04.03.2008, 21:58.56 | |
Jaký koaxialní kabelKoaxialní kabel RG6 big sat - mohu použít k propojení sat. přijmače s LNB? cca 25m.Dík. |
![]() Dadadan |
04.03.2008, 22:04.02 | |
RE: Jaký koaxialní kabelPokud máš všechno normálně dimenzováno (nezkoušíš třeba Digi na 55 cm parabolu), pak to použít můžeš. |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 22:09.05 | |
RE: Jaký koaxialní kabelne ne. Je to Czech link. Spíš jestli ten kabel vydrží ve venkovním prostředí. |
![]() Dadadan |
04.03.2008, 22:18.30 | |
RE: Jaký koaxialní kabelNo, já ho mám už cca dva roky na jižní štítové stěně vystavený větru-dešti a nepozoruju žádné patologické změny. :)Jestli je to Czech link s 70 cm parabolou, tak problémy nebudou každopádně. Se 60 cm nejspíš taky ne. |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 22:22.10 | |
RE: Jaký koaxialní kabelNo já tam mám 80ku. Tak v klidu. Dík a čau. |
![]() Dadadan |
04.03.2008, 22:23.54 | |
RE: Jaký koaxialní kabelTak to tím signálem můžeš ještě v přízemí topit, chlape! ;-) Čau a hodně zdaru! |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 22:36.16 | |
RE: Jaký koaxialní kabelrád bych se dozvěděl,jaký vliv má velikost paraboly na použitelnost koaxu |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 22:49.51 | |
RE: Jaký koaxialní kabelTo nejsi sám, koho by to zajímalo... |
![]() Casio |
04.03.2008, 22:58.37 | |
Louskacekmůžeš nám to vysvětlit,Dadadan to asi chápe |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:09.06 | |
RE: Jaký koaxialní kabelSleduj, pierrepetře, já ti to vysvětlím. Počítá se cosi, co se běžně označuje termínem Energetická bilance, a ještě běžněji Link budget. Vezneš tužku a počítáš a počítáš. Dekodér FEC potřebuje pro zajištění dostatečně nechybového signálu pro další Digitální obvody obdržet na svém vstupu nějaký (poměrně malý) poměr signál/šum. No, šířka pásma je taková a taková, spektrální hustota šumu zas maková, do toho se započte šumové číslo front endu, od konektoru přijímače se vyběhne přes ztrátový koax k LNB, to má sice jakýsi velký zisk, ale taky jakousi šumovou teplotu, a pak je ta parabola, která může mít zisk takový a nebo třeba o 3dB menší... A ty decibely jsou to, oč tu celou dobu běží, a co ten prve zmíněný Link budget skvěle osvětlí. Z něj totiž je perfektně vidět, že když má parabola třeba o 3dB větší zisk, tak si ty tři decibely můžeš dovolit prodrbat po cestě k přijímači a pojede to nachlup stejně...Ověřit to lze jednoduchým testem, půjč si třeba Openbox (ten měří poměr signál/šum) a deset metrů koaxu. Připoj Open nejdřív ke stávajícímu koaxu a mrkni na poměr Signál/Šum. A teď vem těch deset metrů koaxu, spočítej jeho útlum - řekněme 3dB - a připoj ho mezi stávající koax a přijímač (započti nějaké drobné na F-kovou spojku) a znovu mrkni na ukazatel. A hle, signálu proti šumu je o tři a kousek míň! Tak to teda drapni pod paži a běž k sousedovi, co má šedesátku (když ty máš osmdesátku), ale předtím mrkni v Omku na stránkách na zisky osmdesátky a šedesátky. A hle, u souseda bude (při stejné délce stejného koaxu jako u tebe) ukazovat ten všivý indikátor o rozdíl zisků vašich parabol míň než u tebe doma. Tak teď už víš, jaký vliv má velikost paraboly na použitelnost koaxu... |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:15.07 | |
RE: Jaký koaxialní kabelSamozřejmě Energetická bilance se počítá od konce ke konci, takže pro DVB-S link je to při ručním výpočtu práce na půl dne a ještě musíš nějaké věci hádat, protože se je nikde nedozvíš. Ale jde prostě o to, že furt se to točí kolem těch dB.Kdysi jsem u jakési komise řekl, že: Atmosféra nemá na tom kmitočtu velký útlum, asi jenom tak půl decibelu... A předseda se od srdce zasmál a sarkasticky říká: No, když je to zrovna ten půldecibel, co chybí, tak je to teda pech... |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:18.59 | |
RE: Jaký koaxialní kabelbylo to obsáhlé,ale pokud to chápu dobře,tak pokud mám dnes 80tku a běžný koax za 8kč metr,tak mě vše půjde stejně pokud použiji nejkvalitnější koax,nejlépe metr od paraboly a tu si zmenším na 60tku,to je bomba,jdu do toho. |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:19.35 | |
RE: Jaký koaxialní kabel...a taky pro úspěch pokusu musí mít ten soused stejné LNB, ale to je z toho předchozího obšírného popisu myslím jasné... ;-D |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:26.54 | |
Louskacekpokud mi některé stanice ze 7W kostičkují a seká se obraz,tak mám koupit lepší koax a je to v pohodě,že jsem na to nepřišel dřív,na co velké paraboly,stačí kvalitní a krátký koax,je to tak? |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:27.07 | |
RE: Jaký koaxialní kabelVěc na kterou jsem zapomněl je vliv starého dobrého Friisova vzorce, takže to s tou výměnou osmdesátky za šedesátku naprosto přesně neplatí. Zkrátka je dobré získat silný signál hned na začátku přijímacího řetězce (před LNB = velká parabola) a ne až za ním (krátký LNB), ale s těmi decibely je to tak, a dá se tedy říct, že s tou výměnou paraboly za menší a zkrácením svodu je to do jisté míry tak jak píšeš. |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:30.25 | |
RE: Jaký koaxialní kabelAno, i na 7W ti ušetření třebas půl dB útlumu v koaxu může pomoct. Pokud se ovšem signál netopí v šumu už na výstupu LNB, to pak už větší parabolu použít musíš (a nebo LNB s menší šumovou teplotou). Je to komplexní záležitost. :) |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:30.38 | |
RE: Jaký koaxialní kabela taky ten soused musí mít stejně kvalitně nasměrovanou parabolu a stejná efka a stejně dlouhý a stejný koax a zrovna stejné nebe bez mráčků |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:32.12 | |
RE: Jaký koaxialní kabelPřesně tak. |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:32.35 | |
RE: Jaký koaxialní kabelpokud jde o ten útlum koaxu,tak tam můžu dát zesilovač? |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:33.00 | |
RE: Jaký koaxialní kabel...jinak by byl pokus neprůkazný... :-D |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:33.54 | |
RE: Jaký koaxialní kabelNe, zesilovač ne. Ten ti proti šumu nepomůže. Jak už to máš jednou zašuměné, nepomůže ani svěcená voda. |
![]() Louskacek |
04.03.2008, 23:42.39 | |
RE: Jaký koaxialní kabeljá jsem si dělal takový pokus a vypovídá trošku jinak než tvoje teorie,přesně na stanici,která právě stabilně začínala kostičkovat jsem zapojil 100m klubo koaxu a světe div se,výsledek naprosto stejný,potom mi to vychází,že ten koax na to nemá žádný vliv,pokud ho není daleko více,pak už na vstupu přijímače nemám co zpracovávat |
![]() pierrepetr |
04.03.2008, 23:53.04 | |
RE: Jaký koaxialní kabelnechci znevažovat tvoje snažení,ale nakonec mi to vychází,pokud dám nejlepší koax a nejcitlivější přijímač,mohu mít menší parabolu než mám teď a výsledek je na TV stejný |
![]() pierrepetr |
05.03.2008, 00:08.24 | |
RE: Jaký koaxialní kabelTak ten příspěvek s tím 100m klubem koaxu mě dost zaráží a vysvětlení mě nenapadá, to se přiznávám.Ale zato poslední příspěvek vyjadřuje to, co se tu snažím prosadit. Vždyť kvalitní koax = malý útlum = moc neklesá poměr signál/šum. Citlivý přijímač = stačí mu pouze malý poměr signál/šum. Z toho plyne, že i při menší anténě je výsledek stejný. No, já už půjdu chrnět, ale naposled napíšu, že se nechci dohadovat. Na to jsou tu jiní. Jen na závěr všechno vidlácky shrnu, bo mi to jinak nedá: 1/ když je signálu na výstup LNB dost (poměr signál/šum je velký) (=z velké antény), můžu dávat dlouhý koax a signálem mrhat (poměr signál/šum zmenšovat). 2/ když mám u přijímače signálu málo (malý poměr signál/šum) a přitom je na výstupu LNB signálu dost, stačí kus koaxu ustřihnout a bude to lepší. Když je už na výstupu LNB signál zašuměný, nebo je tu extrémně malá rezerva (např. jen 2 dB), je zle a musí být větší parabola, jinak s tím nic neudělám. 3/ Díky za podnětné příspěvky, které mě nutily zamyslet se. Zvlášť ten s tím stometrovým koaxem mi bude vrtat hlavou. Pro dnešek ahoj a dobrou noc! :) |
![]() Louskacek |
05.03.2008, 00:26.57 | |
RE: Jaký koaxialní kabelahoj,jsem rád,že jsem tě donutil k přemýšlení,já to beru takto,délka a kvalita koaxu má vliv na "sílu signálu",který musí mít na vstupu STB určitou úroveň,pokud je zajištěna běžným STB,běžným koaxem (ne 5km dlouhým),jde nám o "kvalitu signálu" a na to má vliv,velikost paraboly,šum.číslo LNB ,výkon družice,pokrytí signálem a počasí,síla a kvalita,to jsou jablka a hrušky,pokud se bavíme o příjmu a ne o místě rozpadu obrazu,tak velikost paraboly nemůže vyvažovat koax a naopak.Možná je to jinak,ale 30 let z tohoto čerpám bez problému. |
![]() pierrepetr |
05.03.2008, 00:43.41 | |
RE: Jaký koaxialní kabeljá jsem si dělal takový pokus a vypovídá trošku jinak než tvoje teorie,přesně na stanici,která právě stabilně začínala kostičkovat jsem zapojil 100m klubo koaxu a světe div se,výsledek naprosto stejný,potom mi to vychází,že ten koax na to nemá žádný vliv,pokud ho není daleko více,pak už na vstupu přijímače nemám co zpracovávatAutor: pierrepetr S tím zásadně nesouhlasím. Každý druh kabelu má svoje parametry, mj. i útlum v dB na 100 m při různé frekvenci. Např. kabel H126 ( POPE Belden ) má na frekvenci 860MHz útlum cca 18 dB, ale na 2,4 GHz již cca 35 dB. Z toho i plyne, že každý kabel má mějaký útlum - kdyby neměl, nemusely by se používat žádné zesilovače a korigovat náklon ( např. při rozvodech kabelové televize ). |
![]() SatFanda |
05.03.2008, 09:20.58 | |
RE: Jaký koaxialní kabelLouskáček má pravdu a rozumí tomu, co tvrdí.Můžeš mít lepší koax a menší parabolu, abys dosáhl stejného stavu. Otázka je, o kolik ta parabola může být menší. Ve hře jsou rezervy, u Digitálního signálu navíc i jiné skutečnosti než útlum a šum (fázové zkreslení), v podstatě dvoustavová kvalita (hraje/nehraje). Snadno pak může dojít k tomu, že výměna kabelu za 100 m nic nezmění. Přesto to nezpochybňuje závěry Louskáčkovy. Jenom jejich praktické použití může za jistých okolností vypadat i tak jak popisuje pierrepetr, aniž by zjevně moc rozuměl tomu, co třicet let dělá. Šamani taky nevěděli a ledacos uměli, protože mnohdy stačí pozorovat. A jedna praktická zkušenost je známa dobře: nejlepší zesilovač je odjakživa dobrá anténa. (Což také Louskáček konstatoval, jenom jinými slovy). |
![]() Antonín |
05.03.2008, 11:20.07 | |
RE: Jaký koaxialní kabelMá pravdu, předseda. |
![]() kibreh |
05.03.2008, 13:24.26 | |
RE: Jaký koaxialní kabela nejlepsi je prakticka zkouska :)))mam 85cm Fe parabolu (nejlevnejsi v omku) na tom 0,2db LNB (nejlevnejsi v omku) a koupil jsem si k tomu 3x 10m koaxu 3C-2V (nejlevnejsi co jsem videl - 10m i s F na konci stalo 69,-) zapojil jsem kabel 2m od lnb do disequ dale 10m od disequ do spojky a odtud dalsich 10m do prijimace mam silhani na 1W-28E a bezi vsechno (vsech 6 LNB = 1W/5E/13E/19E/23E/28E - stred 13) pri velmivelmi spatnem pocasi vypadky na SPORT1/ROMANTICA CE v DigiTV (asi nejslabsi transponder) takze bych to s tim koaxem na 25m zase tak dramaticky nevidel... |
![]() trtsoft |