Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

internet rozvod v RD

Zdravím, mám takový technický dotaz. Chci si UTPčkem roztahat po domě internet husím krkem. V husím krku mám zatím 2 koaxialy na DVB-T + dnes jsem protáhl 2 UTP kabely. Otázka zní, mohu u UTP udělat stejné propoje, jako mám u DVB-T, tz. ze zásuvky přes 15ku příčku do druhé zásuvky přes zeď ? Hledám to po netu a na nic jsem nenarazil, zdali je to technicky možné, nebo zda musí být ke každé zásuvce zvlášt UTP kabel? Příkládám zde obrázek z malování, jak to vlastně myslím http://i.imgur.com/THOSQ4j.png Předem díky za rady :)

ToZla93
Registrace: 7/2014
Odpověď v diskusním vlákně

RE: internet rozvod v RD

Ak chceš čisté riešenie, tak musíš ťahať zvlášt UTP ku každej PC zásuvke. Ak ti stačí stovková sieť, tak môžeš v prvej zásuvke zapojiť žily 1,2,3,6 a v druhej zásuvke 4,5,7,8.

jarosa
Registrace: 12/2009

no já bych řekl ,že kabelů není nikdy dost a pokud ta možnost je tak tahej klidně i navíc

kiss
Registrace: 7/2005

Ideálne potiahmuť do každej zásuvky 2 x UTPčko.

jarosa
Registrace: 12/2009

UTP kabel nelze jednoduše "odbočit" jako koax s DVB-T signálem. Vždy musí být použit switch.

Reagovat na invektivy je většinou ztráta času.

joscer
Registrace: 10/2007

Ku kazdemu koncovemu zariadeniu samostatny kabel (teda ziadne nadpojovanie ak v pripade DVB-T), ktory napojis na switch/router. Samozrejme tolko kablov husim krkom nepotiahnes, teda to musis riesit viacerymi switchmi/routrami na vhodnych miestach. Ako priklad: prizemie - hlavny privod netu - switch/router - z neho do jednotlivych izieb samostatne kable a jeden kabel na poschodie do dalsieho switchu/routra a z neho opat jednotlive kable do izieb. Niektore izby mozes kablom vynechat a pokryt ich len wifi. Zavisi od konkretnej dispozicie domu. Rozvrhnes idealnu hardware strukturu a potom nakonfigurujes.

Traky
Registrace: 8/2013

Je to tak, ako vravia "kolegovci" vyššie! Napr. ja to mám doma riešené nasledovne:
Z net antény WAN signál privedený na 1. wifi router. Z tohto routera je pripojený stolný comp, další výstupy idú na switch a na další 2. wifi router.
Zo switchu sú rozvedené káble do ďalších miestností a taktiež sú z neho napojené aj ďalšie zariadenia! 2ks routerov používam kvôli dobrému pokrytiu domácnosti wifi signálom, čiže sú tieto routre umiestnené v dvoch od seba najvzdialenejších miestnostiach! :)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Zdravím pánové, všem děkuji za rady. 2 Dny jsme laboroval a situace je následovná, do husího krku jsem protáhl 3 UTP a 2 koaxy. Husí krk je totálně nabitej, z čehož plyne, že ke 4. zásuvce zvlášť UTP už nedotáhnu. Zaujal mě komentář od Traky. Mám v 1. patře vlastně takovou tu montáž krabici, v které vidím všechny kabely, co jsem husím krkem protáhl. Krabice je natolik velká, že by do ní šel nějaký ten 5ti portový switch - např. tento http://switche.heureka.cz/netis-st-3105s/specifikace/#text. Mohu tedy vzít 1 ze 3 UTP kabelů a ve switchi ho přerozdělit, tak abych měl přívod i pro 4 účast. internet. zásuvku? Obrázek, jak to myslím sdílím na tomto odkaze http://i.imgur.com/hWhbSy6.png. Prosím vyvraťte nebo potvrďte správnost zapojení + jestli je vhodný switch od Netisu. Moc děkuji za diskuzi.

ToZla93

To nemáš do každé místnosti samostatnej "krk" z půdy?

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Je to dobré riešenie.
Má tvoj wifi router LAN porty 100Mbit alebo 1Gbit ?
Ak má LAN iba 100Mbit, tak kludne môžeš urobiť ako ti radí jarosa a nebudeš potrebovať switch, napájanie - vynechanie možného problému do budúcnosti.

GI LX3, Octagon SF8008, T-90

Rasto
Registrace: 4/2003

Mám tu Netis WF-2411, takže asi 100 mb/s. Barák byl stavěnej v roce 1993 a na více husích krků se tehdá nemyslelo, je tu jen 1 hlavní z půdy,v 1. patře mám vlastně takovou krabici, kde vidím, kolik kabelu mám v husím krku.Tam bych klidně mohl dát i ten switch. Sekat barák se mi nechce, tam kde není krk, chytám se přes wifi, to stačí.On vlastně husí krk jde středem baráku. Ohledně rozdělení toho utp po 4 drátech jsem to zkoušel taky, jen mám menší technickou otázku. Vlastně nahoře na půdě prdnu do LAN portu 1 celý utp kabel s 8 piny, dole to pak v zásuvkách rozdělím na 4 a 4, to jsem jako pochopil. Zkusil jsem si to ale předem na kousíčku utpčka, dal jsem vlastně podle rady a rozdělil to tak. 1,2,3,6 ok, druhá kombinace úplně němá. Má tu někdo prosím nějaké schéma,podle kterého bych se měl držet v zapojení? Tím switchem by to nešlo? Že bych z routeru vytáhl například 1 UTP, svedl ho krkem do switche na vstup 1 a ostatní 4 by byly účast. zásuvky, šlo by to tak? Jde mi o to, abych 100% ty 4 internet. zásuvky měl, ale krkem protáhnu jen 3x utp. Takže pořád su zmatenej, jak to co nelíp udělat:/ Kdyžtak mi tu hodte nato nějaké schémátko, moc díky. ;) R^

ToZla93

No to je jasný, že druhej pár párů :-) je němej. Protože ten druhej pár párů musíš připojit do dašího portu. Ne do toho samého. A u obou portů to musí být piny 1, 2, 3, 6.
Osobně bych táhnul jenom 1 UTP z půdy a dal do krabice switch a z něj rozvést na zásuvky. A když už bys kupoval switch, tak kup rovnou gigabit. Howgh.

Já se práce nebojím. Klidně si k ní i lehnu.

kubisek
Registrace: 2/2005

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra