09.03.2009, 09:19.32 | |
montazniciSedim na skoleni na vyhlasku c.50 a podle nove normy o hromosvodech, se jiz nemaji zemnit antenni stozary primo k jimaci, ci vedeni svodu.Nove pouze pres jiskriste.Vyhoda - galvanicke oddeleni od zemnici soustavy. |
![]() Saxon |
09.03.2009, 09:30.26 | |
To musel vymyslet nějaký géniusz EU. Jinak to snad ani není možné. Jsem zvědav jak dlouho tato norma bude platit. |
![]() Enik |
09.03.2009, 09:37.10 | |
RE: montazniciAno, byl to Nemec a budu to platit az do nejblizsi zmeny. :)Zrovna tak zruseni zemnici casti v zakladovych pasech domu. |
![]() Saxon |
09.03.2009, 09:40.16 | |
RE: montaznicia co tolko rozmislate nad tim zemnenim v nasej dedine montovaly digi a trepali to rovno na stoziar s elektrinov. |
![]() jopo166 |
09.03.2009, 09:47.42 | |
RE: montazniciOno to přes jiskřiště bude fungovat stejně.Navíc se dá očekávat, že lesy antén a anténních stožárů větších než hromosvod zmizí. K čemu by byly. A zemnit tvrdě nějaké síto? Nebo parabolu? Proč? Jiskřiště bohatě stačí zajistit účel. A hromosvod bude zase tím, čí má být - ochranou stavby proti totálnímu zničení a zahoření při přímém úderu blesku. Jiná otázka je, jaký to bude mít vliv na účinky velkého pole při blízkém (řádově stovky metrů) úderu blesku. Já bych myslel, že spíše pozitivní (vyšší odolnost blbě uzemněné, nebo nedokonale uzemněné antény), nebo že nebudou účinky žádné. Prostě co by odešlo, to odejde taky. |
![]() Antonín |
09.03.2009, 09:59.35 | |
RE: montazniciTakže to bude jaká si bleskojitka,třeba jak se používají na VN.Něco na tom možna bude.Dřív jsme montovali toroky na VNa tam bylo jiskřiště na krabičku od sirek. |
![]() Ji.sat |
09.03.2009, 10:22.08 | |
RE: montazniciAle to neni zadna novinka, pred 2 roky kdyz jsem obnovoval 50ku tam jsme to probirali taky. Tech zmen tam bylo hodne, nejen ohledne hromosvodu. |
![]() J a |
09.03.2009, 10:27.04 | |
RE: montazniciPříhoda před 30-ti lety: Přišel soused a hrozně na mne křičel že chce zaplatit tu dvojlinku co mu zhořela kvůli mojí hlouposti, když jsem mu poradil, že má uzemnit anténu na střeše. Tak jsem tam zašel. Bylo to v době když se zaváděl druhý program ČT a kdejaký klempíř vyráběl konvertory. Samozřejmě tam nedal oddělovací kondenzátory. Tak jsem je tam dodal, ale bylo zajímavé, že při zesílení zvuku zmizel obraz. Po chvíli hledání jsem zjistil, že klempíř našel vhodné napájecí napětí 12V na katodě koncové elektronky zvuku. :) |
![]() visper |
09.03.2009, 17:26.02 | |
RE: montazniciOno v podstatě umístění antény na hromosvod se nesmělo nikdy a jestli někdo přidělal anténu na nějaký úchyt na střeše tak to bylo špatně protože ten úchyt se stal součástí hromosvodu a na ten anténa nepatří.Jinak se stejně směly spojit jen na svod a né k jímací části. |
![]() TDB |