![]() |
|
Slučování DVB-T2 a SAT signálu a jeho úbytekProsím o radu ohledně slučovače DVB-T2 a SAT signálu. Sloučený signál potřebuji dostat jedním kabelem do účastnických zásuvek ve čtyřech různých pokojích. Momentálně mám použit EMP-Centauri C5/4ENP(T+4S)-2 (E.107-A). Při zapojení přes uvedený slučovač se mi ale nezdála síla a kvalita DVB-T2 signálu. Na zkoušku jsem proto slučovač obešel a pustil do pokojů jen DVB-T2 a síla i kvalita signálu byly hned o 40% vyšší. Navíc na 32 kanále mám při provozu přes slučovač neustále asi 1000 BER. Při provozu bez slučovače 0 BER. Je toto normální, čím to může být a jaký slučovač bych měl eventuelně místo EMP-Centauri použít? Moc díky za rady. |
lukasz
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 51 |
![]() |
|
RE: Slučování DVB-T2 a SAT signálu a jeho úbyt...Uvedený slučovač má na terestriálu průchozí utlum 9dB, což za normálních okolností nemůže vadit. Ty ale evidentně máš na vstupu slučovače slabý terestrický signál, takže ho musíš zesílit. Buď samostatným zesilovačem přidaným i s napájením před uvedený slučovač. Nebo můžeš použít vhodný multipřepínač s aktivním terestrickým vstupem.Bez měření signálu měřícím přístrojem tě čeká proces pokus omyl.... On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 938 |
![]() |
|
@lukaszSlučovač i kabel má samozřejmě útlum a problém vidím ve slabším TV signálu. Málo výkonná anténa nebo špatně nastavená nebo obojí. Doporučuji poradit se s anténářem, případně signál posílit anténním zesilovačem co jejblíž k anténě |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
@MMorousUž mu to napsal Varos107,Morous se nezapře![]() |
amper
Registrace: 6/2008 Příspěvků: 277 |
![]() |
|
@amperpsali jsme to asi současně? Když jsem to začal psát tak tam nic nebylo. Asi jsem to odklep pozdějc. Proč rejpeš? |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
@Varos107Nízká úroveň signálu je obecně problém naší lokality, takže to bude asi tím. Měl bys nějaký konkrétní typ na multipřepínač s aktivním terestrickým vstupem? |
lukasz
![]() |
|
RE: Slučování DVB-T2 a SAT signálu a jeho úbyt...na terestrial daj zosilovač asi 16db. |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 780 |
![]() |
|
NapříkladEMP MS 5/8 PIU-4 (při aktivním režimu zapoj ještě LTE filtr).Ale pokud můžeš před stávající slučovač dotáhnout napájení 230V(pro MSW bude tako třeba), použij samostatný zesilovač. Například AI-271 Alcad, nebo podobné koncepce. On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 938 |
![]() |
|
@lukaszEMP má v akt. TER -3dB a výjde tě na cca 2500,-.S ohledem na co nejmenší průchozí útlum je vhodnější Teletek 5/4 TS-504, zisk 0-4dB, cena cca 1600,-. Jinak ten últum je normální. Samostatný rozbočovač 1/4 má na 500MHz cca 7.5dB, TV/SAT slučovač 1.5dB. EMP 107 9dB. To neobejdeš, musíš použít aktivní prvek. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 015 |
![]() |
|
RE: Slučování DVB-T2 a SAT signálu a jeho úbyt...Mam to zapojene rovnako DVB T2, DAB, Sat. Zlucene vsetko cez EMP-Centauri C5/4ENP(T+4S)-2 (E.107-A). Na EMP treba ale mat na terestrickom vstupe vypnute napajanie a dat napajanie cez samostatny zdroj a slabsi signal si radsej este zosilit 10 az 20dB yosilnovacom. Pri zapnutom napajani cez EMP je kvalita o 50 percent nizsia.Pozor na to! |
Jogy
Registrace: 9/2024 Příspěvků: 57 |
![]() |
|
RE: Slučování DVB-T2 a SAT signálu a jeho úbyt...A to mam naozaj DVB T2 z Kojalu hlavne na 40 kanali velmi slabucky signal vzdialenost od vysielaca 160km a cez pohorie vzdialene 11km a vyskou 1100m vysielac Kojal ma len 900metrov a ide to bez vypadkov az na tropo v zimnych mesiacoch... |
Jogy
![]() |
|
@JogyJak to prosím tě myslíš s vypnutím napájení na EMP? Tam je pozemní vstup stejnosměrně blokován. Jak tam mám vypnout napájení na terestrickém vstupu? Díky. |
lukasz
![]() |
|
@lukaszja mam tentohttps://aerial.obchodmrp.sk/prepinac---512-emp-aktivpasiv-ms512piu-5-1458 A je tam cierny potenciometer na terestrialnom vstupe a ten musis otocit do polohy pasiv..... Doslovne sa tam pise toto: 5 vstupov, 12 výstupov, voliteľne aktívny / pasívny terestriálny vstup, zabudovaný sieťový zdroj A napajanie terstrialnej anteny si daj cez samostany zdroj lebo ho nebudes mat napajany potom cey EMP... |
Jogy
![]() |
|
![]() |