Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Zosik k prenosnému LCD TV

Zdravím, aký zosik by ste mi poradili k prútovej anténe k prenosnému LCD Sencor 6712? V menu sa dá zapnúť napájanie 5V po kábli. Najlepšie nejaký s IEC konektormi.

Viem, že základ je kvalitná anténa, ale potrebujem len niečo spratné, a myslím, že so zosilovačom by bol príjem lepší, nakoľko na samotnú prútovu anténu je slabí signál.
Experimentoval som aj s pripojenou vonkajšou anténou polské "sito" so zabudovaným zosilňovačom, ale ten je na 12V, a ja som tam pustil z prijímača len 5V, takže ten zisk asi nebol neviem aký veľký...

a ešte otázky:
1,Aký cca zisk má priložená samotná prútová anténa?
2,Aký cca zisk môže mať zosilňovač v "site" pri použití na 5V?
3,Je šanca, že ak by som "sito" osadil iným zosilňovačom na 5V, bol by príjem lepší?

Dik. :)

Vantage HD 8000S, Amiko Alien 2 Triple Plus (S2 S2 T2/C) - Dual Boot OS: fw. Spark 1.2.76, Enigma 2 fw. openATV 5.1, 80cm parabola na motore

digitals
Registrace: 11/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zosik k prenosnému LCD TV

Na svařovací drát chytneš asi el.oblouk dřív než signál DVB-T.Otázka č.1-zisk 0dB(nic)č.3-dělají se i zesilovače na 5V(Google)-hledej.

Baron
Registrace: 2/2005
Galerie: Baron

Rada je jednoduchá, kúp si anténu Anténa Iskra UHF ANT P18 DTT/G. Cena asi 14€, obsahuje už vstavaný zosilňovač s napájacím napätím 5V, ak vypneš napájanie v prijímači, tak zosilňovač sa automaticky vyradí a signál ide napriamo. Pri prenosnom prijímači je to výhodné pri príjme silnejších, miestnych vysielačov.
Inak s tým zosilňovačom v "poľskom site" sa veci majú tak, že je práve výhodné napájať ho zníženým napätím 5V, aspoň je stabilný a zisk je dostatočný (mám osobne vyskúšané na viacerých kusoch).

Eman
Registrace: 4/2007

Eman

ten zesilovač je třeba vyhodit a dát kvalitní R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Emane, ještě lépe vyhodit i tu Iskru a dát kvalitní a hlavně vhodnou anténu s případným kvalitním zasilovačem.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

pierrepetr:

Súhlasím s Tebou, ja som mu iba odpovedal na jeho otázku, že neurobil nič zlé pri znížení napájacieho napätia, práve naopak. Keďže je laik tak som nepísal nič o rozkmitávaní zosilňovača pri plnom napájacom napätí a taktiež o veľkej pravdepodobnosti vzniku krížovej modulácie. A ja som to tak preto montoval, lebo ľuďom bolo ľúto vyhodiť "fungujúcu" anténu...

Eman

HiFiOK:

Tú anténu mám doma a používam ju ako testovaciu. Je ľahká, skladná a zaradením alebo vypnutím zosilňovača sa dá uvažovať nad vhodným typom definitévnej antény. Ten predzosiňovač som mal vybratý vonku, je to solídna SMD konštrukcia. Keď budem mať čas tak ho hodím na wobler, tiež ma zaujímajú skutočné parametre.

Eman

@Eman

Zdravím, dik za tip na anténu, ale o to mi nešlo v otázke, sito som spomínal ako experiment na diaľkový príjem, chcel som poradiť ohľadom nejakého jednoduchého predzosilovača, ktorý by sa dal pripojiť k prútovej anténe, aby bol silnejší signál na prútovu anténu.
Niečo ako TRIAX micro UHF amplifier http://www.tpplus.sk/?p=productsMore&iProduct=79&sName=TRIAX-micro-UHF-amplifier ale s IEC konektormi.

Laik nie som :) ,kľudne si mohol aj odborne :) viem, že zosilňovač v "site" pri 5V sa aspoň nerozkmitá, ale určite má menší zisk, keď je navrhnutý na 12V, takže moja otázka bola len, aký cca zisk má tento zosilňovač pri 5V... asi tak 5dB?

a ešte otázka
4, zisk priloženej prútovej antény je taký istý ako dipólu, alebo "osmičky" alebo upraveného koaxu s odhalený stredným vodičom?

dik.

Vantage HD 8000S, Amiko Alien 2 Triple Plus (S2 S2 T2/C) - Dual Boot OS: fw. Spark 1.2.76, Enigma 2 fw. openATV 5.1, 80cm parabola na motore

digitals
Registrace: 11/2008

digitals:

Neviem takto z brucha koľko má ten zosilňovač zisk pri napájaní 5V (mohol by som to zmerať presne, ale teraz toľko času nemám). Ja osobne by som to takto vôbec neriešil, pretože najlepší zosilňovač je vždy zásadne anténa! Zisk toho dipólu je (ako ti už vyššie písal Baron) nulový, ale hlavne má všesmerový príjmový diagram, čo je absolútne nevhodné (príjem odrazov a nežiaducich signálov). Takto sa to rieši v amatérskych rozhlasových pásmach (kde je problém so ziskovými smerovými anténami), za anténu sa zaradí pásmový zosilňovač a potom už iba mixer.
Ako som už vyššie písal, mne sa to riešenie čo som navrhoval, páči preto, lebo anténu možno ľahko hocikde primontovať a nemusíš už nikde v ceste signálu nič zaraďovať. Ale ak by si silou mocou ten zosilňovač chcel kúpiť (nepoznám ho, neviem posúdiť jeho kvality), tak ti vrele odporúšam kúpiť aj dáku smerovú anténu. Tie antény Iskra sa mne osobne páčia preto, lebo sú ľahučké a ľahko sa montujú (sú aj viacprvové ako tá mnou odporúčaná a predáva sa k nim aj držiak na V olarizáciu, čo napr. u klasického "sita" nemáš). Samozrejme, najlepšia by bola pásmová, alebo kanálová anténa, ale potom zasa prichádzaš o výhodu príjmu aj iných kanálov mimo pásma antény jedna z možností využitia prenosného prijímača).

Eman

ze zkušenosti zesík na 12 V hraje s 5V ještě velmi slušně, netřeba se bát, pár Terozáckých jsem zkusmo i proměřoval a vycházel mi zisk nižší cca o 4-5 dB na každém zes. stupni takže např. 2st. 30dB dával něco přes 20dB, jednost. 18dB dával na 5V cca 14dB a pod.... ale určitě záleží na konkrétním typu (nast. prac. bodech) může hrozit nelinearita...

lance
Registrace: 10/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra