Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Prijem C-bandu na malou parabolu

Dobry den, chtel bych se zeptat na vase zkusenosti ohledne prijmu nejakeho C-bandu na pomerne hodne malou parabolu. Konkretne je rec o offset parabole Gibertini 100. Jeden metr je asi podle toho, co jsem nasel na internetu opravdu hodne malo, ale i tak se zkusim zeptat.
Chtel bych zkusit neco noveho a napadlo me otestovat prijem C-bandu. Problem je v tym, ze jsem nikdy nemel s C-bandem tu cest a jenom zatim hledam informace na internetu.
Podle toho co jsem nasel na internetu by mel byt teoreticky, ale opravdu jenom teoreticky nejaky ten signal v C-bandu mozny.
Muzu se zeptat znalcu, napr. jaky LNB pro C-band je asi nejvhodnejsi poridit na offset parabolu? Jedna se pouze o testovani. Necekam zadne zazraky. Proste bych chtel zkusit prijem frekvenci v C-bandu. Ku-band uz je moc "mainstream". :)))
Jeste jsem se docetl o nejakem ozarovaci. To taky budu potrebovat? Nestaci mi jenom LNB? A jestli se muzu zeptat, k cemu ten ozarovac slouzi? Z toho nazvu tusim, ze to bude "ozarovat" plochu paraboly, ale nepotrebuje se to jenom u primefocus parabol? Nemam s prijmem C-bandu zkusenosti, tak se radsi ptam.

Abych to teda zhrnul, tak bych se chtel zeptat, jaky LNB by bylo dobre poridit, na jaky satelit se zamerit pro nejvhodnejsi prijem C-bandu a bude potreba i ozarovac?

Dekuji vam moc za rady.

Jinak jsem si precetl tohle:
https://www.parabola.cz/clanky/3903/prijem-c-pasma-malou-parabolou/

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Příspěvků: 1 615
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Prijem C-bandu na malou parabolu

Na 100vku to nema podla mna ani zmysek zacinat.

Od 150cm mozes dosahovat nejake prve hmatatelne vysledky, avsak skor so stredovou parabolou, zda sa mi ze napr druzicu na 55W (juzna a stredna amerika) by si s takou parabolou uz vedel chytit za idealnych podmienok (citaj prakticky vodorovny vyhlad na druzicu).

Gibertini 125cm na polarmounte (30W - 50E) + IBU LNB, SuperJack 18" HARL 3618+, pozicioner Amiko GBOX V2000, Vu+ Solo2, Open BlackHole image.

seattle
Registrace: 11/2013
Příspěvků: 500
Odpověď v diskusním vlákně
 

@bobo2

1m je na C-band opravdu malo. Pro prijem vetsiny druzic to chce tu 150ku. Ale je tu par vyjimek co jsou opravdu silne a neco by jsi i na 1m chytil, napr. na 24°W IS-905 ma silny beam na stredni evropu. Doporucuju si proklikat druzice na webu SatBeams, at vis, do ceho jdes :8)
Pri vyberu LNB potom chces takove co ma nejmensi sum a urcite PLL LNB, ne DRO. Ozarovac zalezi na typu paraboly, ty budes potrebovat ten pro offsetku. Na ebay to vsechno najdes za slusne ceny...

Praha | 1m Gib 55W-58E | TBS6925 & TBS5926 | Spektrak + wideband SDR

r00t
Registrace: 11/2014
Příspěvků: 178
Odpověď v diskusním vlákně
 

na tvojom mieste

bobo, by som zacal podla miesta tvojho bydliska s malou parabolou na orbitalnej pozicii 49E. verziou cca 115 - 130cm PF paraboly a lacnym LNBF STRONG 17k /cca 10eur/ uspejes. jednoducho zhanat lnbf c-band na offset parabolu, nieje najlacnejsia zalezitost...
https://www.parabola.cz/album/foto-846/
sekce Album: 49E_C-band_footprint
Popis fotografií:
[1] 49E_C-band_footprint


Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Příspěvků: 8 673
Galerie: bohus31
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Prijem C-bandu na malou parabolu

tu boli pokusy s C pásmom na puklici: https://www.parabola.cz/forum/topic-85121/1/

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010
Příspěvků: 1 463
Odpověď v diskusním vlákně
 

bohus31

Severni Morava. Jesenicko.
Jinak dekuji vsem ostatnim za odpovedi a rady. Tolik reakci jsem ani necekal. R^ Dekuji.

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Příspěvků: 1 615
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Prijem C-bandu na malou parabolu

proc PLL a ne DRO? Me se PLL Norsaty neosvedcily...

drhans
Registrace: 12/2009
Příspěvků: 615
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra