05.06.2007, 19:22.47 | |
Nepřesné nastavení motoru, nebo standard?Dobrý den. Měl jsem namontovaný DiSEqC motor a jely mi perfektně družice 28,2E - 45W. Pak do toho foukl větřík, a přestal chodit můj oblíbený Telstar (15W). Jal jsem se to opravit, a přitom si povídám, že když do toho budu vrtat, mohl to udělat udělat tak, aby teda chodilo všechno od 75E do 45W. Strávil jsem na balkoně celý víkend, a jedou teda všechny družice co jsem chtěl, ale na pár pozicích jdou jen silnější transpondéry... Můj dotaz teda zní: Rýpat do toho tak dlouho, až se ty zlomky stupňů trefí přesně a půjde všechno tak jak má (tj. když mám 100-vku parabolu, tak mi půjde napříč orbitem všechno, co 100-vku potřebuje), a nebo je motor zkrátka věcí kompromisu, a vždycky když něco jde skvěle (u mně třeba 90procent viditelných družic), musí jít zákonitě něco jiného na hraně (tj. na stovce parabole třeba jen transpondéry, které jsou deklarované pro 80-tku)? Díky za váš názor. |
![]() Louskacek |
05.06.2007, 20:09.33 | |
Na to není tak úplně jednoduchá odpověď.100cm parabola je ovšem dostatečně velká, a současně dostatečně malá, aby pobrala téměř vše, co by pobrat měla. Ono totiž i kdyby jsi měl naprosto přesné nastavení, tak to servo nekopíruje ten tvar geostacionární dráhy naprosto přesně. Ona je tam malá odchylka vždycky!!! Takže nelze tvrdit, že musíš mít maximální signál uprostřed (nulový bod) stejně jako na okrajích zachytitelné dráhy. V každém případě by ale ta chyba měla být symetrická. Pokud ti jede střed dráhy na maximum, a kraje trochu mizí, tak to není nic divného. Pokud je tomu naopak, tak je to taky možné. Těch variant je několik. V každém případě by jsi ale měl v rozsahu nějakých +-40st mít nastavení takřka ideální. Hlavně musí být symetrické. Pokud ti družice na jedné straně mizejí rychleji než na druhé, tak to máš samozřejmě nakřivo!!! Celý ten cirkus by mělo jít nastavit s přesností lepší než 1st, a to by mělo být na hranici poznatelnosti. Většinou se ale takovéto nastavení nepodaří už jenom kvůli kolmosti nosného stožáru! |
![]() Enik |
05.06.2007, 20:13.06 | |
RE: Nepřesné nastavení motoru, nebo standard?Je to tak,ako píšeš. Mám parabolu 110cm a chytám od 80E po 30W.Nastavovanie bolo otázkou kompromisu na krajných polohách. Buď išli perfektne 75E,80E,68E,alebo 15W,22W,30W. Takže som zvolil kompromis v elevácií paraboly a následne doštelovanie motora v nastaveniach motora v prijímači. Na východ som posúval pozície o cca 0,5 stupňa do ľava,to znamená 69E,75,5E,80,5E a na západe zasa doprava, to znamená 15,5W,22,5W,30,5W. Takto mi to chodí spoľahlivo s maximálnou kvalitou signálu už cca pol roka. |
![]() vw1 |
05.06.2007, 20:20.51 | |
Oplatí sa mi prekladať satelit?Chalani mám výhlad od 53E-30W.,čo dobré beží smerom viac na východ?A mám 120offset par.,Openbox 820.,12= motor+záves+pozicionér,konv 0.5db Samsung..dik |
![]() sivko44 |
05.06.2007, 20:26.07 | |
RE: Nepřesné nastavení motoru, nebo standard?53E Rusi,Ukrajinci filmy éry socializmu:) 68,E samý náboženský program, vymývanie mozgov,okrem toho ale jetam v EMU Johannesburg e-tv,72E 3 programy, RU MUSIC, hudobné klipy,75E Rusi,Ukrajinci,80E Rusi,Ukrajinci,Tadžikistan....treba vidieť:) |
![]() vw1 |
05.06.2007, 20:31.24 | |
RE: Nepřesné nastavení motoru, nebo standard?Náboženské prog.= vymývanie mozgov tak o toto nestojím,ale ked sa budem nudiť tak to prehodim ,ale s tou opachou to je na pol dňa.,dik vw1 |
![]() sivko44 |
05.06.2007, 20:49.10 | |
sivko4460E-paket ruských rádii 62E-Rumuni - dobrá hudobná stanica Kiss TV(aspom mne sa páči:)) cez net občas počúvam aj Kiss FM |
![]() karol15 |
05.06.2007, 20:55.03 | |
Díky pro Enik a vw1.Moc díky za uklidnění v době, kdy jsem zoufal nad tím, že mám buď obě ruky levé a nebo něco nechápu. Teď jsem klidný. Sice to teda v uvedené konfiguraci nepojede tak, jak jsem o tom vždycky snil, ale aspoň vím, že za to (tak úplně) nemůže moje neschopnost. :-) (Konečně, pořád ještě zbývá hypotetická možnost zabejčit, a zaplatit Az-El pozicionér, se kterým bude po problému. Akorát nedejbože, aby se pak moja domákla, kolik to stálo, jinak bych měl aspoň na rok postelové bezvětří... ;-)) |
![]() Louskacek |
05.06.2007, 21:00.50 | |
......no, možná ne na rok, ale na měsíc teda určitě... |
![]() Louskacek |
05.06.2007, 21:20.52 | |
RE-LouskacekTo máš těžký.Málokterá ženská(bytná) pochopí že 2 hodiny u TV se satelitem a jeho nastavování utečou dřív než 2 hodiny v posteli v opojení sexu. |
![]() Baron |
05.06.2007, 21:27.19 | |
EnikMne na 5E tieni barák, takže signál mi dopadá tak na polovičku paraboly. Je možné že je signál lepší, keď parabolu potoočím smerom na východ(cca 5,5E) zväčší sa plocha dopadaného signálu aj keď to už neni presne smerované na družicu? Lebo mne to takto funguje a ostatné pozície idú ako majú... |
![]() karol15 |
05.06.2007, 21:35.58 | |
dodatok EnikVýhlad mám 80E-5E. Parabolu s motorom som nedávno nastavoval podla tvojej metódy USALS a nastavenie podľa zvolenej družice na orbite a môžem povedať,že sa mi osvedčila. Chytám 80E-5E.Nastavoval som to podľa Astry3A, aká je tam tak odchylka oproti nastavovaniu podľa A1-19,2E? |
![]() karol15 |
05.06.2007, 21:37.06 | |
karol15Téměř jistě se Ti signál nezlepší, spíš naopak. V okamžiku, kdy signál nedopadá na parobolu přesně v ose, klesá zisk antény. Tvůj problém je tzv. zastínění první fresnelovy zóny. Podle velikosti zastínění je možné stanovit ztrátu signálu, a naopak. Pokud Ti příjem funguje, tak bych to dál neřešil. V případě parabolických antén je citlivost na zastínění blízkou překážkou docela velká Snadno se stane, že změna umístění paraboly o několik cm může mít naprosto zásadní vliv na přijímatelnost některé družice. |
![]() Enik |
05.06.2007, 21:39.56 | |
To BaronCOŽE?! 2 HODINY SEXU? V mém případě to na dvě hoďky vyjde i s resuscitací a cestami tam a zpět v dopravní špičce... :-D ;-) |
![]() Louskacek |
05.06.2007, 21:43.13 | |
RE: Nepřesné nastavení motoru, nebo standard?Práve na 5E mám signál len na najsilnejších TP ale parabolu už viac vystrčiť nemôžem. Je ale zaujímavé že napr. susedná 7E ide presne na 7E(najsilnejší signál), že by tam bol taký rozdiel na nasmerovaní 5E? |
![]() karol15 |