Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

jakou anténu pro příjem digitální pozemské TV

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jakou anténu , případně i zesilovač zvolit, pro sledování velmi slabého signálu německé tv v našem rakovnickém (středočeský kraj)regionu. Dříve v analogu jsem chytal na síto se zabudovaným zesilovačem "zrnitě", ale přece, německé programy. Anténa zůstala stejná , tedy síto se zabudovaným zesilovačem , umístěna na balkoně u domu. Po digitalizaci , jsem "němce" už nechytl. Až včera , bylo tedy dost špatné počasí, jsem tady podle článku o novém rakovnickém vysílači, na TV (se zabudovaným septoboxem "JVC")dal proskenovat znovu programy a zachytil jsem ovšem s "výpadky" německé vysílání ZDF,ZDF Info/Kika, a teď přesně nevím, zda (3Sat, nebo Sat1), ani jsem netušil, že některý ze satelitních TV mají i jako pozemský program. Když pročítám , jak Saxon a jiní, "lovci" pozemských vysílaču co všechno zachytí, tak bych to pokusně chtěl také nějak otestovat a co by bylo možné v našem regionu zachytit. Jde o to , že něvím jakou anténu apod. použít.Naše programy sleduji všechny ze satelitu (samozřejmě i němce), ale jedná se mi o to pozemské...vysílání.Taková drobná připomínka, na střechu to dávat nechci, tedy jenom ten balon, jsem v pozici nejvyššího místa u nás v bydlišti s velmi dobrým výhledem...

PS"1: aby anténa + příslušenství bylo za rozumnou cenu...

PS"2: tady jsem něco našel, ale zase nevím, co z toho vybrat pro můj případ a co za typ antény apod...

http://www.(nevhodné slovo).cz/clanky/anteny-pro-individualni-prijem-digitalni-televize/

Za info předem děkuji.... ;) R^

(: Nevím, jestli to tu už někdy někdo psal, ale moc děkuji všem, kteří svými schopnostmi umí udělat radost druhým, bez ohledu na ztrátu svého času :)

marco37
Registrace: 7/2008
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
Odpověď v diskusním vlákně

RE: jakou anténu pro příjem digitální pozemské...

to nebylo tim ze pocasi bylo dost spatne, ale prave naopak. bylo dost dobre na prijem velmi vzdalenych vysilacu .)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Mám dobré skúsenosti s log.-period. anténou ISKRA od slovinského výrobcu. Je v prevedení aktívna aj pasívna.

rolis7
Registrace: 8/2007

na logaro zapomen :))

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

Experimentovani v teto oblasti vyzaduje jiste zkusenosti,vybavu,cas (a tedy i penize).Z tohoto duvodu si myslim,ze pocatecni cesta vede domluvou s prave nekym takovym,kdo prijede vybaven k proskenovani spektra.Vysledkem bude pak i to ,co lze jeste realne chytit a jak s tim pracovat.Idealni by bylo,kdyby jsi upekl sele,vyvalil becky sudu a pozval nas do Rakovnicka:).Musi tame byt samozrejme a predevsim SAXON (krome jineho,to i zdokumentuje),kazdy si priveze s sebou neco,mimo AIDS (antenu , predzesilovac...) a mozna to nedopadne spatne (totiz,ze nez neco zmerime,tak se ozereme a zabucnem).:)
Z hlediska rozlozeni intenzity elmg.pole,muze byt prave vyhodnejsi nejake misto na strese.Ale i tom to experimentovani je.
Takze novy sraz parabolaku ,tentokrate bez parabol,v Rakovnickem regionu.Kde je tame nejblizsi letiste?

hdpe
Registrace: 11/2007

Pokud Ti jde výhradně o Německé/bavorské/ DVB-T, pak se bavíme o kanálech K42 a níž, tedy přímo se nabízí nějaký pásmový model od Alcad. Nebál bych se vyzkoušet BU-547, nic lepšího za rozumné peníze neseženeš. Předzesilovač nějaký nízkošumový jednotranzistorový model. Použít se dá i přímo výrobek Alcad, který lze dát do krabičky místo symetrizačního členu. Někdo někde psal/možná ty/, že chytal včera nebo kdy bavorské K28 a K42, což je Hoher Bogen, Brotjackl má K27,K40, oba pak ještě K33.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Jde o stanice nebo bastlení?

Němci, na rozdíl od nás, mají státní podporu televizního vysílání a vidí v něm prostředek pro šíření (dodejme úspěšné) německé kultury v celé Evropě. Proč se bastlit s pozemní anténou v metrech, když z Astry jdou na talířek o průměru 33 cm. To mi hlava nebere. Chci se rychle dopravovat, nevíte o dobrém koňském kočáru? Asi tak.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

samorost

Proč dělat úsudky od stolu, víš prd, jestli tazatel může, nebo chce mít lavor na domě. Navíc tu může hrát roli koníček v podobě terestrického příjmu se vším co to obnáší.
Já to osobně naprosto chápu. Taky přijímám české DVB-T ze třech hlavních kót. Kdybych měl alespoň minimální šanci na Brotjackl v UHF, tak taky bastlim... ;)

On Air!

Saxon

Kluci,děkuji za reakce nad některými jsem se i dost pobavil..tak to má být R^

Saxon,
ohledně té antény typu BU-547, tak tu jsem našel zde a ještě nevím, kde bych našel ten předzesilovač a nebo prosím "porozhlédni" se mi prosím tady na tomto webu, abych to objednal z jednoho obchodu...levnější zdroj jsem už nenašel. Jedná se mi o ten předzesilovač a ještě co by bylo třeba mi sem dopiš...
web :
http://www.altronik.cz/alcad-bu547-uhf-antena-kanal-2147-16db/d-70933/

Předem děkuji.
Ještě dodám, že ten směr kde je moje "síto namířeno" je směr pravděpodobně na Plzeň,??? Myslím západ je to určitě ;o). Co jde všechno v tom jejich "plexu" z tohoto pravděpodobného vysílače??? Jde to někde na netu zjistit??? Ještě jednou jsem se díval a našlo mi to programy
ZDF,ZDF Info,3Sat,neo/Kika.Dál nic. Co by tam mohlo všechno být, doba kdy šel pouze BR3,ARD a ZDF už je dávno pryč, že??? ;) R^

(: Nevím, jestli to tu už někdy někdo psal, ale moc děkuji všem, kteří svými schopnostmi umí udělat radost druhým, bez ohledu na ztrátu svého času :)

marco37

objednávej v Antechu.

přehled DVB-T je dobrý na ukwtv.de

napiš čísla kanálů, nebo kmitočtu, kdes to naladil.

On Air!

Saxon

http://eshop.antech.cz/trideni-dle-sortimentu/zesilovace/BR-441-UHF-predzes-do-anten-BU-napajeni-5V-F-konektory.html

http://eshop.antech.cz/trideni-dle-sortimentu/anteny/BU-547-pasmova-antena-UHF-kanal-21-47-G-16-dBd.html

On Air!

Saxon

RE=samorost

já mám satelitní rozsah pokrytý celý, tomu věř. Dám Ti jen můj podpis z jednoho satelitního fora, kde jsem také nějaký "pátek" členem:
Mojí vlajkovou lodí je Openbox-X810, TechniSat Digit S2, Ariva 200HD, HD-BOX FS-9105+ (PLUS)HD PVR. Parabola 85 a 105 namířeny většinou jižně :-). Motor: Digi power SG-2100, LNB: Invacom SNH-031 Singl, rozsah-pozice: 75E - 45W.
Sat card: SkyLink, CS Link, Telewizjanakarte and share D?++++++++?.org FW1.07B1_patch.

Tak se mi jedná opravdu jen o to pozemní vysílání, jak píše Saxon, chápeš R^

marco37

Tak jsi to "samorostovi" nandal....

Pokuď tě zajímá experimentální pozemní příjem,tak by jsi měl číst i tyto články.....¨

https://www.parabola.cz/clanky/4814/inverzni-pocasi-a-dalkovy-prijem-dvb-t-3/

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

DBVT de.

Směr máš přibližně dobrý možná trochu do leva,ale to hlavní věichni rádci opomenuli-musáš to síto POLOŽIT,němci jedou vertikál.Já jsem byl 1.kdo v roce 2004 zjistil,že už jedou 4 kanály z vysilače Dielberg horizontálně v testovacím promo.Na různých Dbvt forech ještě v roce jsem byl osočovanej,že kecám.Až jsem několik plzeňáků nasměroval na Vraní Vrch,přes něj to šlo na Plzeň,tak uvěřili.Dnes Dielberg jede taky vertikál.Kanály jsou taky 28,33,

korkoran
Registrace: 10/2006

Změna

Byl to rok 2005 leden ,únor.Nakoupil jsem pro celou rodinu Technisat digipaly výhodně a při zapojení jen náhodou na dipol Na 10 kanál Novy z Vraního Vrchu to naběhlo-to byl náhodou správný směr A šok.Vzdálenost 60 km přes Český les a jenom dipol!!!!!!Ani němci u Kapanbergra to nevěděli.(sat kšeft)Dnes ho horizontálně nepoberu

korkoran

RE"Kamil_k4
děkuji za super odkaz, nádherný článek ani jsem nevěděl, že to tady je, no člověk se pořád něco učí a na něco "naráží"...
Pěkné čtení od Saxona R^

PS"jinak jsem nikomu nic nechtěl "nandat", jen jsem chtěl napsat "samorostovi" ,že o vysílání německých kanálů na satelitu i s tou parabolou "33cm" Astra 19 E také vím...,
ALE,
šlo mi o to pozemní....

Saxon" dal jsem na TV nové skenování, to s tím ZDF atd, jak jsem psal jsem nezachytil, ale na
UHF CH 27-34 (54 6000) mi to naskenovalo nové programy a to
Tagesschau 24,
Bayerisches FS SUD,
BR- Alpha,
SWR Fernsehen BW,
----------------------
S tou frekvencí doufám, že to není nějaký "blábol", ale takhle to ukázalo...???
Dá se zjistit, co a kde by to bylo za vysílač pro část Německa???

;) R^

marco37

co všechno jede

Arte,3sat.Swr fern...,BR-alfa, Eins Plus,ZDF info,Das Erste,Kika,( B-nord+ sued,MitelDeutzeRundf.,Hesische Rundf.Z Norimberka)100 kw

korkoran

Ja tiez obcas jazdim na kočí s konskym zaprahom. Mam minimalne moznosti pokrytia dvbt. ale, hoci dvbt prakticky nepouzivam, vsetko mam zo satu, tak som venoval dost casu instalacii anten a naladeniu aspon nasich dvbt,este mam malu sancu u polskych stanic-takze este nie je koniec.

Kasr
Registrace: 8/2008

Tak ještě jednou bych chtěl všem poděkovat za příspěvky, nějak se podle toho zařídím a v nejbližší době uskutečním objednávku. Rady i návody jsem dostal, už to převést jen do praxe.... R^ Přeji všem pohodový večer a děkuji za ochotu pomoci...Toho si vždy moc cením.M ;) R^

marco37

Zdar,at se Ti vse zdari a tesime se na sele:).

hdpe
Registrace: 11/2007

Nemám nic proti sběratelům kostiček,

bastlení je krásná věc. Že výsledek nemusí být k trvalému sledování nevadí, hlavně, že to někdy naběhne. Uznávám, že jde o výzkum...

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Německé/Bavorsko/ DVB-T vysílá v robustní modulaci 16QAM s FEC 2/3, což jsou příznivé parametry modulatoru pro DX pokusy. Hraje to bez vypadků i hluboko pod 10dB MER. Tato varianta ma přes 5dB k dobrou proti českému DVB-, co se odstupu C/N týká.

On Air!

Saxon

podle me nic obednavat nemusis, otoc antenu na V a melo by to jet. dyztak pootocis antenou. zkus to a pak res nejaky objednavky.

bublajs

RE=hdpe

ty jsi "kecka", odkud vlastně jsi? No něco příští rok by se v našich křivoklátských lesích uskutečnit mohlo...
Ale zase...
v té době buď ladím, nebo jsem na rybách ;) R^
Ať se vede ;o)

marco37

RE=bublajs

Jak na V, já mám jen síto s tím "vestavěným" zesilovačem...No je tady dost velká mlha, během dne to zkusím vyfotit, a namaluji mou situaci. Já to tady mám stejně nějaké "(nevhodné slovo)ské". Sleduji pohledem v dálce vysílač, který má v našich končinách pravděpodobně zesílit signál pozemní TV. Kdo zná křivoklátsko, samé lesy , skály atd. Já mám tím směrem výhled, právě na ten jakýsi zesilovač na kopci , ve výhledu NE!!! hned v blízkosti je jen kousek stranou střecha kostela , s měděnou střechou, což by mohla být příčina (nevím) , proč vlastně příjem i české TV je problematický tímto směrem (proto jedu Čechy satelitem), jen jde za velmi jasného a bezproblémového počasí. Jinak se to "seká" i když tedy ten vysílač vidím...V analogu mi to jelo bez problémů právě na tento vysílač. Kousek vedle jede paprsek těch zmíněných Němců, to jsem v analogu chytal ARD a BR3, na ZDF jsem nikdy neuspěl, jen za atmosferických poruch...Tam se mi láme kousek kopečku skal a už začíná v dálce i cíp lesa...Hodím odpoledne foto, takto to stejně nepopíšu a je to tak na věšteckou kouli... ;) R^

marco37

"
Saxon" dal jsem na TV nové skenování, to s tím ZDF atd, jak jsem psal jsem nezachytil, ale na
UHF CH 27-34 (54 6000) mi to naskenovalo nové programy a to
Tagesschau 24,
Bayerisches FS SUD,
BR- Alpha,
SWR Fernsehen BW,
-------"

546MHz je K30 a na tom tento obsah v Bavorsku nevysílá. Tento obsah je v mixu BR2 Jih a to muže byt několik vysílačů.

BR-Bouquet 2 Südbayern
Bayerisches Fernsehen (Schwaben/Altbayern) Modulation: 16-QAM
BR-alpha Guardintervall: 1/4
SWR Fernsehen Baden-Württemberg Fehlerkorrektur: 2/3
tagesschau24 Datenrate: 13,27 Mbit/s
Kanal Standort Pol. ERP(kW) gepl. Anmerkung
28 Hirschau (Rotbühl) H 50
28 Hohe Linie/Regensburg (Keilberg) V 100
28 Hoher Bogen/Furth (Burgstall) V 100
27 Brotjacklriegel/Deggendorf (Schöfweg) V 100
27 Passau (Kühberg) H 5
27 Pfarrkirchen (Postmünster - Hieb) H 50