09.07.2009, 10:56.19 | |
Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá COMZdravím, chtěl bych se zeptat, jestli nevíte někdo, čím a jak propojit Humax5400, když PC již nemá seriový port. Zkoušel sem převodník z USB na COM, ale to nějak korektně nefunguje. Ještě se chystám na kartu PCI, která má na sobě COM, ale taky od toho moc nečekám. Prosím někoho, kdo by mně mohl poradit vyřešit tento problém. Předem díky moc. |
![]() shock78 |
09.07.2009, 11:07.26 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...PCI karta s 2 COM porty mi funguje naprosto korektně a bez nejmenšího problému několik let. Převodníky z USB na COM port, některé /většina/ nefungují, ale viděl jsem i takové, které kupodivu fungovaly, bohužel nejsem schopen blíže specifikovat, tedy na jakých to šlo a na jakých to nešlo. Ale PCI karty byly zcela a absolutně bez problémů. Odzkoušeno snad se všemi softy pod Windows, co pro Humax 5400 existují. A asi dva nebo tři softy odzkoušeny i pod Linuxem. |
![]() JoséBrtník |
09.07.2009, 11:21.26 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Ahoj, tak to bys mě velice potěšil. Nedokázal bys mně říci nějaký druh, značku, výrobce té karty do PCI?Musí se někde v nastavení karty na COM portu něco nastavovat nebo to nechat přesně tak, jak si to Win /používám XP/ samy nainstalujou a jen připojit křížený kabel a postupovat stejně, jako by byl připojen do COMu na základní desce? |
![]() shock78 |
09.07.2009, 11:35.00 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Nejsem teď doma, takže ti nemůžu zjistit ten typ, co tam mám já. Ale vím, že XP tu PCI kartu vůbec nenašly, ale bylo k ní instalační CD s ovladači a teprve, když se nahrál software pro tu kartu, tak to chodilo, Win XP samotní si s tím neporadily. Nastavovat se potom nemuselo už nikde nic, jen až potom zase v samotných programech pro Humax 5400 jednotlivé porty jako COM 3 a COM 4 atd. Čili rozdíl byl jen ten, že si XP sami nenainstalovaly a musely pro to být jejich ovladače, ale ty mám tak asi pro třetinu hardware, nejen pro tuhle PCI kartu s COM porty. |
![]() JoséBrtník |
09.07.2009, 12:10.37 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Sem se asi špatně vyjářil. To mně bylo skoro jasný, že Win kartu nenajdou a že se tam budou muset nahrát drivery...., aby jí XP detekovaly. Spíše sem myslel jestli se nemusí nastavit něco přímo ve vlastnostech COMu na samotné PCI kartě (rychlost, parita,atd)nebo to nechat defaultně od nastavení Win. Comy by měly být 1 a 2, když jiný v PC není, že ano?Na settings používám HNF Smart nebo jak se to jmenuje, na klíče DSR... nebo tak nějak. Teď taky nejsem doma a mám PC rozebraný, tak názvy uvádím tak nějak z paměti. |
![]() shock78 |
09.07.2009, 13:38.26 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Jo. S oběma jmenovanými odzkoušené, žádné problémy. Rychlost a jakékoli nastavení COMů je defaultní a nic se nemění a není třeba měnit. Není, ale tak 100% jisté, že to bude 1 a 2. Protože sice na zakladní desce nemusíš mít fyzicky ty COM porty 1 a 2 a vzadu na PC ani nikde je neuvíš. Přesto tam mohou na zákl.desce mít přípojku, jen tam nemusí být. To by jsi zjistil v BIOSu nebo v nějaké manuální příručce, pokud ji k zákl. desce máš. Možná zjistíš, že tam na ně připravený konektor je a že stačí koupit samotné COMy s kšandou, píchnout je do desky a zapnout v BIOSu. |
![]() JoséBrtník |
09.07.2009, 14:04.43 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Čoveče, máš asi pravdu. Sem si všimnul, že deska má v manuálu psáno:Serial Port Connector: JCOM1 This connector is a 16550A high speed communication port that sends/receives 16 bytes FIFOs. You can attach a serial device kšanda by to mohla všechno vyřešit |
![]() shock78 |
09.07.2009, 14:31.02 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Teď hlavně, aby stará kšanda byla kompatibilní s tím, co je na té desce a nechtělo to nějaký speciální bracket. |
![]() shock78 |
09.07.2009, 14:52.03 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Může tomu tak být. Když se podíváš na tu desku, měl by jsi tam na tom místě kam se to připojí mít vyraženo, že je to COM na té desce. Ovšem, může to být složitější uvést do chodu. Budeš si muset na netu zadat tu tvoji Motherboard a zjistit si o ní veškeré info. Protože, tam může být i nějaký fyzický ,,džampr" , kterým je nutné to napřed na ní přepnout a pak klidně může být, že to budeš muset třeba až na třech různých místech v BIOSu aktivovat, zapnout atd. Na druhou stranu, když se ti vše povede, tak pak už to XP poznají sami a i si tam sami dají svoje ovladače. Je otázkou, zda by prosté zakoupení PCI karty nebylo lehčí záležitostí. Ale zase uvést toto do chodu bude jednak levnější a jednak zábavnější a chodit to bude 100% taky, že jo... Takže máš nejspíše 2 možnosti nebo si konec konců můžeš uvést do chodu oboje. Tak, jak to mám já neboť potřebuji chod 3 COMů současně, to už ovšem příliš nesouvisí s Humax 5400, ten je jenom na jednom z nich. |
![]() JoséBrtník |
09.07.2009, 15:04.05 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Jestli můžeš, mrkni prosím Tě sem:http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1740 deska, kterou mám. Zatím teda v krabici, ale už se chystám to dát do kupy. Díky |
![]() shock78 |
09.07.2009, 15:55.28 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...Stáhl jsem si z té stránky manual. Jo, na str.3 je jeden COM v seznamu. Na str. 4 jsem půl hodiny hledal, kam se to strká, teprve při zvětšení na 200% jsem to našel...Je to hned za prvním slotem, od spodu, slot č.5, vpravo na kraji... str.26 k tomu máš podrobnosti... více jsem z toho nezjistil, těch fotek z BIOSu tam moc není... asi se v něm budeš muset pohrabat až to zkompletuješ, ale jeden COM to má... takže by ti fakt mělo stačit si jít někam koupit COM port s kšandou, vypadá to normálně. |
![]() JoséBrtník |
17.07.2009, 18:05.23 | |
RE: Propojení PC a Humax 5400, když PC nemá CO...ahoj, tak sem to dal do kupy, ale s tím portem na tej desce mně to nejde. Nespojí se to s Humaxem a hlásí to chybu komunikace. Nevíš, čím by to mohlo být?Díky |
![]() shock78 |