Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB - T praded a prijem na SK

Zdravim...potreboval yb som sa s vami podelit o skusenosti prijmu z tohto vysielaca..byvam v bytcianskom okrese pri hraniciach z CR pod velkym javornikom,.dari sa mi chytit na smerovu dvbt antenu jen multiplex CT..neviem si vsak poradit z ostatnymi..mate niekto skusenosti?

wiking18
Registrace: 6/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB - T praded a prijem na SK

a jsi si jist že chytáš Praděd a ne Lysou? jaký kanál???

davidkriz
Registrace: 8/2009

urcite..kanal 36

wiking18

oukej... v BY okrese bych spíš čekal Lysou, proto jsem se radši zeptal.

davidkriz
Registrace: 8/2009

rozdil mezi K36 a K51/53 je 120MHz (594/714/730) nejspis mas K36 uz na hrane a vyssi kanaly uz mas slabsi - vyssi frekvence se obecne "ohybaji" za kopec hure a take utlum pri sireni v atmosfere je vyssi coz je znat zvlaste pri vetsich vzdalenostech.
Zalezi taky co mas za antenu, v amaterskych podminkach bych zkusil v tomto pripade pujcit si nekde dlouhou colorku s nizkosumovym pasmovym predzesilovacem a zkusit najit nejlepsi misto rijmu nejslabsiho kanalu (pri prijmu za kopcem nemusi byt nejlepsi misto pro k36 shodne s mistem pro k53 kdyz jde o signal ze stejneho vysilace...) jinak pocitej s tim, ze takovyto hranicni prijem byva citlivy na povetrnostni vlivy a muzes byt zklaman nestabilitou pri zmenach pocasi... jestli se vynalozene naklady vyplati...

lance
Registrace: 10/2008

davidkriz:
wiking18 tu uz parkrat psal... bydli myslim nekde v udoli Stiavniku a jine ceske vysilace nez Praded se tam nelepi... na Valachy vzdycky stryc Praded svitil "docela dobre" ;)

lance

to lance

presne..uz som sa na to parkrat pytal...ale ked sa zdaju valasske klobouky alebo lisa omnoho blizsie praded je praded :D kazdopadne musim nieco poskusat asi na tu colorku mam tuto antenu http://www.intergam.sk/prislusenstvo/iskra-dvb-t-uhf-antena-dtx-22f/ no strykovy som skusal SK multiplex na site a vali lepsie....ide tam zilinsky lokal multiplex a takisto 32 a 52 kanal...a co je zaujimavost na sito sa da chytit aj multiplex STV z prievidze myslim okolo 26 kanala to bolo ked zacinalo DVBt

wiking18

to lance

myslel si tento predzosilnovac? http://www.omko.cz/zesilovac-k21-69-18db-na-f-konektory-nizkosumovy/

wiking18

wiking18 - mysli na to, ze zadna rada z internetu ti uspech nezaruci a jdes do vlastniho rizika ztraty penez s nejistym vysledkem... pokud chces presto do toho jit, tak podle mne ten TEROZ 434 je asi nejlepsi volba pro tvoje experimentovani. je to jednostupnovy zesik s nizkosumovym tranzistorem ktery se hned neprebudi a nema na vstupu zadne filtry ktere by zhorsovyla pomer S/N. Ma sice rozsah az do K69 kde budou v budoucnu jine sluzby nez TV ale v tve lokalite bych nepredpokladal ruseni na techto frekvencich ani v budoucnu.
jinak urcite zacni pujcenim dlouhe colorky nebo alespon kvalitniho!! sita, peclive to zapoj se symetrakem a pak pripadne dopln tim zesikem. Te tve iskre moc neverim...

Reknu to jednoduse - pokud s kvalitni dlouhou colorkou a TEROZ 434 nechytnes stabilni K53, tak jsou dalsi laborace zbytecne... jedine ze bys chtel byt frajer a laborovat se soustavou 4 sit s pridavnymi direktory, ale ani to by nemuselo zarucit zlepseni kvuli narocnosti na homogenitu pole ktera za kopcem nebude asi nic moc... navic nemas k tomu pravdepodobne potrebne zkusenosti a znalosti
at se dari ;)

lance

frajerstvo zo 4 sitami bez meracieho pristroja efekt by bol horši než z jednou :)))

jopo166
Registrace: 1/2009

diky moc za radu

wiking18

jdi do ty dlouhy kolorky s tim terozem ! drzim ti palce, urcite to vyjde ! a kdyz ne, chytnes neco jinyho a nebude to jen ryma :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

iskru som trošku skušal a nene velmi dobra na vysoke kanali na nich ide lepšie česka kolorka.Co sa tyka predzosilovačou ber predzosilovače z najnižšim šumom ten jednostupnovy ak ten jednostupnovy nebude fungovať podla tvojich predstau možeš vyskušať ešte 2 stupnovy a pred neho dať priepusť na žiadane kanali ak ani to nemožože a 2 stupnovy ti zhorši kvalitu tak daj si satelit lebo dalej to uš vylepšovať nepojde. ;)

jopo166

jopo166

to je prave pekna blbost - pokud mu nepojede ten jednostupnovy T434 tak mu nepomuze dvoustupnovy s predrazenou propusti protoze ta mu naopak vyrazne snizi odstup S/N na vstupu a vetsi zesileni mu stejne bude k prdu.
2st. zesilovac (ale se stejnym sum cislem jako T434) by mel smysl jen pri naslednem delsim svodu od anteny nebo rozbocovani, jinak jak rikam, kdyz mu nepojede dlouha colorka s tim T434 at se na to pak radsi uz vyprdne ...

lance

teroz T434 ma tranzistor AT41586 su ešte zosilovače s tranzistorom BFP67 ktory znich je lepši pripadne ktory ma nižše šumove neviem. Znižiť šumove čislo tranzistora by sa ešte dalo zmenou pracovnach bodou tranzistora napr nastavyť ho na odber 5mA.Pripadne skusiť napajať tranzistor z menšim napeťim 5v ak by to na 12v nešlo ak skusiš aj napajanie 5v znižiš aj odber zosilovača zmeniš pracovny bod odporučam skusiť.Napajanie menšim napetim ma za nasledok že zosilovač ma slabšiu odolnosť voči prebudeniu.2 tranzistorovy zosilovač je blbosť koli kvalite lebo ju može aj nemusi snižiť Co však ak ten signal a ta kvalita bude nizka nie koli chybovosti ale koli nizkej intenzite signalu.Samozrejme maš pravdu priepusť na vstupe zvyši šumove čislo zosilovača robil som aj nejake testy z bfr91 tranzistorami jednostupnovymi a ked som upravil pracovny bod z 14mA na 5mA kvalita signalu vystupila asi o 10 percent to bfr ma však podstatne vedši šum než ten teroz .Uvedeni teroz ma zisk na z 450mhz 21db na 650mhz17,7db a na 850mhz 15db.V podstate sa to robi tak že ked prijimač neukaže žiadnu kvalitu a silu na samotnu antenu tak uš sa dalej nepokračuje zo zosilovanim.Aj samotne boxy akosi čudne funguju na zobrazovanie kvality na niektory kvalita stupa zvyšovanim intenzity urovne aš do 60dbuv na inych stači 38 aš 40dbuv a ked je chybovosť dobra ukažu aj plnu kvalitu.Zakopcom kde je nehomogenne pole a signal sa premiestovanom anteny meni može išť sito podstatne lepšie ako dlha kolorka aj nato netreba zabudať dlhe kolorky su vhodne skor do rovinneho terenu kde je dobra homogenita pola. ;)

jopo166

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra