Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Dolaďovací kondenzátor k HB9CV

Zdar hoši, prosím vás, chystám se k výrobě klasické směrové dvouprvkové antény typu HB9CV pro frekvenci 216,32 MHz, ale jenom s tím rozdílem, že bych na ni chtěl umístit dolaďovací kondenzátor (viz např. http://pmr.euweb.cz/hb9cv.htm ). Protože jsem v této oblasti docela laik, chtěl bych vás poprosit o radu, jaké přesné parametry (typ, označení, kapacita, atd.), by takový dolaďovací kondenzátor měl mít (tj. jaký kondenzátor mám v obchodě s elektrosoučástkami poptávat).
Díky moc.

yarmil
Registrace: 1/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Dolaďovací kondenzátor k HB9CV

Podle frekvence bych hádal že ti asi jde o příjem v III.tv pásmu.Není mi jasné proč jí chceš dolaďovat kondenzátorem?Tento typ anténý jsem před několika lety používál k příjmu 7.kan. v extrémě zaduchovaném prostředí a výborně se osvědčila a nic nebylo třeba dolaďovat.Pro další zlepšení jsem k ní ještě přidal další prvky.Nač to přesně chceš?

navih
Registrace: 12/2009

Naco kondik ... to je prznenie tejto inak skvelej antenky.

JanoHels
Registrace: 1/2006

Pre blizsie vysvetlenie: nutne je predovsetkym dodrzat rozmery pre danu frekvenciu. Kriticke je najma to fazovacie vedenie. Ak sa ti to podari, nemal by si dosiahnut pomer stojatych vln (PSV) horsi ako 1:3, co je pre ucely prijmu uplne v pohode.
Kondik sluzi pre kompenzaciu jalovej zlozky impedancie anteny. Inymi slovami, pomocou neho vies dostat antenu takmer presne do rezonancie, t.j. dosiahnut pomer stojatych vln velmi blizko 1:1. Pre prijem to az tak velky vyznam nema, malo by to vyznam pokial by sa cez nu chcelo aj vysielat - kvoli tomu aby sa antenou prenieslo maximum vykonu.
Pokial vsak nemas skusenosti a meraciu techniku (aspon jednoduchy antenny analyzer, ktory by ti vedel ukazat realnu a jalovu zlozku impedancie), ani to neskusaj ... Hodnoty kondiku sa mozu pohybovat od tipujem 3 do 15 pF, no pokial sa presne netrafis, antenu mozes akurat tak pokazit.

JanoHels
Registrace: 1/2006

Přesně tak . Může zkoušet na svorky antény dát kondik doladovací hrníčkový z přepínacích souprav elektronkových radio přijímačů.Ale proč?? :)

koax
Registrace: 2/2008

Dolaďovací kondenzátor

Díky za odpověď. Po jejím připojení ke scanneru (přijímači) by měla sloužit k monitorování dravého ptáka, který bude mít na sobě umístěn vysílač. A právě výše uvedený scanner pracuje na frekvenci 216,32 MHz. Jestli ten dolaďovací kondenzátor v tomto případě není nutný, tím lépe. Myslel jsem, že je to nezbytná součást této antény...
Díky moc.

yarmil
Registrace: 1/2010

V tomto případě je kondík opravdu zbytečný. Jak píšou ostatní víc pokazíš než spravíš.

navih
Registrace: 12/2009

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra