Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Jakou parabolu na Orkán?

Hezký svateční večer.Chlapi jsem od včera u rodičů doma v Beskydech.Chalupa je na kopečku, na samotě.Mám parabolu OP 80 FE Mascom a ta se třepe v tom větru,že jsem skoro pořád bez signálu.(konvertor vibruje nahoru,dolů,plech se různě ohýbá) Nahodil jsem tedy provizorně anténu a I. a II.MUX,jede s občasným sekáním.
Zítra ten povichr má skončit,ale i tak potřebuji prosím poradit,jestli nějaká parabola je odolnější(pevnější),jak opět přijde podobný vítr.Díky za rady.

pichac
Registrace: 11/2007
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jakou parabolu na Orkán?

Fuba 85,mám ji sice jen půl roku,ale zatím naprostá spokojenost.I před asi 3 týdny,velké nárazy větru a signál stabilní.Doporučuji !!!

sven
Registrace: 12/2008

taky se to chce zamyslet při instalací paraboly většinou se nechá najít někde v závětří kam ji umístit ;)

Dreambox,HD Box 9105+,NXP 256,Mystique SaTiX-S2 Sky V2 USB

satmam
Registrace: 8/2009

Satmam

Díky za rady.Parabola je na jižní zdi,dva metry nad zemí.Takže v podstatě lepší místo pro ni nenajdu.

pichac

asi takto

Teoreticky by parabola mohla vydržet víc než ráhno na kterém je nainstalovaná, ale po menší úpravě. Před realizací je dobré aspoň zhruba vědět jakému náporu větru může být vystavena. Potom podle toho koupíme patřičný počet stejných parabol od stejného výrobce - myslím tím 1kus, 2kusy, 3kusy .... atd. které přiložíme k sobě a namontujeme jako běžnou parabolu, jenomže bude 1x, 2x, 3x, silnější ale i těžší a dražší. Potom může být třeba uragán.

člověk
Registrace: 3/2006

gibertiny 85 al

satan
Registrace: 1/2006

orkan

Cim mensia,tym lepsie.

ruhros
Registrace: 6/2006

...ja keď som si kúpil pred pár rokmi parabolu, tak som na nej musel vykonať niekoľko vylepšení, aby sa tak nekrútila - ona sa síce krútila menej ako niektoré iné, ale bolo mi jasné,že pri silnejšiom vetre to aj tak nebude ono - a vôbec sa to nedalo porovnať s mojou bývalou 100cm parabolou, ktorú som kúpil okolo roku 1993. Vtedy to bolo po zostavení všetko absolútne pevné a tuhé - napr. rameno sa skladalo z troch tyčiek a po zoskrutkovaní sa to absolútne ani nehlo - a aj samotný plech paraboly bol relatívne hrubý. Ľutujem, že som ju predal!

brga
Registrace: 9/2009

člověk

Moc tomu sice nerozumím,plechy by se "netřepaly" ,ale co ta trubka,co drží konvertor?

pichac

Dáš například 3 plechy ze zakoupených parabol na sebe (ono to přesně pasuje) a normálně sešroubuješ a to včetně trubky nebo jockelu. Takže po smontování ti zůstanou rezervní 2 šroubovací držáky, dvě trubky na LNB + spojovací materiál na 2 paraboly. Zkrátka použiješ na smontování jedné paraboly 3 kusy plechů naskládaných na sebe. Parabola vypadá stejně a nic ji neohne -myslím vítr.

člověk
Registrace: 3/2006

Proto jsem skoupil několik Kovosatek 120 a mám klid :)))

decmen
Registrace: 2/2008

pichac

mám podobné stanoviště,do boku jsem ji zajistil nerezovou závitovou tyčí,tak poslední vichr ji aspoń pohnul vertikálně,tak jsem ji dal ještě kozlíka.když ji dáš až na zem,tak ji zajistíš.Tyč mám jaekl a na motoru mám trubku,tam je to horší.

korkoran
Registrace: 10/2006

Zlatý kovosatky s těma nic nehlo.bOHU ŽEL NEJSOU UŽ MODERNÍ.

koax

Chlapi díky moc ,obejdu nějaké prodejny a uvidím

pichac

Podivej se na tu Fubu co ti radi, je pevna, drzak konvertoru je resen taky dobre, jako celek je to stabilni. Patri urcite k tem lepsim, ale pokud foukalo extremne, tak s tim toho asi moc nenadelas, protoze plocha je celkem velka, Pak uz jen asi mensi parabolu.

JerryG
Registrace: 9/2013

to koax

Proto mám 3 kusy, na modernu kakam :lookaround:

decmen

Mam Gibertini OP 85 SE Alu, drzak D=88,9 x 3,2mm, W-1.4541 ktery jsem si delal sam. Bytelne upevneno na zdi a dodnes zadny Problem.

JardaD
Registrace: 7/2011

@pichac

V Beskydech mám namontovaných pár 80-85tek zn. Fuba problém žádný, slušná cena bývala v Omko, ale nevím jak poslední dobou. Z těch levnějších se mi osvědčil Triax td 78 v provedení Fe. Zaměř se ale taky na uchycení paraboly. Místo měkkých konzol se žralokem dej do googlu toto:
KONZOLA 25CM NA STOŽÁR S VINKLEM A VZPĚROU TPG 42MM

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

nebo zkusit tuto:
http://www.tvdigitalne.cz/plocha-parabola-selfsat-h30-d1-single.html

sven
Registrace: 12/2008

Zdar synci.Or(g)anem se pry oznacuje rychlost vetru nad 118 km/h (pry 32,7 m/s).Synci to tuna jiz v celku presne popsali.CSN EN 60728-11 ed.2 udava pozadavek dimenze stozaru a parabol do 20m nad zemi odolovat tlaku vetru 800N/m2 (rychlost vetru 130 km/h=36 m/s),respektive nad 20m nad zemi 1 100 N/m2 (150 km/h=42 m/s).Jinak vyrobce anteny musi uvadet nasledujici data pro tlak vetru 800N/m2:
- zatizeni anteny vetrem,
- maximalni ohybovy moment stozaru v upevnovacim bode.
Ano prvotnim aspektem je vhodna volba umisteni paraboly,potom jiz vhodny typ a zejmena stozar/vyloznik.Kdysi jsem montoval DIGI TV,pri dotahovani trmenu mi praskl obvykle sroub M8:).Paraboly FUBA,Kathrein,GIBERTINI,SMC VISIOSAT jsou v pohode,akorat je potreba vymenit jakesik splantane kridlove matky za betelne normalni (GIBERTINI,EMME,VISIOSAT).Prime focusy se ve vetru venglaji mene nez stejne offset z principu konstrukce.
Synci robte betelne konstrukce (napr.trapny prumer 42 mm,kde se trmen radne plochou neopre,to k*urva ani omylem) a dotahujte vse na byka,az Vam paru razy prasknou srouby/trmeny,ktere stejne nesezenete:).Potom instalace prezije aji organ.

hdpe

stačilo napísať len tie posledné tri riadky. to je to dôležité.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

mám Fubu 110Al držák 1200x900 s 2posuvnýmy uchyty+dokoupil jsem ještě jeden,který jsem dal mezi ...po doštelování držáku v místě šroubu prostředního uchytu jsem vyvrtal díru koupil delší šroub a ten zašrouboval skrz až na druhou stěnu trubky=perfektní tuhost a nemusím se bát pootočení.Vše přiděláno pod střechou(nebude reznout)k podlaze a ve štítové stěně poze ve dřevě vykružený otvor a prostrčený držák až ven.Jsem v místě kde dost fouká a žádný problém.A jak psali výše Fuba dobrá a i ve velikosti 110 a v AL R^

universe
Registrace: 5/2013

mam 2 stozary 60mm prumer vedle sebe a na kazdem T90. pri vichrici nemam kolem zadne vetrolamy, jen pole bez lesu a parabola na vyssim stozaru kouka dost nad strechu, takze to dostava naplno. stahnul jsem srozary k sobe jeste pres zavitove tyce a tim jsem prenesl cast sily na spodni stozar pro pohyb Z-V, ale pri poradnem vetru S-J jsem videl na receiveru, jak mi lita kvalita signalu od 30% do 95% v intervalu 0.5s. vysel jsem ven a videl jsem, jak horni parabola kmitala ve vetru neskutecnym zpusobem. krokve, na kterych mam stozary uchyceny, pekne vrzaly a ja si rikal, kdy neco prdne nebo odleti... hned potom jsem nakoupil ocelova lanka a horni stozar jsem chytnul ze 2 smeru S-J ke stitum pod strechou a pekne jsem je vypnul. od te doby pri jakemkoliv vetru je pohyb paraboly jen takovy, jak se pne jen ona, ale se stozarem to ani nehne. uz jsem taky nemusel par let po vichrici doladovat, takze to zrejme funguje ;) nasel jsem foto jeste pred montazi tech ocelovych lanek, pro predstavu vysky nad strechou: http://parabola.afkcz.eu/img/1/32_slideshow.jpg
a pro predstavu, jak ani nepomuze poradne uchyceni 60 stozaru pod strechou: http://parabola.afkcz.eu/img/1/20_slideshow.jpg
a http://parabola.afkcz.eu/img/1/21_slideshow.jpg
znamy mi jeste doporucoval koupit 3hran, ktery bych nabouchal dovnitr stozaru, aby nepruzil, ale tim bych vse jeste vic prenesl na krokve, ktere uz ted dost zkousely. cili ja bych sel cestou lepsiho stozaru a ocelovych lanek ;)

T90 (30W-19.2E) + T90 (23.5E-75E), 21x Inverto Black Ultra Twin, 2x Inverto Black Ultra Quad, Octagon HD918 + DM800SE + VU Solo2 + TBS5925

afkcz
Registrace: 8/2008

Viděly jste někdo z Vás kotvení na stožáry STA na činžovních domech?Stožár většinou průměr 70mm a na ní kopa antén a satelit.parabol všeho druhu.Kotvení na U-profilech 150mm do betonových stěn většinou na výtahové šachtě strojovny.Závitové tyče prům.16mm skrz stěnu a pod.Pokud někdo dá na krovy střechy 2ks sat.antény T-90 na M10 závitové tyče tak je skoro vrah.Pokud někdy monstrum při větru uletí.Sám jsem jednou viděl jak letí urvaná parabola větrem k zemi,a to byla jen 60cm parabola.Těsně minula auto.

Baron
Registrace: 2/2005
Galerie: Baron

na zem

a zezadu obezdít betonem R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Já to mám vyzkousěno, 80cm parabola AL - dural + větší to nevydrží a po cca 2-3 roky, je korpusu k základu v úchyt nýtech deformována - se vyboulí - rouvnal sem a není to na 100% jasný. To na rozdíl FE parabola vydrží víc . A záleží na konstrukcí 4 - 8 nýt bodů. R^

CES
Registrace: 4/2007
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra