Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Dálkový příjem krátkovlnného vysílání

Zdravím, existují nějaké přístroje pro lepší příjem krátkovlnného vysílání a jejich následný záznam, které by rovněž byly schopny zobrazit naladěnou frekvenci? Díky za info.

PS: Doporučte mi prosím i vhodnou anténu a informujte mě také o ceně. Díky

Vu+ Uno4KSE, VU+Duo2, OpenATV 6.4, Gibertini 150 cm, LNB inverto single black ultra / FreeSat by UPC Direct, Digi TV, DVB-T (CZ, SK, PL)

jonnyq
Registrace: 9/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Dálkový příjem krátkovlnného vysílání

panáček je náročnej, to není na vysypání z rukávu

knawi
Registrace: 3/2007

Eton Satelit 750 info firma DD AMTEK

jarik
Registrace: 2/2007

BC 278CLT

UNIDEN ,taková dobrá hračka, ale už ji v nabídce ELIXU
nevidím...cca 2800,- Kč
Ale tam si jistě vybereš..

710nav
Registrace: 10/2006

www.dx.cz

davidkriz
Registrace: 8/2009

Úspěch ale bude záviset hlavně na tom kolik plazmových TV máš v okolí. Plazma ruší KV jako (nevhodné slovo).

visper
Registrace: 5/2008

...a taky wifi a vůbec impulsních zdrojů

davidkriz
Registrace: 8/2009

Príjem na KV

Pokiaľ by si chcel ten príjem ozaj kvalitný (teraz myslím zvukovo - akusticky)tak si daj do vyhľadávača "príjem DRM" a počítaj si o tom niečo.

Eman
Registrace: 4/2007

Prijimac - pre narocnejcich napriklad YAESU VR5000. Frekvencny rozsah 100 khz az 2600 MHz. Inak pokial sa jedna len o KV dobre posluzia aj starsie vojenske LAmbda 4, Lambda5, EKD 10 ...
Antena - v zavislosti na frekvencnom rozsahu. Pre zaciatok posluzi dlhy drot pre cely KV rozsah. Pre vaznejsie pouzitie napriklad sirokopasmovy dipol do 10 MHz, na vyssie frekvencie sirokopasmova smerovka (napr. logaritmicko-periodicka smerovka).

JanoHels
Registrace: 1/2006

@jonnyq

Zajímavá otázka. Jako amatér vlastním transceiver Yaesu FT897, na kterém (kromě vysílání, které tě asi nezajímá), je možné přijímat od 100 kHz do UHF pásma (70cm) všemi druhy modulací - CW,SSB,FM,AM. Ladění na KV umožňuje příjem od 160m do 10m, rozhlasová,amatérská,CB,PMR,letecká i profi pásma, vlastně komunikační přijímač. Ze solidníma anténama (které amatér docela potřebuje) je možné spojení (tebe zajímá příjem) z celou zeměkoulí. Samozřejmě ne kdykoliv a všude, je nutné respektovat zákonitosti a podmínky šíření. Poslech na těchto pásmech (nyní mám na mysli rozhlas) je velmi zajímavý a vůbec nesvědčí o úpadku vysílání na AM.
DRM (Digital Radio Mondial) je také zajímavá věc a v podstatě jednoduchá. Stačí vyvést z dobrého přijímače mezifrekvenci (455 kHz) a vyrobit jednoduchý směšovač-konvertor, aby výsledek po směšování byl 12,5 kHz (opravdu kilohertzů!) a toto přivést do solidní zvukovky PC. Pomoci softu (free) je možné poslouchat DRM. Osobně mi to funguje asi s desítkou evropských a pár asijskými stanicemi. Kvalita je srovnatelná s mp3 mono. Na běžném AM přijímači takto naladěná stanice zní jako silný šum s flanger efektem.
Napiš, co chceš příjímat, mám rád krátké vlny.
Plazmy, smps zdroje apod. skutečné ruší, DX stanice nelze přijímat na drátek nebo prut, chce to dobrou anténu.

Zorbas
Registrace: 4/2003

@Zorbas

To je moc hezký, netušil jsem, že jsou radioamatéři stále aktivní! Když padla omezení po převratu, litoval jsem, že toho nemůžou využít novodobí Mrázkové (m.j. předpovídal v AR meteo podmínky spojení) a jemu podobní. To je fajn, že máš i ty koníčka mimo koníčka profesi. A posílají se stále kvesle? Hodně zdaru!

knawi

A jak aktivní!

Jasně, papírové se posílají i já posílám do světa...
Samozřejmě funguje elektronický e-qsl server. Vývoj elektroniky, PC a Internetu samozřejmě pronikl i zde. Digitální druhy provozu, spojení odrazem od měsíce, loggery atd, všechno potřebuje PC. Nové transceivery (nejznámější Icom, Yaesu, Kenwood) plně komunikují s PC. Díky bohu zde není lowend, ceny zařízení jsou značné a drží se. Koncové stupně se stále dělají elektronkové (při výkonech 1-2 kW pochopitelné). Amatéři pronikají i do pásem mikrovln, desítky i stovky GHz. Na netu najdeš toho o ham činnosti hodně. I já jsem oprášil morse naučené na vojně. Telegrafie se mezi amatéry používá běžně a hojně, v profi oblasti (lodě atd) už ne, byla nahrazena GPS,SAT a Digi technolgiemi před rokem 2000.

Zorbas

To je dobrá zpráva, je taky fajn, že tam zůstává, ač nákladná, technologická kvalita, která ti jinde chybí.
Tak morseovka!? To už je snad jediná oblast, kde se využívá.
Nevím proč, nebyl jsem v tomto oboru nikdy aktivní, jen jsem dění okrajově sledoval (za komunistů to bylo velmi přísně kádrově střežený) ale moc mě tvoje informace potěšila.
Přeju tobě a amatérům (to slovo je pro neznalé trošku zavádějící) stále dobré příjmové podmínky a mnoho zdaru !
R^

knawi

@knawi díky

Ano, morsovku už využívají, zato hodně, jen amatéři.
Jinak máš pravdu, někteří tu terminologii málo chápou. Amatér je ten, který se něčím zabývá z lásky k věci,nezištně, ve volném čase, zadarmo, je to jeho hobby. Naproti tomu profesionál tuto činnost vykonává jako profesi,živnost,zaměstnání, prostě za prachy. Slova amatér nebo profesionál neříkají vůbec nic o kvalitách nebo schopnostech, jak se někteří mylně domnívají.
Podmínky se nyní zlepšují, končí jedenáctileté sluneční minimum. Ahoj

Zorbas

Můj HAM Shake

Kvalitní komerční rádia nejen pro KV :o)
Sangean 909W (všechny druhy provozu + RDS)
Eton Satelit 750 (všechny druhy provozu + AIR)
Roadstar TRA-2350P (největší citlivost a supr zvuk + výstup MF pro DRM)..
:8)

yan
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra