Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T PL - Rybnik K47

Poněkud jsem zaspal dobu, až dnes jsem zaregistroval, že v Polsku byl někdy před vánocemi spuštěn lokální multiplex v Rybniku, viz:

http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=314

I přes relativně nízký ERP 1kW ND je dosah lepší než jsem čekal a příjem ve Frenštátě p. R. je, jak se zdá, stabilní a bezproblémový. Kdo je místní, může zkusit...

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T PL - Rybnik K47

Zřejmě nechytáš TX Rybnik, jeho lokace je dost utopená, ale Ornontowice, které mají větší nadmořskou výšku a As umístěný daleko výš než ve Chwalowicích(tovární komín. Jedná se o SFN na K47 s modulací 16QAM. Ornontowice jsou zde: http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=801

cha-cha
Registrace: 5/2007

@cha-cha

Díky za korekci, zřejmě to opravdu budou Ornontowice, jsou sice o trošku dále, ale AS je výše a terénní profil směrem ke mě je také lepší. Rovněž i azimut mé antény, která je natočená mezi lokality [OV-Hladnov+Lanová] a [Katowice-Kosztowy], ale výrazně blíže Katowicím v podstatě úplně přesně odpovídá nasměrování na tento lokální TX - aniž bych to chtěl nebo s tím někdy v minulosti počítal. Toto v mém případě není zasloužený (a chtěný) příjem, ale prostě haluz. ;)

AlesHavel

Aleš

Ahoj, chytáš Ornontowice, Tvůj ter.profil je jasný... Také jsem si K47 z Ornontowic "přiladil", zpočátku 18.-19.12. kdy jel pouze zkušebně Rybnik jsem na K47 neměl nárok... Jak Ti šlape k32 z Krížavy?

lance
Registrace: 10/2008

@lance

Ahoj,

díky za potvrzení. Příjem K32 u mě je závislý od počasí. Za silně inverzního počasí nejde vůbec, jinak je to vesměs stabilní příjem s malou rezervou. Když padá mokrá mlha nebo je sníh, tak jde výborně. I za maximálního signálového stavu na K32 je ovšem K35 nepřijímatelný. K52 je bezproblémový.
Spíše než Krížava mě častěji signálově trápí PL muxy 1 a 3 z Katowic. Zatímco příjem muxu2 na K49 je vynikající, muxy 1 a 3 vypadávají následkem echa od vysílačů Skrzyczne a Czestochova právě tehdy když jsou vhodné podmínky pro šíření signálu z těch pro mě jinak nepřijímatelných vysílačů (mokrá mlha, odrazy od zasněžených kopců).
Když začnou signálově ožívat kanály K35 a K39 (Czestochowa), jde příjem K41 (Katowice) do háje a naopak, když se začne objevovat signál na K58 (Skrzyczne), jde do háje příjem K55 z Katowic.
Natočením a umístěním antény jsou ty echa neodstranitelné, zkoušel jsem.
Co do stabilnosti příjmu (míry chybovosti BER) PL vysílačů je to u mě: K49, K47, K41+K55.
Mám starý STB na mpeg2 a tam je signál na K41 + K55 vynikající pořád. Zatímco na jednom MPEG4 STB je to katastrofa, a na DVB-T tuneru v DM8000 je to tak někde mezi tím. Musím X-krát přepnout tam a zpět mezi muxy než se chytí a začne hrát. Jakmile se ale chytí, napíše BER 0 a už vesele jede, ale pouze do té doby, dokud se přepínají kanály v rámci muxu, když přepnu na jiný mux a vrátím se zpět, zase nejde a naskočí až po dlouhém čekání nebo po mnohém přepnutí tam a zpět.
Prostě na K41 a K55 permanentní různě silné echo a tuner si nemůže vybrat na který signál se locknout.

AlesHavel

@Ales

To je škoda, s těmi PL máš smůlu na polohu, fluktuace z Czest. a Skrzyc. budou asi tak nevyzpytatelné, že s tím pravděp. nepůjde nic dělat. U mě sporadicky za jistého počasí taky Czest. dokáže na K34,39 vyjet prakticky z "nuly" až do sledovatelné úrovně, ale s Katowicemi to nehne, u mě jsou "luxusní".
Možná bys mohl umístěním antény přece jen něco vylepšit, ale je jasné, že je to hra na slepou babu... a hrozí, že by člověk při běhání s anténama po zahradě mohl lehce skončit jako místní exot... :) Největší smysl bych viděl asi ve výběru nějakého "odolnějšího" boxu, ale opět zbývá asi jen metoda pokus-omyl... :(
Ať se daří ;)

lance
Registrace: 10/2008

RE: DVB-T PL - Rybnik K47

Dnes se mi podařilo zbastlit ten k47 regional z polska aniž bych rozkopal Katowice,takže na male sito s terozem jede k.36,37,38,41,45,48,51,53,54,55,58,59,/23,34,46,49-nechytatelné náznaky/,to je šílenství,které jsem nepředpokládal!

Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!

spyko
Registrace: 6/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra