Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.01.2009, 09:52.28

EPG na Gitalu a čeština

Jak je to se správnou češtinou EPG (háčky,čárky,kroužky) na kartách Gital.
Mám Humax 5500, menu je OK v češtině, ale EPG ne - před písmeny s háčky,čárky,kroužky se objevují navíc velká písmena (dosti špatná čitelnost).
Je to způsobem kódováním , které neumí můj SAT přijímač, nebo jeho starším firmwarem???
Děkuji za zkušenosti či radu.
uživatel
Pokus8
06.01.2009, 10:14.15

RE: EPG na Gitalu a čeština

Bohužel, starší digitální satelitní přijímače (včetně Humax 5xx) nepodporují EPG ve znakové sadě, která se používá v ČR a SR. Výrobce přijímačů patrně již nebude tento problém řešit.
Chcete-li CZ/SK EPG, vyřeší to nákup nového satelitního přijímače, ktrerý "české" EPG podporuje.
uživatel
redakce
06.01.2009, 10:57.02

RE:

to je nějak divný mám drým 7020si a na skylinku mě to taky blbne a na UPC v pohodě,poradí někdo co stím?
uživatel
petnes
06.01.2009, 11:02.07

@petnes

Ano. Poradí ti tlačítko hledej - nedávno to tu bylo. Ale jelikož mám dobrou náladu, našel jsem to za tebe https://www.parabola.cz/forum/topic-31662/
uživatel
wally
06.01.2009, 11:05.30

RE:

mám nový Mascom 2100 HD - CI a kartu T-T,EPG na českých programech je v pořádku ale na slovenských mu také dělají problémy háčky,čárky,kroužky atd.,místo nich píše velká písmena...dá se nějak přijímač upgradovat nebo je chyba na straně poskytovatele EPG ?podle popisu by tento přijímač neměl mít tyto problémy s EPG...děkuji za vaše zkušenosti.
uživatel
hozby
06.01.2009, 11:11.12

RE:

Mám Topfielda tf 7700hsci přímo od Skylinku a také mám problémi s EPG.Přijímači to nebude.
uživatel
Saták1
06.01.2009, 11:11.26

@redakce

Onehdy jsem vedl na toto téma rozhovor s jedním pánem s ČTÚ.
Vysvětlil mi, že nejsou páky kterými na výrobce zatlačit.
U dvb-t přijímačů si trh poradil sám, koneckonců epg se vysílalo ve větší míře právě u dvb-t.
Lidé, kteří přijímají dvb-s mají prostě v tomto ohledu většinou smůlu (sám si dobře vzpomínám, jak se mi výhradní dovozce Kaonu vysmál do telefonu). Mnohokráte jim totiž nezbyde nic jiného, než pořídit některý z mála satů, který zvládá všechny tři základní CZ varianty EPG.
uživatel
mirasat
06.01.2009, 11:16.50

@značka Orava

Nedávno se mi do ruky dostal DVB-T přijímač ORAVA, neuměl české EPG a jeho přijímací schopnosti byly prachbídné.
Éé..tfuj ;P
uživatel
mirasat
06.01.2009, 11:26.55

@mirasat

Díky za info.

Jen si dovolím připomenout, že CZ EPG od počátku (od roku 2000) vysílá UPC Direct. Stejnou znakovou sadu používala v DVB-T firma CDG, spol. ČRa prosazovala jiný formát, nakonec se připojila k ISO-6937, který je provozován na sítích UPC Direct a CDG. Dnes se používá i na platformách CS Link a Skylink.

Situace s podporou CZ EPG u satelitních přijímačů se podstatně zlepšila s prosazením jedné normy ISO-6937 u pozemního vysílání. Pro výrobce přístrojů to byl konečně signál, kterou sadu bude Česko používat.
uživatel
redakce
06.01.2009, 11:42.49

@redakce

Asi to nebude pravda kdyz pisete, ze se pouziva stejna sada (ISO 6937), kdyz tady ctenari pisou, ze EPG T@T jde a Skylink nejde.
Kterepak DVBS prijimace umi korektne zobrazit EPG data UPC+Skylink+CSLink?
uživatel
blik
06.01.2009, 12:34.08

@wally!!

díky moc maká to na drýmu po tvé radě dík
uživatel
petnes
06.01.2009, 16:13.38

Je vidět,že stěžovatelů je víc - připojuji se i já se svým Openbox 810.
uživatel
Displej
06.01.2009, 16:37.13

já mám epg ok.
uživatel
jackino
06.01.2009, 16:41.35

Může tedy zde někdo vyjmenovat stroje na současném trhu,které umí bezchybnou češtinu v EPG? Díky
uživatel
Displej
06.01.2009, 17:32.31

mam obyčejý mascom 1110 cr-ci a vše ok
uživatel
jackino
06.01.2009, 18:54.43

jak který program

Mně na AB Cryptoboxu jdou dobře jen programy ČT, na ostatních zlobí diakritika. Na Technisat Digit S2 jde diakritika na CS Linku a Skylinku správně až na slovenské ľ.
uživatel
eukubus
06.01.2009, 18:59.01

na Technisatu EPG jede jak má Gital + Skylink :)))
uživatel
Jirka410
06.01.2009, 19:55.07

Pro všechny

Chyba by mohla být v prefixu u normy ISO 6937.
Jsou totiž dva ,,cze,, a ,,ces,,.
Odborníci, nechť mi prominou špatnou interpretaci.
Každá řádka textu EPG má předponu (cze, nebo ces).
Některé přijímače prostě zvládají jen jednu z předpon.
Takže o sjednocení se mluvit nedá.
---------
Asi víte, že jsem se svého času pokoušel ,,napomoci počeštění,, ukrajinského Openboxu........
Ohledně EPG. Podařilo se vylepšit pouze EPG u ČT, i když také tam pár chybek zůstalo.
Opravily se české TXT a DVB podtitulky. Jenomže standart DVB podtitulků také není jednotný (pokud mne paměť neklame, DVB subt. u ČT na Openu nikdy nechodily - nebyly vidět).
Na další výzvy k opravám češtiny v menu, jakož i na výzvy ohledně opravy EPG u dalších stanic ukrajinská strana již nereaguje.
Nezbývá, než doufat, že po ukončení oficiální podpory uvolní Ukrajinci zdrojový kód a nějaký šikovný člobrďa vystaví legendárním Openkům pomník in memoriam - konečný, počeštěný soft pro použití s dekódovacími kartami v uni čtečce.
uživatel
mirasat