14.10.2008, 14:54.40 | |
DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, jak je to se zesilovači a předzesilovači? Mám pro příjem DVB-T logaritmicko-periodickou anténu, ale co jsem tak zkoušel, tak bez zesilovače se neobejdu (vyzkoušeno). Když jsem koukal, co bych si tak mohl koupit, tak jsem narazil na předzesilovače a zesilovače. Jaký je mezi nimi rozdíl? Předpokládám, že k nim musím koupit napájecí výhybku.Předem díky za odpověď. |
ulich |
14.10.2008, 15:30.23 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Předzesilovač zesílí slabý signál z antény. Je jich celá řada, navštiv např. teroz.cz a jukni jak to vlastně vypadá.Zesilovač většinou slouží pro napájení většího množství účastníků na rozvodu. Napájecí výhybku potřebovat budeš. |
popopepe |
14.10.2008, 15:43.11 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Předzesilovač můžeš napájet z dvb-t přijímače. |
sirda |
14.10.2008, 16:31.23 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?To záleží jak kterej předzesilovač - hodně těch běžně dostupných je stavěných na provoz 9-12V, kdežto přijímače dávají pouze 5V (takže by předzesilovač prakticky nejel, respektive s drastickým omezením jeho výkonových parametrů).Jinak předzesilovač vylepšuje "kvalitu" signálu, kdežto zesilovač "sílu" signálu (např. při následném rozbočování na více přijímacích míst). Asi něco jako sportovní auto a nákladní auto. ;) |
gespa |
14.10.2008, 19:26.21 | |
zesilovačnejlepší zesilovač je anténa známé pravidlo |
nurg |
14.10.2008, 19:59.11 | |
předzesilovačPánové díky! A kam se vlastně předzesilovač umístí? Chci to dát takto: anténa-slučovač-zesilovač-napájecí výhybka-rozbočovač-TV. Ale kam správně zařadit předzesilovač a mohu mít jen předzesilovač a zesilovač ne? |
ulich |
14.10.2008, 20:03.38 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?predzesilovac se dava co nejblize antene, idealne do antenni krabice primo k dipolu. Protoze mas LPD, musis pouzit zesilovac na kabel s co nejnizsim sum.cislem a das ho co nejblize antene. |
J a |
14.10.2008, 20:12.46 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?OK, díky. Takže 3m od antény je daleko, co? Zřejmě zkusím jen zesilovač a uvidím. U antény mám signál i kvalitu skoro 100%, ale na rozvodu už je to slabé. |
ulich |
14.10.2008, 20:43.22 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Ach jo, uz zase procenta. Z ceho ? K cemu ? Kdyz uz tak aspon jaky prijimac !!!Pokud to u anteny jede bez vypadku, potrebujes jen vykryt ztraty v rozvodu. Zjisti si co tam mas - rozbocovace na kolik TV? zasuvky ? kolik koaxu a jekeho ? Podle toho se da spocitat utlum a nutny zisk zesilovace. Predzesilovac v tomto pripade asi nepotrebujes |
J a |
14.10.2008, 21:08.32 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Nechtěl jsem zakládat podobné téma tak se ptám tady. Anténa Emme Esse zisk 12-17 dB a koax 6 metrů předzesilovač 16 dB a hned vstup do multipřepínače. Z něho to jde do 12 TV zásuvek. Můžu to tak nechat nebo ten předzesilovač mám hodit co nejblíž k anténě.Díky |
dtomik |
14.10.2008, 21:43.02 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Neda se odpovedet, prave od toho jsou merici pristroje. O pouziti predzesilovace a jeho umisteni rozhoduju az po zmereni. Pokud to funguje, nech to byt. |
J a |
14.10.2008, 23:15.01 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?I koaxiál má tepelný šum! Nejen útlum.Předzesilovač až u receivru zesiluje i tep. šum kabelu (pokud má kabel i několik desítek metrů, je to znát na kvalitě příjmaného signálu). Proto je v naprosté většině předzesilovač v ant. krabici. Zvlášť, pokud je koaxiál vystaven "průmyslovému rušení". P.S. Žádný zesilovač nezvýší "kvalitu" signálu. Průchodem signálu přes zesilovač se snižuje poměr S/N (odstup signálu od šumu) o šumové číslo zesilovače. |
Martin79 |
15.10.2008, 09:19.39 | |
RE: DVB-T: Zesilovač či předzesilovač?Zosilovac aj predzosilovac robia to iste (t.j. zosiluju), slovny rozdiel je len konvencna zalezitost. O predzosilovaci sa spravidla hovori v pripade umiestnenia zosilnovaca este pred samotny prijimac. Spravidla byva umiestneny priamo pri antene. Jeho ucel moze byt rozny. Moze sluzit na vyrovnanie strat v koaxialnom kabli, pripadne zlepsit sumove cislo. Jeho pouzitie, pripadne hodnota jeho zosilnenia musi byt vybalancovana v ramci celeho prijimacieho retazca. Ziskom anteny pocnuc, vstupnou citlivostou prijimaca konciac. Samozrejme treba este zapocitat sumovu teplotu anteny a utlm koaxialneho napajaca v celej jeho dlzke. |
JanoHels |