Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Velká Javořina kanál 56

Hojas. Dnes jsem byl na zajímavém servise. Stěžoval si správce paneláku, že jim zmizela Markýza, Joj atd z kanálu 56 z Velké Javořiny. Lokalita je Morava, Přerov, z Javořiny beru i kanály 55 (Dajto...) a 57( STV 1,2..). Tyto oba fachčí bez problémů ale 56 byla prostě bez kvality. Na rozvodu mám programovatelný zesilovač Televes Avant HD - žádné šidítko. Je odfiltrovaný a na daném vstupu mám propuštěné jen kanály 55,56,57. LTE vyfiltrováno. Zajímavé je, že síla signálu zůstává, na oscilu pěkná obálka, ale aBer i bBer v (nevhodné slovo). Šum katastrofální. Na Echu asi 4 odrazy. Měřeno i před domovním zesilovačem, přímo z antény. Proto se chci zeptat - nemáte někdo informaci o nějakém spuštěném vysílači ve směru Javorina od Přerova na kanále 56? Hledal jsem dost, ale nic nového jsem nenašel. Bradlo i Kamzík jede dlouho a 56-ka mi jela v pohodě - snad nejlíp, ze slovenských Muxů... Snad jen z opačné strany, ale za kopcem, za paneláky a v horizontu spustili na stejném kanále pár desítek watový dokrývač sítě 8 v Novém Jičíně, ale to je 40 km daleko a schované.... Rušení to bude, protože po dlouhém hledání jsem našel místo na stožáru, kde se mi 56-ka v nějakém minimu rozjela. Podstatně níž, než byla anténa před tím.. Nepotkali jste se s něčím podobným? Mimochodem - v lokalitách Holešov a Hulín, což je blíž k Javořině ten problém nemám... A v dalším baráku v Přerově, asi 300 metrů za tímto postiženým je taky vše ok... :-/

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Velká Javořina kanál 56

píšeš..Nepotkali jste se s něčím podobným? Mimochodem - v lokalitách Holešov a Hulín, což je blíž k Javořině ten problém nemám... A v dalším baráku v Přerově, asi 300 metrů za tímto postiženým je taky vše ok......
A co místní zdroj rušení? Před ti to chodí, za 300m ti to chodí, to vypadá na rozkmitanou matraci s "turbo" zesíkem a podobná super udělátka. :-/

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

mno taky me to napadlo, ale na strese tohoto panelaku nic neni a prede mnou cca 500 metru, co vidim, jsou strechy bez anten, pouze na kabelovce. Je mikrovlne spoje na 10Ghz a na ty bych to nevidel...

koaxial & utp

Diaboltp

Aký typ antény si tam dal? Niekedy robí problém silná anténa...napr. Yagi, treba dať logar.

Monoblock Triple 19,2°E, 16°E, 13°E a Monoblock Duo 2°E, 1°W

jimmy.a
Registrace: 1/2006

Bez antén, možná a co disk s turbo zesilovačem, jehlany atd...? Ten je už mrňavý, ale paseku udělá stejnou a rušení jsem měl i do 1km. Triangulace nebo servisní vůz. Zaměřit z více stran. Nahrává tomu i fakt, že přeložením antény, se ti to zlepšilo. Buď díky stínu nebo laloku.
Pokud si pohraješ, najdeš to ;)

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

RS8, vysílač Veselský kopec - Nový Jičín K56

https://www.parabola.cz/clanky/5557/rs8-se-rozsiruje-o-vysilac-veselsky-kopec-novy-jicin/

Dolinak
Registrace: 8/2007

RS8, vysílač Veselský kopec - Nový Jičín K56

Ač se to nezdá, dokáže udělat paseku.

Dolinak

Antena je Tap C12 v pasivu. je to namontovane pres rok, takze ruseni se muselo objevit az ted. Ten Veselsky kopec je schovany za Hostynskymi vrchy a jeste je v tom smeru armada 13- ti patrovych panelaku. Zkousel jsem na neho mirit a signal nula... Leda nejakej skaredej odraz.. Mam podezreni spis na neco na Slovenske strane, ale tam je komunikace miziva. To mistni ruseni je taky ve hre, ale na preshranicni prijem ti CTU merici vuz nepujci.... :)

koaxial & utp

Diaboltp

..jeste doplnim, pred sebou mam kopce u Zlina, a tim, ze jsem snizil antenu jsem se dostal pod jejich hreben. Proto si myslim, ze se ten kanal zarusuje vysilacem na stejne frekvenci nekde v SK. Podezrivam Bradlo... Je vysoko...

koaxial & utp

Diaboltp

Jaká je úroveň signálu na 55-57?
Když se sejde odraz, tak je průšvih na světě.
Ten Veselák má 1kW a to je docela dost.

Já na Brněnsku přjímám 500 watové dokrývače z rakouských Alp ze vzdálenosti 160km

Dolinak

55 ma na pasivu 47dBuV, 57 ma 46dBuV a 56 ma 47 dBuV. V tom to neni. Asi me ceka korzovani po strese a hledani stinu......

koaxial & utp

Diaboltp

Představ si, situaci, kdy se ti na anténu dostane rozbitej odraz s úrovní cca 30dBuV. Ten to rozbije.

Dolinak

Diaboltp

Jednoznačně Ti to způsobuje K56 z Veseláku který ti v místě příjmu de-facto "zvedá hladinu šumu" a znamená to 2 věci:
1) si v riadnej riti lebo s tým asi nič nenarobíš ak nenajdeš lepšie miesto prijmu na streche
2) jako amatér žasnu, jací profíci nám dnes dělají servis STA na panelácích (sorry)

lance
Registrace: 10/2008

Mno, puvodni dotaz znel, jestli nekdo nevi o novem vysilaci na slovensku na kanale 56. Zaruseni jsem samozrejme vyresil zmenou stanoviste anteny a nevim, proc teda rypes. Tohle je diskusni forum, mel jsem za to, ze pokecat muzeme o vsem. Takze to balim, abych se Mistra Lanceho nejak snad nedotknul. Dik vsem za pokec.

koaxial & utp

Diaboltp

Diaboltp

Příčin může být povícero, rozebírat ani komentovat tady nic nebudu, ale určitě se Ti vyplatí sledovat plánované výluky vysilačů. Hodně štěstí.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Toto mame u nas tiez. 59 kojal zarusena 59 jasl boh.
33 klobouky zarusene 33 z trnavy. 34 orf 3 wien zarusena 34 pn tv. 29 a 40 kojal rusena madarmi.

satan
Registrace: 1/2006

Já mám v Havířově mux1 k35 z Krížavy zarušený polským vysílačem z Częstochowe na stejném kanálu tak, že je příjem téměř nemožný a je třeba taky hledat vhodnou polohu antény na stožáru, aby to jakž takž šlo. Při výluce polského vysílače je signál z Krížavy na k35 perfektní.

stapa
Registrace: 9/2006

@stapa

není to jen v Havířově, ale týká se to větší části ostravského regionu. To co píšeš (přemístění antény) pomůže částečně. Bohužel při inverzi a jiných anomáliích i takto přestěhovaná anténa nemusí stačit, signál pak vykazuje vyšší chybovost. Hodně záleží taky na tuneru jak je schopen zpracovat mezní hodnoty signálu, hlavně chybovost.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

gunter

Přesně tak jak popisuješ. Kdyby z Krížavy vysílali výkonem alespoň těch 20kW, tyto problémy by nebyly.

stapa
Registrace: 9/2006

Laborováním s anténou jsem se dostal na nulovou chybovost, ale jak píšeš, při jakékoliv změně odrazivosti to půjde do háje... Bohužel bude ještě hůř, až tu na 57-ce spustí test dvb-t2... Nejlepší je vysvětlovat zákazníkům, proč to najednou nejde, když to takovou dobu šlo bez chyby... Hlavně těm, kteří argumentují, že za analogu tu šli slováci na kus drátu a najednou to nejde..... I to patří k radostem naší práce. Križavu jsem mimochodem taky zkoušel, ale tam je zase mrtvá 52-ka, z Radíkova tam opět valí Region 8....

koaxial & utp

Diaboltp

Žádný K57 s testem DVB-T2 z Přerova už vysílat nezačne. Povolení ČTÚ už vypršelo a v databázi na webu ČTÚ se už nenechází.

cha-cha
Registrace: 5/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra