Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
04.07.2008, 09:47.19

Hypotéza od znalejších - čarovné problémy s LNB

Zdravím vespolek,
můj dotaz je směřován spíše k odbornějšímu osazenstvu zdejší čtenářské obce, ale budu rád za každou hypotézu.

Mám u známého jeden neustále se opakující problém.
Cca. před rokem mi volal, že se mu rozpadává obraz na německým Eurosportu z 19°E (12.226 H). Namontovaný tam měl dva single LNB (23°E+19°E) Edition II., přepínač EMP 164.D, koax Belden H125 Al PVC, přijímač TechniSat Digit MF4S a karta Trade and Technology.

Vše z 23°E fungovalo bez problémů, ale na německým Eurosportu signál chvílemi naskakoval naplno a hned zase mizel. Něco podobnýho se stává u tohoto přijímače, pokud ho položím na starou Sonku 55cm přímo nad střed obrazovky - ale stačí jít trochu bokem anebo ho podložit kouskem plechu a už je vše v pohodě.

Takže jako první jsem zkusil dát přijímač bokem od televizní aparatury: nepomohlo.
Pak jsem zapojil svůj kontrolní přijímač (celokov): chování pořád stejné.
Takže jsem šel až k LNB a šlo to takhle blbě už z něj.

No co, nestává se to často a už vůbec se to takto neprojevuje, ale podělat se může všechno, takže jsem LNB na 19°E vyměnil za jiný kus a najednou všechno fungovalo naprosto bez problémů.

Bohužel po necelým půl roce mi volal, že je to tam znovu. Přijel jsem a opravdu - to už jsem se trochu zapotil - podělat se dvakrát LNB stejným způsobem, to je dost nepravděpodobný. V cestě jsem pak viděl nějakej vysílač pro bezdrát, takže jsem tam zkusil dát LNB Smart Titanium, kterej má nižší silové zesílení a není tak náchylnej na přebuzení. Opět vše v pořádku, tak jsem to neřešil, zakroutil hlavou a odjel.

No a dnes - po více než půl roce se za mnou stavil znovu, že už to dělá zase. To už mi teda hlava dost nebere - JAK SE TO TAK MŮŽE POŘÁD STEJNÝM ZPŮSOBEM PODĚLÁVAT???!!!

Žeby se takhle třikrát podělal LNB stejným způsobem bez vnějšího vlivu je podle mě naprosto nesmyslný. Že by ho po určité době odvařil např. přijímač nějakým špatným napětím, to asi taky ne - to by se musel podělat i ten na 23°E, kterej notabene používají určitě i častěji. Žeby ho takto poškodilo nějaké externí zarušení, to se mi taky nezdá. Fakt nevím, jak si to vysvětlit...
uživatel
gespa
04.07.2008, 09:58.23

ahoj ,

staré "nefunkčné" LNB si potom neskúšal v inom prostredí ?
Edition II je čo ? Nie Edision ?
Môj názor na Technisat poznáš...
uživatel
P 222
04.07.2008, 10:02.49

RE: Hypotéza od znalejších - čarovné problémy...

Nejsem rozhodně žádnej profík, ale přesto si dovolím odpověď :-)))
Ty pokažené LNB si zkusil doma namontovat ? Ve tvé sestavě ? chovali se pořád stejně "pokaženě" ?
Nezkusil jsi přehodit vstupy DiseqC, tzn tu poruchovou pozici dát na druhý vstup diseqc ? Teorie - co když diseq v okamžiku kdy je aktivní LNB na 23E nějakým způsobem "kurví" druhý LNB ?
uživatel
kacenkin
04.07.2008, 10:04.58

Ahoj,

to první vadný LNBéčko jsem nezkoušel - jel jsem ten den zrovna na zboží, tak jsem ho hned vyreklamoval. To druhý, co tam je teď, tak k tomu se dostanu až v úterý a to si samozřejmě už vyzkouším.

Edition II má plnej název "Chess Edition II model 1001" je to docela slušná a hlavně spolehlivá 0.2-vojka...

Jinak co se týká TechniSatu, tak nevěřím, že by to mohlo být přijímačem - viz. můj první příspěvek.
uživatel
gespa
04.07.2008, 10:07.29

@kacenkin

První dotaz viz. výše, druhý - přepínač jsem poprvý pro jistotu vyměnil za jiný kus, ale blblo to už přímo z LNBéčka (bez zapojení přepínače).
uživatel
gespa
04.07.2008, 10:42.20

Rozumím, já měl na mysli dlouhodobější vliv přepínače, který by mohl nějakým způsobem postupně zničit LNB. Pokud si DiseqC vyměnil, teorie padá.

Píšeš, že se vše chovalo stejně blbě i po připojení Tvého ověřeného přijímače, jenže to už bylo po "zničení" LNB. Takže to opravdu nevylučuje nějaký dlouhodobý vliv Technisatu na LNB. Proč stále "odnáší" ten druhý LNB je otázka ? Ten zničený LNB byl neustále prvním vstupu přepínače ?
uživatel
kacenkin
04.07.2008, 11:24.27

Divné, (ale asi chybí nějaký kousek informace).
Vycházím z toho, že je zjištěno, že signál 12226H leze z LNB blbě. Několik měsíců je dobrý a pak se pokazí a už nikdy nikde nefunguje, jakmile je jednou vadný, tak stejnou vadu je schopen ukázat s různými přijímači na různýcj místech-
Aby se dalo soudit dále:
1. Leze to z toho LNB skutečně stejně blbě (po demontáži) i na jiných místech - prostě doma?
2. Dělá to chyby na jiných kmitočtech, nebo ten je jediný? Zejména obecně vyšší frekvence na H hrají všechny ok? Npř BR-alpha, ORF atp. a
3. Při pokusech jsi používal kabel, co tam je, nebo jsi zkusil úplně jiný kabel mezi testovací přijímač a LNB?
4. LNB je zcela mechanicky nepoškozené...(žádná porucha ve vlnovodu).
5. Když to vadné LNB rozebereš, není nic na pohled vidět?

Hypotéz si umím vymyslet několik, ale bez většího info to bude jenom věštba. není podle mého možné, aby se "zkazila" jediná frekvence nějakým "dálkovým" vlivem. Jak by to asi tak nastalo, LNB je obyčejný směšovač, byť na vysoké frekvenci. Zesilovač, oscilátor, směšovač...plus logika přepínání pásem a polarizací. To je všechno. Jak by mohlo dojít k vadě, že nefunguje jediný kmitočet?
uživatel
Antonín
04.07.2008, 11:31.15

@kacenkin

Ne, ten zničený LNB je pokaždý na druhým vstupu přepínače.

Jinak jestli jsem ten přepínač preventivně vyměnil si nejsem zase tak stopro jistej, přeci jen to bylo už dýl zpátky, ale pokud si dobře vzpomínám, tak ano. Stejně mi nejde do palice, jak by mohl přepínač takhle ovlivnit LNB, i když je fakt, že už jsem viděl různý zázraky...

No uvažuju, že mu tam na zkoušku vrazím monoblok a bude po ftákách. Už jednou jsem měl taky takovej zapeklitej případ a v zoufalství jsem tam vrazil monoblok a ono to k mému velkému překvapení najednou bylo vcajku. A pokud to odpáře i ten monoblok, tak už fakt jedině přijímač.

Ono mi nejde ani tak o řešení - to se vždycky nějaký najde, ale spíš mě tyhle čertoviny vnitřně štvou, protože jim nerozumím...
uživatel
gespa
04.07.2008, 11:34.00

jediné, co by to snad mohlo "kazit" jsou zemní proudy, případně napájecí přepětí, nebo špičky v napájení apod. Jinak je to prostě blbost. Přijímač LNB jiným způsobem nemůže. Tím méně ne, když je za switchem.
uživatel
Antonín
04.07.2008, 11:40.01

RE:Hypotéza od.......

Mám EDISSION TWIN 0,2 cca 1.rok.Jakmile se objeví venkovní vyšší teploty,začne tzv. ujíždět na některých frekvencích.

To se projevuje jen při všších teplotách přesto že je bílé barvy,když je teplo neladím, večer vše OK.Když klesne okolní (venkovní teplota).

Možná že je víc náchylný na přebuzení při vyšších teplotách.

Zkus to vyzkoušet.
uživatel
zizi
04.07.2008, 11:50.33

@Antonín

Máš pravdu, vím že důležité informace chybí, ale bohužel si je už tak dobře nevybavuju... Asi jsem měl počkat, až to tam znovu prohlídnu, ale nechtěl jsem tam trajdat nadesetkrát, tak jsem jen zkusil, jestli už se s něčím podobným někdo nepotkal.

1. to jsem bohužel zatím nevyzkoušel (viz. výše).

2. pokud si dobře vzpomínám tak to nebyl problém jen na frekvenci Eurosportu (i když ten jedinej ho trápil), ale i na některých ostatních - souvislost s pásmy či polaritou si bohužel už nevybavuju. Trochu mě asi rozhodilo, že to chvílama nabíhalo "naplno" a zase rychle mizelo na nulu - něco takovýho jsem zatím viděl právě jen při rušení MF4Ska od té Sonky televize, takže i když jsem se na rozpásmování nefunkčních stanic určitě kouknul, tak mi to v paměti po takové době už nezůstalo. A protože poslední dobou pořád nestíhám, tak jsem to nějak nepitval a přešel to stylem "...hlavně že už to fakčí a rychle zase o dům dál...".

3. přímo u LNB jsem zkoušel i svůj propoj, který používám při směrování na montážích.

4. LNB bylo na vnější pohled jako nový.

5. zatím jsem neměl možnost vyzkoušet (viz. výše).
uživatel
gespa
04.07.2008, 11:53.12

Někdy se opravdu dějí nevysvětlitelné věci, mezi nebem a zemí.
Děje se to pouze na f eurosportu, nebo těch f je více?
uživatel
Zip
04.07.2008, 11:57.52

@zizi @Antonín

@zizi: nebyl to Edission ale Edition a montuju je běžně ve velkém množství, sám je doma mám taky a Tebou popsané problémy jsem nezaznamenal. Navíc se to projevovalo zcela jinak a neustále a to i s dalším - úplně jiným typem LNB (výše zmíněný Smart). Ale samozřejmě díky za každou hypotézu.

@Antonín: právě, že nemůžu věřit tomu, že by to dělal přepínač nebo přijímač a tím spíš, že jen na jeden konvertor ze dvou. Celé mi to připadá, jako kdyby byl ten konvertor z 19°E neustále zahlcován nějakým rušivým signálem, který mu přebuzuje vstupní obvody, až se z toho prostě jednou pose*e, ale pořád mi to příjde jako strašně ujetá kravina...
uživatel
gespa
04.07.2008, 12:09.51

Ještě jedna kouzelná story, když už jsme v tom...

Když už jsme v tom, tak vám popíšu ještě jeden zajímavej případ, doufám, že si na něj vzpomínám dobře, je to už taky nějakej ten pátek zpět.

Maník si u mě koupil komplet na dvě družice s tím, že si to nainstaluje sám. Po nějaké době přišel, že 19°E má v pohodě, ale 23°E pořád ne a ne zaměřit. No tak jsem tam jednou vpodvečer po práci frnknul, že to dosměruju anebo mu zapnu správně přepínače či pásma v nastavení konvertoru v přijímači, ale ouha - přijel jsem a vše bylo vcajku, ale dole to opravdu nešlo. Tak jsem nazkoušku přehodil vstupy přepínače a problém se přenesl. Takže jsem vyměnil přepínač za jiný kus, ale ono to dělalo pořád a to i s mým přijímačem dole. Tak jsem zkusil úplně jiný typ přepínače (byť ten komplet byl sladěnej - tedy typ přijímače, kterej dobře spolupracuje s daným přepínačem, což bylo ověřeno na mnoha montážích) a vše se opakovalo úplně stejně, tak jsem vyměnil oba LNB a pořád to stejný.

Takže: přijímačem to nemohlo být, přepínačem taky ne, konvertorama taky ne, vzájemnou nekompatibilou taky ne (vše ode mě, kusy které používám na normální montáže). Koax tam měl sice nataženej svůj takovej lehkej podprůměrák, ale ono to tak dělalo už i nahoře přes moje propoje hned za přepínačem. Nakonec jsem tam ze zoufalství dal monoblok a ono to najednou valilo naprosto bezproblémů!

Ty komponenty (obě LNB a přepínač) jsem pak vyzkoušel doma a vpohodě fungovaly. Moje hypotéza - něco rozhazovalo DiSEqC přepínače a jejich 22kHz povely. U monobloku to pak zřejmě tomuto rušení odolalo, protože přepínač je vestavěn v těle konvertoru a tudíž o něco málo víc stíněn (tlustějším výliskem konvertoru) nežli u samostatných přepínačů, které jsou pouze v tenkém plíšku.
uživatel
gespa
04.07.2008, 12:21.51

Podobné problémy som mal kedysi na analogu s convertorom technisat - s magnetickým polarizátorom. Neviem ako to je na nových( ešte som ho nemal otvorený ) ale ten technisat som otvoril , a ocilátor som musel prilepiť , aby sa mi neotriasal- nerozladil. Parabola tiež Technisat 150 cm ,motor 18´´ Palsat . Naväčší problém bol na družici Hispasat , nikde inde mi to nerobilo. Ani súčasný convertor asi nieje správne nastavený , na Dreamboxe mi ukazuje SR 27501 KSymb/s. Správne by malo 27500. Záhady sa občas vyskytnú . Až kúpim nové natáčacie zariadenie , tak starý analogový prijímač aj s parabolou - celý komplet darujem. Zakúpený bol v roku 1989 a dodnes sa nepokazil.
Myslím si ale , že takýto problém tam určite nebude.
uživatel
oneeeee
04.07.2008, 15:08.33

No případ a. nerozlouskneš bez toho, abys zjistil, jestli to je fakt nevratně vadné, nebo jestli to prostě blbne jenom v místě.
proč jenom jeden?
např. protože třeba na A3 zarušené frekvence vůbec nepoužívá.
Postrat se to rušením nemůže. (Tedy v normálním světě bez paranormálních jevů.)
Kouknul bych na to, jak jsou uzemněné...
jestli to náhodou není jinak.

k případu b.
Rušení na 22kHz si moc nedovedu představit. CO si dovedu představit je třeba blbé F-ko - např. příliš krátké v kontextu se vstupem, co je vadný...ale dostatečné pro vstup, který je mechanicky jinak. Nebo zemní vyrovnávací proudy, ty mohou docela dobře těch 22kHz suberponovat a zničit. Monoblok se jim mohl vyhnout protože narozdíl od switche je povrhově nevodivý. Třeba. Neviděl jsem, může být i jinak. Naštestí není elektronika sféra nahodilých jevů jako třeba zjevení. Všechno má svoje příciny. Někdy je těžké na to přijít. V daném případě by bylo bývalo stačilo osciloskopem kouknout na těch 22kHz. (Chápu, že se v práci nemůžeš věnovat výzkumu.)
uživatel
Antonín
04.07.2008, 15:56.41

Jojo, kde jsou ty časy, kdy to byla hlavně zábava a až pak práce... :crying:

I když konkrétně v tomto případě, kdy to bylo v zimě a už byla tma a já byl po celým dni trochu unavenej, bych se na nějaký zkoumání vyprdnul asi i tehdá.
uživatel
gespa
04.07.2008, 16:15.31

To co popisuješ s tím DiseqC se mi stalo v sestavě:2xTWIN,2xDiseqC,2xHomecast 3000CR.Po zapnutí chvíli OK a potom to fungovalo podle toho jaká byla zrovna zvolená polarizace atd.Co jsem na tom strávil času,než jsem přišel na to že ty LNB mají větší odběr(asi 195mA)a to byl celý problém.Zkoušel jsem jiný DiseqC a nic.Pomohla výměna LNB a od té doby je to OK.
uživatel
Promax