Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
05.01.2009, 20:06.48

Záhadný TWIN konvertor

Na twin konvertor GI mám napojeny sat.přijímače Humax 5400 a PVR 8000.Tyto jsou scartem propojeny na dva scarty v jednom TV přijímači.Nastal tento efekt.Pokud připojím koax k 5400,tak ve "status" je pouze bargraf úroveň signálu na 85 a kvalita je 0.Pokud však odpojím od PVR scart,tak kvalita naskočí na 95.Pokud na F vstup 5400 připojím pouze středovou žílu a nechám zapojený oba scarty do TV tak je kvalita na 85,ale při odpojení scartu spadne i úroveň na 0,konvertor není napájen. Při připojeném F konektoru na 5400 jsem zkoušel odpojit síťový kabel PVR-hláška žádná kvalita,totéž i při otočení vidlice 5400.Avšak při připojeném singl konvertoru na vstup 5400 jedou oba přijímače bez problémů. Nestačil jsem doposud proměrit všechny komponenty v sestavě.
uživatel
karel 4
05.01.2009, 20:27.44

Nic divného.

Indukce do zemní smyčky.
uživatel
Enik
05.01.2009, 20:37.07

RE: Záhadný TWIN konvertor

Podobnou záhadu jsem měl u twin konvertoru,zapojeném na dva přijimače DIGI a dva televizory.Problém začal když místo jednoho koupili plazmu Panasonic.Signál začal sporadicky vypadávat až nešel vůbec u obou televizorů.Při výměně plazmy za starý TV,bylo vše OK.Obě TV byly připojeny scart kabely.Nevím proč,ale po výměně konvertoru závada zmizela.
uživatel
Maťa11
05.01.2009, 20:43.31

Eniku můžeš to trochu víc rozvést?Ať nezemřu blbý !!!
uživatel
Maťa11
05.01.2009, 21:39.40

Ale jistě.

Existují dvě varianty vzniku proudu ve stíněních signálových vodičů. Jednou příčinou je dvouvodičový rozvod elektroinstalace TN-C, kdy dochází ke vzniku nenulového potenciálu na ochranném vodiči. Tyto potenciály se pak vyrovnávají přes pláště signálových vodičů, a způsobují rušení (brumy.)
Druhá příčina vzniku těchto rušení je způsobena tím, že stínění signálových kabelů tvoří uzavřený závit vodiče, do kterého se indukuje proud z blízkých elektrických vedení. Velikost této indukce je dána plochou toho závitu, a velikostí proudu v těch silových vodičích. Tyto potíže jsou celkem běžné u STA a TKR. Nevznikají ovšem u zařízení druhé třídy - přístroje bez ochranného vodiče. Právě, že některé televizory LCD a plasmy mají třivodičový přívod, dochází ke vzniku zemní smyčky ve které prochází proud, a ruší užitečný signál. Je to docela komplikovaný problém. U společných rozvodů SAT se velmi špatně řeší.
uživatel
Enik
05.01.2009, 22:12.05

Neresi tento problem u LCD a plazma dodavany magnet, ktery sa umistuje na privodni kabel?
uživatel
blik
05.01.2009, 22:19.43

Tohle Ti magnet nevyřeší,to jádro řeší eventuelní VF rušení.
Pomoci by v nouzi mohl oddělovací 230V transformátor.Ke každému STB zvlášť.
uživatel
Saxon
06.01.2009, 09:49.05

Děkuji Eniku za vyčerpávající odpověď,myslel jsem si že to tak nějak bude,ale proč závada zmizela po výměně konvertoru?
Nevěřil jsem že je to konvertorem,dal jsem nový jenom ze zoufalství a že mi to radil zákazník.Pak jsem byl za blbce.
uživatel
Maťa11
06.01.2009, 14:00.54

@Maťa11

Ten twin LNB jsi vyměnil za naprosto shodný typ anebo jiného výrobce?
uživatel
KOTAZ
06.01.2009, 17:41.52

Můj TV je CRT a má dvouvodíčové síťové připojení.
uživatel
karel 4
06.01.2009, 23:25.43

Ten twin jsem vyměnil od jiného výrobce.
uživatel
Maťa11