![]() |
|
Sluneční zákrytDnes je rovnodennost, takže Slunce je přesně nad rovníkem. Satelity jsou taky nad rovníkem, tak proč nedojde k zákrytu dnes, ale až za 3 týdny? Já to vím, ale zajímá mne kdo to nejlépe vysvětlí. |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
![]() |
|
RE: Sluneční zákrytMy nejsme na rovníku ! |
Tondach
Registrace: 3/2004 Příspěvků: 1 537 |
![]() |
|
RE: Sluneční zákryta to je skoda...byt na rovniku tak sa pekne vyhrievam na slniecku..toto slnko co dnes vyslo je pekne zubate :)))skylink sa podla mojho nazoru správa neeticky
|
tulen
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 7 883 |
![]() |
|
sun outageLetos budu čekat na sluneční zákryt v dané dny, abych zjistil, zda mé parabole nic nestíní. Má to být 9.-15.10., není mi však jasný začátek (liší se podle kalkulátorů) -je to 11:03 nebo 12:03? Omlouvám se za opovážlivou neznalost.J. |
francjin
Registrace: 12/2007 Příspěvků: 155 |
![]() |
|
RE: Sluneční zákrytNajradšej mám vety ako napísal visper: "Já to vím, ale zajímá mne kdo to nejlépe vysvětlí." Najlepšie sa bavím na vetách ako: "Kamarát montoval parabolu a mal problém..."4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3
|
Crescenzio
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 380 |
![]() |
|
@visper:slnko nad rovníkom--- satelity nad rovníkom ---tiene na rovníku. Každým dňom sa ten tieň pomaličky bude približovať až k tebe. A za tri týždne sa ho dočkáš |
lubomir63
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 915 |
![]() |
|
dobrá kalkulačkahttp://www.satellite-calculations.com/SUNcalc/SUNcalc.htm |
pf09
Registrace: 8/2010 Příspěvků: 3 404 |
![]() |
|
RE: Sluneční zákrytTak dobře, aby mne Crescenzio nepodezříval ;)Když je slunce nad rovníkem, tak ho vidíme tolik stupňů od zenitu kolik je naše latituda. Takže elevace Slunce je dnes 40 stupňů nad horizontem pro pozorovatele na 50té rovnoběžce (90-50=40). Satelity z našeho pohledu mají elevaci asi o 7 stupňů níž (deklinace) protože nejsou nekonečně daleko a poloměr Země není nekonečně malý. |
visper
![]() |
|
přiznáníMusím se trapně přiznat, že jsem o Slunečním zákrytu ještě neslyšel, pokud jsem to ale správně pochopil tak budeme od 9.10. do 15.10. každý den přibližně 7 až 11 minut bez signálu ? |
Fire
Registrace: 3/2011 Příspěvků: 250 |
![]() |
|
FireNeboj úplně bez signálu nebudeme, pouze se zhorší slunečním šumem. Taková malá zkouška jakou máme rezervu. Pokud přijímáš něco vzácného na hranici možností tak to vypadne. |
visper
![]() |
|
RE: Sluneční zákrytVloni to Astry nepřemazalo, jenom slabší satelity. Ale je pravda, že letos je sluneční aktivita a šumový tok už o dost větší, tak uvidíme. |
visper
![]() |
|
RE: Sluneční zákrytJa uz som asi mal zakryt dnes, okolo obeda mi dost blbol signal! Alebo ze by mi ten vetrisko pohol parabolou? :))) |
terrible
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 194 |
![]() |
|
![]() |