Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
22.02.2009, 15:03.41

Jakou TV vybrat s ohledem na plynulost obrazu?

Jakou technologii a vhodné funkce TV vybrat? Předpokládám spíše plasmu (má k zobrazení pohybu historicky blíže než LCD). Jestli jsem to pochopil správně, tak by teoreticky měla stačit plasma obyčejná 50Hz. Bohužel mám oči citlivé na kontinuálnost pohybu, takže se obávám, že stačit nebude. Když budu mluvit o Panasonicu, tak u PX80 mohu použít 100Hz doublescan, nicméně tím si pomohu od blikání, ne od neplynulosti (marketing statečně mlží, nicméně doublescan by měl znamenat (s)prosté zobrazení snímku 2x za sebou, což na plynulost obrazu moc nebude, spíš hádám, že lepší bude obyčejných 50Hz). Řada PZ85 používá IFC (intelligent frame creation) a tam se skutečně mezisnímek pro 100Hz dopočítá, nicméně prý taky nemusí být výsledek dobrý a může být i horší než s touto funkcionalitou vypnutou. U LCD je taky řada 85 se 100Hz se zaměřením na pohyb (je taky otázka, co znamená nejvhodnější pro sledování např sportu-jestli přístroj zobrazuje nejen ostře, ale i plynule). Asi mi nezbyde nic jiného než hodit na placku různé filmové scény a vše si ověřit v showroomu nebo u prodejce, nicméně bych rád znal Váš názor. Jen zopakuji že co nejplynulejší obraz je pro mne nejkritičtějším parametrem. Díky za názory a případnou opravu mých poznatků.
uživatel
Jantars
22.02.2009, 15:17.01

RE: Jakou TV vybrat s ohledem na plynulost obr...

Sám sis odpověděl. Obcházej prodejny a vybírej. Když tě odbydou, že tam nemají takový a makový signál, tak jdi prostě jinam. Dívat se na to budeš přeci ty.
uživatel
polulin
22.02.2009, 15:21.37

Přesně tak, vybírej očima.
uživatel
Martin79
22.02.2009, 15:58.20

než se k tomu vyjádří Antonín (rozhodně toho ví o TV více než já a prodejci)tak si neodpustím jednu poznámku.
Předpokládám, že plasma bude spojena s nějakým kvalitním HD strojem, aby jak uvádíš že bude cituji: co nejplynulejší obraz je pro mne nejkritičtějším parametrem, konec citace.
Mé zkušenosti jsou takové, že u HD programů de facto nepoznáš rozdíl, úplně jiná situace je u obrázků v SD.Velmi mě překvapila ostrost obrazů třeba u kanálů ČT-čekek, ale i Z1, kde pozadí černá je opravdu černá přes Comag SL 100 HDCI je opravdu vynikající.
Dále se musím vyjádřit k mým oblíbeným fergusonům řady HF, kde díky továrnímu firmweru je obraz v SD také vynikající.
Schválně zde nebudu uvádět podstatně dražší značky strojů, které v oblasti zobrazení SD o hodně pokulhávají, bohužel...
uživatel
Babui
22.02.2009, 16:05.43

Jantars

jak můžeš mezi TV s lepší plynulostí obrazu zařazovat LCD.Ty neznáš zobrazovací princip LCD TV?
uživatel
Janik
22.02.2009, 16:06.15

@Babui: Cením si Tvého příspěvku, ale prosím držme se uvedeného tématu. Já jsme tu s vámi již nějaký ten pátek a diskusi kompletně sleduji, takže je mi poměrně známý stav na trhu, nicméně nemám blízko nějaký showroom, abych se tam mohl ometat a testovat. Jinak ta plasma samozřejmě nebude osazena kvalitním HD strojem, důvod je jednoduchý - mám Skylink základ+SD box, víc nepotřebuji a na novu HD si HD box pořizovat nebudu. Za pár měsíců/let se to změní, ale teď opravdu nemám důvod měnit obyčejný digitS2 za něco HD....
uživatel
Jantars
22.02.2009, 16:07.31

Babui

si nevšiml, že chytrý tazatel satelitní příjem vůbec nezmínil.
uživatel
Janik
22.02.2009, 16:09.56

Jantars

ty budeš asi nenapravitelný. A jakou odpověď chceš slyšet? Koukni do peněženky a na různé TV svýma očima.
uživatel
Janik
22.02.2009, 16:11.33

@Janik: jistěže znám a teoreticky máš samozřejmě pravdu. Ale já nechci na základě teorie nic předem vyloučit - cokoli! mi pomůže zvýšit plynulost obrazu je mi vítáno, i za cenu lehčího rozostření (co např. takový motion blur?). Jde mi opravdu o praktickou zkušenost, určitě někdo z Vás má např. PZ85 a může něco povědět např. o IFC aj. - bude to sice subjektivní díky vnímání, ale lehce směrodatné - proč na např. IFC nekupovat když budou uživatelé reportovat, že je to k ničemu a že tuhle funkci nepoužívají.
uživatel
Jantars
22.02.2009, 16:18.16

@Janik: koukám, že příspěvky jsou přehozené, to bude brajgl až to bude někdo číst.....na tvůj poslednáí příspěvek můžeš použít to, co jsem napsal o příspěvek výše. Znovu opakuji, že mi jde o příspěvek lidí, kteří podobné záležitosti historicky řešili. Možná jsem výjimka - kamarád má vcelku výborné LCD Panasonic a HTPC - on i s rodinou se spokojeně kouká, pro mne to je cukatura nejhrubšího zrna. Pravde, zde není na vině LCD panel ale pravděpodobně kodeky HTPC. Ale to jsem se nechal unést, to sem nepatří.....
uživatel
Jantars
22.02.2009, 16:19.00

Jantars

kup si nějakýho plazma Pioneera a nemusíš nikam chodit cokoliv zkoušet a chybu neuděláš.A dokonce nemusíš mít nastaveno žádné dopočítávání. Jen ho zapneš, pár dní se to bude vzpamatovávat, ale pak budeš hodně spokojenej.
uživatel
Janik
22.02.2009, 16:29.41

pro zajímavost
http://avmania.zive.cz/Aktuality/Televizor-Philips-Cinema-219-bude-na-jare/sr-1-sc-4-a-1571/default.aspx
uživatel
poky1
22.02.2009, 16:38.15

citovaná kritéria tvých požadavků v žádném případě nebudou odpovídat, při pomyšlení, že nová plasma dostane jako motor z trabanta (SD stroj).
Nevím zda vůbec mám reagovat na toto téma, ale tvrdím bez ohledu na výkřiky do tmy, které budou následovat, že bez řádného připojení plasma - HDMI - HD stroj nebude nikdy tak plynulý jak požaduješ, abychom se tedy drželi tématu.
Ten propastný rozdíl připojení přes RGB a HDMI jde opravdu vidět.
Plynulý obraz spočívá v tom, že při rychlých scénách nebo při výbuchu neuvidíš kostečkování, při temných scénách taktéž. Otázkou zůstává na jaké programy se budeš v SD přes SD dívat...ČT-čka jakž takž jsou postaneny na jakžtakž dobrém datovém toku, píšeš, že máš kartu skylink-nova bude otřesná STV-éčka jakžtakž včetně Markízy ale jojky budou mít také problém záleží na datovém toku, takže si nevybereš.
uživatel
Babui
22.02.2009, 16:56.49

@Babui

Sorry-od téma:Máš pravdu s tou kvalitou ČT i třeba Z1, jsem docela příjemně překvapen.Jen mi vadí např.u záběrú teď z Liberce takové to stříbrné světelkování, či jak bych to nazval, kolem černých sloupů, nebo stromů.Na pozadí sněhu to vynikne více a samo, že na velké TV to je výraznější.Příčin může být více, co Ty na to ?Zatím jedu z Hum.5500 na Sharp 37D65E.
uživatel
Ajap
22.02.2009, 17:16.05

@Babui:Že je rozdíl mezi SD a HD a taktéž kvalitativní rozdíl v připojení (typu příp. kvalitě kabeláže) to samozřejmě vím, ale mohu se zeptat, jak souvisí způsob připojení s plynulostí obrazu? Na vstupu si přece převezme PAL v lepší či horší kvalitě (RGB vs. HDMI aj.) a s větším či menším úspěchem se z toho snaží vymáčknout dobrý obraz, ale - znovu se zeptám - jak souvisí způsob připojení s plynulostí obrazu? Plynulý obraz za mne nesouvisí s kostečkováním a dalším kompresním bordelem, ale s možným celkovým trháním obrazu. To, že se kostičky objevují v dynamických scénách je samozřejmě pochopitelné (datový tok nadoraz)...
uživatel
Jantars
22.02.2009, 18:10.27

to Alap

To světélkování ma na svědomí ta televize, nikolv kvalita signálu z MS. Je to naprosto běžná vada LCD způsobená prekompenzací akcelerátoru.
uživatel
Enik
22.02.2009, 18:15.30

Jantars

Plynulost pohybu obrazu je dána parametry obrazové normy a technickým řešením přístrojů na přijímací straně. První parametr je tak pevně dán, a není možné jej měnit. Pokud jde o druhý parametr, pak bude limitující ten SAT STB. TV bezproblémů zobrazí vše co mu STB dodá. Z praxe je celkem dobře známo, že levnější STB zadrhávají při vyprazdňování buferu.
uživatel
Enik
22.02.2009, 18:18.53

Plynulost pohybu při příjmu ze satelitu je určitě více limitována nekvalitní kompresí, než jakoukoliv televizí.
Obecně: Asi nejlepší plynulost dosáhnou 200 Hz televize Sony. Ony se snaží dopočítat mezipohyb pixelů.
uživatel
Antonín
22.02.2009, 18:41.13

@Eník

Co s tím, dá se toto seřídit?Jinak pozor, něco podobného se projevovalo ale i na klasické CTR TV s menší uhlopříčkou a tak to nebylo tak vidět. :(
Díky za odp.
uživatel
Ajap
22.02.2009, 19:27.42

Ajap

Seřídit se to nedá. Je to dáno obvodovým řešením přijímače. Je ale možné tento efekt mírně omezit snížením ostrosti obrazu. Vyostřování hran zvětšije překmity obrazových zesilovačů. Pokud jde o to CRTéčko, tak tam se takto projevují duchy v obraze způsobené odrazy signálu (analog). Pokud to dělalo CRTéčko připojené na SAT, pak se na tom může podílet také STB. Ve výjimečných případech je také možné, že příčinou může být i kabel propojující STB a TV.
uživatel
Enik
22.02.2009, 19:28.59

také děkuji odpovídajícím za mé odpovědi R^
uživatel
Babui
22.02.2009, 23:47.02

@Jantars

50Hz a máš zdroj který dá víc ??? (nepočítaje 60Hz v USA) Takže plynulost nějak nezvýšíš, 50Hz bude maximum ... Jinak procentuálně je více filmů v 25fps buďto ve střižnách zničených nebo přetransformovaných z 24 na 25fps (klasický film). Ostatní 100Hz, 200HZ jsou jen triky. Přínosem bude až 300Hz televize protože konečně snad sjednotí normy 60/50Hz.

Z PC musí renderer ukazovat 50fps vždy při bezeztrátové deinterlaci, (nikoli double rate apod.), jinak těch 25fps je cukatůra Rv (nakonec to nemusí platit jen z PC výstupu)
uživatel
TDB
23.02.2009, 06:57.40

@Enik

Díky za odpověď, potvrdil jsi mi co jsem si laicky myslel.
uživatel
Ajap
23.02.2009, 08:29.04

@Enik: Plynulost pohybu obrazu je dána parametry obrazové normy a technickým řešením přístrojů na přijímací straně. První parametr je tak pevně dán, a není možné jej měnit. Pokud jde o druhý parametr, pak bude limitující ten SAT STB. TV bezproblémů zobrazí vše co mu STB dodá. Z praxe je celkem dobře známo, že levnější STB zadrhávají při vyprazdňování buferu. Zajímavé, napadlo mě kdysi že by v tom taky mohl mít prsty STB, zkoušel jsem jich několik ale nic lepšího z toho nevylezlo. Proto jsem usoudil, že ta cukavá (nevhodné slovo)čina vzniká ve zpracování na straně TV stanice (ale stejně si to myslím dál :-)). Dobrá, až budu pořizovat nový STB zaměřím se na to, díky.
@Antonín: Plynulost pohybu při příjmu ze satelitu je určitě více limitována nekvalitní kompresí, než jakoukoliv televizí. Takové věci se snad ani nechce věřit, např. u filmových ripů jsem měl vždy za to, že kostičky v obrazu aj. vznikají kompresí a cukavost tím, že nějaké prasátko z kolbenky co si pořídilo počítač neumělo pracovat s enkodérem...
uživatel
Jantars
23.02.2009, 08:35.33

Ono závisí na tom, co cukavost znamená...každý tím myslí něco jiného. Já jsem určitě neměl na mysli škubnutí, pozastavení obrazu. Ale jenom dokonalou plynulost pohybu předmětů. Třeba ve švenku. Myslím, že každý píšeme úplně o něčem jiném.

2TDB: naprostá nezkušenost a nepochopení, a z toho blábol.
uživatel
Antonín
23.02.2009, 09:38.39

@Jantars
Tvá otázka byla vytvořena na základě, aby jsi se sám mohl vypovídat a tím jsi zneužil určité dobroty lidí, protože to praktický smysl nemá žádný.
mám silné podezření, že jsi Jaivan,nebo Musil? :laughing:
který sice pozoruje a velmi se nudí.
A třeba se pletu a to bych byl raději, už výše jsem uvedl, že nevím zda mám reagovat, tak nějak jsem to tušil...
uživatel
Babui
23.02.2009, 09:43.17

Omlouvám se za nedostatečnou specifikaci termínu cukavost v mém podání - jedná se samozřejmě rozfázovanost pohybu hlavně ve švenku, kdy jsou zřetelně vidět trhavé pohyby, skoky obrazu. Teď třeba synátor teď kouká na Krtka (DVD přehrávač+scart+CRT) a při pohybu kamery tam jsou trhanice hrozný).
uživatel
Jantars
23.02.2009, 09:50.48

@Babui: tak to pěkně děkuji, rozhodně bych se nerad dostal do téhle škatule. Já jen řeším svůj problém a nevím si s ním rady, toť vše. Jen v téhle diskusi jsem byl naveden na další možné příčiny, např z(nevhodné slovo)ní na straně TV společnosti nebo na straně STB (obojí jsem si myslel, že není možné - že by si to nikdo nedovolil).
uživatel
Jantars
23.02.2009, 10:01.17

a myška utekla...citace MIB
tak je to fajn, přeji hodně dalších poznatků co se TV týká
uživatel
Babui
23.02.2009, 11:04.54

Antonín: Všímnul sis někdy u někoho (nééééé u sebe, že) že když je někdo s rozumem v hajzlu že napíše:
To je ale blbost ...
nebo
to je absolutní nezkušenost ...
nebo
nesmysl ...

zajímavé že ten kdo kritizuje tak nějak nemá argumenty ani se přít, hlavně že něco plácne :zombie: :zombie: :zombie:

Jantars: Jestli 25fps vidíš jako cukatůru tak je to OK, to vidíme asi všichni ale u 50fps je už video velmi slušně plynulé, a celý řetězec od opuštění signálu z kamery až po televizi (včetně sat vysílání apod) musí být zpracováno v téže FREKVENCI ... :8) :8) :8)
uživatel
TDB
23.02.2009, 11:41.47

2TDB: blábolíš nesmysly, je zbytečné se tím zabývat, protože jsi nepoučitelný, a mne to netrápí, stačí, aby se na to nechytil nějaký laik.

2Jantars
1. Já nevím, jak vypadá DVD Krtek, a dovedu si i pod tím velikou hromadu možností, co to všechno může být.
2. jestliže vycházím z toho, že okem vidíš to, co je vidět v zásadě vždycky - švenk kamery s prokládaným signálem podle normy PAL, tedy 25 snímků, nebo 50 půlsnímků, tak to by mohlo pozorování na 100Hz nebo 200Hz televizi zlepšit. Tipnul bych si, že zrovna u kreselných filmů docela zásadně. On se ten firmware snaží dopočítat umělé mezisnímky, což se mu může docela dobře podařit, ale někdy to umělé dopočítání zas emůže způsobit docela nepřirozené efekty.
3. Vem DVD s krtkem pod paži a hurá do nejbližší prodejny Sony, oni s tím motion firmwarem jsou asi nejdále, mají jak 200Hz, tak 100Hz firmware. Tak se koukni, jestli cukání, cos měl na mysli zmizelo, nebo ne.
4. Možná předtím strč to DVD do kompu a koukni na políčka, jedno podruhém, třeba je to už blbě ve zdroji, blbě v animaci, nebo blbě provedené kompresi mpeg2...i to by bylo docela možné. Ale to jen pro pořádek, předpokládám, že to vidíš na více zdrojích.
uživatel
Antonín
23.02.2009, 12:19.10

To sou ale kraviny co ten Antonín píše :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

Kreslené filmy (je-li tomu tak) jsou rozhýbávány v 15fps takže zase nic nebude přínosem, u některých filmů se vytváří umělý proklad kde se snímek rozdělí na dvě pole a to druhé pole je časové posunuté, nic víc, takže 15 x za vteřinu je změna !!!
uživatel
TDB