Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
26.07.2009, 10:50.07

montáž toroidnej antény

Mam vseobecnu otazku, myslite si, ze je realne, aby amater nastavil pri beznych vseobecnych znalostiach o satelitnom prijme toroidnu amtenu 90 tak, aby to islo dobre? Alebo je na to treba specialne meracie pristroje?
uživatel
Walter
26.07.2009, 10:58.27

RE: montáž toroidnej antény

Myslím,že to dokáže i amatér s běžnými znalostmi.Osobně jsem montoval T55 a nyní i E85 bez měřícího přístroje a vše šlape OK,považuji se za amatéra s běžnými znalostmi. :)))
uživatel
tkan
26.07.2009, 11:09.27

Já si to nemyslím.

Problém je totiž v tom, že rozdíl mezi instalací paraboly bez měřícího přístroje a s měřícím přístrojem je možné poznat právě až na tom měřáku. Do té doby to není jak vyhodnotit. MER signálu se mění až o 3dB jen utažením nebo povolením matky na držáku paraboly o jednu otáčku. Něco takového není možné rozeznat za pomocí bargrafů v STB. Každý kdo tvrdí, že to bez měřáku nastaví stejně dobře jako s měřákem, tak to tvrdí jen proto, že si to myslí, nikoliv proto, že by měl jakýkoliv důkaz. Kdybych každý den nejezdil tyto samoinstalace opravovat, tak bych to netvrdil. Kde je to nejvíc poznat tak na DiGi-TV.
uživatel
Enik
26.07.2009, 11:10.12

Já jako laik, ti napíšu, že jsem dělal letos 6x M-85 za pomocí 2x lnb, diseqc a recieveru DIGIT S2. Myslím si, že nastavit T-55,90 se dá tímto způsobem taky. S měřákem každou parabolu, včetně lnb nastavíš precizněji. Musíš nastavit parabolu na střed mezi krajní pozice, které chceš chytat, potom dáš 2x lnb na krajní pozice a tím zároveň nastavuješ SKEW, pak už jenom dohážeš zbytek lnb, propojíš s přepínačem a ladíš receiver.
uživatel
netace
26.07.2009, 11:10.43

Takze neodporucas samomontaz? Resp. je lepsie urobitr samomontaz a zavolat niekoho na donastavenie?
uživatel
Walter
26.07.2009, 11:12.35

Dokaze to i amater. Podminkou je to, ze musis nekde sledovat silu signalu a znat unikatni frekvence aby ses neztratil a naladil to rychle a hlavne dobre. Zamereni jako takovy podle azimutu neni uplne presny. Ja sem to ladil ze dvorku a koukal pri tom na indikatory na telce ale tedka to delam satfinderem v dreamboxu s notebookem na strese :) zrovna dneska budu antenu stehovat na dalsi misto na dome, neb nova strecha je malinko vetsi :) dodrzim kolmost a do deseti minut pojedu :)
uživatel
bublajs
26.07.2009, 11:16.58

Takže se opět ukazuje,

že jsem měl pravdu. Žádný "radílek" nemá měřák ale všichni jsou si jisti, že to mají nastavené naprosto přesně neboť nemají možnost se přesvědčit o svém omylu.
uživatel
Enik
26.07.2009, 11:20.10

@Walter

Zatím jsme ti napsali 3 lidi, ať už s velkými znalostmi, nebo s menšími zkušenostmi, že to jde. Skus si jí sám namontovat, hlavně pořádně do zdi a poznáš jak jsi na tom. Pro technika není problém doladit parabolu v četně lnb, ale po někom předělávat ukotvení samotného držáku paraboly.
uživatel
netace
26.07.2009, 11:21.04

Tak sa skusim opytat v ansate, kolko stoji nastavenie, aby som s tym nestratil mladost ak je vysledok pochybny, ako uvadza Enik, ide to na stit strechy a nemam chut stale lozit na strechu.
uživatel
Walter
26.07.2009, 11:22.05

netace: Bude to kotvene do konstrukcie strechy, s prechdovkou cez krytinu, nie na stenu.
uživatel
Walter
26.07.2009, 11:24.38

@Enik

Já měřák zatím nemám, ale troufale ti řeknu, že jsem musel předělávat parabolu na D***TV po technikovi s měřákem, protože tu montáž odflák.
uživatel
netace
26.07.2009, 11:29.46

@netace

Mě třeba u E85 překvapilo o kolik mohu posunout LNB na ližině,aniž bych ztratil signál.Dále si myslím,že pokud se správně nastaví středová pozice,ať s měřákem nebo bez,pak už nastavení ostatních LNB není takový problém.Navíc pokud chci více pozic těsně vedle sebe moc možností dolaďování,díky konstrukci antény,není.
uživatel
tkan
26.07.2009, 11:38.05

2netace

Moje zkušenost je taková, že nemalá část montážníků DiGi-TV měřák vůbec nemá. V každém případě je jech práce velmi pochybná. Ještě jsem nenašel originální montáž DiGi-TV kterou by nebylo možné nastavit lépe. Ono totiž i s tím měřákem je nutné umět zacházet. Pokud někdo používá drahý přístroj jen jako satfinder, tak se není čemu divit. Síla signálu totiž není zárukou jeho kvality, a V-BER ještě neudává optimální nastavení. Dosáhnout V-BER 10-8 je celkem snadné, přesto ale parabola není optimálně nastavená.
uživatel
Enik
26.07.2009, 11:40.08

2Walter

Instalovat parabolu na střechu nebo někam do výšky je naprosto nevhodné. Pokud je signál dostupný i u země, pak je mnohem lepší nainstalovat parabolu tak, aby k ní byl snadný přístup, a byla chráněná před větrem. Instalovat paraboly na střechu je hloupost. Mnohdy ovšem vyžádaná zákazníkem.
uživatel
Enik
26.07.2009, 11:41.06

Dakujem za informacie. Pekny den.
uživatel
Walter
26.07.2009, 11:45.08

2tkan

Právě, že do ztráty signálu je daleko, tak je těžké nastavit optimum. Síla signálu se příliš nemění. Jeho kvalita ovšem ano. Ke ztrátě obrazu nedochází kvůli poklesu úrovně signálu ale kvůli ztrátě kvality. Signál z LNB je možné zeslabit klidně i o 30dB, a STB to vezme bez problémů. Snížení MER o 3dB ale většinou už vadí mnohem víc. Energie signálu snížená tisíckrát tak má mnohem menší vliv na přijímatelnost signálu než zdvojnásobení modulační chyby.
uživatel
Enik
26.07.2009, 11:51.26

to tkan: taky si myslím, že nastavení této paraboly není nic těžkého, pokud se budu držet hůře naladitených TP a co s nejvyším ziskem v bargrafu na receiveru

to Enik: neznám praktiky montážníků D***TV, ale vím, že při nastavování té paraboly měřák v ruce měli, pak jednou byl u známých mimo náš kraj, kde zjistil, že na té samé parabole a recieveru měli hodnoty o hodně vyšší, tak jsem mu tu parabolu pak předělával. Od té doby si nestěžuje, že by měl nějaké výpadky, kromě bouřek a to je normální
uživatel
netace
26.07.2009, 12:04.01

Souhlasim plně s Enikem ,ale ten měřák stojí dost. POkud se tim nezabýváš profesionálně tak se koupě nevyplatí.Podle satfindru je to nepřesné.Ale musí nám to stačit.
uživatel
koax
26.07.2009, 15:04.08

@Enik

Odbocim trocha od temy,ale casto pokles kvality signalu napr vetrom na streche,dlhou trubkou(videl som aj 3m bez dodatocneho kotvenia od zeme),alebo vôlou nohy motora je väcsi,ako rozdiel nastavenim podla bargrafu kvality u stb a preciznym nastavenim merakom.
A väcsina monterov digi je kapitola sama o sebe.Väcsine ludi(abonentom digi) co poznam napr pocas dazda-hned su bez signalu(mne bezi stale,alebo pocas burky maju vypadok ovela skôr).
uživatel
Kasr
26.07.2009, 15:17.45

A ked najprv naladis podla referencnych transponderov nahrubo(aby si sa lahko trafil na spravne druzice) a potom podla najslabsich transponderov(nie je pravidlom-niekedy kvôli ruseniu zo susednej druzice sa obcas pouziva iny transponder ako najslabsi) podla bargrafu kvality v stb,tak merakom pôjde doladit iba minimum,co nestoji za rec.A po ladeni openboxom duplom!
uživatel
Kasr
26.07.2009, 16:27.14

Pokud si k tomu dáš malou Tv a budeš mít v receivru vše "přednastavené",pak jsi určitě schopen to na Té střeše "nějak" doladit,aby ti to hrálo.....pokud jsi to nikdy "neviděl" dělat tak si raději zavolej přítele na telefonu.Krásný sluneční digitální den.
uživatel
Kamil_k4
26.07.2009, 16:36.27

"Dále si myslím,že pokud se správně nastaví středová pozice,ať s měřákem nebo bez,pak už nastavení ostatních LNB není takový problém" - tohle je veliká pitomost.

E-85 i toroidky se musí nastavovat především podle signálu krajních pozic.Tebe bych chtěl při nastavování multifokální antény vidět.
uživatel
Saxon
26.07.2009, 17:11.17

@Saxon

tkan ma v principe pravdu-nastav stred na nespravnu druzicu.
uživatel
Kasr
26.07.2009, 17:26.30

@Saxon

Já říkal,že jsem amatér a povedlo se mi to bez větších potíží.Střed na 13E a od 4W po 28E jedu to co chci přijímat bez problémů.Skew u paraboly jsem nastavoval minimální a to jen díky právě té 4W.Dalo by se ještě střed dát na 9E jenže to jsem nechtěl,kvůli 23,5E,která je prioritní.Vše ostatní má jak kvalitu tak sílu signálu vynikající,po doladění se příjem na prioritní pozici drží i za hustého deště.Když se k anténě může a není na střeše,vše se dá ladit dle potřeb.
uživatel
tkan
26.07.2009, 17:28.12

OK, každej máme svůj postup.
Já jich namontoval kolem padesáti kousků a myslim, že jsem to už celkem vychytal.
uživatel
Saxon
26.07.2009, 17:35.09

Při rozsahu 4W až 28E, jak ti jede TP 12523H a V z Eurobirdu? Jsem si jist, že to je bída veliká!Dneska/sluníčko/ ti radia Gold a Capitol FM hrát budou, ale jakmile se trochu zatáhne, tak ti to vypadne.
Jako bych to viděl...
uživatel
Saxon
26.07.2009, 17:40.12

@Saxon

Tomu věřím,po tolika montážích,ale jak tak tady v okolí vidím E85 většinou jen na dvě pozice,málokde je vidět plná ližina.To pak věřím,že se dělá hůře a je to větší piplačka.Já to zkusil a mám radost,že se to podařilo a hlavně,že to funguje.Dokonce jsem se pokoušel o experimenty se šilháním na extrémně krajní pozice,o tom jsme mluvili nedávno.Věřím,že je stále co vylepšovat a to je právě to co mě baví. ;)
uživatel
tkan
26.07.2009, 17:46.23

To:Saxon

Sorry,že vstupuju do diskuze,máš na 2.stránce vzkaz ode mne pod Skype...
uživatel
satanolog
26.07.2009, 17:51.04

To je pravda.
Mám ale vážné obavy, že až klekne možnost černého příjmu rumunů, tak tyhle antény budou pase.
No nic, zatim to je aktuální.

Osobně vidim jako maximum využití této antény na rozsah 1W až 28,2E se středem cca na 11E.
S transpondery na Eurodirdu 28,5E je to horší, je třeba očekávat častější výpadky.
uživatel
Saxon
26.07.2009, 17:59.55

Moje zkušenost

Mám základní znalosti ze satelitního příjmu a stovky hodin u paraboly. T 90 jsem nastavil sám bez přístroje, pouze pomocí sat. přijímače a TV u paraboly. Mám 42 m kabelu od T 90 do obýváku a 15m do ložnice. Moje zkušenost je taková, že to nastavit za slunce lze a s dobrými výsledky. Pokles za deště mám výraznější u 42 m kabelu a menší u 15m kabelu. Jsou instalovány Twiny a také Quady.
Přesto se domnívám, že pravdu má Enik, pravděpodobnost, že moje T 90 může být nastavena lépe, je vysoká (= jistotě).
Problém je v tom, že v republice je Eniků pohříchu málo.Koupit drahý přístroj na instalaci pouze pro sebe je řešením pouze pro zbohatlíky. Takže Vám nezbývá, než začít sám, nebo zaplatit Enika i s jeho náklady na cestu. Máte na vybranou...
uživatel
samorost
26.07.2009, 18:02.50

satan

jsem slepý... :(((
uživatel
Saxon
26.07.2009, 18:03.00

Neměl jsem v držáku LNB na 28,2E tak jsem jej šel zaměnit a testnout.Momentálně na 12523 H i V úroveň 90% kvalita 75% na FX 7600.Uvidíme,až zaprší,schválně se na to zaměřím.S tím rozsahem souhlasím,takhle se to dá vyladit na slušné hodnoty,pokud to děláš zákazníkovi,když to máš pro sebe,můžeš experimentovat.
uživatel
tkan
26.07.2009, 18:07.38

Co obnáší 75% na Ferdovi netušim, zkus to porovnat s 12441V na Astře2 28,2E.
uživatel
Saxon
26.07.2009, 18:09.13

Saxon

Hod si mě do Skypu,name znáš můj Nick s velkým S a brnkni,nebo napiš pod čím tě mám hledat,jestli chceš...
uživatel
satanolog
26.07.2009, 18:10.12

12441V

má hodnoty 95/85.Ještě doplním LNB Inverto black 0,2dB.
uživatel
tkan
26.07.2009, 18:19.58

tkan - i na těch procentech je patrné, že tehle transpoder a celá družice Eurobird je slabší než Astra 2.

satan - nepoužívám Skype ani nic podobného, pouze Email, nebo zde.
uživatel
Saxon
26.07.2009, 18:35.27

To:Saxon

Ok,beru na vědomí,díky,diskuse zajímavá,až bude čas zapojím se,třeba až tady budeš...Jindy,měj se a ostatním sorry za vstupy.. :fuming:
uživatel
satanolog
26.07.2009, 18:42.02

satan

A co vlastně potřebuješ?
Mám ještě deset minut čas. ;)
uživatel
Saxon
26.07.2009, 18:55.03

Saxon

Nic nepotřebuju,jen jsem chtěl s Tebou pokecat možná máme dost společnýho v satelitním světě,já to dělám jako živobití,ale je to kromě muziky můj velkej koníček a taky Tvoje názory na některý témata se schodujou s mojí praxí.Rád bych se s Tebou v budouctnu sešel a pokecal,proto ten Skype.Měj se..
uživatel
satanolog
27.07.2009, 09:06.05

toridal 55T

Kterou pozici by jste doporučily zaměřit jako první??
Astru 1.D/Astru 1E/hotbirt/Thor ?
Děkuji za odpověď
uživatel
Stanowi94
27.07.2009, 11:57.28

to Stanowi94

1. je zapotřebí definovat střed požadovaného záběru torodiální antény. Příklad: Požadovaný záběr 28E až 1W, rozsah je 29 stupňů, střed 14,5. Zleva tedy 28E-14,5´=13,5. Nejblíže je Hotbird na 13 stupních.

2. Nastavím 1. konvertor napevno co nejvíce dozadu držáku a co nejvíce vodorovně do středu konvertorové lyžiny podle stupňů zde vyznačených. Jinak zde na lyžině platí zákon dopadu a odrazu signálu od (základního) plechu paraboly.

3. Vyhledám Hotbird na nejlepší výsledek azimutem a elevací celé paraboly (LNB teď nehýbu)a zafixuji nastavení celé paraboly.Pak doladím polohu LNB natočením a vysunutím v držáku.

4. hledám nejkrajnější satelit například 28E.Je přibližně 14 stupňů vpravo na stupnici od LNB pro Hot bird. Najdu nejlepší polohu na konvertorové lyžině, skew konvertoru a vysunutí a nastavím skew celé paraboly na nejlepší výsledek.

5. totéž na opačném kraji.

Skew LNB=natočení konvertoru ve směru hodinek nebo proti směru hodinek v držáku.

Skew celé paraboly = náklon celé paraboly, že "padá" nalevo nebo napravo

Po nastavení jednotlivých konvertorů propojím Diseqc přepínač a případně udělám další kolo nastavení.

Při hledání polohy konvertorů na lyžině je vhodné volit parametry přednastavených stanic tak, aby se neopakovaly na jiných satelitech.
uživatel
samorost
27.07.2009, 14:52.02

@samorost

lépe to už nejde vysvětlit R^
uživatel
netace
28.07.2009, 09:35.49

Když maš zakladni skušenosti se sat.přijmem tak toroidku sprovozniš!!! neni to tak moc složite jen to zabere vic času!!! Doporučuju pokudje možnost ladit vše na zemi a pak ji vytahnout na stožar,nejlepši je ji mit na zahradě,ohledně udržby a experimentum,nebudou bolet nohy ze žebřiku!!!Jestli ladit signal s měřakem nebo bez něho je diskutabilni,zaleži co se od přijmu očekava,ale měřak je vždy lepši varianta!!! Ja osobně jsem ladil klasicky bez měřaku a krajni pozice maji trošku problem,jinak jsem spokojenej!!! letos pokud vyjde čas bych to měl překopat cca po třech letech!!! Take je otazkou jestli se bude chytat 5družic nebo 13-16družic!!! Lovu zdar!!!! :8)
uživatel
Hetfild