21.05.2008, 03:11.29 | |
RF modulátor - vysílání signálu z něhoAhoj, prosím o radu.Potřebuju mobilně a jednoduše vysílat výstup RF modulátoru u satelitu. Abych ho mohl sledovat i několik desítek metrů dál bez natahování koaxiálu. Udělal jsem pokus, funguje to, je to potřeba vypilovat: Požadavkem je všesměrovost nebo co největší vysílací úhel. Zároveň potřebuju mobilnost. Zkoušením jsem zjistil, že nejlepší signál získám tak, že výstup rf modulátoru v sat zesílím zesilovačem 35 dB a vysílám kruhovým dipólem. Takto signál chytím ve vzdálenosti 10 metrů stejně kvalitně, jako rozvod koaxiálem. Ale je nevýhodou směrovost kruhového dipólu. Jinak, kruhovým dipólem to i příjmám. Zkoušel jsem to vysílat i cca 10 prvkovou yaginou, ale byl horší výsledek, než kruhovým dipólem (mluvím o kvalitě signálu, směrovost je jasná). Takže potřebuju dvě rady: 1) jakou zvolit anténu na vysílání? Potřebuju, aby byla mobilní, všesměrová nebo nějaký široký vysílací úhel a jednoduchá na výrobu. Nějaký kompromis tedy těch mých požadavků, kvality a zisku. 2) zesilovač 35 dB je málo. Má cenu dávat další zesilovače (zkoušet do třeba 100 dB) nebo by již signál byl znehodnocen? Před prvním zesilovačem bych měl kanálovou propust, ale stejně nevím. Děkuji |
aaaTonda |
21.05.2008, 08:27.24 | |
Když pominu,že se tímto jednáním dostáváš do rozporu se zákonem, pak je optimální volbou vysílací antény vertikální půlvlnný dipól. Tímto způsobem dosáhneš kruhového pokrytí. Na straně přijímací je ovšem nutné zvolit kvalitní směrovou anténu, aby v obraze nebylo příliš velké množství duchů!Pokud se jedná o zesílení signálu na vysílací straně, pak je potřeba brát v úvahu všechny okolnosti. Především požadovaný dosah, zisk přijímací antény, zisk zesilovače na straně příjmu, útlum na trase a pod. Rozhodně bys měl vědět, že úroveň signálu na výstupu ze zesilovače nesmí překročit jeho maximální vybuditelnost! Mám prakticky vyzkoušené, že s výstupním napětím na zesilovači 115dBuV lze dosáhnout spojení na vzdálenost 3km!!! |
Enik |
21.05.2008, 09:39.07 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoano přesně jak píše Enik...pulvlny dipol nejlepe horizontal neb pokles síly když máš vertikál a přijmáš horizont. máš cca 20dB.Co se týče zesílení signálu...existuje hybrid zvaný MAR11 nebo ted nevim MAR 111 má na konci 100mw pokud ho správně nabudíš...tušim 1mW-10mWmax...je duležité imped.přizpusobení...vše najdeš na webu.Hybrid stoji cca 100kč v GS elektrnic či v GMku...já to zkoušel taky a dosah až! 2km s čistym obrazem (trochu jiné barvy ale jeste ok.A jak psal Enik na přijmací straně směrovku...kuli duchum a rušení citim signálem. R^ |
cb21 |
21.05.2008, 10:14.49 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoK tomu všemu přečíst telekomunikační zákon.Abys věděl, do čeho jdeš. Kdyby tě u toho chytili, můžeš i jako dosud bezúhonný klidně šmrncat o trest odnětí svobody natvrdo - platí velmi přísný zákon v téhle věci. Jestli o těchto věcech moc nevíš, tak nezměříš, jestli náhodou nerušíš nějakou hramonickou nějaký RR spoj, ono to někomu zvýší chybovost, začně hledat kde a už to je...nebo to někomu začně rušit Tv, on si bude stěžovat a už to jede...pro trvalý provoz bych podobnou věc hrubě nedoporučoval - nebo s vědomím následků. Z tohoto pohledu je pak lepší používat Yaginu i na vysílací straně, abys zmenšil rizika. Možná - když už s tím takhle chceš hrát, tak si udělat modulaci v nějakém povoleném pásmu - výkon ti nikdo měřit nebude. 433MHz se rovnou nabízí a jsou na to čipy, které udělají AV/433/AV. Nebo použít - pro vzdálenosti do cca 100m venkem běžně prodávaná AV pojítka, které používají buď 433MHz nebo 2,4GHz. |
Antonín |
21.05.2008, 10:32.08 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoAntonio: ale jasně..to asi on ví(tedy myslim že ano:-)) nicméně ty"pojítka stojí nějakou tu kačenku...Enik a já jsme to s tim výkonem trocha přehnali to uznávám:-))ale to byla jen teorie:-)Do praxe si myslím Tonda s tímto nepujde,,,,že ne Tondo!:-))))ČTÚ je ted natolik dobře vybaveno,že bych to asi taky (ted a v této době )nepokoušel...ale někde na chatě,kde kolem nic neni?...to jooo:-))) |
cb21 |
21.05.2008, 11:35.02 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoDěkuji za rady.Chci to na občasné používání na vysílání ven. Jsem na kraji běžné vesnice. Trvale to vysílat nechci, to bych se bál. Jen občas pár hodin (když zrovna potřebuju). Co se týče kupování bezdrátového přenašeče AV signálu: Jednak je to drahé (teď šetřím na důležitější věci - třeba zimní kola a děláme rekonstrukci starých místností, cement, podlahové krytiny,...) a potřebuju mobilnost. Čili na straně příjmu vyzkouším pasivní dipóly nebo udělám malou yaginu. A ještě prosím dvě otázky: 1) (stále mně to není jasné). Na straně vysílání neplatí tak radikálně, jako na starě příjmu, že anténa je nejlepší zesilovač? 2) A co na vysílání anténa (nevím jak se jmenuje), u které je dole vodorovně plech a vprostřed trčí nahoru lambda nebo lambda/2 nebo lambda/4. A jaký je rozdíl v zisku mezi celou lambdou a polovinou a čtvrtinou? Většinou se všechno počítá lambda/2, tak asi nebude fatální rozdíl. |
aaaTonda |
21.05.2008, 11:51.23 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoI na vysílací straně platí, že anténa je nejlepší zesilovač. Jenže Ty požaduješ všesměrový vysílací diagram, takže jediným řešením je vertikální dipól. Jedině ten Ti takovýto diagram poskytne. Rozdíly v délce toho dipólu mají vliv na jeho zisk a vyzařovací diagram ve vertikální rovině. Tedy na úhel, který svírá diagram s vodorovnou rovinou. Celovlnný dipól má proti půlvlnnému zisk asi 2dB, ovšem pro takovýto účel by nebylo jednoduché jej vyrobit. Většinou potřebují kompenzační direktory. Půlvlnný dipól je nejjednodušší řešení. Čtvrtvlnný dipól s protiváhou (tyčka umístěná kolmo k plechové podložce) má už zase menší získ, a odklání vyzařovací diagram směrem vzhůru. Také impedanční přizpůsobení k 75 Ohmům není snadné! |
Enik |
21.05.2008, 11:52.19 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoTond: anténa je a vždy bude nejlepší zesilovač a to jak na straně TX tak i RX.To bývá tzv. čtvrtka...má povětšinou zhruba 0bB zisk.Pulka má zhruba 0.5dBzisk a nejlepší zisk v horizontální rovině má 5/8 lambda čili pětiosmina.Ta má zhruba zisk 3dB no a pak jsou kombinace....např dvojitá"pětiosmina" a podobně. |
cb21 |
21.05.2008, 11:53.52 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoPlatí všechno.Nejlepší zesilovač je anténa na obou stranách. Jenže je to taky otázka třeba přizpůsobení, laloků a dalších věcí, které v amatérské praxi jsou nezměřitelnou duchařinou. Jestliže máš horší výsledek s Yagi, než s dipólem, pak je něco někde špatně. Možná, že zsilovaž nemá přesně 75 ohmů, možní kabel, možná, že Yagi není určena k příslušnému kanálu (asi nepůjde používat kompromisní yagi pro celé kusy pásma) atd atd. P.S. Já nikomu nic nezakazuju ani nepřikazuji, tím méně bych nerad zbytečně strašil. Ale ze zkušenosti vím, že si lidi neuvědomují, že tady jsou daleko za hranicemi občanskoprávního sporu a přestupků, hluboko v trestním právu. Většina si myslí, že je mnohem horší, když vezmu dlažební kostky a vytluču všem sousedů okna, než když bud mít malý vysílač. Není. Pokud budu vysílat a způsobím rušení, hrozí mi trest odnětí svobody až na 6!!! let. Což se pak nemusí obejít podmínkami a definitivně to skončí záznamen v TR, což pro spoustu profesí může být konečná. Kdybych vykradl sámošku, je to lehčí čin. Přečtete si, co říká par.182TZ. Ušetřit 1000 Kč a získat zápis do trestního rejstříku mi nejpřijde být moc chytré. |
Antonín |
21.05.2008, 12:07.48 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoAntonio: s tím zkušenosti mám a to veliké....ano máš recht,ale v 90% ctu posílá upozornění.V případě neuposlechnutí je opravdu konečná.Dokonce jsem si postavil a (namontoval jéčko na vysoký panelák)převaděč pro ruční stanice a měl jsem nahoře cca 10W:-)))))))))a taky poslali mě upozornění a klid:-) pokrýval jsem v profi pásmu celé střední Čechy...takže v porovnání s tímto a to když má příbytek nekde na kraji vesnice...je mírně "zanedbatelnější"ale pravda už je to tak cca 7let zpět... |
cb21 |
21.05.2008, 12:24.16 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoTakže vyzkouším1) půlvlnný otevřený vertikální dipól 2) malou yaginu vertikálně, ten úhel by mně mohl taky stačit a šlo by to hlavně na náš pozemek a za vesnici, kde nic není. Ještě k jednomu sousedovi, ale to je dobrej soused (s ním bych se domluvil). Teď teda potřebuju poradit s yaginou. ta předešlá je na jiný kanál, ikdyž ne daleko, ale je i trochu zkřivená. Chci aby byla co nejmenší. Co třeba tříprvková? A jaký reflektor? stačí tyčka nebo je lepší síto? 3) jak by to dopadlo, kdybych to vysílal normálním sítem? |
aaaTonda |
21.05.2008, 12:42.50 | |
Bude-li anténa v modulátoruOdůvodním to omylem, chybou v zapojení, což se může stát každému a trest za to hned napoprvé nejspíš udělený nebude, bude-li tam ovšem ještě zesilovač a někoho to bude trvale rušit... Jako test akceschopnosti ČTÚ určitě dobrý :-) |
P.C: |
21.05.2008, 12:54.54 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoTo si fakt myslíš, že jsou na ČTÚ samí hlupáci? ;P |
technikTKR |
21.05.2008, 13:34.13 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoTondo ano jde to i na "matračku" nesmíš ale zapomenout přizpůsobit impedanci....někde bývá toroid...ten snese ale až 5-10W takže ou kej.Kdyby si chtěl nějaký ten zesik:-))) či cokoli...napiš mi na mejlinku:-)Mám projekty od nejchytřejších lidí z oblasti elektroniky....hele:-)) stojí to zato:-)))))))))) |
cb21 |
21.05.2008, 13:46.21 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něho2PC:To je právě často rozšířený omyl. Tohle může skončit flastrem hned napoprvé a natvrdo. Telekomunikační zákon má polovojenský charakter a na ně navazují poměrně přísná ustanovení Trestního zákona. Vždyť maximální sazba je tam vyšší než u krádeží nebo podvodů. Ale jistě - nemusí se to stát, mohou to vzít přes upozornění - jenomže taky nemusí, když nebudou chtít. Nechápu úsporu pár korun (a on navíc zesilovač a antény taky nejsou zadax) s takovým rizikem. |
Antonín |
21.05.2008, 13:54.06 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoAntonio ale anooo máš pravdu...nicméně musíš dobře vědět,že kdybychom se v elektronice řídily zákony...kdo si pak bude hrát?právě tímto "hraním"získává člověk přiklánějící se elektronice největší zkušenosti....vždyt i hackeři si "jenom"hrají že?:-))(né všichni tedy!)Ale zajímalo by mě,jak by to bylo ve finále s tím,když někdo používá blocker....vlastně ten člověk nic neodkodovává ne?Není to to samé jak bylo v MMDS s tím Luckryptem?Tam taky...jen se přidával synchro impuls řízený "hodinama"ne? |
cb21 |
21.05.2008, 14:46.52 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoAntonín:1000 kč není pár korun, ale mně jde i o to, si pohrát. V případě, že vykuchám RF modulátor ze strého videa, můžu vysílat co chcu, ale ono to půjde i tak, když připojím PC k VCR, zvolím příslušný zdroj (AV2) a budu vysílat RF VCR. Ale jo, vpřípadě normálního přenašeče AV signáílu můžu taky vysílat co chcu, ale mně se jedná i o to, chytit to jednoduše na TV s dipólem nebo s malou anténkou. Jinak, co se týče ceny za zesilovače, ke zhotovení musím obvykle koupit jen konektory a tranzistory BFR. Zbytek věcí posháním doma. Obyčejný kupovaný zesilovač (uzavřený - stíněný) za pár stovek nebyl nikdy lepší, než doma dělaný. Se svým si ještě prohraju, dal jsem tam například jumper a tlumivky na volbu průchodnosti pso stejnosměrné napájení (upravil jsem si tak i jeden koupený zesilovač, ten jsem ještě předělal na průběžný, byl určený do anténní krabičky). cb21: nemám tvůj mail, tak prosím o nějaké věci na aaatonda@seznam.cz . Zajímaly by mě různé zesilovače (MAR3, MAR11, a jiné, nějaký schémata ať mám inspiraci. a domácí výroba antén, nevím co máš ještě zajímavého. Děkuji. |
aaaTonda |
21.05.2008, 15:09.54 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoTondo ou ke,ale až cca v pátek.....ted jsem do pátku od rána do večera v data room:-) |
cb21 |
21.05.2008, 15:22.25 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhojasně, díky. |
aaaTonda |
21.05.2008, 15:37.52 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhopro Tondu....abych nezapomněl napiš mi sem cb21@seznam.cz |
cb21 |
21.05.2008, 15:39.16 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoJo. |
aaaTonda |
21.05.2008, 16:33.57 | |
to aaaTondaPokud chceš pro tyto pokusy použít modulátor z videa nebo satelitu, pak bys měl vědět, že tyto modulátory nesplňují požadavky na takovýto provoz. Výstupní signál totiž obsahuje mnoho vedlejších produktů, které zasahují mimo vysílaný kanál. Tím způsobují rušení ve velké části radiového spektra. V tomto případě nejsi schopen odhadnout následky takového konání, a opravdu si zaděláváš na značné potíže. Může se totiž stát, že to rušení zasáhne do chráněného pásma, kde způsobí značné škody. Něco takového bych si osobně nedovolil!!! |
Enik |
21.05.2008, 16:44.50 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoNechci se dohadovat, ale uspořit 1000 Kč (je to navíc spíše půlka) s rizikem, že dostaneš rok s podmínkou na tři roky (to bych tak ze zkušenosti tipnul, jestli tě lapnou, když to bude rušit nějaký rr spoj), to je tedy věc. V tom případě máš mnohem jednodušší, když vlezeš do obchodu jako je Datart, ukradneš ten AV tyjátr a dáš se na útěk. Když tě chytnou, není to ani krádeš, maximálně přestupek a jsi v pohodě. Když už chceš spořit nezákonnými postupy je tenhle mnohem jednodušší a není tak riskantní. Navíc to nejspíše bude líp fungovat.Taky bys mohl získat tu chybějící tisícovku jinak. Akorát si dávej bacha, abys u toho nepoužil násilí, to by ses dostal do paragrafu loupeže a to je zhruba stejná kategorie, jako s tím nelegálním vysíláním. To bys neušetřil. P.S. To je přesně to, proč jsem to sem psal. Většina běžné veřejnosti si neuvědomuje jemné rozdíly na vstupu, které mají dramatické výsledky na výstupu. No řekli byste, že je lepší krást v obchodě (do 5000 Kč prosím určitě), než si postavit malinké nevinné heble pro zahradní příjem jakože vyzařuje technickou závadou? A ono to tak je. |
Antonín |
21.05.2008, 16:46.28 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoEnik: ty si jak Antonio už:-)) co ho pořád strašíte....od toho je na matějské "dum hrůzy"....sakra chlapi:-))))Jako jasně...viděl jsem na spekt. analyzátoru ty"hradčany":-))ale má to tak malý výkon,že se to dostane bez zesílení tak na 5m.Jáá nevim,tady strašíte a přitom třba doma děláte věci,žebychom se divili...Vid Antoníne:-) |
cb21 |
21.05.2008, 18:51.02 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoNeřekl bych, že dělám cokoliv nezákonného synku. Doma nebo venku.A kdybych se něčeho náhodou dopouštěl, dělal bych to chytře, a ne jako jelito...protože trochu tuším, co je pak dále. Ale jinak je samozřejmě každý sám svého štěstí strůjcem. |
Antonín |
21.05.2008, 19:47.03 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoprosim Tebe Antonio,já Tě z ničeho neobvinuji,že děláš zakázané věci!A synek bych mohl být pokud jsi Antonín starší.Pokud jsi Antonínmladší tak by to nešlo(vzhledem k mému věku):-) To vííš jáá víím vše:-)))Sice Ty mě neznáš,ale já Tebe ano....vysvětlování je na dýl...a né ted a né zde:-) R^ Co mi říkali jistí tvý známí...nebýval si takový nabubřenec...změnil si se prý....po"jistém"období...ale v poho:-) každý jsme nějakej.Já zase rád rozdávám úsměv tak jako Drobeček,moonword a pod.,někdo zase předává negativní svou náladu....vid Vláďo:-) a tak a tak..."taťko" ;) |
cb21 |
22.05.2008, 09:12.11 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něhoBudliky budliky. |
Antonín |
22.05.2008, 10:26.44 | |
RE: RF modulátor - vysílání signálu z něho:))) :))) :))) :))) :))) :))) to už je lepčí Antoníne.... |
cb21 |