Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
29.09.2008, 15:02.08

jednoduché STA???

Potřebuji rozvést 8 satelitních programů v malém penzionu do stávajícího televizního rozvodu. Poraďte jak na to, mě napadly 2 možnosti:

1) 8x sat.přijímač s UHF modulátorem, v každé přijímači použít pro daný program jiný kanál a slučovačem poslat do televizního rozvodu. Nevím ale jaký požít slučovač s 8 vstupy???

nebo

2) 8x sat.přijímač, požít společný UHF modulátor (např.:http://www.mixpol.pl/mdp8s.html) a poslat přes něj do televizního rozvodu. Nemáte někdo zkušenost s tímto nebo podobným modulátorem???

(Rozvést SAT signál po penzionu pro jednotlivé sat.přijímače není možný).
uživatel
Uran
29.09.2008, 15:08.45

re :

Chápu-li dobře,na přístrojích bude trvale nastavený konkrétní program.Bude třeba LNB Octo a pak osm přístrojů s modulátorem,stačí je poskládat do kaskády,na každém si vybereš jiný UHF kanál,aby se nerušily a za to dáš normální TV zesilovač.
uživatel
lubbik
29.09.2008, 15:13.32

RE: jednoduché STA???

Obě varianty jsou možné.
První bude asi levnější sloučít to snadno kaskádou obyčejných rozbočovačů UHF. (Celkem jich bude 7 a stojí desetikoruny).
Obě cesty nejsou dobré, protože během relativně malé chvilky budou lidi zvyklí na jiné věci, než rozplizlý UHF obraz, a pak budeš vypadat stejně jako kdybys měl ČB televize...taky na nich cosi vidět je.
Další věc je velmi (a zbytečně) omezený počet programů.
Ale je pravda, že pro penzión jednoduché řešení není, protože nechat hostům satelitní přijímač k ovládání, znamená přidat si dost práce.
takže bych šel do takového kompromisu:
1. natahal bych koaxy hvězdicově.
2. tahal bych koax vhodný i pro sat.
3. Najednou bych si natáhl i stejnou hvězdici UTP kabelů pro sítě, telefony a vůbec cokoliv.
(Čímž bych jednou nemusel tahat nic znovu.)
Pak bych použil 8 přijímačů, které by jednou byly vhodné k ponechání hostům v plen (jednoduché ovládání, jednoduchý "factory - penzion reset" v případě že tam poplení settingy apod.)
No a vecpal bych je tedy zatím na půdu a pouštěl 7x pevný standard a osmý by byl volitelný - třeba za 10 nebo 50 kč na den...kdo dříve přijde, ten dříve mele.
Otázka je, jak budeš provozovat karty?
Další otázka je právní, penzión je v jiném režimu, jak z hlediska karet, tak z hlediska OSA, než domácnost.
uživatel
Antonín
29.09.2008, 15:18.34

re :

No kabeláž tahat nebude,neb jak naznačil,jedná se už o něco staršího,takže je tam nejspíše stará kaskáda,která bude konvertovaná do VHF pásma,nebo ne a pak dle dané lokality bude i možná obtížné hledat osm čistých kanálů...
uživatel
lubbik
29.09.2008, 15:21.25

Slučovače žádný nepotřebuješ, prostě přijímače prosmyčkuješ (RF IN / RF OUT - každý přijímač s modulátorem má slučovač už prakticky v sobě).

Taktéž nemusíš dávat octo LNB, jelikož jsou jen čtyři možnosti (dvě pásma a dvě polarity), takže opět stačí jen přijímač s LNB OUT (což většina má) a přijímače se stanicemi na stejném frekvenčním pásmu a se stejnou polarizací opět pouze prosmyčkuješ...

Co se týče těch variant, tak osobně bych doporučil spíš tu variantu první - tedy osm přijímačů s rozumně kvalitním modulátorem a LNB OUT (např. Humax CR Fox CI nebo Topfield 6000CR).
uživatel
gespa
29.09.2008, 15:47.22

otazka znie ake programy tam chce prijimat, pokial kodovane, znamena to jeden program jedna karta
uživatel
jakiko
29.09.2008, 16:00.02

Díky za vaše rady.

S tou kaskádou mě to nenapadlo. Nebude se ale ten UHF signál zhoršovat když bude procházet 8 přístroji???

to Antonín: kabely měnit ani dávat není možné, znamenalo by to sekat do zdí

to gespa: trochu jsem to nepochopil s tou variantou nepoužít octo LNB. Myslel jsem že když použiji LNB LOOPOUT tak musí jít na všech přijímačích stejný transponder a polarizace, jinak to nepujde???
uživatel
Uran
29.09.2008, 16:01.31

to jakiko: jen německé FTA z 19,2 pro Sasíky
uživatel
Uran
29.09.2008, 16:05.36

Skoda ze sem uz tolik Sasiku nejezdi,jako driv.Sice se nekteri chovali jako prasata,ale platili dobre.Dnes diky nasi silne korune uz nejsme pro ne vyhodnou destinaci.
uživatel
FAB5
29.09.2008, 16:10.34

Můžete mi ještě poradit FTA přijímač s kvalitním modulátorem - aby na nich šla tato kaskáda??? Diky.
uživatel
Uran
29.09.2008, 16:19.07

A proč nedát do každého z těchto 8 pokojů samostatný pozemní digitální set-top-box? Osobně jsem to takto dělal v jednom penzionu, kde jsem za odpoledne stačil nainstalovat 12 set-top-boxů! DVB-T je už tady a programy budou jen přibejvat R^ ;) (a hlavně to nevýjde na 50 tis. ale jen max.do deseti!)
uživatel
Dejf
29.09.2008, 16:27.58

to Dejfa: Kdo mluvil o 8 pokojích??? A pochybuju že chytnu u Prahy německou DVB-T!!!
uživatel
Uran
29.09.2008, 17:36.04

@URAN - Možný návrh...

LNB QUAD - 4 kabely od něj do rozvaděče.
(To umožní řešit připojení přijímačů přes Loop Out ve všech pásmech a polarizacích.)
8 ks přijímač KSF 570CX - je stabilní, má Cw je levný a podle potřeby může i emu. (Běží mi už dva roky trvale v STA, nemusel jsem na to sáhnout.)
Výstupy UHF z modulátoru zapojit podle kmitočtového plánu
na dva slučovače 4/1. První slučovač pro kanály 21 - 39, druhý slučovač 41 - 60 (pozn. vyšší kanály špatně prochází rozvodem...)
Na sloučení a zesílení použít zesilovač ALCAD 417. Do vstupu UHF 1 zapojit slučovač dolní část, do UHF 2 zapojit slučovač horní část pásma na vstupu přidat zesílení pro vyvážení útlumu. (Použití slučovačů poskytuje nezávislost při nastavování jednotlivých přijímačů, kdy ostatní jsou vypnuté.) Výstup z Alcadu zapojit na vstup UHF zesilovače společného rozvodu.
Hodně štěstí při kmitočtovém plánu. Kanály by měly být ob jeden, musíš se ale také vyhnout kanálům z éteru...
Nastavování jen při 8mi kanálech je "o nervy". Když si Ty k těm novým osmi přidáš to , co se vysílá a potřebuješ v rozvodu, žádná legrace to nebude...
uživatel
bob.r
29.09.2008, 17:41.30

@URAN - oprava

Přijímače KSF 270 CX. Omlouvám se za překlep.
uživatel
bob.r
29.09.2008, 17:58.48

@Gespa

Tak z LNB loop outu nic neprojde, pokud není daný přijímač vypnutý, ne? Jinak ta sestava je pěkná prasárna! Na to přece existuje řešení a ne tam cpát v monu přístroje, vím, že to dělá i kabelová UPC, ale je to prasárna
uživatel
miks
29.09.2008, 18:15.22

1lnb quad
přijímačů podle počtu programů
propojit přes loopy podle přijímaných programů a přes jejich vlastní modulátory
volil bych přijímače se slotem a s CW a takové, které se znova zapnou po vypnutí el. proudu
Podrobnosti konkrétního připojení do stávajícího systému zde asi nemá cenu uvádět.
uživatel
Tomik535
29.09.2008, 20:28.04

Prosmyckovani pres IN/OUT modulatoru NEBUDE slusne fungovat. Bude nutne to sloucit mimo prijimace a srovnat urovne, vzhledem ke kvalite soucasnych modulatoru min.rozestup 2kanaly dolu, 2-3 nahoru. Sloucit nejlip selektivnimi slucovaci nebo pouzit externi modulatory a nejlip nekam do VHF nebo S kanalu. Doporucil bych kazdopadne externi modulator.
Rozvod v UHF by nemel byt problem, to by ten rozvod musel byt hodne spatny.
Jak budes resit poplatky za sireni programu v STA a smlouvy ?
Pak si jeste pouvazuj na jednou veci - prijimace pojedou 24/7, NEJSOU na to stavene. Nemusi jit jen o spolehlivost (doma jedou taky min., v STBY stabilne), ale treba o to, co udelaji treba po tydnu provozu na jednom kanale apod... Myslis, ze by se jinak vyrabely profi a poloprofi zarizeni, kdyz by stacilo tohle ? Ale to uz je tvuj boj.
uživatel
J a
29.09.2008, 22:33.48

@Uran

akorás si s tím nase.eš do gatí! Ale je to jen tvůj boj, jak říká J a
uživatel
miks
29.09.2008, 22:35.02

1. Osobně bych se na to vysral a rozvedl kabely zvlášť. Třeba do lišt a byly by prostě vidět. Do takové prasárny s nejnižší kvalitou a omez. počtem programů bych už v době panelů nešel.
2. Kdyby věděl, že prosmyčkování přes vlastní modulátory nebude ideální, asi by se neptal zde na fóru. A tím pádem uvádět podrobnosti nemá smysl.
3. Je fakt, že tyto přijímače na nonstop provoz stavěné nejsou. Nicméně mám takhle na půdě zapojené dva, z toho jeden téměř od začátku českého vysílání ze satu(starý Mascom s CW čtečkou, typ z hlavy nevím, ještě se softem technisat, záruka prošla dvakrát) a druhý ještě starší Humax F1-CI, který je se svým zdrojem asi nezničitelný. V UHF jsou u nás použitelné pouze dva kanály-27Čt1 a 43Čt2, takže sloučení velmi jednoduché. Jeden jede na 55, druhý 60. Humax, který je na hudební program jede scartem přes levný stereo externí modulátor(sice jen v BG, ale to je fuk). Ten modulátor jsem tam přidal letos(protože mi ležel), jinak tam chodím tak jednou za rok akorát sfouknout prach. Prostě zatím naprosto bez obsluhy.
Popravdě už tohoto systému využívají jen dvě osoby z našeho baráku(všichni ostatní už si od té doby pořídili svůj sat.)
Jinak Nova je tu K7. Neptejte se mě tedy, který kanál jede z druhého stb.. :lookaround:
uživatel
Tomik535
29.09.2008, 22:52.00

Problem nejsou jen zdroje, tady po bytovkach je naflakanych plno strongu, homecastu a co ja vim ceho vseho a podle toho to vypada - misto Ocka hlaska Zakodovany kanal, na MTV obcas nejde zvuk, neco se obcas vymaze a musi se znovu nastavit, neco neumi nastartovat po vypadku napajeni, je toho proste vic.
Spektralni cistota signalu tech modulatoru je mizerna, produkuji siroke spektrum vseho mozneho, nemaji potlacene postrani pasmo, pri pouhem prosmyckovani bude problem jiz pri 3 -4 prijimacich, natoz pri 7 !!
Netvrdim, ze se to nede udelat v nejake pouzitelne podobe i z beznych pristroju, ale tak jednoduche a levne to stejne nebude.
Tobe mozna bezi 2 pristroje OK, ale my tady resime to, co naflakaly firmy stylem ala Uran, zinkasovaly provize a uz se k tomu nemaji aby tyhle problemy resily a ver tomu, ze problemu je dost.
uživatel
J a
29.09.2008, 23:01.48

Samozřejmě.
Ale zadarmo to určitě dělat nebudeš, to snad musí pochopit každý. A to je dobře. Ahoj
uživatel
Tomik535
30.09.2008, 09:20.08

Všem díky za názory. Když to slyším, asi můj záměr ještě přehodnotím.

Kolik by stálo cca nějaké "PROFI" řešení této situace???
uživatel
Uran
30.09.2008, 11:33.51

hodne.
zavolej si na 607 771 706, chtej nekoho pres STA.
uživatel
J a