Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

nastavení motoru amiko dm3800

ma vliv viška osazeni paraboly na noze motoru .....dal jsem parabolu uplne dolu na noze motoru.

bambule
Registrace: 2/2009
Odpověď v diskusním vlákně

RE: nastavení motoru amiko dm3800

Je to jedno, či je v strede,alebo na konci nohy motora.

vw1
Registrace: 1/2006

Ta noha motora je preto taka dlha aby si si umiestnil parabolu kde ti to najviac vyhovuje, keby to tak nebolo bola by kratšia. Je to absolútne jedno kde to pripevníš, len nie moc blízko kde maš priskrutkovaný koaxial lebo ti ho pri otačaní môže vytrnúť.

skynett
Registrace: 8/2009

takže jen čím vice dole tim je vic namahanej převod motoru .

bambule

Namahanie motoru je zanedbaťeľne, vpliv by to malo keby ta noha mala jeden meter a nie 30 cm.

skynett

a co vliv skew lnb u motoru.

bambule

Pri nastavovaní motora v nulovom bode nastavíš skew a potom ho už nemeníš, len trošku dostavíš v koncových polohach motora.

skynett

Skew u motoru se nastavuje samo podle nakloněni paraboly. Tak ,že skew je nastaveno v držáku konvertoru na 0. Nebo v nulové pozici motoru konvertor kolmo k zemi.

koax
Registrace: 2/2008

aj u lnb golden ju ....na tomto lnb je trochu jinak stupnice jsem koukal.

bambule

bambule

vykašli se na stupnice,motor se nastavuje přesně podle měřáků,nebo i bargrafů,pokud o tom něco víš,takto bys tady byl do vánoc a stejně by to nechodilo na všech družicích na maximum,pokus omyl zde nefunguje :))) R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

mam nastaveno řešim už jen lnb golden a skew pak mam jeste inverto ale uvažu jeste nad chess edition 3 nebo 4

bambule

Osazeni paraboly na noze motoru tak úplně jedno není.Kdo má nebo měl Femr tak ví,že parabola se dala na noze vyvážit tak aby co nejméně zatěžovala motor.V praxi to znamenalo,že pokud byla upevněna ve správném bodě na chobotu nekladl chobot motoru žádný odpor.Myslím,že u nohy Diseqc motoru to bude trochu podobné ale nedá se to nijak poznat,protože je noha zasazena v převodovce.U Femr natáčení to bylo jednoduché,odpojilo se táhlo chobotu a pokud parabola zůstala stát v kterékoliv poloze a nepřeklápěla se vlastní vahou tak byla v té správné poloze upevnění.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

Jarous

máš jistě pravdu,ale toto platí,pokud máš montáž na severním pólu,v jiném místě na zemi nejsou družice v rovině R^ :)))

pierrepetr

Zrovna minulej tyden jsem to řešil také.Koupil jsem si nový motor a parabolu mám víc jak 10 roků starou ještě s pořádně bytelným držákem se dvěma objímkama a na ten chobot jsem ji upevnil jen tak tak,prostě žádná možnost posunutí a tím i vyvážení paraboly tam nebyla.Že to není dobře vyváženo je poznat v krajních pozicích kdy motor je víc namáhán.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

ale to je

jedno,každá parabola bude vždy vyvážená na motoru jen v jednom,nebo dvěma směrech,jinde bude přepadat a namáhat ložiska R^ :O

pierrepetr

Nevím,nejsem zas tak znalí věci ale dle mojich zkušeností s natáčením kovosatky kde jsem si předělal natáčení na způsob Femr /galerie/ se parabola nepřeklápěla a zůstala i po odpojení táhla vždy na místě kde jsem ji natočil.Pokud jsem ji na tom chobotu posunul výš nebo níž tak přepadávala.

Jarous

ten tvůj odkaz

nemohu najít,ale je jasné,že parabola pro různé družice má vždy jinde těžiště,pak nemůže být vyvážena vždy ve všech směrech R^ :O

pierrepetr

Jarous:

Podľa tej prostrednej fotky sa to zdá celkom logické. To upevňovacie ráhno polarmountu je totiž naozaj veľmi dlhé a keď sa tá parabola namontuje úplne hore, tak hmota toho ráhna pôsobí ako protizávažie pre parabolu. Je totiž na opačnej strane ako parabola voči pomyselnému bodu otáčania (niečo ako antiskating pri kvalitných gramofónoch). Ale nebude to asi úplne dostatočná hmotnosť (to ráhno) oproti hmotnosti paraboly. Ovšem ak je parabola z hliníka, tak možno aj áno. Mňa tam ale zaujalo niečo iné. Tak ako je to na fotke, je záťaž na motor v krajných polohách ešte znásobená pákou toho ráhna. A taktiež tam môže byť aj problém s rozkmitávaním pri vetre (samozrejme, zasa aj s násobením sily vetra na ostatné komponenty). Preto už aj motor má problémy v krajných polohách.

Eman
Registrace: 4/2007

to Jarous

Správně....Ferm byl Femr.Kteří ho nezažili,tak neví o čem "mluví". R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Kovové převody na motoru ?

Rozebral jsem převody v motoru Opticum 3800 píšou že má kovové převody a ejhle pastorek na motůrku je plastovej a další kolečko je taky z plastu ostatní kolečka jsou kovová.Tak co to má za smysl? Je to klamání zákazníka.

Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.

digidik
Registrace: 10/2008

Eman

Páka toho ráhna je ze 40mm jeklu a aby se to rozkmitalo větrem tak to už muselo pořádně foukat.Problémy v krajnich polohách taky nejsou.Kdo měl polární závěs Kovosat tak ví jak těžká je parabola a jak se překlápěla do krajních poloh.Motor musel být dost silný aby to utáhl.U moji konstrukce na to stačil ten nejslabší superjack motor.S původním závěsem by si tak malej motor ani neškrtl.

Jarous

digidik:

Nevidel som to, ale môže to byť v poriadku. Na tých prvých kolieskach sú totiž vysoké otáčky a malý krútiaci moment, takže nie sú ani veľmi namáhané, a druhá vec je, že prevody môžu byť aj tichšie.

Eman

Jarous

Prepáč, akosi som to prehliadol v Tvojom druhom príspevku. To sa jednalo o ten nový motor, nie o tú konštrukciu na obrázku. Ale aj tak by ma zaujímalo, na tom obrázku je to v tom správnom vyváženom stave???

Eman

Ano v tomto bodě byla tak vyvážená,že zůstala v kterékoliv pozici při natočení.Když jsem nastavoval anténu na rozmezí 75E - 30W tak jsem to ráhno neměl spojené z motorem a jen jsem parabolu posunoval ručně a ta zůstala vždy stát aniž by měla snahu se sama naklánět.

Jarous

Jarous

Je to tak ako píšeš, človek si musí vedieť pomôcť. Ja som dostal tiež takú "staručkú" Al parabolu 120x130 cm (ale vo výbornom stave), aj s motorom a závesom. Motor bol už iba na vyhodenie, keďže nebol používaný a bol totálne zahrdzavený (majiteľ pred pár rokmi zomrel). Záves som ale poriadne vyčistil a namastil,pri skladaní som musel dokonca použiž aj silu (na vyrovnanie malej nepresnosti, pretože v jednej časti otáčania trochu tesnil - nesúososť ložísk), ale teraz je úplne v pohode. Na a práve z dôvodu zníženia namáhania motora a aj vylúčenia "preklopenia" v krajných polohách, som poriadne predĺžil rameno závesu, kde sa upevňuje tiahlo motora. Pôvodné rameno je schované v pravej časti toho nového, lomeného ramena. Motor má teraz aj v krajných polohách max. odber asi 300 mA. Pri nastavovaní, pri odpojenom motore, sa otáčala parabola rukou bez akejkoľvek námahy. Koho by to zaujímalo, tak som "upol" aj jednu fotku, ako to mám urobené.
Foto: http://www.edisk.cz/stahni/55078/Zaves.jpg_300.45KB.html

Eman

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra