Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Skylink

toroidna parabola t90

mam tuto parabolu strednu poziciu som nastavil eutelsat 07,0°E chytam dalej Hot Bird (13°E, Eutelsat 16,0°E, Astra 19,2, Astra 23,5 Ale ked astru na 23,5 uplne dostelujem aby mi siel aj nejaky na tej druzici feed prenos automaticky mi vypadne na Hod Birde supertenis cela druzica eutelsat 7,0 . Moja otazka je co mam zle na satelite nastelovane kedze som sa snazit chytit aj thor a astru 2 a nepodarilo sa mi uz som na rebriku stravil hodne hodin skusal som vsetko mozne nic nepomaha neviem ci mam zly sklon kedze nieco doladim a ine zase nieco vypadne

slavo306
Registrace: 7/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 48
Odpověď v diskusním vlákně

RE: toroidna parabola t90

Postup jsi asi zvolil špatný, celý fígl je ve zkušenostech s nastavením této paraboly a hlavně ji nastavovat nejprve na zemi. Já třeba mám k tomu určenou kovovou konstrukci, která se podobá zednické koze. Nasadím toroida na trubku a nastavím, potom jen osadím na místo určení najdu střed a je v podstatě hotovo.
Nic nepíšeš o celkovém rozsahu paraboly. Takže zkontroluj si podle satelitní kalkulačky, zda Tvé požadavky jsou reálné
http://www.satlex.net/sk/azel_calc.html
a pokud ano, pak jde o to nejprve nastavit správně elevaci-sklon toroida, najít centrální satelit a potom provést skew celého velkého disku ("náklon do boku"). Informací a postupů už tu bylo popsáno dost, hledej a zkoušej, ale na tom žebři to bude boj.
Jakmile nastavíš střed na maximum a uděláš přibližný "papírový" náklon dle kalkulačky výše, vem si diseqc přepínač propoj s krajními konvertory a manipulaci s nimi po lyžině vyhledej nejsilnější signál. Samozřejmě za případného doladění elevace a skew disku. V neposlední řadě je třeba doladit i jednotlivé lnb.
Postup pro malý toroid je tu v sekci ABC zásadně se neliší.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

osobne jsem si udelal polarni zaves na europalete na zahrade na te trojnozce, co se dodava k T90 (a krouti se jak blazen). tam jsem si vsechno pripravil a pak to oderval nahoru na strechu. bohuzel jsem ale nemohl dole otestovat zamereni pomoci mereni signalu, kvuli stromum a budovam kolem. bez te pripravy si to ale nedokazu predstavit, jak to ladit na strese, pokud teda neni plocha... s T90 neni problem udelat rozsah 50 stupnu, slo by asi i 55. pouzil jsem toto http://www.satlex.de/en/wavefrontier_calc.html a nebyl problem. polarni zaves musi byt presny, bez toho budou porad problemy se zamerenim. doladis 1 pozici a prijdes o dalsi. to vypada na tvuj pripad. doporucuju fakt nastavit vsechno presne a na strese doladit jen natoceni do stran, se sklonem si uz nehrat. a dalsi vec- pokud je vystavena vetru, tak doporucuju stahnout ji ocelovyma lankama, jinak se ti bude po kazdem silnejsim poryvu rozhazovat. zvlaste posledni dobou jsou poryvy silnejsi.

T90 (30W-19.2E) + T90 (23.5E-75E), 21x Inverto Black Ultra Twin, 2x Inverto Black Ultra Quad, Octagon HD918 + DM800SE + VU Solo2 + TBS5925

afkcz
Registrace: 8/2008

slavo306

Já jsem ji sice na žádné zemi nenastavoval ale i tak funguje bezproblémů, střed mám stejně jako ty na 7E. To co jsi napsal tudíž svědčí o tom že to máš celé špatně. Pamatuj si základní věc, pokud chceš aby ti dobře fungovala tak především si nejdřív musíš stanovit rozsah od-do chceš přijímat. Dle toho určíš střed a pak ho musíš nastavit spolu s oběma krajními pozicemi. Teprve pokud ti budou všechny tyto tři body spolehlivě fungovat tak pak teprve nastavuješ zbytek. Ty jsi se nejspíš pustil do něčeho na co nemáš a navíc začal od Z namísto od A, čili úplně špatně.

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

slavo

nevím jaký jsou Tvoje možnosti, používám podobnej grif jako popsal gunter, totoidku nebo velkej multifokus dělám párkrát do roka a mám speciální 4-nožku, která se dá vyaretovat do rovnováhy. Vylezu s ní za barák, kde má volnej výhled a nastavím. Výhoda je ale to, že mám měřák a nepotřebuju koukat na žádnou obrazovku a mít zapojenej příjímač v el. zásuvce.
Ale vše se dá vymyslet. Mě napadá jestli to máš dobře smontovaný a jestli to na co věšíš toroidku je dost tuhý a neprohýbá se to.

hogofogo11
Registrace: 9/2014

Montáž T90 není práce pro každého, to bychom mohli radit do večera a stejně to nedopadne. Měl bys požádat zkušeného montera z okolí, který ji už montoval, nebo je schopen si potřebné veci nastudovat.
V tvém případě bude pravděpodobně víc věcí špatně.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

toroidna parabola t90

a toroidnu parabolu mam upevnenu na stene tam sa nic neprehyba a zmontovana je spravne cize je len zle nastavena ale dik za rady skusim to stelovat tak najprv stretnu a potom krajne pozicie

slavo306

@slavo306

Parabolu máš možno zmontovanú správne, možno... Ale určite máš nesprávne umiestnené konvertory. Ak máš na strede 7°E, čo je pri rozsahu 23,5°E až 7°E trochu nezmysel, začni znovu od začiatku. V tvojom prípade sú s velkou pravdepodobnosťou všetky konvertory na pravej strane lyžiny (pohlad spoza paraboly), čo by nebol až taký problém, no musel by si vedieť na ktorej strane máš ktorý satelit hladať...Urči si stred tvojho prijímaného rozsahu a to LNB daj do stredu. Pri rozsahu 23,5°E - 7°E, ako aj 28,5°E - 1°W máš približný stred na 16°E. Ty si dal do stredu konvertor pre krajný satelit, v tvojom menšom rozsahu, takže keď sa zamyslíš, už tu je asi trochu problém... Nemenej dôležité je ako nastavíš DiSEqC v prijímači pre jednotlivé pozície... Ostatné tu už spomenuté samozrejme platí tiež, hlavne montáž a umiestnenie konvertorov na lyžinu s dobrým prístupom. Rebrík jednoznačne nedoporučujem... Ten použiť až na záverečné umiestnenie a jemné doštelovanie paraboly. ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Maneto

preto som daval na stred 7°E lebo som mal v plane chytat aj Telstar 15°W
a ano vsetkie konventory mam na pravej strane mal som v plane zaplnit aj lavu stranu chcel som tam dat aj Sirius 4,8°E aj som to chytil ale nakolko mam stred 7°E musel som vynechat lebo rozsah su nejake 2 stupne a to sa uz nezmestia konventory ale thor sa mi nepodarilo este chytit tak odporucas dat dole satelit a na nejakom stajaniku to stelova na zemi hej ?

slavo306

@slavo306

Samozrejme, kolmá pevná trubka, aby si mohol okolo nej chodiť, tak ako ti odporúčajú aj ostatní... Ja som obe E-85 nastavil pekne pohodlne v loggii a až potom som ich umiestnil na držiaky na stene. Keby som to chcel robiť z rebríka, tak jedine z požiarnej plošiny, aby som dosiahol na 5. poschodie. ;)

Rozsah 2° spravíš... konvertory na tento odstup sa bežne predávajú a použitelný multifeed tiež. A rozsah 28,5°E - 15°W T90 tiež zvládne. ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

slavo

http://www.sadoun.com/Sat/Products/WF/T90-Installation-Manual.htm
a Ty´s neměl tendle návod? Vždyť z něj je jasný, že musíš laborovat s oběma osazenýma krajema.

hogofogo11

slavo306

No vidíš, rozsah 28.2E -15W se středem na 7E mám taky a to včetně 5E. Tuhle pozici není třeba kvůli dvoustupňovému rozestupu vynechávat, stačí na to patřičné LNB a drobná úprava uchycení.
Tvůj problém je spíš v tom že jsi si koupil anténu a na její instalaci nejsi absolutně připraven, takový systém hurá hurá, já sám jsem nejdřív cca půl roku nejdříve sháněl potřebné informace než jsem se pustil do samotné instalace a díky tomu také má amatérská instalace proběhla bez jakýchkoli problémů.

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO

toroidna parabola t90

hogofogo11 teraz som jelen z toho navodu lebo tam na niektorych obrazkoch vidno ze tie umele drziaky na ktorych je upevnena ta lista na ktore sa dava drziak na lnv tam smeruje sklon k tej malej parabole a ja to mam opacne smerom sklon k velkej parabole tak ako to je teraz spravne

slavo306

osmá ZDŠ

úhel odrazu a dopadu R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

toroidna parabola t90

no nic zajtra to este skontrolujem ci fakt mam vsetko spravne poskladane

slavo306

Chyť si

napřed střed a obě krajní pozice. S krajníma LNB předem moc neexperimentuj. Dolaďuj při tom pomalu a s citem scew a elevaci celé antény, a scew lednotlivých LNB a to na maximální signál na obou polarizacích. Až se Ti to podaří, znamená to, že máš skew a elevaci systému nastavenou a můžeš tam poté našoupat ostatní LNB. R^ R^ Doporučuju Ti také prohlédnout si zde na Parabole fotografie v do Galerii, třeba u Saxona, jak smontovaný a osazený systém vypadá v reálu. R^ R^
Instalovat multifokus nebo nedej bože T90 na střechu bez základních zkušeností, bez měřáku nebo nějaké příruční televize je nářez. :laughing: :laughing:
Kolegové výše Ti radí dobře, jestli to pro Tebe není, někoho si sežeň. :laughing: :laughing:

I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší

Morous
Registrace: 1/2006

slavo

http://www.dxsatcs.com/content/wave-frontier-toroidal-t90
tu máš ještě polopaticky s obrázkama vše vysvětleno, už Ti to musí bejt jasný.

hogofogo11

Morous

Tak nářez to není pokud je člověk předem připraven a nabiflovaný vědomosti. :))) To ale zjevně není tento případ. :lookaround:

BIDLO

T____90

mozno mas diseq zle zapojeny

dreambox 800 hd

lubo540

On už chytá, ale spíš střed a ke krajům mu to jde trochu s kopce Rv Rv
Kraje jsou dosti citlivé na nastavení všeho. Zkus nepatrně změnit elevaci, vzadu na tom velkým šroubu, a k tomu vždy doladit scew. Taky zkus najít optimální polohu LNB posunem dopředu a dozadu. :laughing: :laughing:

Morous

toroidna parabola t90

dakujem za rady dneska sa mi podarilo chytit uz aj thor a na druhej strane astra 23.5 a aj ostatne medzi tim druzice idu a zhorsilo sa tu pocasie tak som to zabalil uz len jemne doladenie a bude to ok ;)

slavo306

Když se zadaří, tak to potěší. Hodně zdaru. R^ R^

Morous

a ano zmenil som tu elevaciu vzadu na tom velkom šroube a potom trosku naklonil celu parabolu do strany a uz to ide

slavo306

Ještě scew jednotlivých LNB V/H, a posun dopředu dozadu. Dobrý je si to napsat, udělat si takovou tabulku a tam si psát hodnoty. R^ R^
Pootočením se Ti někdy zlepší Horizontál, ale nepatrně zhorší Vrtikál nebo obráceně. Tak to je. Taky laboruj v obou pásmech. R^ R^

Morous

Ještě

jsem zapoměl, někdy pomůže krajní LNB nepatrně pootočit v držáku. Aretuje to ten druhý malý šroubek odspodu. Povolit, natočit LNB , utáhnot. A znova posun, scew atd. Směrem dovniř, tedy ke středu paraboly. Na tom držáku je taková malá stupnice. Podl toho poznáš, kdy je LNB narovno a kdy ne. Nepopleť to se scew. :scared: :scared:

Morous

Morous

veru este to musim trosku doladit lebo som zbadal ze nieco mi ide na thore a nieco je bez signalu ale dolezite je ze mam uz signal tak aspon viem co mam robit dalej

slavo306
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 48

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra