Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Programy z viacero druzic

Vedeli by ste poradit, ci niekde na internete je podrobny navod na jemne doladenie satelitnej anteny s motorom ? Ide mi o pasmo od 45 E do 30 W. Dakujem

joe77
Registrace: 12/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Programy z viacero druzic

Ja som to robil aj takto: K motoru som mal tabulku elevacii. Pre zemepisnu sirku bola uvedena elevacia motora a elevacia paraboly.
1.V tabulke som pozrel, aka ma byt elevacia paraboly pre moju zem. sirku: ELp - elevacia paraboly
2. Na dishpointer.com som nasiel druzicu, na prijem ktorej (bez motora) je potrebna elevacia paraboly ELp z prveho kroku.
3. Naladil som parabolu na stoziari bez motora na prijem tejto takzvanej pomocnej druzice na maximum. Dolezite je vyladit elevaciu paraboly a dobre dotiahnut.
4. Predbezne som nastavil elevaciu motora podla mojej zem. sirky a nasadil som parabolu na motor, aby sa kryli os motora s osou paraboly a dobre dotiahol
5. Cez USALS som poslal motor na 23,5E.
6. Celou zostavou som tocil na stoziari (azimut) a doladoval elevaciu motora (s elevaciou paraboly som uz nehybal).
Na 100cm AL chodi v pohode od 75E po 30W.
Tento postup som zvolil, ked som videl, ze motor aj parabola mali elev. stupnicu na oboch stranach, ale neukazovali rovnako.

Tomic
Registrace: 1/2011

To už je fakt tak ťažké, keď ti to nie je jasné, spýtať sa najprv strýca Googla? :lookaround:

Je toho na webe množstvo:

https://www.google.sk/webhp?rlz=1C1_____csSK447SK447&sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=cs&rlz=1C1_____csSK447SK447&sclient=psy-ab&q=n%C3%A1vod%20na%20nastaveni%20motora&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&fp=376117f1a21f27ae&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1280&bih=681

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

hore, rubrika abc

🔱3CY🔱

mirny
Registrace: 7/2009

mirny,Maneto, Tomic

Rubriku ABC som si precital ale nezdala sa mic podrobna. Dakujem Maneto za odkaz a este vacsia vdaka Tomic za tvoj osobnu skusenost. Zatial sa mi podarilo urobit orbit od 28 E do 15 W ale dalsie slabsie druzice ako 26 E 36E 42E alebo 30W mam s nimi problem, bud nechytam vobec alebo su velmi slabe. Este pomaturujem nad tym :-)

joe77
Registrace: 12/2008

Rubrika ABC (parabola),google a nebo ab-forum/ openbox forum. Jinak základ všeho , dej pozor na dodržení roviny stožáru, nebo držáku, aby byl opravdu v rovině. Začít od 0-lového bodu podle Tvé polohy bydliště, já mám 13EHodBird(středočeský kraj),doladit na nejsilnější signál. Sleduj upevnění paraboly na nohu motoru, kdy by měl být při pohledu za parabolou v naprosté rovině v 0-lovém bodě motoru. Po doladění na nejsilnější signál tedy vertikal /horizontal dotahuj postupně a s opatrností rovnoměrně šrouby u motoru s parabolou připevněnou na stořární či držákové tyči tak aby Ti parabola nezačala takzvaně "šmajdat" po horizontu (já šel tak daleko, že jsem si počítal i dotažené počty závitů na šroubech), což se právě projeví v tom, že zachytíš hlavní satelit v 0-lovém bodě, a ostatní satelity tak kousek od něho směrem na E (východ) a obráceně W(západ), ale další a hlavně v koncových pozicích se už signál ani neozve. To je právě případ, který popisuješ. Budeš muset začít od začátku. Pokud se Ti to potom povede, budeš chytat v pohodě vše, co zachytí Tvá parabola. To je ovšem zase problém jiný ohledně možností velikosti kterou vlastníš. Hodně zdaru - držím palce R^ ;)

(: Nevím, jestli to tu už někdy někdo psal, ale moc děkuji všem, kteří svými schopnostmi umí udělat radost druhým, bez ohledu na ztrátu svého času :)

marco37
Registrace: 7/2008

:) Alfa i omega je rovina ve všech směrech(i při dotahování matek na šrobech,to můžeš rozhodit.Nejlepší je"vidět"a nebo mít někoho u TV,který kouká na" teploměry").Není to tak složité,jak to vypadá.Ideální je měřák,ale jde to i dobře i bez něj,pokud je k parabole dobrý přístup.Zdravím a ať se daří. :)

zzaner
Registrace: 9/2006

PS" ještě doplním jak píše také "zzaner", když jsem to montoval, měl jsem připojenou malou TV + reciver a podle pohledu na ukazatele jsem to nastavoval. To je opravdu nejlepší postup. Navíc nikoho pořád "neotravuješ" , aby Ti asistoval ....chápeš R^

(: Nevím, jestli to tu už někdy někdo psal, ale moc děkuji všem, kteří svými schopnostmi umí udělat radost druhým, bez ohledu na ztrátu svého času :)

marco37
Registrace: 7/2008

Na motore máš dve stupnice na elevácii. Jedna je klasická elevácia, a druhá, zrkadlovo oproti je tzv. latitúda. Či podľa zem.šírky vyčítaš a nastavíš jedno alebo druhé podľa tabuľky,nastavíš len jednu a tú istú polohu. Je to náklon celého tela motoru od zvislého uchytenia na superzvislom stožiari.Tú latitúdu môžeš nastaviť aj v pohodlí kresla v obývačke.Na ramene motora je stredová ryska,nasadíš parabolu a nastavíš ju stredom na tú rysku.Aby si sa netrápil na stožiari,môžeš to robiť pohodlnejšie ak to máš zložené zo stožiaru. Zatiaľ ťa netrápi ani elevácia paraboly. Ak máš motor a parabolu skompletované a dotiahnuté, nasadíš to na zvislý stožiar a jemne rukou dotiahneš.Skontroluješ na stupnici odspodku,či je motor na nule,ak nie tak ho pripojíš a tlačítkom vedľa stupnice nastavíš na nulu.To za ideálnych podmienok, ak máš astru 1 presne na juhu podľa tvojej zemepisnej polohy.Tá spodná stupnica slúži na nastavenie korekcie podľa zemepisnej dľžky.Zvolím si družicu,ktorá je vzhľadom k mojej pozícii najbližšie k južnému smeru a rozdiel medzi mojou zem.dľžkou a polohou družice nastavím orientačne na spodnej stupnici.Teraz je všetko nastavené a pripravené na vyhľadanie signálu z družice. Horizontálne otáčam na stožiari celým motorom,vertikálne nastavujem len eleváciu na samotnej parabole. V žiadnom prípade nešiaham na nastavený motor ani korekciu!!!Pracujem len s úchytom motora na stožiari a eleváciou na parabole!!! Po vyhľadaní najsilnejšieho signálu opatrne, systematicky a pevne dotiahnem motor k stožiaru a jemne ešte doladím eleváciu na parabole. Toť je všetko, motor by mal kopírovať zakrivený horizont zemského povrchu. :)

gauč
Registrace: 9/2010

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra