnešek a možná i další dny mne už omluvte...

DPetr

DPetr

máš to hezky rozepsané,jen by mě zajímalo,jak je to s tou citlivostí přijímačů?,pokud by platilo to,co popisuješ,znamená to,že s citlivějším přijímačem,stačí menší parabola,nebo LNB s horším šumovým číslem k dosažení stejných výsledků,což je kravina

pierrepetr
Registrace: 5/2006

to pierrepetr

Jasně, já v úvodu napsal, že se k citlivosti nemohu vyjádřit, pouze k tomu, jak se různé přijímače chovaly v případě, kdy je kladen velký nárok na linearitu jejich vstupu. Citlivost a základní odstup signál/šum celého systému je dán vlastnostmi konvertoru. Pak je signál jednak konvertován a hlavně velice zesílen, takže i šumový signál ( třeba na kmitočtu neobsazeném ) je mnohem větší než šum vstupu přijímače. Ale na druhé straně je zde veliký rozdíl v hladinách signálu svazku "britského" a "evropského", mimochodem tím větší, čím jsme víc jsme na kraji postranního laloku . Takže vzhledem k tomu, že na vstupu komerčního přijímače neočekávám laděný obvod, různé přijímače zplodí na širokopásmových vstupních obvodech vzhledem k silným transpondérům a neideální linearitě svinstvo, kterého stačí i málo, aby se to projevilo při velmi malých odstupech našeho slabého signálu k šumu jako jeho zhoršení a stačí i ty desetiny, aby rozhodly. (Taky se na výsledku jistě projeví i kvalita demodulačních obvodů konkrétního přijímače). Je tedy v určitých případech, jak tomu je v popisovaném tak, že zeslabením na vstupu (ať už širokopásmovým, nebo selektivnějším )srazíme lehce úroveň nežádoucích intermodulačních produktů, přičemž základní šum mezifrekvenčního signálu je stále nad vlastním šumem vstupu přijímače.
My pouze tím zeslabením nezhoršíme nadále tolik ten poměr signál / šum, který nám dodává LNB. Nic to nemění na potřebě mít dostatečný signál soustředěný v ozařovači a slušný konvertor.

Další otázkou při srovnávání samotných LNB v podobných podmínkách by bylo, nakolik ty LNB samotné jsou schopny lineárně zpracovat a pak v mf zesílit takové rozdíly v úrovních. Co si pamatuju, u některého LNB uváděl výrobce celkové zesílení 60dB, u jiného 65dB - tedy když do LNB narvu z velké paraboly ten pověstný svářečkový signál, je nejen při směšování, ale i při tom dalším zesilování šance na nelineární zkreslení. Řekl bych, že pokud nepřijímám pouze pozici se slabými signály, může být otázka rozdílu S/N samotného LNB o nějakou tu desetinu dB možná vedlejší a důležitá musí být i ta linearita. Nakonec LNB je superhet a není směšovač jako směšovač,že... Takže takhle jsem to nějak chtěl říct. :)

DPetr
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra