Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Linuxové přijímače

Zdroj dm 500s

Môžem tam dať aj 12v-5a,nezničím prímač alebo motor , ďakujem za pomoc.

mibarca
Registrace: 5/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30
Odpověď v diskusním vlákně

Naprosto klidně

Jakýkoliv zdroj, který je schopen dodat 2A nebo více, tedy klidně i autobaterii, která je schopna dodat i 100A. Přijímač si vezme svůj příkon, nic víc. Každopádně při použití tvrdého externího zdroje zařaď do plus přívodu trubičkovou pojistku max.2A a dej pozor na polaritu vodičů v konektoru. Při přepólování se přijímač zničí.

Zorbas
Registrace: 4/2003

RE: Zdroj dm 500s

Při přepólování se nestane vůbec nic, protože každý přijímač má na vstupu diodu a taktéž bývá obsažen stabilizátor napětí, takže ani nepatrně vyšší napětí než 12V tomu nic neudělá :8)

Válku s blbcem nelze vyhrát, nicméně je nutné ji vést. (J. Werich)

technikTKR
Registrace: 6/2004

@Technik TKR - proč lžeš?

Proč lžeš a mystifikuješ? Ani nevíš, že ta dioda je v DM 500 zapojena PARALELNĚ v závěrném směru. Při přepolovaní, v případě, že zdroj je tvrdý, dioda a okolní součástky a plošný spoj zuhelnatí. Můžeš mi věřit, opravil jsem jich opravdu kvanta.

No nic, asi je nutné ji vést (myslím tu válku, jak píše pan Werich), ale já už bojovat nehodlám. Myslel jsem to dobře, přihlásil jsem se, odpověděl a narazil. Vyhrát opravdu nelze. zorbas

Zorbas

Ďakujem Zorbas.

mibarca
Registrace: 5/2006

Navíc pokud si to ještě ze školy úplně nezapomněl, u dobře chlazeného stabilizátoru může jeho napětí na vstupu dosáhnout cca 28-30V? Pamatuji si na typ MA7812.
A to jistě není napětí nepatrně vyšší.
Bojovat raději ani nezačínám.. :))

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Žádné lineární stabilizátory

typu 78něco v přijímači nejsou. Hlavní spínaný DC měnič vyrábí 3.3 a 5V (jeden SMD šváb obsahuje dvojici měničů. Napájecí napětí ze zdroje skutečně nemusí být přísně stabilní, měnič pracuje spolehlivě od 9 do 14V. Další DC měniče zajišťují v tomto přijímači ladicí napětí pro varikapy tuneru (30V), a (nejporuchovější bolavé místo pětistovek) 13/18 V power-lnb.

Přístroje, které používaly koncepci transformátorových zdrojů s lineárními stabilizátory 7812,7805 atd (staré analogové stroje) nepotřebovaly servis 10,15let i při hrubém zacházení. zorbas

Zorbas

Zorbas:

Ty seš chlapče úplně mimo, protože jediné co zuhelnatělo je tvůj mozek, ale rozhodně ne dioda v DM. Napřed to vyzkoušej a pak teprve pindej ty svoje pravdy...

technikTKR

Tomik535:

Až na to, že dobře chlazený stabilizátor rozhodně není v DM. Ochladit by ses měl jít akorát ty sám :razz:

technikTKR

lol.....cloveka co s tym pracuje ide presviedcat o tom,ze nema pravdu :DDDDDDDDD

Človek má tri cesty ako múdro konať. Najskôr premýšľaním: To je tá najušľachtilejšia. Druhá napodobovaním: To je tá najľahšia. Tretia skúsenosťou: To je tá najtvrdšia.

Blooddog
Registrace: 12/2006

Re: technik TKR

Techniku vzpamatuj se... Zorbas určitě mimo není! Opravoval mi DM a imnoha ostatním - všichni co vím naprosto spokojeni. Asi nevíš o koho se jedná, že používáš takové výrazy.

GI XPEED LX3, DM800 clone, motor SG2100

milev1
Registrace: 7/2007

ty voeeeee Technik to je brutální.
a ještě uráží profíka co těch dremaboxu naopravoval opravdu tuny.
techniku radši mlč..nebo aspon se vyjadřuj slušne ale tvoje neomalenost a mezery ve výchové jsou známé

pat
Registrace: 1/2006
Galerie: pat

@Technik, já netvrdím, že jsou v dreamboxu, nikdy jsem ho uvnitř neviděl. Maturoval jsem na SPŠ elektro v r.94 a tehdy jsme takové používali.. R^

Tomik535

Spínané zdroje nebo měniče napětí jsme tehdy na praxi vůbec nebrali. Kurňa, to bylo dobře :)))

Tomik535

@Zorbas

Mohu jednu osobní otázku?
Moc se mi líbila myšlenka Pokyho1, který ti prý kdysi poslal na "vytunění" kondíků svůj přijímač(tuším F8900).
Dějí se takové věci často?
Lidi si třeba koupí nějaký čínský HW šunt(napadá mě Ariva), ale ovládání a funkce jim vyhovují, ale přesto si ho nechají HW vylepšit?
Co všechno by se za přijatelnou cenu(např. do 50% ceny přijímače) dalo u takového stroje(kromě klasických kondíků ve zdroji) vylepšit? Je mi jasné, že to možná nemusí na kvalitu obrazu mít pozorovatelný vliv. Možná spíše jen na životnost. Vím, že se nabízí možnost rovnou si koupit HW lepší stroj, ale třeba ho dostali darem.. Lidi si taky nekupují Bmw, ale tuní Golfy..:-)) Jinak přeji, ať se ti daří.

Tomik535

Samozřejmě jsem od svých tajných "ctitelů" připraven na poznámky typu "nechtěl bys tam vodotrysk?"
:razz:

Tomik535

milev1:

Mně je úplně jedno co kdo opravoval nebo neopravoval, já osobně jsem kdysi testoval několik těchto přijímačů zapojených na jeden společný zdroj (konkrétně 12V, 25A) a ani při přepólování a následně správně zapojené polaritě se nestalo vůbec nic. A za tím si prostě stojím, bez ohledu na to že tady někdo teoretizuje a zkušenost nemá žádnou :8)

technikTKR

pat:

Běž si najít Mata a necloň tady - nebo že by ten Mat byl onen výše uvedený odborník? No to jste teda opravářská dvojka k pohledání, jeno co je pravda :laughing: :laughing: :laughing:

technikTKR

@technikTKR

Tak to jsi opravdu přehnal.
Za nevhodné chování, urážky a ještě navíc mystifikaci máš 14 denní dovolenou. Člověk je rád, že Zorbas po delší době zavítá na toto fórum a podělí se s bohatými zkušenostmi z praxe, a ty ho za to leda tak napadáš. Rv

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004

Sice nevím, koho myslíš, ale já čtu teorie jen tvoje. Nevím k čemu by ve skříni měl mít ještě stabilizátor vstupního napájecí napětí, které je předem určené ext.zdrojem(12V). Takže nemám důvod věřit Zorbasovi, měnič napětí + dioda zapojená, jak popsal. A pokud jsi neměl jiné přístroje, musel by je tvrdý 25A zdroj seškvařit. Ale jinak je mi to ukradené.

Tomik535

Veru,ze tak.Niekedy davnejsie(este som tu nebol registrovany) Zorbas tu bol dost casto a jeho prispevky boli poucne.Tak teraz,ked sa tu objavi po dlhsom case tak ho chce niekto hned vyplasit.

Kasr
Registrace: 8/2008

Ochrana proti přepólování

závěrně zapojenou paralelní diodou je běžná - ve spojení s rychlou tavnou pojistkou, která se přeruší a nic víc se po přepólování nestane. U DM 500 žádná pojistka u adaptéru není, protože zdroj má originální šňůru s nalisovaným konektorem. I kdyby ji někdo ustřihnul a zapojil naopak, proud adaptéru (do zkratu přes diodu) by se omezil na minimum a patrně by se zase nic nestalo. Stejně tak by se nic nestalo v případě použití (a přepólování) proudově sebevýkonnějšího zdroje se správně fungující rychlou elektronickou pojistkou proti zkratu na výstupu, ten možná pan cableguy použil. Ochrana sériovou diodou se také mnohde používá, výhodou je, že při přepólování neodejde vůbec nic,ani žádná pojistka. Nevýhodou však je úbytek napětí na sériové diodě, což není vždy zanedbatelné.
A pro tuto chvíli končím s "profíky" a jdu mezi amatéry pokecat si na osmdesátce lámanou angličtinou s Japonci.Bye..
@Tomík - Napiš mi mail, zeptej se co chceš a já ti odpovím co chci, tedy co budu vědět.

Zorbas

urob to tak jak pise zorbas lebo ma pravdu a to 100 percentnu stabylizatory ma 7812 sa pouzivali vedsinou v telkach tesla a inych vyrobkoch odnich starsie stabilizatory boly v kovovom prevedeni tie dm 500 ma us urcite nejake zasebou opravene ;)

jopo166
Registrace: 1/2009

niekedy as obdivujem ako dokazete profika odrovnat :O

jopo166
Registrace: 1/2009

re all

Takže já to roseknu!!! :fuming: Je to asi dva roky a kámošovi jsen instaloval do karavanu sat.příjem.Z prosaických důvodů DM 500 alias Optibox 550 na 12V ss.Nedočkavost kámoše,podotýkám povoláním kuchař čísník se stala nemilá věc :lookaround: Než jsem stačil zareagovat tak byl sat připojen (bílá dvoulinka 2*1mmm)kroutilovou spojkou. :8) Abychom se prý nezdržovali.Jak jsem psal kamarád je kuchař,o elektrice ví že na konečný cinká a pak otáčí :)))Pojistku 5*20mm 3A jsem v patici nenašel a klon Dreama smrděl jak bolavá noha!!!Ani jsem se nepokoušel o reklamaci a po dvou strávených večerech jsem milého klona hodil ze stolu do popelnice!!! Rv Ať si udělá obrázek každý sám.Jinak NAPROSTO souhlasím se Zorbasem a tímto ho zdravím!!!Jsem rád že se tady po dlouhé době objevil R^ Rád jsem četl tvoje příspěvky a něco se dozvěděl R^

Slibem nezarmoutíš,ačkoliv ti to nikdo neudělá lépe než já ti to slíbím!!!!

binladin2

@usáma2 - Taky tě zdravím

Už dlouho jsem se tak nepobavil, opravdu. Vadné přijímače ve mě po osmi letech už emoce nevzbuzují. Ale ten dokonalý humorný styl, jakým jsi to napsal. Takové věci by měl číst Mirek Donutil na Silvestra a věřím, že diváci by přestali remcat, že v televizi není zábava.
PS: Ten Dream se pravděpodobně dal zachránit.
Vše nej v novém roce. zorbas

Zorbas
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra