Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
22.12.2008, 07:56.26

jakou bednu?

Jakou mám koupit televizi lcd/ plazma uhl 106 cm nebo 95 cm. Dík
uživatel
tonda1t
22.12.2008, 08:39.40

RE: jakou bednu?

z jaký vzdálenosti to budeš sledovat a co na tom budeš převážně sledovat. já např. ze dvou metrů a z 90 procent tradiční SD programy. 85cm mi příde ideální a větší bych nechtěl. protože obraz pak ztrácí na ostrosti při menším odstupu a nevypadá to prostě dobře.
uživatel
vortimond
22.12.2008, 09:00.42

no zhruba ze 4-5 m. Budu na tom sledovat převážně filmy. jaky je rozdíl mezi hd ready a full hd?
uživatel
tonda1t
22.12.2008, 09:10.01

tak při takovém odstupu se ta 105cm úhlopříčka uplatní i kdybys na tom sledoval obrazově nekvalitní filmy na hbo.
uživatel
vortimond
22.12.2008, 09:41.58

nejlíp od whisky

jinak 50 palců...
uživatel
Nescafe
22.12.2008, 09:48.10

full hd panel nabízí vyšší rozlišení u hd programů než hd ready. a u těch větších úhlopříček může mít význam.
uživatel
vortimond
22.12.2008, 09:50.41

Prosim a z čeho je zdroj signálu?Těžko se radí.Na 50"příjem v analogu nebude asi nic moc.
uživatel
Liska
22.12.2008, 10:40.27

no já myslím, že kupovat velkou TV a koukat z velké vzdálenosti je zbytečné utrácení peněz. Kvalitní signál je podmínkou a dnes skoro samozřejmost, ale čím větší TV - a kvalitní signál - tím je vidět více detailů a to přeci jde.
http://www.sony.cz/article/id/1211553198747 tady je nějaká tabulka doporučených vzdáleností.
uživatel
proton
22.12.2008, 10:51.14

Nedávno jsem koukal na 70 palců ze 3 metrů a HD bylo naprosto v pohodě. Ovšem při přepnutí na SD bylo 6 m málo.
uživatel
visper
22.12.2008, 11:55.59

Vortimond by větší nechtěl, protože s tím nemá sebemenší praktickou zkušenost a jenom si představuje něco ve své hlavě a píše pak sem svoje vymyšlené dojmy a sny. Navíc si myslím, že je to ještě o sousedově koze...typicky česky. Vortimonde, jak můžeš něco psát o věcech, které jsi nikdy nezkusil, to fakt nechápu.

Mám prakticky k dispozici více velikostí úhlopříček a msylím si něco prudce odlišného. Proč asi, že? A rozhodně bych nechtěl do větší místnosti, než 4x4 m, televizi menší než 55". Koupit si cokoliv menšího, než 50" je okrádání se o zážitky a škoda peněz.
Druhá věc je, že samotná úhlopříčka ještě nic nevypovídá o dosažitelném dojmu, je velmi důležité, jaký je vstupní signál/data, není SD jako SD, ani HD jako HD, a naprosto klíčovou roli hraje firmware, který upraví SD na zobrazovací pixely, ten může být jak v televizi, tak ve zdroji dat (přijímači). Není to jedno a jsou obrovské rozdíly v tomto bodě. Stejně jsou obrovské rozdíly i jen v nastaveních stejných přístrojů, u většiny televizí je toho možné nastavit opravdu hodně.
Není navíc televize jako televize. Jestli při zobrazování počítačově vyšolíchaných dat v obchodě se vám může zdát, že poslední Kuro, nebo Hitachi hraje přece úplně stejně jako ta plazma od LG nebo od Samsungu, tak to v realitě SD ze Skylinku nebo UPC vůbec nemusí být pravda. (A není). Další věc je, že se to dramaticky liší výrobce od výrobce, ale TAKY! novější řada od starší bývá v tomto velice odlišná. (Typicky na Hitachi starších řad často vystavených ve směšných českých superhypermegamarketech se nedalo ani koukat.)
Nezkušené zážitky ala visper jsou zbytečno i jen číst, takový laik nerozliší nic, ani to, že to třeba bylo jenom blbě nastavené, nenapíše přesné typy přijímače a televizoru, přesné označení firmware v obou. Z toho pak může usoudit něco jenom sudička. Sorry.

Na doporučené vzdálenosti nemusíte spoléhat na nějaké přihlouplé tabuly, které jsouce na stránkách výrobců obvykle tvrdí to, co potřebují. Statický úhel rozlišení lidského oka je cca 1 stupeň. Dál už potřebujete jenom goniometrické funkce. A jednu malou úvahu, co to udělá, když je bod v pohybu...že to bude přecházet z jednoho "očního pixelu" do vedlejšího, a jak by se to asi tak mohlo nejlépe dít pro plynulý dojem pohybu.
uživatel
Antonín
22.12.2008, 12:35.19

antonín má určitě úplně jiný představy o kvalitě obrazu a lepší vizuální dojem spojuje výhradně s velikostí pokryté plochy. je mu úplně jedno že ze dvou metrů bude na svojí obří tv sledovat i nejkvalitnější DVD filmy v hnusné VHS kvalitě, akorát na větší ploše. hlavně že to bude BIG. já si myslím že pro dobrý výsledný dojem z obrazu by se měla instalovat přiměřená úhlopříčka, tak aby nedostatky sd vysílání nerušily výsledný dojem
uživatel
vortimond
22.12.2008, 12:43.26

keby sa vsetky nase programy vysielali v HD, tak ma Antonin pravdu. Ale v tejto dobe a este par rokov dalej tomu tak nebude a pre SD programy taka velka TV nema vyznam. Iba ak pre Blu-ray filmy a kvalitne HD programy v TV. Inak je tak velka TV uplna zbytocnost...
uživatel
Marian21
22.12.2008, 12:49.03

Samsung

Jdi do Samsung PS50A756 - podle me nejlepsi vykon pomer/cena. Tady mas odkaz na test: http://reviews.cnet.co.uk/televisions/0,39030219,49299289,00.htm
Cena kolem 32 tis Kc. Mimochodem zajimalo by me, co si o teto TV mysli Antonin, me prijde dost dobra.
M.
uživatel
Michal1
22.12.2008, 12:56.13

a nejenom zbytečnost, ale taková obří kraksna i několikanásobně více žere a pokud jí budete mít v provozu šest hodin denně, tak to jednoduše poznáte. zvlášť když si k tomu pustíte ps3 (spotřeba 180-200W) nebo XBOX (jen o něco méně) a domácí kino pro lepší zvuk (kolem 80W dejme tomu)
uživatel
vortimond
22.12.2008, 13:17.44

laik v praxi

Nebudu soudit kdo z předchozích pisatelů má větší pravdu, asi to ani přesně nevím, ale je fakt, že kdykoliv jsem potřeboval radu, vždy jsem ji tu dostal, i když někdy jsem se přesto rozhodl podle svého. V létě jsem kupoval LCD Panasonic a volil mezi 85 a 94 cm. Tabulkově skoro stejné, Antonín radil ani jednu z nich, (že jsou malé). Cena byla taky podobná, koupil jsem intuitivně tu větší. Předtím jsem měl CRT 70ku, koukám z 3,5m. Ten skok ze 70 na 94 byl překvapivě dost velký a kdyby to šlo vrátit, vzal bych 85. Asi jde ale hlavně o zvyk, protože po měsíci mi 94 vůbec nevadila. Nedokážu říci, jestli bych si zvykl i na větší, ale s ohledem na převážně SD vysílání a absenci blue ray přehrávače ničeho nelituju, s bednou jsem spokojený (maká na jedničku). Také ale věřím tomu, že kdybych volil 85 úhlopříčku, byl bych na 99% spokojen úplně stejně. Ještě bych dodal, že jsou lidé, kteří mají dobrý zrak a pak lidé kteří ho mají také dobrý a přesto vidí úplně jinak. Jedni přečtou na obrazovce malé písmenko, druzí ho nevidí vůbec. Těm by vyhovovala větší obrzovka, aniž by to tušili. Takže ke všem věcem jako rozlišení, úhlopříčka, kvalita signálu a všem dalším, co Antonín píše bych přidal zrak a sílu zvyku. Pěkné vánoce všem...
uživatel
Tomíno
22.12.2008, 13:18.24

například zde zmiňovaná 50-palcová plazma od samsunga má průměrnou spotřebu kolem 500W. moje 32-palcová LCD jen kolem 100-150W
uživatel
vortimond
22.12.2008, 13:38.51

Já bych byl s těmi velikostmi trochu opatrnější. Není větší ostudy než když si někdo koupí obrovskou TV jen aby sousedovi ukázal "kdo ho má většího" a potom na tom pouští Digi nebo UPC. A nejlépe v leterboxu a ještě z roztaženejma držkama. Pokud má HD signál, tak je to OK, ať si koupí na co kapsa stačí. K malé TV se dá sednout blíž, ale s přehnaně velkou nejde udělat nic.
uživatel
visper
22.12.2008, 13:49.40

Kupte si definitivně každý, co chce, zač chcete utrácet, na co máte. To je celkem fuk a každého věc.
Ale nepište o věcech, o kterých víte prdlačky.
Například vortimondovy "argumenty" jsou na úrovni puboše, který radí o tom, jak (nevhodné slovo) s babama, nebo hrdého vlastníka škodovky, který mudruje nad Mercedesem a Jaguárem. To se nedá číst bez úsměvu, vortimonde, spotřeba žádné televize je nula, ne, tak to bude ta nejlepší pro tebe. BTW: Auto s pořádným motorem se prostě pod deset litrů nevejde, ani na dálnici. Ale stejně jako u té televize, platí u auta, že 250 koní nikdo nedohoní, a kdo si chce opravdu pohodlně zajezit, tak nějakým tramtarákem se 100hp toho určitě nedosáhne. Nicméně za 6l/100km to prostě nebude. Každého volba, někdo chce 6l/100km, jiný pohodlnou jízdu. ale definitivně nemůže škodovkový řidič nikdy pochopit, jak se jezdí v BMW 530 (apod. nejde mi o značky), ani to, proč to lidi, kteří to ví, kupují.
Jenom u těch televizí je to ještě horší, protože všechno pod 42" jsou prostě už nenávratně maximálně tráboši. Jezdí, ale to je tak všechno. Zvažte si, co děláte, a jestli chcete trabanty. Pokud fakt jo, pak je užívejte v pohodě. Jenom nečekejte, že to bude něco jiného, než trabant.

Nevěřte bludům o vzdálenostech, stačí užívat zdravý rozum...jak dalo máte teď před sebou monitor, jak blízko k němu musíte dát oči, abyste viděli body (plus zkuste si na něm třeba pustit obyčejné DVD v obyčejném 720x576? A pak už jenom násobte...je to lineární problém. Sledujete-li v pohodě 19-20" z 50 až 70 cm, pak na 50" můžete stejně koukat ze 130 cm až 184 cm. Sedíte snad od 19" monitoru 130 cm daleko? Podle nezkušeného a neznalého vortimodova dojmologického vývodu o 32", byste na stole neměli mít v žádném případě větší monitor, než tak 11"...(a to málokterý monitor je v rozlišení FUllHD, že)...není vám to divné?

Defintivně lze v pohodě užívat i levnou 50" televizi Panasonic v normálních místnostech s rozměry okolo 4-5x5m i na sledování obyčejného SD ze Skylinku, ba i na sledování HBO z UPC, o běžném DVD ani nemluvě. Samozřejmě na technický šmejd jako je NOVA SPORT se koukat nedá, ale to nemá nic společného s úhlopříčkou. Na to se nedá koukat ani na 72cm CRT...jakože jednu takovou SonyK29 ještě provozuju.
uživatel
Antonín
22.12.2008, 16:27.01

Jaký si mám koupit boty ??? Veliký že jóóó ??? No diť ono je to jasný, kdo má malý boty ten se musí cítit jako v Trabantu a kdo na to mááá, tak si může dopřát hold i velký boty, to to už pak frří jako BMW :))) :))) :)))
uživatel
TDB
22.12.2008, 16:37.18

pre antonina

tvoje argumenty su nejak scestne.kupovat telku len aby bola co najvadsia je hovadina.zalezi v prvom rade na kvalite signalu cize uplne zbytocna ti je 50tka telka ked tam pustis signal s kablovky alebo digi tv.videl som to na vlastne oci a pozerat s 3m na digitv na 50tke je na grc!!!nie kazdy ma blue ray alebo hdsatelit.a ked sme u toho sedenia pri monitore nezabudaj ze na 19tke mam rozlisenie v1280x1024 cize hry programy a pod. idu v tomto rozliseni kdezto v telke ti idu programy vadsinou v 720x576 a v mizernom datovom toku ako napr kablovka digitv upc a pod... cize ten tvoj argument o sedeni pri monitore a telke je trosku mimo splietas tu jablka s hruskami
uživatel
stev
22.12.2008, 17:20.35

re: Antonin

Rad ctu nazory Antonina, protoze se domnivam, ze vetsinou vi, o cem mluvi a nerika zadne bludy. I ted se s nim da docela souhlasit. Porovnavat ovsem automobily (jejichz datum vyroby se lisi o cela desetileti) s TV mi neprijde uplne koser. Trabanty se totiz jiz davno nedelaji, kvalitni televize s malou uhloprickou koupit neni problem. V pohode se da sehnat kvalitni tv (a jedno jestli plazmu ci lcd) s mensi uhloprickou. Ja jsem si pred mesicem bohuzel vybral velmi spatne (zrejme ovlivnen sledovanim sportovnich prenosu ve sportbarech). Mam doma Bravii Z4500 s uhloprickou 46=(117 cm) a na tu bednu si proste nemuzu zvyknout. Na 82cm jsem se pohodlne dival jak na filmy, tak na zpravy ci dokumenty. Nyni mi vse prijde tak neprirozene, ze zpravy si radeji poustim v kuchyni na CRT. Asi jsem hodne divnej, ale mensi obrazovka je pro me proste lepsi...
uživatel
Igis
22.12.2008, 17:37.31

re:pro všechy

Z hovna bič upleteš, ale ne zapráskáš. Pravdu má Antonín.
uživatel
obir
22.12.2008, 17:40.26

re:oprava

pro všechny
uživatel
obir
22.12.2008, 18:33.14

Asi máme každý jiné oči a docela mne to potěšilo. Považoval jsem se už za skoro slepého a vidím, že na tom ještě nebudu tak zle. Při překročení určitého poměru velikosti/vzdálenosti/kvality se mi dělá fyzicky zle a nemá to vůbec nic společného s Mercedesem a Trabantem.
uživatel
visper
22.12.2008, 20:18.13

Když si hodíte přes obrazovku průsvitnej igelit tak nepoznáte VCD od BD ani z blízka a ani z dálky na jaký koliv televizi.

Jinak už ste si někdy všimli jak prodejce vypíchne určitou Tv z řady tím že té vyvolené dá maximální kontrast oproti jiným. Upoutá TV s vysokým svitem bez ohledu na velikost obrazovky, a možná že opak bude pravdou, velké matné tabule budou přehlíženy ...
uživatel
TDB
22.12.2008, 20:42.14

Pro sledování Tv ze vzdálenosti 4-5m bych jednoznačně doporučil 50" a více. Tato vzdálenost milosrdně "maže" nízkou kvalitu vysílání a při sledování DVD to nebude problém. Předpokládám, že většina lidí si Tv pořizuje s tím, že to bude na delší období. Pokud vezmete v úvahu, jaké změny v kvalitě vysílání se odehrály v průběhu uplynulých 2 let, pak nechápu, proč se oháníte tím, co nabízí UPC právě dnes(tady ale moc změn fakt nečekám). Jako hlavní Tv mám plazmu 50", sleduji ze dvou míst - 3 a 6 m. Pro bližší místo vyhovuje, na těch 6 m je malá.... P.S. obdivuji Antonínovu trpělivost. Někdy mám pocit, že naplňuje v praxi rčení: "Perly sviním házet...."
uživatel
Bloud
23.12.2008, 15:55.25

jakou bednu?

si kupte projektor a dajte si na stenu 3m obraz a pustie tam signal s digitv sadnite si na 4m od toho a mozte pri tom onanovat aky vely a aky krasny obraz mate :-)fakt (nevhodné slovo)i!!!
uživatel
stev