Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

13+19+23+28 na multifokusu Emme Esse

Nazdar chlapi...
Řeším multifokus 13+19+23+28 na chalupě na osmdesátku.Jedná se o multifokusový držák Emme Esse 4x kovový, který byl dříve spíše znám pod názvem Vantage. Snad víte, o který jde?
Tady doma v Plzni jsem si to hodil na parabolu 85cm, a vše hraje naprosto parádně, a s velkou rezervou. Uháhnul jsem LNB na pozici 23,5E, to další jsem dal přibližně vedle, a rovnou to hrálo..mírné doladění a hotovo....fakt paráda.

To samé jsem chtěl provést na chalupě na parabole 80cm.
Vše šlo podle plánu, až do doby, kdy jsem začal hledat signál na 13+19+28.....23,5 jsem našel hned.

Vůbec nebylo možné najít signál na všech pozicích najednou. A co najednou....ani dvě pozice vedle sebe!!!! Po velkém úsilí, hraje dobře 23+19. U 28+13 prostě nenajdu silný signál.
To, co jsem měl v doma hotové za 20minut, jsem tam dělal 5 hodin, zabil jsem s tím krásný den , kdy svítilo slunce, a výsledek byl horší, než to ,co tam bylo-tedy klasika na hliníkové lyžině.

Dal jsem tam tedy zas to původní, a stále myslím na to, kde je chyba.??

Po montáži mi přišlo, že celý držák byl tak trochu jiném místě, než původní lyžina. Přišlo mi to jakoby dál od paraboly, asi 3-5cm a taky celkově trochu výš...cca o 3-4cm. Nejsem profík, ale pokročilý amatér, a proto se ptám. Má na signál vliv, jestli se LNB nachází dál, nebo blíž k parabole? Já si myslím, že samozřejmě ano, ale montáží Emme Esse se vzdálenost LNB od paraboly prostě prodlouží, a tak si myslím, že jsem prostě mimo ohnisko...?

Další věc je ta, že jsem použil druh LNB s větším průměrem. Ty co používám doma, mají průměr kruhu 5cm, tam mám starší typ o velikosti 5,6cm. To také asi hraje roli. Proto jsem tam namontoval ALPS, a výsledek byl stejný. 23+19 paráda, ale to ostatní bída. Nechápu to, když na staré lyžině to stačilo parádně....

Stále si říkám, že když všechny pozice hrály na lyžině, včetně krajního Hotbirdu i Supertenis v HD, tak proč to nehrálo na tomto, je mi záhadou. ???

Jediné, co na lyžině nehrálo, byly 2 TP na 28,2 nebo 28,5 s hudbou. A to 12.544-H-22000 a 12.480-V-27500, které jsou slabší, a jelikož na lyžině se dá nastavit pouze vlevo-vpravo,nešlo to. Proto jsem to vlastně celé dělal.. plus rezerva signálu.

Co vy na to????
Již jsem to řešil s jedním člověkem soukromě přes e-mail, a dost mi to pomohlo. Jeho fotky instalace mě utvrdily v tom, že jsem asi fakt mimo ohnisko.
Přivítám každou radu, protože příště to zkusím zas!!!!!:-

0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel

palermo67
Registrace: 8/2011
Odpověď v diskusním vlákně

Roman

Zkoušel jsi napsat na ten Eltasat kvůli tomu hranolku?

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

Paraboly vykazují chyby proti výpočtu

Svého času jsem měl 105 cm Al z Všeminy. To byla exportní parabola, návod byl pouze v němčině. Na ní jsem experimentoval se šilháním. Výsledek byl naprosto šokující. LNB vůbec nebyly "ve stejné výšce" nad vodorovnou rovinou procházející ohniskem. Rozdíl "ve výšce" byl až 7,5 cm!!!
Doporučuji použít takové držáky LNB, které umožňují vedle posunu po lyžině nebo brýlích také vysunutí (zasunutí) ve svislém směru. Každý LNB musí mít svou nezávislou polohu.
Uvedenému držáku se někdy říká Vantage, jindy Emme-Esse, dnes je jich spousta.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Bidlo

Ano, psal jsem. Už je to týden, a žádná odezva... :fuming:

palermo67

samorost

O tomto držáku právě mluvím. Asi jsi to nečetl pozorně.

palermo67

Omlouvám se.

Tuž kurňa, jeden LNB je v ohnisku a signál najdu snadno a na max.
Pak upevním nosný drát s tím ovšem, že ho nedorvu. Když dám krajní LNB, ověřím si možnost "natáčení" nosného drátu.
Příčina bude ale asi jinde.
Průměr ozařovače 5,6 cm bude s velkou pravděpodobností příliš velký na to, aby LNB mohly sedět vedle sebe. Obyčejnou geometrickou úlohou se započtením délky ohniska si přece mohu vypočítat rozteč mezi středy LNB. Podle mého odhadu pro Tvou parabolu vyjde rozteč pro 4,5 stupně cca 40 mm. 56 mm je více než 40, proto to stojí za málo. Kombinace 23,5+13 musí ale i s těmi obřími LNB hrát.

samorost

Pokud nechceš počítat,

pak si zjisti rozteč natočením celé paraboly na sousední družici a vzdálenost změř. Tedy vzdálenost mezi středem LNB při poloze na 23,5 a středem LNB při poloze na 19.

samorost

@palermo

Někde máš chybu :lookaround: já na ty obří lnb jedu a vše OK R^
http://img24.cz/images/10032082303162512271.jpg (19.2 střed)je sice fakt že tam nemám 28.2 ale mělo by to šlapat,23.5 mám nalepeno těsně vedle německé astry a no problém :mad:

Skylink//1,9°+4,8°+13°+16°+19.2°+23,5°+28,2°+39°+42°+0,8°w//Octagon SX88/ Homatics Box HD

jackino
Registrace: 1/2009
Galerie: jackino

RE: 13+19+23+28 na multifokusu Emme Esse

Jak říkám...doma na obří LNB, bylo vše hotovo za 20minut. To samé na chalupě nejede krajní- tedy 13 a 28. Ani na ALPS. :O
Myslím, že díky Emme Esse, který po nainstalování na ráhno je celkově dále od paraboly, nejsem v ohnisku.

palermo67

Kdyby jste nekdo chtěl EmmeEsse nový, nepoužitý multifokus se čtyřmi oky pro LNB z kompletu Clarkalign, mám ho k dispozici. Uchycení na jakýkoliv krk o obdélníkovém průřezu(s delší stranou 40-70mm). Je to kvalitní provedení. K dispozici též natáčecí mechanismus Clarkalign(skew celé antény) dva kusy. Popis Clarkalign:
https://www.parabola.cz/clanky/3547/clarkalign-nova-parabola-pro-prijem-vice-satelitu/

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Roman

Zkus na ulovení těch žádaných družic takový selský pokus tzn. chytit to LNB bez jakéhokoli držáku či lyžiny pouze do ruky, pak možná přijdeš na to kde je chyba a co je nutno na parabole upravit.

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

samorost

to píše hned z kraje,souhlasím
,musíš si uvědomit,že ty mimoohniskové LNB fungují v místě dopadu odraženého signálu od paraboly,kde už se nevyužívá jedinečná vlastnost paraboly,ale pouze jako odrazová plocha,tedy podívej se jakou křivku na obloze tvoří tebou zmíněné satelity,stejnou křivku,pouze zrcadlově orientovanou,bude mít ta tvoje lyžina v ideálním případě,i s rovnou něco můžeš chytit,ale bude to pouhý kompromis a nebude to nastaveno na maximum R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@palermo67
přesně jak píše BIDLO - poloha LNB v ohnisku na 23,5 přesně dle polohy v orig.držáku k dané parabole a přesnou pozici pro ostatní šilhající LNB pak najít "v ruce" a k tomu připasovat MF Vantage... to je taky největší výhoda tohoto MF.
Pravděpodobně nepracuješ dostatečně pečlivě, 85 ti to odpustí ale 80 už ne, to je bez rezervy. Jinak k té 80 bych doporučoval alespoň LNB na 23,5 s menším průměrem protože sousední LNB potřebuješ víc přirazit

pierre - křivka pozic LNB na lyžině neopisuje "zrcadlově orientovanou" křivku pozic družic na orbitu ! :)

lance
Registrace: 10/2008

lance

to je od tebe k diskuzi,ty jsi jen napsal,že ne,tak vysvětli prosím,díky,mě právě na multifokusu Emme Esse s tou kulatinou tento tvar vychází,doporučuji ocelovou kulatinu nahradit na chvíli hliníkem,nastavit přesně opatrně všechny LNB a vytvarovat kulatinu,potom opatrně rozebrat a vytvarovat podle toho tu ocelovou,ověřeno několikrát,krajní LNB budou vůči zemi výše,pokud bude střed zhruba 23,5 nebo19.2 v našich končinách v irsku to bude zase jinak R^ :laughing: R^

pierrepetr

k běžné noname

80tce na uvedený rozestup netřeba úzkých LNB,pouze pro pozice 16°E,což ty nepožaduješ R^ :laughing: R^

pierrepetr

pierre

No, kdybych nevěděl jak to je, tak by mě ta tvá věta asi zmátla, protože pod pojmem "zrcadlově orientované" si představím svůj zrcadlový, tzn. levo/pravo stranně převrácený obraz. Tzn. co je napravo bude nalevo a opačně, ale co je dole bude dole a co nahoře bude zase nahoře. To ale právě u lyžiny neplatí, protože např. při pohledu zezadu od paraboly směrem na orbit bude pozice LNB pro satelit, který je na orbitu vpravo dole, na lyžině vlevo nahoře atd... Nebo jinak - pozice družic na orbitu tvoří oblouk klesající směrem k okrajům východ-západ, kdežto pozice LNB na lyžině tvoří levo/pravostranně převrácený oblouk ovšem prohnutý opačně (stoupající směrem k okrajům). Takže spíš než o zrcadlovém obrazu bych mluvil o bodově převráceném obrazu podle ohniska paraboly, nebo tak nějak. Nevím jak líp to popsat :(
Bavíme se o parabolách která mají klasický parabolický tvar (tj. klasická středovka nebo ofsetka).
Spec. tvarované toroidní paraboly a pod. díky spec. tvaru mohou samozřejmě směrovat odraz jakkoli jinak to soudruh designér vymyslel... :) Třeba T90 při jejím použití zhruba v naší zeměpisné šířce má při správném nastavení skew celé paraboly všechny LNB výškově v rovině celkem přesně, ale při použití v jiných zeměpisných šířkách už by to tak přesné nebylo, někde v Norsku už bys musel krajní LNB zvedat víc nahoru a někde ve středomoří naopak posouvat dolů...

lance

lance

díky za upřesnění,tak to bylo myšleno,tím,že jsem doplnil krajní pozice výše,je asi jasno,""Nevím jak líp to popsat :("",můj případ R^ :laughing: R^

pierrepetr

pierre - je otázka jakou "80" vlastně má. Pokud by to byla např klasická 80 Mascom s rozměry aktivní plochy 71x81cm tak to není žádné terno. Pro pozice 23,5 a 19,2 s klasickými LNB průměru 6cm už rozestup 6cm značně degraduje příjem! To že to funguje 23+19 je pravda (na 19 ser.. pes), ale jak to pak funguje je věc druhá. A ještě 28,2 a 13 k tomu ! na "80" se rozhodně vyplatí laborovat raději s LNB prům.5cm!!

lance

lance

souhlasím,s úzkými LNB má větší manévrovací prostor,ale musí investovat,což bývá to jádro pudla
asi před deseti lety jsem montoval na
noname 80tku 4x quad,plastové brejle,23.5+19+13+5E(tehdy v emu),zákazník chtěl to nejlevnější a ceny byly tehdy jinde,proto takto,no chodilo to celkem OK,střed 13E,jenže tehdy nebyly hádéčka a úzký LNB ještě k tomu quady ,taky ne R^ :laughing: R^

pierrepetr

Měl jsem kdysi na no name plechové 90ce vypouklé s malou ohn.vzdáleností 8xLNB 5w-28e se středem na cca 11e, všechny LNB normální hlavy 5-6cm ale long neck a na střídačku předsazené v část. zákrytu. Nacpal jsem to tam s 2x MF Vantage a dodnes si pamatuju jak mi to trvalo celou sobotu než jsem to přesně a betélně dal do kupy, neskutečně jsem se s tím nadrbal, ale byl to majstrštyk a vydrželo to několik let a i když jsem se pak přestěhoval, "přesadil" jsem to celé jen na jinou konzolu a hrálo to ještě dlouho... Dnes už by 23 a 28 takto nešly :(

lance

no dnes je

to čím dál víc náročnější a nedá se moc blbnout,ale zase je dost informací a může si hrát kdejakej zedník R^ :laughing: R^

pierrepetr

Abych to uzavřel...

Abych to uzavřel...tak nakonec se mi podařilo v jednom internetovém obchodě sehnat LNB Alps za neuvěřitelných 69kč za kus. Tak už jsou namontované. Hraje vše, kromě dvou slabých TP na 28,5 s hudbou, kde je Clubland, a ten druhý, kde je třeba The Box, Kiss..atd.
Tak jsem to dal prozatimně (Astru 2)na jinou parabolu, a je klid. Seženu někde 85 nebo 90, a pak to udělám pořádně. Ta 80ka prostě asi na krajní pozici na tyto 2 TP na Eurobirdu nestačí.
Doma to mám dělané na 85 od Tele systém, kde silné široké ráhno prochází dolní částí paraboly, a ta jede naprosto parádně. Stačilo přimontovat LNB od oka, jemně doladit nejslabší TP, a bylo hotovo.
80ka,co mi zbyde, asi pak použiju na rozšíření -buď něco kolem 1-8W, nebo 32- 45E.
Tak zatím zdary. R.

palermo67

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra